HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Curling: Féltávhoz értek a csoportkörök

2010.02.20. 11:46 :: GeoCucc

Távol a lesiklók, lecsúszók és leugrók világától, az 5600 fő befogadására alkalmas Vancouveri Olimpiai Központban teljesen más tevékenységet végezve próbálják elcsenni egymás orra elől az érmeket az egyes nemzetek. A televíziós közvetítésekből eddig többnyire száműzött női és férfi curling csapatok azonban - a maguk sajátos módján - már kedd óta ádáz csatát vívnak a jégen. A kilenc fordulós csoportmérkőzések negyedik-ötödik szakaszánál járva időszerű, hogy áttekintsük, kik hogyan vették az eddigi akadályokat. Vajon sikerülhet a címvédés a svédeknek és a kanadaiaknak?

Nők:

A hölgyeknél az élmezőnyt figyelve eddig nem történt nagy meglepetés, a tabella alján viszont található pár név, akiket előzetesen nem oda vártunk volna. Hiába, nincs mit tenni, ha a világ tíz legjobb nemzete is csap össze, az utolsó helyeket akkor is ki kell osztani valakinek. A házigazda kanadaiakat és a címvédő svédeket azonban nem különösebben aggasztja az alsóbb régiók sorsa, mindeketten négy győzelemmel, 100%-osan trónolnak a táblázat élén, habár a Cheryl Bernard által irányított juharlevelesek eddig minden összecsapásukat csupán egyetlen ponttal tudták megnyerni, és ehhez kétszer extra endre is szükségük volt. A két jelenlegi éllovas hétfőn fog találkozni egymással, amely rangadó akár a csoport elsőségéről is dönthet, annál is inkább, hiszen vezető pozíciójukat egyelőre senki sem veszélyezteti; közvetlenül mögöttük a britek és a világbajnok kínaiak is begyűjtöttek már 2-2 vereséget, igaz, ők már egyel több meccset játszottak. Egyelőre a középmezőnyt színesítik a decemberben meggyőző EB elsőséggel az olimpiai aranyért is bejelentkező németek. Andrea Schöpp és csapata vesztesen távozhtott már a britek és a kanadaiak elleni mérkőzésről is.

A lista alján, mindössze egyetlen győzelmet számlálva négy együttes is szerénykedik. Közülük a két leginkább szemet szúró név mindenképpen Svájc és Dánia. A négy éve Torinóban, sőt a két hónappal ezelőtti kontinenstornán is második helyen záró svájciak rögtön három vereséggel kezdték a tornát, miután minimális arányban kikaptak a jelenleg élen álló három csapattól. Demonstrálva, hogy nem veszítették el teljesen a hitüket, Mirjam Otték tegnap már meggyőzően verték meg az oroszokat, így még reális esélyük maradt az első négy közé kerülésre. Mellettük szólhat, hogy a legveszályesebb ellenfelekkel való találkozáson már túl vannak.

A szebb napokat is megélt, EB nagyedik dánok helyzete sokkal kilátástalanabb. Egyetlen sikerük mellett, amikor egy ponttal múlták felül az inkább más sportágakban vitézkedő amerikaiakat, néhány csúfos vereségbe is beleszaladtak. A kínaiakkal szemben például 11:1-es hátrányban voltak már a 6. end végén, és mivel a szabályok innentől kezdve teszik lehetővé, az első adandó alkalmat kihasználva kezet is nyújtottak ellenfelüknek, a még nagyobb égés elkerülése érdekében. Emellett a dánok egyéb statisztikái sem boldogságra okot adóak. Eddigi öt játszmájuk során mindössze 16 pontot gyűjtöttek, míg az aktuális ellenfeleik ellenük már szinte kétszer ennyit, 30-at is szereztek.

Meglehetősen képlékeny még tehát féltávnál a csoport állása a hölgyek mezőnyében. A svédek és a kanadaiak továbbjutására talán fel lehetne tenni egy kisebb összeget, a maradék két helyre viszont még legalább öten reális eséllyel pályáznak. Ne feledjük, itt az olimpián az elődöntők nem a különleges curling-szabályok, hanem egyszerű keresztbejátszás szerint zajlanak majd a négy továbbjutó között.

A csoport pillanatnyi állása:

 

Csapat Skip   mérkőzések győzelem vereség
Kanada Cheryl Bernard  4 4 0
Svédország Anette Norberg  4 4 0
Kína Wang Bingyu  5 3 2
Nagy-Britannia Eve Muirhead  5 3 2
Németország Andrea Schöpp  4 2 2
Japán  Moe Meguro  4 2 2
USA Debbie McCormick  4 1 3
Svájc Mirjam Ott  4 1 3
Oroszország Ludmila Privivkova  5 1 4
Dánia Angelina Jensen  5 1 4

 

Férfiak:

Nem látunk rosszul, ha különösebb tanulmányozás nélkül is némi hasonlóságot vélünk felfedezni az urak és a hölgyek tabellája között. Ez a hasonlóság nem csak abból fakad, hogy két eltérést leszámítva ugyanazok a nemzetek vesznek részt mindkét nem csatározásában, némely csapatoknak még a teljesítményük is kisértetiesen hasonlít egymáshoz. Ilyen például a házigazda, címvédő, és toronymagas esélyes Kanada, akik ennek megfelelően ellentmondást nem tűrően, 100%-os teljesítménnyel állnak a lista élén. Fölényük akármennyire is előre látható volt, mégis aggasztó: egyetlen szoros mérkőzésüket leszámítva (a norvégokat csak extra endben múlták felül 7:6-ra) ellenfeleik sosem várták meg a küzdelem végét, legalább egy enddel a befejezés előtt ledolgozhatatlanul nagy hátrányuk miatt kalapot emeltek Kevin Martinék előtt. A németek 5, a friss európa-bajnok svédek 4, a franciák és a dánok pedig 7 pontos vereséggel hagyták el a kanadaiak felségterületének számító curling-pályát. Statisztikájukban a 45 szezett és az ezzel szemben mindössze 21 kapott "gól" (illetve pont)sem igényel különösebb magyarázatot.

Mint már szó volt róla, egyedül Norvégia tudta megizzasztani Martinékat, s mindeddig ők voltak az egyetlenek, akik egy endet három ponttal is meg tudtak nyerni ellenük.Ha van valaki, aki meg tudja akadályozni a hazai sikert, egyelőre Thomas Ulsrudék tűnnek erre a legalkalmasabbnak. A csoportban is stabilan tartják második helyüket az összes többi meccsük megnyerésének köszönhetően. Mögöttük a jelenleg szintén továbbjutásra álló svédek és svájciak állnak még 1-1 verséggel, de a legjobb négy között végezni még minden esélyük meg van az olimpia idejére britnek álcázott skótoknak, és a tegnap a svájciakat nagyszerű taktikai csatában felül múló németeknek is.

A férfiaknál sincs már olyan együttes, akiknek ne sikerült volna már legalább egy győzelmet szerezniük. A dánok a hölgyekhez hasonlóan nagy vereségeket is begyűjtve itt is a lista alján tanyáznak, de van valaki akiknek még náluk is rosszabbul megy: az Egyesült Államok csapata négy vereséggel kezdte a tornát. Habár többnyire 1-2 pontokkal maradtak csak alul, ez általában annak volt betudható, hogy a skip, John Shuster többször is nagyokat hibázott az utolsó kövekkel, lehetővé téve az ellenfeleknek, hogy pontokat raboljonak tőlük. Az amerikaiak eddig már 10 olyan endet is elveszítettek, ahol ők voltak a befejezők, amit a pálya mellett figyelő edző mostanra megelégelt, és lecserélte játékosát a tartalékos Chris Plysre, aki átvette a befejező ember szerepét a csapatban. A változtatásnak meg is lett az eredménye, tegnap meg is szerezték első győzelmüket egy nem túl eseménydús, öt darab blank endet is hozó játékban a franciák ellen.

A csoport pillanatnyi állása:

 

Csapat Skip   mérkőzések győzelem vereség
Kanada Kevin Martin  5 5 0
Norvégia Thomas Ulsrud  5 4 1
Svédország Niklas Edin  4 3 1
Svájc Ralph Stöckli  4 3 1
Nagy-Britannia David Murdoch  4 2 2
Németország Andy Kapp  5 2 3
Kína Wang Fengchun  4 1 3
Franciaország Thomas Dufour  4 1 3
Dánia Ulrik Schmidt  5 1 4
USA John Shuster / Chris Plys  5 1 4

 

A csoportküzdelmek rendületlenül folytatódnak tovább, majd a keddi utolsó forduló után ki is alakulnak az elődöntők párosításai, amely mérkőzésekre majd csütörtökön kerül sor.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia curling curling olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr441775500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása