HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Torrah Bright meglepte az amerikai sztárokat félcsőben

2010.02.19. 12:58 :: Dave985

 

Trónfosztás és meglepetés-győzelem női félcsőben! Az ausztrál Torrah Bright lehengerlő teljesítménnyel mindhárom amerikai világklasszist megelőzve, férfiakat megszégyenítő gyakorlattal szerezte meg az olimpiai aranyérmet. A dobogóra a címvédő Hannah Teter és 2002-es olimpiai bajnok Kelly Clark állt fel. Gyorskorcsolyában megszületett a harmadik kanadai aranyérem, ha egyszer egy üzlet beindul…
 
 
Ma hajnalban a nők félcső döntőjét rendezték meg a XXI. Téli Olimpiai Játékokon, Vancouverben. A férfiakkal ellentétben, amelyből Shaun White a várakozásoknak megfelelően kiemelkedett, s inkább volt harcban az 50 ponttal, mint bármelyik vetélytársával, a nőknél többesélyes küzdelemre volt kilátás. Még akkor is, ha az amerikaiak betonerős csapattal érkeztek a Cypress Mountainre. Köztük volt az olimpiai címvédő Hannah Teter, a 8 évvel ezelőtti bajnok Kelly Clark, valamint a négyszeres X Games- aranyérmes Gretchen Bleiler is. A jenki hölgyek egyébként, White-hoz hasonlóan csak ritkán fenik fogukat hivatalos FIS rendezvényre, így fordulhatott elő, hogy a regnáló világbajnok nem közülük került ki. Jiayu Liunak hívják, kínai, s tudása alapján akár versenyre is kelhet a nagyszerű hármassal. De nem volt szabad elfelejtkezni a másik két kínairól, az ausztrálokról és egy-egy európai reménységről sem, noha a verseny topfavoritjai mindenképpen az amerikaiak voltak.
 
Az események taglalása előtt annyit azért érdemes még megemlíteni a félcsővel kapcsolatban, hogy azon sportágak egyike, amiben egyforma skálán pontozzák a két nemet, vagyis világosan kitűnik, mennyire is erősebbek, trükkösebbek a férfiak. Meglepő eredményt kapunk…
 
A hölgyeknél csak harmincan indultak, így selejtezőjüket egy pakkban megoldották, valamikor ottani idő szerint délelőtt. A legerősebb hat gyakorlatot bemutató hölgyemény automatikusan a döntőben folytathatta, míg további 12 sportolónak csak elődöntőn keresztül vezethet oda az útja, onnan 6 kiesik, s csak 6 döntőzhet, így áll össze a megszokott 12 fős mezőny a fináléban.
 
A selejtező máris két hatalmas meglepetéssel zárult, kiesett ugyanis a szakág Világkupa első helyezettje, a kínai Xuetung Cai, de a TTR világranglista éllovasa, Lisa Wiik is csomagolhatott. Míg a kínai mindkétszer rontott, a rutinos, 14 éve élversenyzőnek számító norvég szétesően mozgott, nem tartotta ki normálisan ugrásait, így 3 századdal kiesett. A skandináv ország valamennyi indulója kiesett, hasonlóan a francia és az új-zélandi versenyzőkhöz.
 
A kvalifikáción öten rögtön 40 pont feletti produkciót mutattak be a szépszámú közönségnek. Torah Bright, az ausztrálok kiválósága például egyedüliként kettőt is, második gyakorlata 45,8 pontot ért a pontozóknál. Igaz, Kelly Clark mindössze 4 századdal kapott ki tőle, ő az első továbbjutást érő menete után kockáztatott, de esett a végén. Biztató formát sejtetett a spanyol küldöttség egyetlen éremesélyes tagja, Queralt Castellet (44,3), mint ahogy Teter (42,7) és Bleiler (40,2) is. Hatodikként a VK második helyezettje, Zhifeng Sun került egyenes ágon a döntőbe.
 
Az elődöntőben is két menetben bizonyíthattak a lányok, a kettő közül a nagyobbik pontszám került eredménylistájukra. Elképesztően színvonalas döntőre volt kilátás, ugyanis további három versenyző ért el 40 pont feletti pontszámot. Jiayu Liu (41,1) megijesztette szurkolóit a kvalifikációban, de most nagyon odatette magát, már az első menet után megnyugodhatott mindenki, mint ahogy a kanadai Mercedes Nicoll (40,1), aki eleddig csupa ezüst- és bronzérmeket gyűjtögetett a Világkupában, tehát nem egy elveszett versenyző ő sem. Kissé lemaradva, de a döntőben tudhatta magát a negyedik amerikai, Elena Hight (37,1) is, mint ahogy az egyetlen francia, Sophie Rodriguez is már az első futamával dűlőre vitte a dolgot. Kiesett viszont mindkét japán, különösen a kétszeres VK- győztes Nakasima Siho búcsúja volt keserű pirula a „Felkelő Nap Országában”, őt a 2005-ös junior-vb Ursina Haller előzte meg, fél ponttal. A kiesők közt találjuk a hódeszkások hírhedt cseh udvari bolondját, Šarka Pancochovát és a hazai Sarah Conradot is.
 
Az előfutamok alapján tehát Ursina Haller nyitotta a döntőt. Erőtlen gyakorlattal kezdett, egyszer csúnyán ráesett a félcső peremére, így jelentős lendületet vesztett, neki mindenképpen javítania kellett a folytatásban, annak ellenére is, hogy a sok rontott gyakorlat miatt a 6. helyről várhatta a második kört. Rodriguez már jóval életerősebben mozgott a félcsőben, bár utolsó ugrását ő sem tudta kivitelezni még a zöld vonal előtt, ennek ellenére átvette a vezetést, s meg is tartotta, ugyanis Hight rontott gyakorlattal kezdett a döntőben. A hazaiak egyedüli üdvöskéje Mercedes Nicoll elsőre nem tudta megismételni elődöntős mutatványát, egy századdal csak a francia mögött foglalt helyet. Jiayu Liu már egészen más dimenzióban teljesített, mind magasságban, mind erősségben felülmúlta a korábbi ugrásokat, talán az utolsóra fogyott el a szufla, így 7 tizeddel lemaradt a bűvös 40 pontos határtól. De még így is nagyon sokáig az ő neve állt a tabella élén, az olimpiai címvédő Hannah Teter múlta csak felül, 42,4 ponttal, tehát megdöntötte selejtezős legjobbját. Az első fordulót követően ő vezette a versenyt, az utolsóként próbálkozó Torah Bright fenékre esett a „double corkból”, így másodjára neki kockáztatnia kellett majd az aranyért. Idegesek voltak a hölgyek, Bleiler és Clark is rontott, a spanyol hölgy pedig nem állt rajthoz a döntőben, miután a döntőt megelőző edzésen hatalmasat bukott, kórházba kellett szállítani, a hírek szerint semmi baja.
 
A második futam érdekes koreográfiában zajlott le, hiszen egy nagy esélyes, Torah Brightnak elsőként kellett bemutatnia gyakorlatát, sőt az amerikaiak zöme is az első 6 közt bizonyíthatott. Nos, az ausztrál nem egy izgulós fajta. Pazar pályát futott, tökéletesen kivitelezte női mezőnyben erősnek számító ugrásait (közte volt a hírhedt „double cork” is, amit még a férfiak közül sem tud mindenki megcsinálni). Noha selejtezős etalonját nem tudta überelni, 45 pontjával mégis átvette a vezetést, alaposan feladva a leckét az amerikai kontingensnek. Bleiler (11.) ismét elrontotta, vagyis az ausztrál dobogó már csaknem biztosnak volt tekinthető. Kelly Clark (3.) ugrásaival abszolút konkurált Brighttal, viszont leérkezései csúnyára sikeredtek, ezt a bírók is észlelték, így csak a 3. helyre rangsorolták Salt Lake City olimpiai bajnokát, 2 századdal maradt el Tetertől.
Vagyis az a furcsa helyzet állt elő, hogy noha még sokan voltak hátra, igazán csak ketten, a kínai és Teter vehette el az aranyat Brighttól. Ursina Haller (9.) rontott, s mivel az ausztrál Crawford (8.) másodjára 30 pont fölé keveredett, végül kicsúszott a legjobb nyolcból a svájci. Szintén javított Sun Zhifeng (7.), bár a 33 pontnál talán több volt gyakorlatában. Ezt követően mind Mercedes Nicoll (6.), mind Sophie Rodriguez (5.) már az első ugrásoknál rontott, vagyis eleve csekélyke éremszerző esélyüket nem tudták valóra váltani, ennek ellenére mindketten nagyot léptek előre a 4 évvel ezelőtti olimpiához képest.
 
Már csak ketten várakoztak a rajtjelre. Jiayu Liu (4.), Bright és Clark előretörése miatt, leszorult a dobogóról, így mindenképpen javítania kellett volna. De nem sikerült felülmúlnia elődöntős teljesítményét, sőt 5 ponttal még az első döntős meneténél is kevesebbet kapott, így számára a 4. hely jutott. Hannah Teter (2.) sem tudott újítani, ugrásai bejöttek, de a földre érkezéssel komoly gondjai voltak, így másodjára 40 pont alatt maradt, ennek dacára elégedettnek tűnt, hiszen ő lett a legjobb amerikai.
 
Torah Bright ausztrál létére is Utahban, a világ legjobban felszerelt létesítményében gyakorol, edzéseken rendszeresen elverte vele készülő amerikai vetélytársait, tornagyőzelmekből is akad néhány, győzött többek közt – első ausztrálként – kétszer az X Games-en, a US Openen és 2007-ben a TTR világbajnokságán is. Torinóban az 5. hely jutott neki, most viszont összejött a hőn áhított, meglepetésszerű olimpiai bajnoki cím. Megérezte sikerét hazája olimpiai bizottsága, ugyanis őt jelölték zászlóvivőnek a nyitóünnepségen. Ausztráliának ez a téli olimpiákon a negyedik aranyérme, Salt Lake Cityben a nevezetes Steven Bradbury short-trackben, Alisa Camplin pedig aerialban, míg 4 éve Dale Begg-Smith mogulban győzött. A két amerikai lány pedig újabb érmekkel gazdagították amúgy is gazdag gyűjteményüket.
 
 
Női félcső, olimpia:
 

1.
Torah Bright
Ausztrália
 5,9
45,0
 2.
Hannah Teter
USA 
42,4
 39,2
 3.
Kelly Clark
USA 
 25,6
 42,2
 4.
Jiayu Liu
Kína
 39,3
 34,9
 5.
Sophie Rodriguez
Franciaország
 34,4
 8,3
 6.
Mercedes Nicoll
Kanada
 34,3
2,9

 
..................................................................................................
 
A következő beszámolót az NSO.hu oldalról nyúltuk le.
 
A hazai közönség nagy örömére Christine Nesbitt megszerezte a kanadai gyorskorcsolyázók első vancouveri aranyérmét a női 1000 méteres számban.
 
Nesbitt minimális különbséggel, mindössze két századmásodperccel előzte meg az 500 méteres távon bukó holland Annette Gerritsent. A harmadik hely is holland versenyzőé lett, Laurine van Riessen szerezte meg a bronzot.
 
Az 500 méteres távon az első tízbe épp hogy beférő Nesbitt a közönség által hajszolva remek időt korcsolyázott, de így is idegölő pillanatokat kellett átélnie. Az utolsó párban ugyanis ott volt még két riválisa, Kristina Groves és Margot Boer, de előbbi a 4., utóbbi a 6. helyre volt csak jó – nem sok hiányzott ahhoz, hogy két hazai versenyző is felállhasson a dobogóra.
 
Ez a kanadai küldöttség hetedik érme és harmadik aranyérme a vancouveri játékokon.
„Nem is tudom még elhinni. Az ősszel rengeteget dolgoztam, és ma nem ment jól a korcsolyázás, éreztem, hogy fizikailag nem vagyok teljesen rendben, a tempómmal sem voltam elégedett. Küzdöttem, a közönség hajtott előre, lehet, hogy ez volt a döntő tényező" – értékelt az örömittas aranyérmes a CTV stábjának.
 
VANCOUVER 2010
GYORSKORCSOLYA, NŐI 1000 M, DÖNTŐ
 
1. Christine Nesbitt (kanadai)
1:16.56
2. Annette Gerritsen (holland)
1:16.58
3. Laurine van Riessen (holland)
1:16.72
4. Kristina Groves (kanadai)
1:16.78
5. Kodaira Nao (japán)
1:16.80
6. Margot Boer (holland)
1:16.94

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia snowboard gyorskorcsolya snowboard olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr641773003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása