HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Olsson és Krjukov nyerte a szezon utolsó sprintversenyét

2010.03.18. 19:00 :: Dave985

Tegnap a svéd fővárosban, Stockholmban rendezték a Vk- finálé hagyományos felvezetőjét, a klasszikus sprintversenyeket. A csodálatos belvárosban megtartott viadalon a hölgyeknél Anna Olsson révén hazai győzelem született, a férfiaknál viszont az olimpiai bajnok Nyikita Krjukov elrontotta a svédek örömünnepét.
 
A hölgyek versenyének 48 induló vágott neki, akik közül szokás szerint harmincan jutottak tovább. A mezőny krémje tiszteletét tette, így már a verseny e szakaszában is meg kellett szenvedni az életben maradásért. A kiesők közt találtuk például az olimpiai ezüstérmes svéd váltó oszlopos tagját, Anna Haagot, a norvégok két kiválóságát, Skøfterudot és Brun-Liet, valamint Rocseva kivételével kipottyant a komplett orosz csapat (Koroszteleva, Hazova, Szavjalova és Novikova).
 
A legjobb 12 közé hat svéd is befért, kisebb meglepetésre Hanna Falk helyett a válogatott kereten kívüli névrokona, Brodin nyújtott meggyőző teljesítményt negyeddöntőjében. Rajtuk kívül még két finn, egy lengyel, egy norvég, egy szlovén és egy osztrák kvalifikálta magát az elődöntőbe. Esélytelen volt a továbbjutásra Longa és Follis, Kuitunen, mint ahogyan Fabjan és Steira is.
 
A női döntőbe három hazai versenyző is bekerült, s a rajt után ők vágtak az élre. Ezt követően kezdett kapaszkodni a lengyel Kowałczyk és a norvég Bjørgen. Előbbi aztán át is vette a vezetést Olssontól, a célban azonban végül csak a célfotó döntött utóbbi javára, míg a harmadik helyre a vancouveri olimpiai bajnok Bjørgen ért be.
 
Hanna Olsson hazai földön pályafutása második VK- versenyén végzett az első helyen, legutóbb a 2006-os davosi viadalon nem talált legyőzőre. Jusztyna Kowałczyk második helyével is duplán ünnepelhetett, így a lengyelek világklasszisa idén az összetett és a távolsági szakági (no meg a Tour de Ski) mellett elhódította a sprint világkupát is.
 
Női klasszikus sprint, Stockholm:

1.
Anna Olsson
svéd 
 
 
 2.
Jusztyna Kowałczyk 
lengyel 
 
 
 3.
Marit Björgen
norvég
 
 
 4.
Ida Ingermarsdotter 
svéd
 
 
 5.
Katerina Smutna
osztrák 
 
 
 6.
Hanna Brodin
svéd 
 
 

A női Sprint Világkupa végeredménye (12 versenyt követően):
 

1.
575 pont
2.
484 pont
3.
446 pont
4.
399 pont
5.
338 pont
6.
336 pont

A női Összetett Sífutó Világkupa állása (28 versenyt követően):

1.
1832 pont
2.
1191 pont
3.
1024 pont
4.
1023 pont
5.
796 pont
6.
741 pont
7.
632 pont
8.
581 pont

 
A férfiak mezőnye jóval népesebb, 57 fős volt, az egyenkénti indításos selejtezőben így is kiélezett harc folyt a továbbjutó harminc helyért. A legjobb időt a svéd Mats Larsson, aki mindössze 3 századdal előzte meg a szakági győztes Emil Jönssont. A kiesők közt negatív meglepetést nem találunk, az összetett élbolyát erősítő, ám a legrövidebb távon kevésbé acélos Sommerfeldt, Bauer, Gaillard és Vittoz, valamint Piller Cottrer és Di Centa sem folytathatta.
 
A negyeddöntők vitathatatlanul három nemzetről szóltak. A svédek öt versenyzővel szerepeltek a legjobb 12 közt, az oroszokat négyen, a norvégokat pedig hárman képviselték az elődöntőkben.
 
A férfiaknál négy svéd is bejutott a fináléba, az összetett világkupa éllovasa, a norvég Northug és az orosz olimpiai bajnok Krjukov mellett. A selejtező győztese, Larsson igencsak meglógott, de az ezúttal csak párosbotozó Northug az egyenesben mindenkit otthagyott. Az orosz azonban vele tudott tartani, s az emelkedőn meg is előzte. A harmadik helyre a szakági világkupa győztese, Emil Jönsson ért be, hajszállal lemaradva Northug mögött, aki viszont a mostani második helyével biztossá tette összetett vk- sikerét.
Férfi klasszikus sprint, Stockholm:
 

1.
Nyikita Krjukov 
orosz 
 
 
 2.
Petter Northug 
norvég
 
 
 3.
Emil Jönsson 
svéd
 
 
 4.
Mats Larsson 
svéd
 
 
 5.
Jepser Modin
svéd
 
 
 6.
Marcus Hellner
svéd
 
 

 
A férfi Sprint Világkupa végeredménye (12 versenyt követően):
 

1.
506 pont
2.
352 pont
3.
347 pont
4.
313 pont
5.
312 pont
6.
307 pont

 
A férfi Összetett Sífutó Világkupa állása (28 versenyt követően):
 

1.
1331 pont
2.
902 pont
3.
793 pont
4.
753 pont
5.
539 pont
6.
504 pont
7.
446 pont
8.
445 pont

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr641850046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása