HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kanadai győzelem született a nők síkrossz számában

2010.02.24. 14:19 :: Dave985

 

Kanadai győzelem született a női síkrosszosok olimpiai döntőjében, Ashleigh McIvor meggyőző teljesítménnyel szerezte meg hazája hatodik aranyérmét, egyszersmind ő lett a sportág első olimpiai bajnoka. Mögötte két meglepetésember, a norvég Hedda Berntsen és a francia Marion Josserand végzett. A magyar származású Ophélie David már a legjobb 16 közt búcsúzni kényszerült.
 
 
A férfiak versengése után két nappal a nőknél is első alkalommal szerepelt az olimpia programján a síkrossz. Sportágismertetőbe újra nem mennék bele, aki kíváncsi a tudnivalókra, azoknak ajánlom az olimpiai előzetesünket, valamint a férfiak versenyéről írt beszámolónkat.
 
Ahogyan a férfiaknál Tomaš Kraus, a hölgyeknél vitán felül Ophélie David számít a sportág legnagyobbjának. Az eddigi hét Világkupából ő nyerte meg a legutóbbi hatot, 21 versenyt nyert, amivel szintén toronymagasan áll az örökranglista csúcsán. Emellett 2007-ből egy világbajnoki címe is van, sőt, zsinórban negyedik alkalommal nyerte néhány hete az X Gamest. Vagyis bombaformában van David annak ellenére is, hogy a Világkupában idén alaposan megszorongatják. Elsősorban a kanadaiak féltve őrzött gyémántja, a regnáló világbajnok Ashleigh McIvor köphetett bele a levesébe, de nem volt szabad megfeledkezni az első VK-nyerő Saša Faričról, az idei szezont két váratlan futamgyőzelemmel nyitó Anna Holmlundról, az idén berobbanó, rendkívül agresszív sihederről, Fanny Smithről, vagy a 2005-ös világbajnok Karin Huttaryról, de a sor még nyugodtan folytatható.
Ophélie David egyébként magyar származású, az egykori kosárlabda kiválóság, Rácz János lánya, született Rácz Ofélia, az 1994-es Lillehammerben rendezett téli olimpián még magyar színekben vett részt, s esett ki mind szlalomban, mind kombinációban. Franciaországban telepedett le, ment férjhez, így francia színekben versenyez, de fontosnak tartja és ápolja magyar gyökereit.
 
A hölgyek versengése is selejtezővel vette kezdetét, bár ez esetben is jobban fedi a valóságot, ha kvalifikációnak nevezzük. Harmincöten álltak rajthoz a 32 továbbjutást jelentő helyért, külön-külön tették meg az 1144 m hosszú pályát. A hódeszkásoknál a férfi síkrosszosoknál megismert pályán kellett a hölgyeknek is bizonyítaniuk. Merőben szokatlan ugratók és emelkedők alaposan megnehezítették dolgukat, a rajtot követő két rakásra például valósággal fel kellett mászniuk, lendületből senki sem tudta megoldani.
A kvalifikációban egy meglepetés rögtön akadt, a két dobogós helyezést is felmutató, fix TOP10-es versenyzőnek tartott svájci Sanna Lüdi bukott, s bár feltápászkodott, az utolsó idővel kiesett a versenyből egy román és egy brit versenyzővel karöltve. A legjobb időt az első ránézésre Pärson-klónnak tűnő Anna Holmlund futotta meg, de csak mindössze 2 századdal verte meg a hazaiak bálványát Ashleigh McIvort. 1:18-on belül teljesített meg Fanny Smith, a másik kanadai reménység, Kelsey Serwa és a norvég Hedda Berntsen. David a 6., Huttary a 8., Farič a 16. legjobb idővel jutott tovább.
 
A selejtezőben elért időeredmények alapján osztották csoportba a versenyzőket. Az első nyolc helyezett minden futamban a piros, a 9.-16. legjobb időt teljesítők a zöld, majd a kék, a leggyengébb nyolcas pedig a sárga trikóval kezdi a futamokat. Értelem szerint az események alakulásától függően színt is válthatnak a versenyzők. Annyi előnyt nyújt a kiemelés, hogy a piros és a zöld trikós a két középső rajtállásból indulhat, míg szélről elég nehéz a másik elé keveredni, kevésbé jeges ott a pálya, nehezebb normális tempóval kezdeni.
 
A nyolcaddöntőkben egytől-egyig igazolódott a papírforma. Először Holmlund és Farič került a legjobb 16 közé, a német Manhardnak (25.) nem osztottak lapot. Sajnos rögtön balesettel vette kezdetét az éles verseny. Az orosz Julia Livinszkaja (32.) hatalmasat esett az utolsó előtti ugratónál, teljesen kifordult testhelyzetben a lábára esett, vélhetően eltört a bokája. Csak mentővel tudta elhagyni a pályát.
 
A következő futamban kettős osztrák továbbjutásra volt kilátás, ehhez képest csupán Huttary lépett tovább, a tavaly több dobogós helyezést elkönyvelő Gutensohn (26.) gyengén rajtolt, ott összeszedett hátrányát pedig nem tudta ledolgozni az ausztrál Katya Cremával szemben. Rajta kívül még a svájci Kathrin Müller (16.) esett ki.
A harmadik négyesben rögtön összekerült két nagyágyú. A sportág két nagyasszonya (illetlenebbül nagymamája), vagyis Ophélie David és Magdalena Iljans eredményei kiemelkedőek, bár a norvég Gro Kvinlog Genlig idén azért rendszeresen bejutotta a legjobb 8 közé is. A német Zacher (20.) már az elején elszállt, David gyorsan eldöntötte a kérdést, a 2. helyért Iljans és Kvinlog (27.) nagyot csatázott, a rutinos svéd a jobbkanyarban befurakodott az addig vezető norvég elé.
A negyedik futam tükörsima Serwa- Josserand továbbjutást hozott, Fukusima (22.) és a szebb napokat is látó Franziska Steffen (29.) búcsúzott a további küzdelmektől.
Utolsó svájciként tehát a mindössze 17 esztendős, ennek megfelelően rendkívül forróvérű Fanny Smith maradt, a kanadai Julia Murray oldalán gond nélkül megoldotta a feladatot. Az osztrák Katrin Ofner (23.) és az új-zélandi Michelle Greig (20.) kiesett.
A hatodik menet kettős norvég továbbjutást hozott, Berntsen és Høie Gjefsen okosan összedolgoztak, így az egyébként sem esélyes dán Fjellvang- Söllingnek (21.) és a francia Georges-nak (28.) csak a selejtezőben elért eredmény alapján kiosztott helyezés jutott.
Az első keserű pirulát a hetedik menetben nyelhette a közönség, miután Danielle Polescsuk (19.) kipottyant a versenyből. Csak magának köszönheti, nyerő helyzetben hibázott. A német Anna Wörner (17.), aki a 7. legjobb időt futotta a selejtezőben, pedig már az elején kiszállt a versenyből, így Brendengen Jensen mellett meglepetésre a lengyel Riemen folytathatta.
Az utolsó kör nem hozott különösebb izgalmat, McIvor és Owens kiemelkedett, a spanyol Delgado (31.) így is túlteljesítette a célt, az első szezonját taposó osztrák Limbacher (24.) pedig bizonyára kellő tapasztalattal felvértezve folytatja majd pályafutását.
 
 
A legjobb 16 közt már élesedett a küzdelem. Az első menetben Huttary és Holmlund kéz a kézben jutott tovább, Katya Crema (15.) így is elégedett lehet teljesítményével, mint ahogy Saša Farič (14.) sem várhatott magától reálisan elődöntőt.
Ophélie David futamát már erősödő hóviharban rendezték, mégsem magyarázhat csak ezzel az a gyenge rajt, amit a francia-magyar bemutatott. Iljans (10.) még őt is alulmúlta, már az első kanyar után mintegy 20 méteres hátrányt szedett össze. Az előző két VK- futam győztese, Serwa persze gond nélkül elrugaszkodott, a kanadai hölgyek ezen a pályán gyakoroltak, míg mindenki mástól elzárták, a hazai pálya előnye ennyiben érvényesült. A rossz kezdés után David (9.) gyorsan ráfutott Josserand-ra, már előzésre készült, amikor az egyik ugratónál túl sokat volt levegőben, s már nem tudta megfogni a havat. A szám nagy esélyese tehát már a 16 között búcsúzni kényszerült.
A harmadik futamban meglepetésre Berntsen rajt-célgyőzelmet aratott, a svájci fiatal csak a pálya közepéig követte tempóját. A „Crazy Fanny” becenévre hallgató tini méltó maradt hírnevéhez, egy laza könyökössel helyre teremtette az előzésre készülő Julia Murrayt (12.), vagyis újabb kanadai hullott ki a versenyből. Høie Gjefsen (11.) az utolsó métereken nagyon ráfutott a svájci lányra, de néhány centivel végig mögötte maradt. A versenybírák vizsgálták Fanny kézimunkáját, hosszú tanakodás után végül nem nyúltak bele a futam kimenetelébe.
Az utolsó negyeddöntő sima McIvor- Brendengen továbbjutást eredményezett, Jenny Owens (13.) és Riemen (16.) kiesett.
 
A legjobb 8 között elsőként az addig magabiztos Holmlund és Huttary csapott össze (svéd a „svéd” ellen), de Serwára és a meglepetésember Josserand-ra is oda kellett figyelni. Serwa természetesen elsőként jutott túl a két emelkedőn, de Huttary keményen tapadt rá, Holmlund pedig az utolsó helyről agresszív előzéssel maga mögé utasította a franciát. A svéd azonban újra rontott, onnan már nem volt visszatérés. Huttary az utolsó kanyarban Serwa elé került, a kanadait végül a semmiből érkező Josserand két remek ugrással centiméterekkel, de megelőzte a hazaiak kedvencét.
A második elődöntőben két norvég, Fannika és McIvor küzdött a döntőért. McIvor ismét métereket nyert az első kanyarig, döntős helyezése innentől nem forgott igazán veszélyben. Smith és Berntsen kakaskodott, ezúttal a rutin győzedelmeskedett, az ifjúság gyengének találtatott, Fannikát külső ívre szorította, teljesen elvesztette a ritmust, a másik norvégot az utolsó métereken azért megelőzte. Berntsen a takaréklángon égő McIvort a rend kedvéért lehajrázta, tudatosítandó, merre hány méter.
 
A kisdöntőben négy csalódott sportoló csapott össze a sikeres zárás reményében. A sűrű hóesésben, átláthatatlan ködben rendezett futam nem hozott különösebb izgalmat, úgy értek célba a versenyzők, ahogyan indultak. Kelsey Serwa az olimpiai 5. hellyel vigasztalódott, Anna Holmlund (6.) az izgága Fanny Smith-t (7.) megelőzve még pontot szerzett hazájának. Brendengen Jensen (8.) is elégedett lehet, a 13. helynél előrébb még sohasem végzett Vk-n.
 
A döntőben hamar kiderült, melyik három versenyző állhat fel a dobogóra, ugyanis az addig hibátlan Karin Huttary (4.) kellő lendület hiányában ledolgozhatatlan hátrányt szedett össze már a rajtot követő két bukkanón. Az élen McIvor fordult, de szorosan mögötte volt Josserand és Berntsen. A kanadai azonban okosan zárta az előzési pontokat, s miután a francia hibázott, meg tudott lógni a többiektől, s már nem engedte, hogy kiegyék a sajtot a szájából. Az utolsó ugratókon aztán Berntsen bebújt a francia elé.
 
 
A 27 esztendős Ashleigh McIvor 2004-ben indult síkrossz versenyen, ahol rögtön a felállhatott a dobogó második fokára. Ennek ellenére inkább tanulmányaira fókuszált, majd sérülése is hátráltatta visszatérésében. A hazai rendezésű olimpia azonban felcsigázta érdeklődését, 2008-ban visszatért a Világkupába, a következő szezonban már futamgyőzelmet és világbajnoki címet ünnepelt, a mostani idényben pedig késhegyre menő küzdelemben van Ophélie David-val a szakági kristálygömbért. Az olimpiai aranyérem bizonyára nagy lökést ad további céljai eléréséhez. A Brit Columbiában élő sportoló nemcsak eredményei miatt hallatlan népszerű, egy valóságshowban is szerepelt, a kanadai celebritások közt is előkelő helyet foglal el.
Hedda Berntsen rendkívül sokoldalú síelő. 1997-ben világbajnok lett telemarkban, ezt követően meghatározó szlalomosnak számított, nyolc TOP10-es eredménye mellett kiemelkedik a 2001-es St. Antonban rendezett vb-n elért bronzérme. Síkrosszban 2007 óta szerepel, ez alatt 4 dobogót szerzett, ebből egy futamgyőzelem szerepel neve mellett. A világbajnoki 10. helyezés után mindenképpen előrelépés a mostani ezüstérem az idén mindössze három versenyen indult norvég hölgynek.
Marion Josserand az első ízben megrendezett síkrossz verseny legnagyobb meglepetése. Noha egyszer már győzött a Világkupában, az utóbbi időben már a legjobb 8 közé kerülés is gondot okozott számára, mostani szereplése alapján viszont nem oly meglepő ez a bronzérem.
 
A szabadstílusú síelés ma és holnap az aerial, vagyis a síakrobatika döntőivel fejeződik be. (Igen, a síakrobatika nem a freestyle szinomímája, kedves MTV…)
 
 

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Ashleigh McIvor

Kanada

 

2

Hedda Berntsen

Norvégia

3

Marion Josserand

 

Franciaország

 

4

Karin Huttary

Ausztria

 

5

Kelsey Serwa

Kanada

 

6

Anna Holmlund

 

Svédország

 

CSD

 

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia freestyle sí freestyle sí olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr711786679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása