HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hazai győzelem a hölgyek snowboard-krossz versenyében

2010.02.17. 00:29 :: repens

A férfiak tegnapi versenye után ma a hölgyek mutatkoztak be snowboard krosszban Cypressben. A lebonyolítás kis mértékben különbözött a férfiakétól: a hölgyek kisebb, 24 fős mezőnye (csak 22-en startoltak el) miatt a legjobb 16 került tovább a selejtezőből az egyenes kieséses szakaszba, azaz rögtön a negyeddöntőkkel folytatódott a küzdelem. Az olimpiai címvédő, a svájci Tanja Frieden nem lehetett itt a mezőnyben, ugyanis néhány hete egy súlyos bukás után kénytelen volt bejelenteni visszavonulását.

Nem volt kegyes az időjárás a versenyzőkhöz, két órás csúszással kezdődött a program, amelyet eleinte többször meg is kellett szakítani a le-leszálló köd miatt. Ráadásul a pálya sem javult tegnap óta – alaposan megküzdöttek a körülményekkel a versenyzők a két selejtezőfutamban. A hazaiak győzelmi esélyeket dédelgető versenyzője, Dominique Maltais mindkét futamában elesett, így a verseny első meglepetését szolgáltatva már a selejtezőben búcsúzott. A selejtezőt imponáló magabiztossággal, mindkét futam legjobb idejét elérve a svájci Mellie Francon nyerte, mögötte mindkétszer az amerikai Lindsey Jacobellis zárt. Az amerikaiak egyike is búcsúzott, ám az érdekes nevű Callan Chythlook-Sifsof búcsúja aligha rázta meg őket, az alaszkai volt a csapat leggyengébb láncszeme. A kiesők közé tartozott Olaszország, Ausztrália és Brazília reprezantánsa is. A junior-VB-ken korábban brillírozó bolgár Alekszandra Jekova alighanem sérüléssel bajlódott, az első futam közben leállt, a másodikban pedig már el sem indult. A japán Fudzsimori Juka és az osztrák Manuela Riegler már az első futamban sem állt rajthoz.

Az 1. negyeddöntő mezőnyét két svájci, Mellie Francon és Simona Meiler, a brit Zoe Gillings és az utolsóként továbbcsúszó osztrák Maria Ramberger alkotta. Francon továbbra is dominált, a második selejtezőfutamban nagyot eső Meiler viszont gyenge kezdés után hiába igyekezett, Gillings jött be a másik továbbjutó helyre; Ramberger már az elején elesett. A 2. negyeddöntőben a svájci Olivia Nobs, a norvég Helene Olafsen, az amerikai Faye Gulini és a francia Claire Chapotot állt rajthoz. Chapotot már néhány méter után elszállt, így hárman küzdöttek a két továbbjutó helyért. Nobs végig vezetett, Olafsen pedig stabilan tartotta második helyét, így az amerikai lány búcsúzott. A 3. negyeddöntőben a hazai kedvenc, Maëlle Ricker mellett a francia Nelly Moenne Loccoz, a svájci Sandra Frei és a japán Nacuko Doi kapott helyet. Ricker az elejétől hatalmas fölénnyel vezetett, a második helyért Frei és Moenne Loccoz küzdött, a svájci a kerítésben fejezte be szereplését, így a célba beeső francia jutott tovább. A 4. negyeddöntőben Lindsey Jacobellis ellenfelei a francia Deborah Anthonioz, az osztrák Dorela Krings és a dán Julie Wendel Lundholdt voltak. A dán hódeszkás hamar kiesett, és Krings is lemaradt; az amerikai és a francia magabiztosan ment tovább.

Az 1. elődöntőben Francon, Nobs, Gillings és Olafsen csapott össze – és végetért Francon menetelése, korai hibája után esélye sem volt az első két helyre. Nobs és Olafsen harcolt az élen, végül a norvég nyert, Gillings tisztes távolból jött be a 3. helyre. A 2. elődöntőben Jacobellis és Ricker mellett a két francia, Moenne Loccoz és Anthonioz alkotta a mezőnyt. Jacobellis már az első kanyaroknál hibázott, elkaszálta az egyik pályajelző zászlót – egy másik nagy esélyes is kiszállt a versenyből. Ricker hatalmas előnnyel nyerte a futamot, Anthonioz nyerte a franciák háziversenyét a másik továbbjutó helyért.

A B-döntőben csapott tehát össze a selejtezőkör két legjobbja, Francon és Jacobellis; Gillings és Moenne Loccoz egészítette ki a mezőnyt. Jacobellis rögtön az élre állt, Gillings pedig az első emelkedőre se jutott fel. Francon és Moenne Loccoz között volt némi harc, ám ott sem sokáig, egy ugrató után a svájci csúnyán a hátára esett. Jacobellis nyerte tehát a kisdöntőt Moenne Loccoz előtt, a másik két versenyző nem ért célba.

A döntőben a hazai szurkolók buzdítása közepette csapott össze Maëlle Ricker Nobs-szal, Olafsennel és Anthonioz-val. Ricker kicsit küzdött az elején Olafsennel, ám a norvég bizonytalankodott, a kanadai pedig ellépett a mezőnytől, és hatalmas fölénnyel szerezte meg az olimpiai bajnoki címet. Olafsen ezt követően Nobs-szal küzdött, a norvég lány elbukott, de a svájci se jött ki jól a dologból: nevető harmadikként Anthonioz jött be az ezüstérmes pozícióba.

Maëlle Ricker 31 éves korában vált olimpiai bajnokká, 2006-ban Torinóban 4. helyen zárt, a Világkupában kereken 30 dobogót számlál, az idei szezonban dominált a versenysorozatban – mondhatjuk, érvényesült a papírforma. Deborah Anthonioz a kanadai „kortársa”, közel ugyanakkor születtek, ám jóval kevésbé sikeres, mindössze 9 alkalommal állhatott dobogóra a Vk-ban, Torinóban a 10. helyen zárt. Olivia Nobs 27 éves múlt, kevésbé rutinos hódeszkás, ám így is szerzett már 8 Vk-pódiumot, Torinóban a 11. helyre volt jó. 

VÉGEREDMÉNY:

Hely

Versenyző

Ország

1

Maëlle Ricker

Kanada

2

Deborah Anthonioz

Franciaország

3

Olivia Nobs

Svájc

4

Helene Olafsen

Norvégia

5

Lindsey Jacobellis

USA

6

Nelly Moenne Loccoz

Franciaország

7

Mellie Francon

Svájc

8

Zoe Gillings

Nagy-Britannia

..................................................................................................

 

A most következő beszámolót az NSO.u-ról nyúltuk le.
 
Kedden a női 500 méteres versenyt rendezték meg a gyorskorcsolyázók számára. Az aranyérmet – ahogyan a férfiaknál – egy dél-koreai versenyző, Li Szang Hva szerezte meg a német Jenny Wolf és a kínai Vang Bej-hszing előtt.
 
Az első futamban a dél-koreai Li Szang Hva volt a leggyorsabb, de mindössze hat századdal előzte meg a német Wolfot. Mögöttük viszont nagy volt a tülekedés, hiszen a kínai Vang Bej-hszing, a holland Boer, a kínai Csang Su-ang, a japán Josí és az orosz Nemaja között alig egy tizedmásodperc volt a különbség, azaz nagy izgalmak voltak várhatóak még a második futamban.


Közülük a kínai Csang Su-ang elszállt, még a hat közé sem tudott bekerülni, honfitársa, Vang Bej-hszing viszont azután, hogy megnyerte az utolsó előtti párharcot, már biztos dobogósnak tudhatta magát.

Az érem színe viszont az utolsó pártól függött. Végül bronz lett belőle, mert sem a német, sem pedig a koreai nem hibázott. Ugyan a futamot a német lány nyerte, csak egy századdal, így összesítésben öt század maradt Li Szang Hva előnye, azaz a férfiak után a nőknél is dél-koreai aranyérem született ezen a távon.
 
A dél-koreai 21 esztendős lány igazi sprintspecialistának számít, az elmúlt két Téli Universiadén nem talált legyőzőre ezen a távon, sőt néhány hete nyerni tudott a felnőttek világbajnokságán is, tehát mostani győzelme bizonyítja, tartósítani tudta remek formáját. A távol-keleti országok pedig komolyan gondolják ambiciózus téli sportos terveiket, a jeges sportágakban - mondhatni - tarolnak...
 
VANCOUVER 2010
GYORSKORCSOLYA, NŐI 500 MÉTER
 
1. Li Szang Hva (dél-koreai)
76.09
2. Jenny Wolf (német)
+0.05
3. Vang Bej-hszing (kínai)
+0.54
4. Margot Boer (holland)
+0.78
5. Josí Szajuri (japán)
+0.90
6. Heather Richardson (amerikai)
+1.08
 

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia snowboard gyorskorcsolya snowboard olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr721765107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása