HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Európa legjobbjai a világ tetejére is felálltak

2010.03.29. 12:07 :: GeoCucc

 

A legjobban várt mérkőzésekkel vasárnap éjjel véget ért a 32. női curling világbajnokság Swift Currentben, amely mindvégig emlékezetes csatákat, és egy a végsőkig elhúzódó, érzelemdús végjátékot hozott.

Németország jutott elsőként a döntőbe, miután a hazai szurkolók legnagyobb bánatára legyűrte Kanadát, így Jennifer Jonesékra egy további mérkőzés várt, amely megnyerésével kiharcolhatták volna a fináléba jutást. Ellenfelük a hasonló babérokról álmodó Skócia volt, és Eve Muirhead csapata nem is vette félvállró a dolgot, hiszen nagy meglepetést keltve már nyolc end alatt 10:4-re leiskolázta a legnagyobb favoritnak kikiáltott házigazdákat. Kanada azok után, hogy mindössze egyetlen vereséggel toronymagasan megnyerte a csoportkört, a további két létfontosságú mérkőzése közül egyet sem tudott a maga javára írni, így legjobb esetben is már csak a bronzéremben bízhatott, mialatt a skótok továbbmeneteltek a döntőbe.

Az elődöntő eredménytáblája:


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Eredmény
Kanada (Jennifer Jones)  2 0 0 1 0 0 0 1 X X 4
Skócia (Eve Muirhead) 0 1 2 0 3 1 3 0 X X 10

 

A juharlevelesek az egy évvel korábbi világbajnokságon is hasonló utat jártak be, akkor ugyanígy bronzmérkőzésre kárhoztatta őket a sors, ott viszont végül alulmaradtak a dánokkal szemben, így az lett az 1979 óta íródó női világversenyek közül mindössze az ötödik olyan alkalom, amikor Kanada csapata nem állhatott a dobogón. A statisztika elképesztő, most viszont komolyan fenyegetett annak a veszélye, hogy ismét lecsússzonak a pódiumról, ráadásul mindezt hazai közönség előtt. Ellenfeleik a fiatal svéd lányok, akik a csoportnegyedik helyüket is csak tiebreakben vívták ki, majd pedig a továbbjutásukat a skótok akadályozták meg, így számukra ajándék, hogy még ezek után is megküzdhetnek a legsötétebb éremért a világbajnokságra nemrég bevezetett furcsa szabály miatt. Találóan mondhatjuk, hogy curlingben a bronzmeccs egy csaldott, és egy még csalódottabb csapat csatájaként tartható számon, s ez esetben utóbbi jelzővel mindenképpen Kanada illethető.

A mérkőzés kiegyesúlyozottan kezdődött, félidőig minden endet csupán egy ponttal tudta megnyerni valamelyik együttes. A hatodik játékrészben aztán Kanada egy remek húzással négy pontot is írhatott, s ezzel kényelmes pozícióba hozta magát a hátralévő időre. Joneséknak viszont sikerült elkönnyelműsködniük helyzetüket, hiszen a következő fordulóban megtették azt a szívességet Cecilia Östlundnak, hogy három pontot faragjon csapata hátrányán, ráadásul egy újabb egységet elraboljonak a 8. endben. A játék ekkor 7:6-os állással újra izgalmas végkifejletet ígért, ám Kanada összekapta magát, és még mindig meglévő helyzeti előnyüket kihasználva még két pontot szereztek, s eme három köves előnyükkel a skandinávok már nem tudtak mit kezdeni az utolsó menetben. A házigazdák elcsípték a dobogó peremét, míg a már ránézésre is későbbi szép sikerekre ítélt svédek a negyedik hellyel vígasztalódhattak, már ha ez vígasztaló tud lenni egyáltalán. Céljukat mindenesetre elérték, hiszen a bajnokság előtt a tabella első felélben való landolást tűzték ki maguk elé, amit újoncként túl is teljesítettek.

A bronzmérkőzés eredménytáblája:


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Eredmény
Kanada (Jennifer Jones) 0 1 1 1 0 4 0 0 2 X 9
Svédország (Cecilia Östlund) 1 0 0 0 1 0 3 1 0 X 6

 

A finálé azonban még hátra volt. Az arany sorsát eldönteni hivatott mérkőzést stílusosan úgy harangozták be, mint a fiatalok és az öregek, a friss lendület és a sok éve halmozódó rutin közötti csatát. És valóban, nem is lehetett volna élesebb a kontraszt a két csapat között, hiszen Eve Muirhead személyében a legfiatalabb, Andrea Schöpp alakjában pedig a torna legidősebb skipje lépett jégre a végső összecsapás során. Ami még érdekesebb, hogy amikor Schöpp, és csapattársa a másodikként dobó Monika Wagner megnyerték első világbajnokságukat még 1988-ban Nyugat-Németország színeiben, akkor a 19 éves Muirhead bizony még meg sem született. A két német veterán (na jó, a 45 év azért még nem olyan sok) azóta vb-t ugyan nem nyert, Európa-bajnokságot viszont 1986 óta íródó történetük során már hétszer (illetve Wagner hatszor) is, legutóbb éppen tavaly, amikor tíz év után tértek vissza újra a dobogó tetejére, megmutatva, hogy még mindig bőven van potenciál a már elfeledett párosban, akik azóta fiatalokkal erősítették csapatukat.

A küzdelem mindvégig rendkívül kiegyenlített volt, senki nem nyert kettőnél több ponttal endet, és rablás is csak egyszer történt, így végig fej-fej mellett haladtak a csapatok. A 8. endben 6:5-ös német vezetésnél a skótok azt választották, hogy befejezőként döntetlenre játsszák a 9. fordulót, így az utolsó menetre megtartják a kalapácsot, s megpróbálnak lehetőleg két ponttal nyerni, hogy megszerezzék a végső diadalt. Muirhead viszont nagyon elrontotta az első kövét, ami mint kiderült, egy az útjába kerülő, apró, el nem takarított törmeléken változtatott irányt, s így még a skótok egyébként sem túl rózsás helyzetébe is belerondított. Reális esély nyílt a németeknek a rablásra is, ám Schöpp dobása szintén nem volt hibátlan, lehetővé téve a fiatal skót skip számára, hogy közvetetten, három kő továbbütésével tudja magukat jobb helyzetbe hozn a ház közepén. A feladat egyáltalán nem volt egyszerű, Muirhead viszont remek lélekjelenlétének köszönhetően megoldotta a feladatot, s egy ponttal hozva a játékrészt extraendre mentette a mérkőzést.

A döntő fordulóban viszont már a németek voltak a kedvezményezettek, s a játék egyszerűsítsével igyekeztek elhárítani az ellenfél minden próbálkozását. A skótok tapasztalt harmadik embere, Kelly Wood azonban ügyesen a legjobb pozícióba bújtatta saját kövét, Eve Muirhead feladata pedig az volt, hogy mindkét alkalommal visszahelyezze a németek által eltávolított guardot. Először ez jól is sikerült, Schöpp képtelen volt megkerülni azt, a skót lány viszont kicsit elizgulta utolsó, mindent eldöntő dobását, hiszen a guardként felállított köve nem takarta el teljesen a házban lévőt. Andrea Schöppnek sem kellett több, egy hajszálpontos ütéssel kitakarította a csapata számára szemet szúró követ a házból, s két pontos előnnyel, 22 évvel az előző sikerük után megnyerte Németország számára a világbajnokságot.

A csapat:

Skip: Andrea Schöpp
Third: Melanie Robillard
Second: Monika Wagner
Lead: Stella Heiß és Corrina Scholz felváltva játszottak

És az edző, mert curlingben még ő is érmet kap: Reiner Schöpp, aki Andrea testvére, és nem mellesleg a legjobb magyar férfi csapat edzője is egyben.

A döntő eredménytáblája:


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Eredmény
Németország (Andrea Schöpp)  1 0 2 0 1 0 1 1 0 0 2 8
Skócia (Eve Muirhead) 0 2 0 1 0 2 0 0 0 1 0 6

 A skótok érthetően csalódottak voltak, de kétségtelenül az elvárásokon felül teljesítettek azzal, hogy visszarepítették "országuk" női csapatát az élre, s ellenfeleiktől is sok dicséretet kaptak. Eve Muirheadnek (a képen) nem kell tátott szájjal várnia, hogy belerepüljön egy világbajnoki cím, hiszen valószínűleg nem fogja megúszni, hogy nagy sikerek nélkül érjen véget még remélhetőleg sokáig tartó pályafutása.

 

Ezzel a hölgyek számára véget ért az idei curling szezon, a férfiak világbajnoksága azonban még hátra van, és szombaton kezdetét is veszi az olaszországi Cortina d'Ampezzoban. Az eseményről blogunk szokás szerint szintén beszámol majd, ráadásul végre a mérkőzések is emészthetőbb időpontban lesznek az európai nézők számára.

Szólj hozzá!

Címkék: curling

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr361876924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása