HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Erik Guay nyert szuper-G-ben

2010.03.07. 19:01 :: repens

Norvégiában, Kvitfjellben ma szuper-G-vel folytatódott a férfi alpesi sízők Világkupa-sorozata. Remekeltek az olimpián leszereplő, ám ide hatalmas csapattal érkező osztrákok, a győzelmet mégis az olimpia egy másik „kárvallottja”, a Vancouverben hazai lejtőn leszereplő kanadai Erik Guay szerezte meg.

Hannes Reicheltnek talán csak szerencséje volt, de valószínűbb, hogy zseniálisan taktikázott. Ami tény: az elsőként induló osztrák olyan botrányosan gyenge időt futott az első két szektorban, amivel még a mezőny végén se dicsekedhetett volna el – aztán viszont olyan időt repesztett a hátralévő három szektorban, hogy csak századokon múlt a győzelme! Alighanem épp az „elrontott” első rész volt a siker titka, alacsonyabb sebessége miatt szebb ívben tudta behúzni a 2. időmérő pont utáni S-kanyart, a nagyobb lendület pedig a pálya végére kifizetődött: a fenti szakasz egy másodpercnyi időveszteségéért cserében másfelet hozott vissza.

A hazai pályán induló Kjetil Jansrud csak a felső szakaszon jött Reichelthez hasonlóan (márpedig ez nem dícséret), végül a pontszerzésnek is örülhetett (27.). Az amerikai Marco Sullivan nem állt rajthoz, majd kezdődött a lassan megszokottá váló forgatókönyv: sorban érkeztek nagyobbnál nagyobb előnnyel a sízők a 2. időmérő ponthoz – hogy aztán a végére nagyrészt egy másodpercnél is nagyobb hátrányt szedjenek össze. Az osztrák Georg Streitberger (21.) 0,6 mp előnyéből 1,2 másodperc hátrány lett, a svájci Patrick Küng (18.) is néhány század híján hasonló produkciót mutatott be. A német Stephan Kepplertől a pontszerzés volt a cél (22.), majd a szlovén Andrej Jerman már 0,9-es előnyt váltott egy másodperc hátrányra. A kanadai Manuel-Osborne-Paradis (11.) is a gyors felső szektorokban látta a siker nyitját – tévesen, majd egy másodperces előnye is csak arra volt jó, hogy a végén másodpercen belüli hátránnyal érjen célba. A svájci Carlo Janka (7.) kevésbé kezdett gyorsan, ám ő még a harmadik szektorban is tartotta előnyét – aztán a pálya végére ő is beszedett fél másodperc hátrányt. A szlovén Aleš Gorza megfontolt felső szektora egész a végéig eredményesnek tűnt, csak a pálya legalján lassult be, és csúszott a reménybeli vezető pozícióból a 9. helyre.

A következő sízők már érezhetően jobban ügyeltek a kritikus S-kanyarra, a svájci Tobias Grünenfelder meneténél rögtön aggódhatott is Reichelt, ám a végén néhány tized híján csak az ideiglenes 2. helyre jött be a helvétek sokadik számú sízője. Nem panaszkodat, így is ő lett ma a legjobb svájci, sőt, a dobogó 3. fokáa is felállhatott, igaz, holtversenyben. Az olasz Chistof Innerhofer gyenge idénye után lassan talán magára talál, ennek jele mostani holtversenyes 9. helye is. A francia Adrien Theaux elég hátul végzett (20.), a következő olasz, Patrick Staudacher viszont Innerhoferhoz hasonlóan jobbik arcát mutatta (12.). Az első 15-öt újabb osztrák, Mario Scheiber zárta, és bizonyította, nem volt véletlen Reichelt remeklése: végig hasonló időket síelve, épp csak a legvégén kicsit lemaradva jött be az 5. helyre.

A szakág legjobbjai közt számon tartott svájciaknak teljes kudarc volt a mai nap: Didier Cuche nagy igyekezetének kaputévesztés és diszkvalifikálás lett a vége, Didier Dèfago pedig alaposan feltörölte a havat, szerencsére nagyobb baja láthatóan nem esett. A kanadai Erik Guay aztán véget vetett az osztrák álomnak, brutális felső szakasszal több mint 1,1 másodperces előnyt szedett össze, bár a végén úgy tűnt, ez se lesz elég. Az utolsó szektorban azonban képes volt átlag felettit menni,így 0,02 másodpercet megőrizve előnyéből átvette a vezetést, sőt, meg is nyerte a versenyt.

Benjamin Raich újabb pontokkal halad az összetett Vk-győzelem felé, pedig az osztrák formája is igencsak lehanyatlott, ezt most egy hibákkal tarkított sízéssel és 19. hellyel bizonyította. Aksel Lund Svindål mindent megtett a norvég közönség előtt, ám ez csak arra volt elég, hogy Grünenfelderrel azonos idővel beérkezzen a 3. helyre. A szakági éllovas, az osztrák Michael Walchhofer stabil sízéssel bejött a 6. helyre, ezzel ő alighanem tökéletesen elégedett is. Az olasz Werner Heel ezúttal nagyon gyengén síelt, mindössze a 25. helyre érkezett.

A svéd veterán, Patrik Järbyn ismét bizonyított, szezonbeli legjobbját érte el ebben a szakágban (8.). A szlovénoknak nem ment, Andrej Šporn alig fért be a pontszerzők közé (26.), Andrej Križaj számára pedig még ez is elérhetetlen messzeségben volt (37.). Ivica Kostelić sem távozhat túl elégedetten Norvégiából, bár papíron ez a horvát leggyengébb száma, mostanában jobbhoz szokott a ma elért 30. helynél. Az osztrákok közül Klaus Kröll is egész jól magára talált (16.), a liechensteini Marco Büchel viszont most sem tudott igazán versenyképes lenni (24.). A egyetlen igazán csalódott osztrák Hans Grugger lehet, aki egy kiszélesített kanyar után szinte leállt, így hatalmas hátránnyal ért célba (46.). Az első 30-at záró svájci, Ambrosi Hoffmann pedig beállhatott keseregni a Didier-k mellé, miután néhány méter után kieséssel fejezte be iszonyú gyengére sikerült hétvégéjét.

A 30-on túliak mezőnyéből elsőként kell kiemelni az olasz Dominik Parist: a szlovén Rok Perko bukása miatt újra kellett indulnia, az 50. lesikló után érkezett csak – mégis bejött a 14. helyre. Az osztrák feltámadókhoz csatlakozott a 33-assal 15. helyet szerző Romed Baumann, míg a kanadai Jan Hudec hosszú kihagyása után végre ebben a szakágban is visszatért a pontszerzők közé (32-essel 17.). A francia Yannick Bertrand újból pontot szerzett (34-essel 23.), az amerikai Travis Ganong élete első Vk-pontjait szerezte (42-esse 28.), míg a vele holtversenyben érkező svájci Beat Feuz ebben a szakágban először szerzett pontot az idényben (47-essel 28.).

Erik Guay 137. Vk-futamán második győzelmét aratta, három éves szünet után nyert újra versenyt, ebben a szakágban ez az első sikere (korábban lesiklásban győzött). Hannes Reichelt is két évet várt az újabb dobogóra, 106. Vk-futamán 11. pódiuma volt a mai. Aksel Lund Svindål 227. Vk-futamán 28.,Tobias Grünenfelder 176. futamán 4. dobogós helyezését szerezte. A szakági Világkupában Michael Walchhofer továbbra is nagy fölénnyel áll az élen, a versenyről versenyre változó erőviszonyok most is az osztráknak kedveztek.  Svindål és Guay vetélkedhet még a szakági győzelemért, ám sikerükhöz az osztráknak alaposan le kell szerepelnie Garmischban. Összetettben Janka ismét faragott egy keveset Raich-hal szemben, Cuche alighanem kiszállt a versenyből.

A verseny statisztikái excel-táblázat formájában ide kattintva letölthetők!

Végeredmény, férfi szuper-G, Kvitfjell (Norvégia):

1. Erik Guay (kanadai)

1:31.95

2. Hannes Reichelt (osztrák)

1:31.97

3. Tobia Grünenfelder (svájci)

1:32.26

3. Aksel Lund Svindål (norvég)

1:32.26

5. Mario Scheiber (osztrák)

1:32.27

6. Michael Walchhofer (osztrák)

1:32.43

7. Carlo Janka (svájci)

1:32.46

8. Patrik Järbyn (svéd)

1:32.57

9. Aleš Gorza (szlovén)

1:32.72

9. Christof Innerhofer (olasz)

1:32.72


A férfi szuper-G Világkupa állása (5 versenyt követően):

1. Michael Walchhofer (osztrák)

300 pont

2. Aksel Lund Svindål (norvég)

254 pont

3. Erik Guay (kanadai)

231 pont

4. Benjamin Raich (osztrák)

170 pont

5. Carlo Janka (svájci)

168 pont

 

 

A férfi összetett Világkupa állása (30 versenyt követően):

1. Benjamin Raich (osztrák)

1019

pont

2. Carlo Janka (svájci)

973

pont

3. Didier Cuche (svájci)

846

pont

4. Aksel Lund Svindål (norvég)

801

pont

5. Marcel Hirscher (osztrák)

675

pont

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr921816936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása