HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Riesch véget vetett a vonncouveri álomnak

2010.02.18. 23:12 :: repens

A tegnapi horror után ma szuper-kombinációval folytatódott az alpesi sí programja azon szerencsés hölgyek számára, akik megúszták a lesiklás elmebeteg pályáját. Most először zajlott az „új séma” szerint a kombinációs verseny az olimpián, azaz a lesiklófutamot csak egy szlalomfutam követte. Nem voltak sokan, egy Világkupa-mezőnyhöz képest igencsak kevesen, mindössze 35-en vágtak – volna – neki a távnak. Miklós Edit természetesen nem volt ott az indulók listáján, ellentmondó hírek keringenek az erdélyi hölgy állapotáról, a térdei jó esetben csak alaposan meghúzódtak, rosszabb esetben el is szakadtak tegnapi bukásakor. Marion Rolland esett legkisebbet látszólag tegnap, a hírek a francia lány esetében mégis szakadásról szólnak. Gisin és Fischbacher sem volt a rajtlistán (utóbbinál ez nem jelent semmit, hisz nem fért be az osztrák csapatba), róluk nem tudunk többet, Pärson viszont meglepetésre tegnapi 60 méteres repülése ellenére nevezett a mai versenyre. Berecz Anna másodszor is odaállt, volt tehát magyar versenyző is, akiért izgulhattunk (bizony-bizony a szó szoros értelmében is...).

A szuper-kombináció ugyebár a lesiklás és a szlalom ötvözete, tehát a tegnapi nap után igencsak vésztjóslóan hangzó lesiklással indult a program. Lesiklásban ritkán törődik az ember a pályatűző személyével, hisz ebben a szakágban nem valamelyik nemzeti edző, hanem a Nemzetközi Síszövetség egy munkatársa jelöli ki a nyomvonalat – Jan Tischhauser sajnos nem került azonnali kirúgásra a tegnapi pálya után (pedig szerintem ez járna neki!), a mai pályát is ő követhette el. Szerencsére kombinációban kicsivel rövidebb a lesiklópálya, így egy fokkal jobb túlélési esélyekkel vághattak neki a hölgyek, és valamelyest elsimították azt a buckát, amin Pärson felszállt.

Kezdjük talán a legfontosabbal a lesiklórész krónikáját: megúsztuk bukás nélkül. A pálya vonalvezetése azonban nem változott, így aztán nem volt könnyű végighaladni rajta – ezt rögtön a svájci Nadja Kamer kiesése bizonyította. Az első célba érkező így Alexandra Coletti lett, rövid ideig tehát monacói versenyző vezette a versenyt. Na persze nem sokáig, hisz 3-assal következett Julia Mancuso, és átmentve tegnapi formáját nagy előnnyel átvette a vezetést – igaz, a pálya alján igencsak hibázgatott, végül így is 3. lett. A szlovének reménysége, Tina Maze nem lehet maradéktalanul elégedett 10. helyével és 1,8-as hátrányával, lesiklásban tudna ő ennél jobbat is. Sajátosan keveredett a mezőny a kevés induló miatt: 5-össel az a lengyel Agnieszka Gasienica Daniel jött, akit bizony aligha nevezhetünk Világkupa-szintű sízőnek – több mint 6 másodperces hátránnyal lett végül 29. Két kieséssel folytatódott a verseny: az orosz Jelena Proszteva és a tegnapi bukását sikerrel átvészelő olasz Daniela Merighetti ugyanannál a kapunál sodródott le az ívről, ahol az elején Kamer.  Az olaszok kombináció-specialistája, Johanna Schnarf egész jól jött, befért az első 10-be (9.), és a francia Marie Marchand-Arvier is hozta a tőle elvárhatót (5.). A németek második számú sízője, Gina Stechert inkább lesiklásban jó, így ő annyira nem örülhetett 6. helyének.

11-essel indult a hazaiak reménysége, Emily Brydon, aki azonban kitűnő idénykezdete után hihetetlen mélységekbe süllyedt – lesikló létére most is összeszedett több mint 2 másodperc hátrányt és a „kitűnő” 15. helyről várhatta a további visszaesést szlalomban. A cseh Šárka Zahrobská igazi szlalomos, az ő kombinációi a lesikláson mennek el, most sem volt ez másképp (22.). A brit Chemmy Alcott is azon versenyzők közé sorolt be, akik várakozás alatt futottak (13.), és a szlovén Maruša Ferk is jött már sokkal de sokkal jobban lesiklásban (12.). 15-össel Anna Fenninger nyitotta az osztrákok sorát, több mint 3 másodperces hátránnyal zárt a 20. helyen. Elisabeth Görgl menete sem okozott igazán nagy örömet a nyugati szomszédnak, sokat hibázott, majd másfél másodperc hátránnyal lett 8., komolyabb esélyei elszálltak. Michaela Kirchgasser következett, bejött Fenninger elé (19.), ám ő legalább a szlalomban bízhatott egy komolyabb előrelépésben. 18-as rajtszámmal jött Lindsey Vonn, és ahogy az várható volt, be is húzta az első helyet; a vártnál talán kisebb előnnyel, 0,8 másodperccel jött be Mancuso elé. A tegnapi versenyt (érthető módon) elidegeskedő Maria Riesch mára összekapta magát: a felső szakaszon bizonytalankodott ugyan, ám alul még Vonn-nál is jobban jött, és alig három tizedes hátránnyal érkezett a 2. helyre – előlépett a verseny fő esélyesévé, hisz szlalomban sokkal jobb a német az amerikainál.

20-assal Kathrin Zettel következett, magához képest kifejezetten jól síelt, bejött a 11. helyre, az osztrákok közül ő várhatta legnagyobb reményekkel a második futamot. Anja Pärson rajthoz állt, jól is kezdett, ám a pálya alján belassult, alighanem nem mert igazán gyorsan menni, 7. helyével és 1,4-es hátrányával kiszállt a győzelemért folyó versenyből. A svájciak legjobbja Fabienne Suter lett, 4. helye elsőre jól hangzik, ám több mint egy másodperces hátránya mellett azt is figyelembe kell venni, hogy ő szlalomban másodperceket kaphat a műlesiklóktól. Újabb svájci gyorssíző, Andrea Dettling jött, gyengén (13.), majd az andorrai Mireia Gutierrez menete jelezte: a futam érdemi része végetért – 25. helye annyira nem is rossz. Észak-amerikaiak jöttek szép sorban: Kaylin Richardson (23.) és Leanne Smith (21.) nem tette boldogabbá az amerikaiakat, a kanadai Shona Rubens viszont elégedett lehet 17. helyével, nem is volt messze Brydontól. Az amerikai szendvicsben 27-essel jött le a norvég Mona Løseth (ezúttal egyedül képviselte a testvértriót), 24. helyével elszálltak vérmesebb reményei. Az első 30-at a svéd Jessica Lindell-Vikarby meglepően jó (14.) és a francia Sandrine Aubert még egy szlalomoshoz képest is borzalmasan gyenge (26., több mint 5 másodperc hátrány) menete zárta.

31-essel az argentín Maria Belén Simari Birkner indult, megelőzte a lengyel versenyzőt (28.). 32-essel indult a mi sízőnk, Berecz Anna, sajnos nem tudott versenyre kelni a korábban lesiklókkal, így az utolsó percig izgulhatott, hogy befér-e a 30-ba (ez azért lényeges, mert a második futamban a 30. helyezettől lefelé kezdik indítani a sízőket). 33-assal jött volna Georgia Simmerling, ám csakúgy, mint tegnap, ma sem indult (bizonyára megsérült a kanadai). 34-essel a következő Simari Birkner, Macarena érkezett, és vívott nagy harcot testvérével, végül meg is előzte (27.). Utolsó sízőként, 35-össel a chiliei Noelle Barahona lépett pályára (a tegnapi napon a futamát a célvonal utáni szivacspalánk alatt fejezte be, de megúszta baj nélkül), és megtette nekünk azt a szívességet, hogy gyengébben jött Berecz Annánál – így ő lett az a balszerencsés, aki kiszorult a 30-ból (a kombináció szabályai szerint 31. indulóként persze lejöhetett), Anna nyithatta a második futamot!

Azt a második futamot, melynek pályáját a szlovén Klemen Berant tűzhette – elméletileg kis előny Mazénak és Ferknek. Berecz Anna nyitotta tehát a szlalomrészt, biztonságit síelt, ám utólag azt mondhatjuk: jól tette, 27. lett! Gasienica Daniel jól jött, előrelépett a 25. helyre, igaz, ehhez kellett a két Simari Birkner is: Maria Belén a futam első kiesőjének büszke címét tudhatja magáénak, Macarena pedig egyszerűen lassabb volt a lengyelnél egy kevéssel (26.). Sandrine Aubert magához képest gyengén jött, persze így is másodpercekkel vette át a vezetést, ám csak a 20. helyig jött fel – ez bizony kudarc. Az andorrai Gutierrez bátran jött, megelőzte a lengyelt, ennél több nem volt a versenyében (24.). Mona Løseth nagyon jól kezdett, Aubert-t is felülmúlta a felső szakaszon a részideje, ám alul belassult, így is a 13. helyig ugrott előre. Richardson egész jó eredményt ért el, Aubert-t is megelőzte, a 17. helyig jött előre.

A 22. helyről vágott neki a második futamnak Šárka Zahrobská, és a cseh lány egészen brutális időt produkált, valamennyi szektorban övé a legjobb részidő, felugrott a 7. helyre és igen vérmes reményekkel várhatja a szlalomversenyt. Smith nem tudott versengeni a jobb szlalomosokkal, összességében megőrizte 21. helyét, majd Fenninger múlta alul kicsit az osztrákok elvárásait (16.). Kirchgasser nem tudta ugyan megelőzni Zahrobskát, de egész jó idővel jött be mögé, ő is előrelépett az első tízig, egész pontosan a 9. helyig. Alcott és Rubens egymással versengtek, végül a brit lány végzett előbb, a 11. helyen, a hazaiak reménysége 12. lett. Coletti nem tudta megtartani bravúros 16. helyét, hátracsúszott a 19.-re – így se rossz eredmény ez a monacói sísportnak.

Brydon vesszőfutása tovább folytatódott, igaz, szlalomban nem is várhattunk tőle csodát – 14. helyen végzett, így megesett vele az a szégyen, hogy nem ő, hanem Rubens lett a legjobb kanadai. Lindell-Vikarby önmagát is alulmúlóan síelt, a 22. helyre csúszott hátra, Dettling pedig egy fokkal (és egy hellyel) még őt is alulmúlta (23.). Ferk sem teszi ki az ablakba ezt a futamát, nagy lehetőséget szalasztott el érthetetlenül gyenge síelésével (15.). Zettel hozta a kötelezőt, jóval másodperc feletti előnyét kihasználva átvette a vezetést Zahrobskától, igaz, ideje nem volt éppen verhetetlen – nem is fért fel vele a dobogóra, 4. lett. Maze rögtön meg is előzhette volna, a középső szektorban még vezetett – ám szlovén tűzésű pálya ide vagy oda, a századok nem voltak vele, 0,03 másodperccel az osztrák mögé szorult, így 5. helyet szerzett – lesiklásban rontotta el. Schnarf magához képest meglepően jól jött, sokáig úgy tűnt, Zettel is aggódhat – a végére belassult, csak a 8. helyen zárt, ám tőle ez is fantasztikus teljesítmény.

Görgl a pálya közepéig biztosan haladt Zettel elé, aztán jött egy nagy hiba – és maradt a középmezőny, annak is a második fele (18.). Anja Pärson szlalomban már bátrabban mozgott, kihasználta azt, hogy Zettel nem jött épp felülmúlhatatlanul, és tartotta a lépést az osztrákkal, megőrizve a lesiklásban összeszedett előnyét – dobogót ért ez a szlalom! Stechert a németek nagy bánatára egy biztató futamot és egy kitűnő helyezést dobott el kiesésével, Marchand-Arvier pedig a papírformának megfelelően alaposan hátraesett (10.). A papírforma Suter esetében is hasonló visszaesést jósolt, ám a svájci hölgy most először az olimpián végre megvillant (általában a helvét lányok eddig csak alulmúlták magukat), az első szektorban még gyorsabban is jött Pärsonnál, és végül befért Maze mögé, a 6. helyre.

Julia Mancuso sem volt esélyes papíron, ám ő is képes volt meglepetést okozni – immár másodszor az olimpián. Őrült menetet produkált, ám sikerült végigvinnie; ha keveset is, de megőrzött előnyéből, és biztosította helyét a dobogón. Maria Rieschnek nem volt nehéz dolga, sokkal jobb szlalomos az amerikainál, nem kellett kockáztatnia. Nem is hajtotta túl magát, Zahrobskához képest pl. egy másodperccel lassabb volt, megelégedett egy Zettel-szintű pályával – Vonn formáját ismerve tudhatta, ez is elég lehet. Igaza lett: Lindsey Vonn az utóbbi időben tőle megszokott szlalomot produkálta, azaz lassú volt, és még bizonytalan is. Elvesztette előnyét, majd rálépett egy kapura, és a havon csúszva fejeződött be a „vonncouveri” álom, öt aranyat már egészen biztosan nem nyer az amerikaiaknak.

A versenyt Barahona sízése zárta, hisz ő volt az egyedüli harmincon túli versenyző – örömmel konstatálhattuk, hogy egyre inkább lemarad Berecztől, nem veszélyeztette a magyar lány helyezését (28.).

Maria Riesch élete első olimpiáján versenyez, hiába van ott régóta az élvonalban (pl. VB-t is nyert már szlalomban), a sérülések mindezidáig elvették tőle az olimpiai szereplés lehetőségét. Most azonban itt lehet, és bár a lesiklás nem jött össze neki, most végre megnyerte első olimpiai érmét, méghozzá rögtön egy aranyat. Julia Mancuso 2006-ban óriási meglepetésre nyert olimpiát óriás-műlesiklásban – azóta viszont hihetetlen mélységekbe süllyedt. Az utóbbi hetekben volt ugyan egy-két biztatóbb eredménye, ám így is hatalmas meglepetés mostani olimpiai szereplése, a tegnapi bronz után ma ezüstöt szerzett. Anja Pärson alighanem megérdemelne egy különdíjat is a bronzérme mellé, hisz tegnapi brutális esése után volt mersze végigmenni ugyanazon a pályán – talán épp ez volt az oka annak, hogy nem végzett előrébb. Hatodik olimpiai érmét szerezte a svéd lány, megismételte torinói helyezését kombinációban (igaz, akkor még a hagyományos, két szlalomfutamos rendszerben zajlott a versengés).

A verseny statisztikái (teljes eredménylista, részidőkkel) ide kattintva excel-táblázatként letölthetők!


 

VÉGEREDMÉNY:

Hely

Versenyző

Ország

Idő

1

Maria Riesch

Németország

2:09,14

2

Julia Mancuso

USA

2:10,08

3

Anja Pärson

Svédország

2:10,19

4

Kathrin Zettel

Ausztria

2:10,50

5

Tina Maze

Szlovénia 

2:10,53

6

Fabienne Suter

Svájc

2:10,85

1 komment

Címkék: olimpia szuper kombináció alpesi sí olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr911771993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szinema1 (törölt) · http://szinema.blog.hu/ 2010.02.18. 23:25:11

tegnap nagyon beteg pályát dobtak a nőknek. nem értem hogy lehet versenyt teljes edzés nélkül elindítani. mindenesetre Vonn verhetetlen lesz idén is
süti beállítások módosítása