HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Szánkóban továbbra is verhetetlen Németország

2010.02.17. 10:23 :: GeoCucc

 

Hétfőn és kedden a női szánkósok egyéni versenye zajlott a whistleri sportközpontban. A küzdelemnek 28 száguldó hölgy vágott neki a lerövidített pályán. Az ismert pénteki események miatt ugyanis nem csak a férfiak rajthelyét tették lejjebb, hanem a nőkét is, amit a gyengébbik nem képviselői közül is sokan zokon vettek. Natalie Geisenberger egyenesen gyerekeknek valónak titulálta a jégcsíkot annak rövidsége miatt, míg mások a rajtok szerepének csökkenése miatt emelték fel a hangjukat. Az új startpozíciót követően ugyanis szinte azonnal egy éles kanyar következett, ami szerintük azonnal semmissé teszi a jól rajtoló versenyzők ebből adódó előnyét. Bár abban mindannyian, köztük az uralkodó világbajnok, az amerikai Erin Hamlin is egyetértett, hogy a biztonság érdekében cselekedniük kellett a rendezőknek, és ennél ésszerűbb változtatást ilyen rövid idő alatt nem eszközölhettek.

Gyerekeknek való vagy sem, az első két futammal hétfőn kezdetét vette a megmérettetés, amit csekély, mindössze 5 századmásodperces előnnyel nyert a német Tatjana Hüfner az osztrák Nina Reithmayer előtt, így nem mondható, hogy teljes nyugalommal térhetett nyugovóra a második nap előtt. Hétfőn egy esés történt, a második menetben a román Mihaela Chiras vesztette el uralmát a szánkója felett, de sértetlenül megúszta az esetet.

Másnap úgy tűnt Hüfner mielőbb döntésre szeretné vinni a küzdelmet, a hiszen a harmadik nekifutásban máris két tizedmásodpercesre növelte előnyét legfőbb ellenfeleivel szemben, míg az utolsó menetben még ennél is meggyőzőbb teljesítményt nyújtva végül majd' fél másodperccel verte meg összesítésben Raithmayert, akinek így meg kellett elégednie a dobogó második helyéven. Az osztrák eredményét mindvégig Natalie Geisenberger szorongatta, aki bronz érmének köszönhetően elérte, hogy a férfi verseny után a nőknél is két német versenyző állhasson a dobogón. Tőle sem sokkal maradt el a 4. helyen végző orosz Tatiana Ivanova, míg az ötödik helyet, akárcsak a férfiaknál, itt is a harmadik német szerezte meg. A győzteshez képest egy másodpercen belüli idővel az első hat helyezett tudott végezni, tehát a küzdelem szorosabban alakult, mint az uraknál, amiben a pálya rövidsége is szerepet játszhatott. A világbajnok Erin Hamlin (a képen) két és fél szekundumos lemaradással csupán a csalódást keltő 16. helyen végzett.

Az új bajnok eképpen nyilatkozott: " Kicsit izgultam az utolsó menet előtt, de sikerült aludnom egy kicsit, és utána minden jól ment. A rajt nehéz volt, különösen nekünk, németeknek, hiszen a mi fő erősségünk éppen a jó startolásokban rejlik, de szerencsére minden jól végződött. Azért jöttem, hogy nyerjek, és megcsináltam. Egy álom vált valóra - zárta sablonszerű nyilatkozatát a 26 éves versenyző.

Tatjana Hüfner sikerével tehát Németország továbbra sem talált legyőzőre Whistlerben, ráadásul az ő és a biatlonos Neuner sikerének köszönhetően a germánok át is vették az első helyet az éremtáblázaton, ami nem is ismeretlen érzés számukra, hiszen négy éve az élen végeztek.

A német szánkósok sikere sem minden előzmény nélküli, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy Nina Reithmayer az egyetlen másmilyen nemzetiségű női szánkós (bár német ajkú ő is), aki olimpiai dobogóra állhatott ebben az évszázadban, hiszen mind Salt Lake Cityben, mind Torinóban a teljes dobogó fekete-piros-sárga színekbe öltözött.

 

 

Helyezés Ország Versenyző Összesítés Hátrány
1 Németország Tatjana Hüfner 2:46.524  
2 Ausztria Nina Reithmayer 2:47.014 +00:49
3 Németország Natalie Geisenberger 2:47.101 +00:57
4 Oroszország Tatiana Ivanova 2:47.181 +00:65
5 Németország Anke Wischnewski 2:47.253 +00:72
6 Oroszország Alexandra Rodionova 2:47.456 +00:93

 

A verseny részletes eredményei az alábbi linken tekinthetők meg.

Közép-európai idő szerint holnap hajnalban a férfi páros versennyel - lévén a nőknél nem rendeznek ilyen számot - fejeződnek be a szánkó események az olimpián. Legutóbb 1998-ban Naganoban történt meg, hogy a németek a férfi, a női, és a páros versenyben sem találtak legyőzőre, és nem titok, hogy a Torinóban ezüst érmes Andre Florschütz és Torsten Wustlich kettőse pontosan ennek az eredménynek a megismétlésére készül.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia szánkó

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr251765596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása