HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kowałczyk bődületes hajrával verte Marit Bjørgent

2010.03.01. 00:23 :: Dave985

 

A női 30 km-es klasszikus stílusú versennyel folytatódtak szombaton a sífutók küzdelmei a téli olimpián. Az aranyérmet a lengyel Justyna Kowalczyk nyerte meg, szenzációs hajrával győzte le a norvég Marit Bjørgent. A bronzérmes a finn Aino-Kaisa Saarinen lett.
 
A következpűő beszámolót az NSO.hu portálról nyúltuk le.
 
Ötvennégyen vágtak neki a távnak, és az első tíz kilométeren nagyjából együtt haladt a mezőny. Az olimpiák történetében most először minden öt kilométeres kör végén lécet is cserélhettek a versenyzők, s ez némi izgalmat hozott a versenybe. A nevesebb versenyzők közül a finn Kuitunen szakadt le, míg az iramot a lengyel Kowalczyk diktálta, de szorosan ott volt a nyomában az eddig három aranyat szerző Marit Björgen is.

A táv harmada után aztán egy nyolcas csoport meglógott a többiek elől, az élen a fent említett két versenyzővel. Féltávnál még négyen felértek hozzájuk, így tizenketten maradtak versenyben, köztük három norvég, két svéd és két lengyel.

A táv kétharmadánál többek között Kowalczyk, Björgen és a finn Saarinen is kiment lécet cserélni. Ezt kihasználva a norvég Steira megpróbált meglépni, és szerzett is öt másodperces előnyt, míg a lécet cserélő versenyzők tíz másodpercet kaptak. Ennek ellenére ők hárman és a svéd Kalla vissza tudtak zárkózni a norvégra, viszont a többiek lemaradtak.

Ezek után Björgen robbantott, és pillanatok alatt öt másodpercet vert Kowalczykra, míg Saarinen és Steira már tíz fölötti hátrányban volt. Hét kilométerrel a cél előtt már csak a lengyel tudta tartani a lépést, igaz megmaradt a nagyjából öt másodperces különbség, így gyakorlatilag kétesélyessé vált a verseny.

A harmadik helyért vívott küzdelemben a finn Saarinen az utolsó kör előtt kiment még lécet cserélni, így Steira meg tudott lépni. Igaz a finn később visszazárkózott rá. Az élen pedig Kowalczyk felért Björgenre.

Egy kilométerrel a vége előtt a lengyel az élre is állt, de most meg a norvég nem hagyta magát. Így értek be a stadionba, ahol a célegyenesben szívszaggató hajrába kezdtek. A norvég ugyan el tudott menni Kowalczyk mellett, de az nem tört meg, és végül ő volt a kitartóbb: három tizedmásodperccel a lengyel sífutó haladt át előbb a célvonalon. A harmadik helyre több mint egy perces hátránnyal érkezett be a finn Saarinen.
 
 

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Jusztyna Kowałczyk

Lengyelország

1:30:33,7

2

Marit Bjørgen

Norvégia

+ 0,3

3

Aino-Kaisa Saarinen

Finnország

+ 1:05,0

4

Evi Sachenbacher-Stehle

Németország

+ 1:19,2

5

Isida Maszako

Japán

+ 1:22,8

6

Charlotte Kalla

Svédország

+ 1:23,9

7

Therese Johaug

Norvégia

+ 1:27,6

8

Kristin Størmer Steira

Norvégia

+ 1:30,7

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia sífutás sífutás olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr191798698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása