HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Malysz-parádé Hinterzartenben!

2010.08.10. 00:02 :: zbigniew

 

Adam Malysz szombati csapat sikere után (mely eddig az első volt az igen hosszú és tartalmas pályafutása alatt) az egyéni verseny egyik, ha nem a legnagyobb esélyesének számított! Vasárnap igazolta, hogy vele igen is számolni kell a Grand Prix ideje alatt, felkészülése ragyogóra sikerült, két bajnoki címmel hangolt az idei nyári versenysorozatra! Na de lássuk mi is történt tegnapelőtt Hinterzartenben az egyéni versenyen:
A zsűri a 13-as beülőből indította a versenyt, Maciej Kot indult elsőként és rögtön egy kerek 100 m.-rel nyitott, mellyel egy jó darabig vezetett is, a közben 103,5 m-t produkáló kazah Zhaparov sem tudta megelőzni a szélkompenzációnak köszönhetően! A 10.-ként rajtoló honfitársat, Kubacki-t viszont már nem tudta maga mögött tartani, a selejtező győztese mintegy 10 pontot vert rá 104,5 m-ével. Az első 20 után sem változott az állás, Kubacki és Kot után a kazah Zhaparov állt az élen. Közben Ipatovot szabálytalan öltözék miatt kizárták a versenyből. Kb. 25-en jöttek le, mikor elkezdett szakadni az eső, ami nem sokkal ezután meg is zavarta a versenyzőket! Wank volt az első komolyabb név az „áldozatok” közül, aki rontott ugrásával (88,5 m) ki is ejtette magát a versenyből, miképpen Evensen is (95 m) a kompenzációs pontoknak „hála”. Romören ezután 98 m-rel ugyan stabilizálta magát az élmezőnyben, viszont jött a feketeleves, hiszen a nagyok közül Olli, Ahonen és Kranjec is lemaradt a döntő körről, egyaránt 95 m körüli ugrásaik kevésnek bizonyult a továbbjutáshoz! Hosszú ideig nem sikerült 100 m-t elérnie senkinek, mikor Jacobsen megtörte a jeget! Már csak a nagy esélyesek, Malysz, Morgenstern és Ammann voltak hátra, de még mindig vezetett Kubacki, talán a szombati lengyel csapatsiker után már nem is számított meglepetésnek! A nemrég dupla (normál és nagysáncon) bajnoki címet szerző wislai sas 103,5 m-rel vette át a vezetést az addig vezető honfitárstól! Morgenstern bár a nap egyik legnagyobb ugrását érte el (107 m), csak Malysz mögé tudott bejönni. A csapatversenyen gyengébb formát mutató Ammann viszont egy 102,5 m.-es ugrással a 6. helyen ért célba. Az első kör végén Malysz, Morgenstern, Kubacki volt a sorrend!

                                                                                                                                                

A 2. körre viszonylag elállt az eső, s a szél sem fújt oly hevesen, mint az első kör alatt, a zsűri fel is vitte eggyel a beülőt, a 14-esből indultak neki az ugrók. 7 ugró jött le, miután Zografski az élre került, a bolgárok reménysége egy 101 m-es távolságra ugrott egy kerek 100-ast, mellyel nemzetének eddigi legjobb GP eredményét szolgáltatta! Őt rögtön Hilde (99,5 m) előzte be, igaz ő sem sokáig vezetett, mert először Yumoto (101 m), majd Ito (102 m) is nagyobbat ugrott nála! Az időjárás nem fogadta kegyeibe a versenyzőket, újból eleredt az eső, s a szél is újból megélénkült. 23 ugró lejötte után még mindig Ito vezetett, mikor Uhrmann (101,5 m) egy ponttal beelőzte. Ő rá Takeuchi mért 10 pontos fórt, 104,5 m-rel került az élre. Keituri ugrott ezután egy hatalmasat, mint utóbb kiderült 106 m-e egyenesen a dobogóra repítette! Őt Kubacki követte, de talán az esélyesség terhét nem bírta, 97,5 m-ével így lecsúszott az éremről! Morgenstern igazolta jó formáját, hiszen az első körös 107 m-ére egy 106-ot ugrott, így már ő volt az első! Végül Malysz következett, s egy laza 107 m-es ugrással meg is nyerte a versenyt, a papírformának megfelelően! Ezzel Malysz 3 év szünet után ismét a dobogó tetejére állhatott, s a 11. versenyét nyerte a GP történetében! Az eddigi legtöbbet, hiszen a verseny előtt 3-as holtversenyben vezette a japán Haradával és az osztrák Schlierenzauerrel a ranglistát (10-10 győzelemmel)! A sáncrekord, melyet Kasai tart 2000 óta (112,5 m-rel) nem forgott veszélyben a versenyek alatt!

 

Verseny végeredménye:
 (Hinterzarten HS108)
távolság (méter)
össz-pontszám
1.
Adam Malysz
103,5
107,0
265,6
2.
Thomas Morgenstern
107,0
106,0
261,8
3.
Kalle Keituri
99,5
106,0
250,7
Teljes lista:
 

Legközelebb aug. 13.-án (pénteken) folytatják az ugrók a GP további küzdelmeit a francia Courchevelben, remélhetőleg nem lesznek babonásak a versenyzők!

2 komment

Címkék: síugrás nyárigp

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr62210725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

altero 2010.08.13. 12:30:35

Sziasztok! Köszi a cikkeket, Dave köszi a mailt :) Várom már a téli szezont is, bár ahhoz véget kell érjen a nyár, azt meg nem szeretném. Na meg még jön a Vuelta :)
Malysz úgy tűnik továbbra is komolyan gondolja...

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.08.14. 20:06:33

Mi tartozunk köszönettel zbigniewnek, amiért rászánt idejéből egy keveset, hogy ilyen magas színvonalon tudósítson a síugró versenyekről.:)

Várjuk a jövőben is a jelentkezéseket, akik szívesen írnának a freestyle szakágról, a hódeszkásakról, avagy a bob-szánkó-szkeleton triászról!
süti beállítások módosítása