HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kowałczyk és Cologna dominált a faluni Világkupa-döntő prológján

2010.03.19. 16:46 :: Dave985

Dario Cologna bizonyult a legjobbnak a férfiak 3.3 kilométeres prológján a svédországi Falunban zajló sífutó-világkupadöntőn. A svájci kiválóság szoros küzdelemben győzte le a hazai színekben versenyző Mats Larssont. A nők 2.5 kilométeres prológja Justyna Kowałczyk elsőségével ért véget.
 
Köszönjük CSD barátunknak a részletes beszámolót!
 

A férfiak eredetileg 57 főt számláló mezőnye a rajt előtt 53-ra csökkent, mert a norvég John Kristian Dahl mellett visszaléptek az oroszok olimpiai érmes sprinterei: Alekszej Petuhov, Alekszandr Panzsinszkij és (a vk-döntő első versenyén győztes) Nyikita Krjukov sem vállalta a faluni megméretést.

Már alacsony rajtszámmal is láthattunk klasszis versenyzőket, így a hetessel induló cseh Lukás Bauer idejét igazán mérvadónak lehetett tekinteni. Az őt követő Pietro Piller Cottrer, Giorgio Di Centa, vagy Matti Heikkinen is jócskán elmaradtak mögötte. A 17-es rajtszámú francia Jean-Marc Gaillard 1 km-nél még Bauer mögött volt, a célban azonban már meg tudta előzni, majd' öt másodpercet adott a csehnek. Kettejük közé befért a svéd Johan Olsson, mindössze két mp-cel volt lassabb a franciánál.

Harmincassal érkezett az észtek legendája, Andrus Veerpalu. Az ellenőrzőpontnál még csak a középmezőnyben jegyezték, a táv második felére viszont összekapta magát, és épphogy, de megverte Gaillard-t: hat tizeddel bizonyult jobbnak, ideje 10:07.2 volt. De nem sokáig örülhetett, közvetlenül utána jött a szinte kimondhatatlan nevű orosz, Makszim Viljegzsanyin, aki az addigi különbségekhez képest sokat adott Veerpalunak, csaknem ő lett az első, aki bekerült 10 perc alá. 10:01.3-mal átvette a vezetést.

Axel Teichnmann szokásos versenyfelépítésével küzdött, a táv első részében ellenfeleihez képest borzalmasan gyengén futott, 1 km-es részideje az addigi 34 futó közül csak a 30. volt, a célban viszont elképesztő utolsó 2 km-t teljesítve Viljegzsanyin mögé, a második helyre érkezett, 4.4 mp-cel elmaradva.

A svájciak olimpiai bajnoka, Dario Cologna remek időt futott. 1 km-es részideje három mp-cel volt gyorsabb, mint az oroszé, és a célhoz közeledve biztosak lehettünk benne, hogy átveszi a vezetést – 9:55.3-mal meg is tette. Az utána következők közül már senki sem tudott igazán veszélyes lenni rá; ugyan a hazai havon megtáltosodó Mats Larsson óriási bíztatást kapott, „csak" a második helyre volt jó, öt másodperccel elmaradva Colognától.

A világkupa győztese, a Stockholmban Krjukov mögött második norvég Petter Northug 1 km-nél még huszadik volt, ám a végére ő is javított, a negyedik helyre érkezett, plusz 10mp-cel Cologna idejéhez képest.

A svéd szurkolók nagy örömére összetettben Larsson vezet, 7 másodperccel megelőzve Northugot. A harmadik helyen is hazai versenyző áll, a ma 18. Emil Jönsson, az ő hátránya 20 másodperc az élen állóhoz képest.

 

.................................................................................................

A svédországi Falunban e hétvégén rendezik a sífutók hagyományos szezonzáró versenysorozatát. Ma a hölgyekre 2.5 km-es, az urakra 3.3 km-es prológ várt, melyet klasszikus stílusban kellett teljesíteniük és a szerdai stockholmi sprint eredményének fordított sorrendjében rajtolhattak el.

A nőknél 47-en mérték össze az erejüket. A legalacsonyabb rajtszámmal indulók közül a nyolcast viselő orosz Olga Szavjalova volt a leggyorsabb, az 1 km-es ellenőrzőpontnál és a célban is övé volt a legjobb idő. A 16-ossal induló Ana Haag  volt az első, aki meg tudta szorítani: a svédek kiválósága féltávnál még 4 másodperc hátránnyal jött, 2.5 km megtétele után azonban csak másfél másodperccel maradt el a rutinos orosz idejétől. Sokáig nem akadt újabb kihívó, a 35-ös olasz Arianna Follisról sem gondolta volna senki, hogy az lehet, mivel 1 km-nél még több mint 10 mp volt a lemaradása, a táv második felében viszont kiváló időt futott, és bejött harmadikként, három másodpercnyire Szavjalova 8:39 perces, vezetést jelentő eredményétől.

A világkupában negyedik helyen álló finn Aino Kaisa Saarinen sem jelentett veszélyt, nem úgy a hazaiak olimpiai bajnoka, Charlotte Kalla! Egy km-nél öt, a célban majd' kilenc másodperccel verte Szavjalovát, így a még hátra lévő, legmagasabban rangsorolt nyolc futót már az ő idejéhez mérték.

A vancouveri olimpián és az azóta eltelt hetekben is bombaformában lévő Marit Bjørgen féltávnál három másodperccel volt lassabb Kallánál, így a hazai drukkerek kezdtek abban reménykedni, hogy végre sikerül visszavágni a nagy ellenfél norvégoknak. Bánatukra nem így történt: Bjørgen elképesztő utolsó kilométert futott, talán még ő maga sem hitt a szemének, amikor a célban azt látta, hogy 8:16.6-os ideje nyolc másodperccel jobb, mint Kalláé. De nem lehetett maradéktalanul boldog, mert még ketten a pályán voltak, és már kapta is az információt, hogy az utána érkező Justyna Kowałczyk 1 km-nél tíz másodperccel előtte volt – a lengyel, elképesztő erejét ismerve, ennyit nem adhat el a végén. Nem is tette, 8:07.9-cel övé lett a nap legjobb eredménye, mert az utolsóként rajtoló Ana Olsson a dobogó közelébe sem tudott kerülni, hetedikként zárt. Ennek ellenére a svéd a stockholmi győzelmének és az ezzel járó jóváírt 1 percnek köszönhetően a harmadik helyen áll a világkupadöntő összetettjében. A második Bjørgen, Kowałczyk pedig, mivel szerdán és ma is megelőzte, az élen várhatja a folytatást, előnye 16 mp a norvéggal szemben.

Holnap az üldözőversenyekkel folytatódik a sorozat, a hölgyek 5+5, a férfiak 10+10 km-en mérik össze az erejüket.

 
Sífutó VK- döntő, Falun, női 2,5 km-es klasszikus prológ:
 
 

1.
Jusztyna Kowałczyk 
lengyel 
 8:07.9
 
 2.
Marit Bjørgen 
norvég 
 8:16.6
 + 8,7
 3.
Charlotte Kalla
svéd
 8:24.8
+ 16,9
 4.
Olga Szavjalova 
orosz 
 8:35.2
 + 27,3
 5.
Anna Haag
svéd 
 8:36.8
 + 28,9
 6.
Arianna Follis 
olasz 
 8:38.3
 +30,5
 7.
Anna Olsson
svéd 
 8:38.7
 + 30,9
 8.
Marianna Longa
olasz 
 8:39.2
 + 31,4

 

Sífutó VK- döntő, Falun, férfi 3,3 km-es klasszikus prológ:
 

 1.
Dario Cologna
svájci
 9:55.3
 
 2.
Mats Larsson 
svéd
 10:00.2
 + 4,9
 3.
Maxim Viljegzsanyin 
orosz
 10:01.3
+ 6,0
 4.
Petter Northug
norvég
 10:05.3
 + 10,0
 5.
Axel Teichmann 
német
 10:05.7
+ 10,4
 6.
Maurice Manificat 
francia 
 10:05.8
 + 10,5
 7.
Marcus Hellner
svéd 
 10:07.2
+ 11,9
 7.
Andrus Veerpalu 
észt 
 10:07.2
+ 11,9

 
 

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr41852622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása