HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Szenzációs küzdelmeket és hazai sikert is hoztak a szkeleton versenyek

2010.02.20. 16:02 :: GeoCucc

Csütörtökön és pénteken a férfi és női szkeletonosok sajátították ki a Whistleri Csúszó Központot, és ha már így tettek, gyorsan dűlőre is vitték az érmek sorsát. Mindkét nem képviselői négy-négy futamot teljesítettek a két nap alatt, melyek során szoros és fordulatos küzdelmek után érdekes eredmények születtek. Lássuk...

Nők:

A hölgyeknél nem az aranyért folytatott harc, sokkal inkább a húsz fős mezőny kiegyenlítettsége volt az izgalom legfőbb okozója. A négy futam során kilenc versenyző is akadt, aki legalább az egyik menetben a három leggyorsabb lesikló között volt. A sportolókat nem rikán csak néhány század válaszotta el egymástól, így sokszor az utolsó pillanatig sem lehetett tudni, hogyan alakul majd az élmezőny sorrendje az aktuális forduló után. A címvédő Maya Pedersen számára a 9. helyen, csalódással ért véget a küzdelem, és a négy évvel ezelőtti második helyezett, a brit szkeleton-házaspár hölgy tagja Shelly Rudman is többre vágyott, mint az összetettbeli 6. hely. Az angol végül hiába bizonyult leggyorsabbank utolsó nekifutásra, ezzel már csak szépíteni tudott korábban összeszedett tetemes hátrányán.

A dobogóért a végsőkig harcban volt a hazaiak kedvence, Mellisa Hollingsworth, aki a végső futam előtt még a második helyet birtokolta, mivel azonban egy hibának köszönhetően néhányszor közelebbi kapcsolatba került a pályát övező szigorú fallal, elég hátrányt szedett össze ahhoz, hogy végül a dobogóról is lecsúszva az 5. helyről lóbálhassa a nemzeti zászlót a szomorú szurkolóinak.

A pódium két szélső fokára végül két németnek sikerült felkapaszkodnia, Kerstin Szymkowiak és Anja Huber nemzetük szánkós sikerei után újabb két éremet vihettek haza Whistlerből. A hölgyek jól láthatóan elégedettek voltak teljesítményükkel, hiszen az első helyre a verseny előrehaladtával fokozatosan egyre kisebb veszélyt jelentettek.

S hogy kinek a nyakába került az a bizonyos arany? Ez a verseny több szempontból is a brit Amy Williamsről szólt. Kezdve azzal, hogy csütörtöki elsősége után a kanadaiak és az amerikaiak fellebbeztek az eredményei ellen, mondván Williams bukósisakja szabálytalan, hiszen olyan toldalékelemeket tartalmaz, amelyek nem a biztonság, hanem kifejezetten a jobb aerodinamikai hatás érdekében kerültek fel a fejfedőre. Viszonylag megnyugtató előnye ellenére sem lehetett tehát nyugodt éjszakája a brit hölgynek, viszont a versenybíróság alapos vizsgálat után végül szabályosnak ítélte az ominózus sisakot, így Amy tovább folytathatta a küzdelmet, és nem is akárhogyan. Előnyét tovább növelve végül több mint fél másodpercet adva az őt követő Szymkowiaknak hódította el az aranyat, és írta be magát vastag betűkkel a britek téli olimpián elért eredményeit felsorakoztató környvbe. Williams nem csak nemzete idei első érmét szerete Vancouverben, ennél sokkal többről van szó, hiszen brit versenyző 30 éve, az 1980-as Lake Placid-i olimpia óta nem tudott egyéni számban győzedelmeskedni a téli játékokon. Akkor egy egészen más területen, műkorcsolyában diadalmaskodott Robin Cousins. Viszont ha női egyéni győztest keresünk, még többet kell visszautaznunk az időben. 1952-ben Osloban a gyorskorcsolyázó Jeannette Altwegg ért el hasonló sikert legutóbb. Azt hiszem, ezek az adatok kitűnően példázzák, milyen tettet vitt véghez Amy Williams az éjjel.

 

Helyezés Versenyző Ország Összesítés Hátrány
1 Amy Williams GBR 3:35.64  
2 Kerstin Szymkowiak GER 3:36.20 +00:56
3 Anja Huber GER 3:36.36 +00:72
4 Noelle Pikus-Pace USA 3:36.46 +00:82
5 Mellisa Hollingsworth CAN 3:36.60 +00:96
6 Shelley Rudman GBR 3:36.69 +01:05

 

Férfiak:

A kanadaiaknak nem volt sok idejük a szomorkodásra Mellisa Hollingsworth elpuskázott lehetősége miatt, hiszen nem sokkal a hölgyek után a férfiak utolsó két futamára is sor került, ahol egy újabb hazai sztár, Jon Montgomery volt esélyes a végső győzelemre az első nap után. Csütörtökön az első fordulót három tizedes előnnyel nyerő lett Martins Dukurs végzett az élen, megelőzve Montgomeryt és az orosz Tretiakovot. Ezzel jó esély nyílt arra, hogy a szánkós ezüst érem után ezúttal egy arany jóvoltából lépdeljenek előrébb a balti állam képviselői az éremtáblán. Jó hír volt továbbá a letteknek, hogy Martins bátyja, Tomass Dukurs a hatodik helyen, a dobogótól mindössze két tizedre elmaradva zárta az első napot.

A péntek is a fiatalabbik Dukurs és Montgomery ádáz csatájára éleződött ki. A harmadik menet után a kanadainak kettő, a lettnek egy elsősége volt, de még mindig utóbbi vezetett, köszönhetően az első futamban kialakított viszonylag nagy előnyének. A döntés a végső fordulóra maradt, minden szem az utolsó két lecsúszóra szegeződött, annál is inkább, mert a követőboly ekkorra már majd' egy másodperces lemaradást szedett össze velük szemben. Tretiakov már messze volt ahhoz, hogy beleszóljon az első hely sorsába, viszont az ő bronz érmét sem veszélyeztette senki, a végül negyedik helyet szerző Tomass Dukurs tisztes távolságból, közel négy tizedes hátránnyal követte csak az oroszt. Az 5. az amerikai Zach Lund lett, a 6. helyen pedig az a Kristian Bromley zárt, akinek felesége, Shelly Rudman szintén ezt a pozíciót szerezte meg a hölgyek küzdelmei során. Bizonyára nagy az összhang közöttük.

A két éllovas közül először Montgomery teljesítette a maga csúszását. Hibátlanul abszolválta a távot, aggodalmára viszont okot adhatott, hogy 52,36-os idejénél Dukurs az előző három futamából kétszer is jobb időt tudott elérni. A lett is remekül kezdte az olimpia utolsó szkeletonos lesiklását, az első mért pontoknál még tartani is tudta addigi előnyét, ám egy kisebb lendületvesztés miatt 10 km/órával csökkent sebessége, és innentől kezdve Montgomery századról századra dolgozta le a hátrányát vele szemben (ami érdekes kifejezés, hiszen a kanadai ekkor már mindössze annyit tehetett, hogy a képernyő előtt szorítson saját magának). Végül a pálya éppen elég hosszúnak bizonyult ahhoz, hogy Dukurs rohamosan csökkenő előnye hirtelen 7 századmásodperces hátránnyá váljon a stopper megállításának pillanatában. A kanadai pedig ugyanebben a momentumban a magasba emelte karjait, sisakját, zászlóját, hangját, edzőjét, és valószínűleg mindent, ami a keze ügyébe akadt. Tim Montgomery kanada negyedik aranyát szerezte, amivel a juharlevelesek jelenleg a negyedik helyen állnak az éremtáblán.

 

Helyezés Versenyző Ország Összesítés Hátrány
1 Jon Montgomery  CAN  3:29.73   
2 Martins Dukurs  LAT  3:29.80  +00:07
3 Alexander Tretiakov  RUS  3:30.75  +01:02
4  Tomass Dukurs  LAT  3:31.13  +01:40
5  Zach Lund  USA  3:31.27  +01:54
6  Kristian Bromley  GBR  3:31.30  +01:57

 

A női és a férfi versenyek részletes eredményei az alábbi linken elérhetőek.

Ma éjjel a harmadik technikai sport, a bob is bemutatkozik, melyben az olimpiából hártalévő időben férfi és női páros, illetve férfi négyes versenyek zajlanak majd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Szkeletonban páros versenyeket nem tartanak. A fenti képet elnézve
nehéz is lenne elképzelni, hol férne el még egy ember...

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia szkeleton

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr421776022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása