HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Dario Cologna a csúcsra ért Vancouverben!

2010.02.16. 02:15 :: Dave985

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A helvétek tavalyi összetett világkupa-győztes sífutója tökéletesen felépített versenyzéssel magabiztosan verte a mezőnyt. Az ezüstérmet a szám 2005-ös világbajnoka, továbbá a hazai rendezésű olimpián váltóban aranyérmes Pietro Piller Cottrer, bronzot pedig a Tour de Ski idei győztese, Lukaš Bauer nyakába akasztották. Tagscherer Zoltán – három közvetlen riválisát megelőzve – a 81. helyen ért célba.
 
 
Hálásan köszönjük CSD barátunknak a segítséget és a beszámolót!
 
 
A férfiak 15km-es versenyére 96 résztvevővel került sor. A whistleri Olimpiai Parkban két 7.5 km-es kör várt az atlétákra, akiknél a nőkhöz hasonlóan itt is az esélyesek kapták az alacsonyabb rajtszámokat, a világkupában vezető Petter Northug 36-ossal lépett hóra.

Az első, 2.3km-es ellenőrzőponthoz a csehek klasszisa, Lukas Bauer érkezett leggyorsabban, de természetesen nagyon szorosan követték őt a többiek időeredményei is, a svéd Marcus Hellner és az orosz Alekszandr Legkov is 2 másodpercen belül volt. A legnagyobb esélyes Northug kicsit lassabban kezdett, 5 másodperccel maradt el ekkor az élen állótól és 12. helyre rangsorolta a számítógép.

Az első kör végéhez érve, azaz 7.5km-nél átvette a vezetést Hellner, a svájci Dario Colognát és az olaszok rutinos futóját, Pietro Piller-Cottrert megelőzve, hátrányuk 3 illetve 8 másodperc volt a svéd mögött. A negyedik helyen Bauer már +16-tal következett, és hamarosan jött a szenzáció is, az idén győzelmet-győzelemre halmozó Northug féltávnál csak 18. volt, ideje 35mp-cel volt rosszabb Hellnerénél.

A táv második felében Hellner kissé fáradni látszott, svájci ellenfele azonban épp ellenkezőleg: Dario Cologna egyre magabiztosabb előnyt kezdett felépíteni. A 12.3km-es ellenőrzőpontnál már ő jegyezte a legjobb időt, 14 másodperccel megelőzve Piller-Cottrert, 17-tel Hellnert, negyedik helyen Lukas Bauer haladt 23mp hátránnyal, és elnézve a tendenciákat, jó eséllyel, hogy a svédet elkapva dobogóra álljon.

Cologna a 14.3km-es időmérőnél már fél perccel verte Hellnert aki teljesen elkészült erejével és megállíthatatlanul száguuldott a cél és egyben afelé, hogy örökre beírja magát a sífutás halhatatlanjai közé. 33 perc 36 másodperces idejével senki sem tudta felvenni a versenyt, megnyerte Svájc harmadik vancouveri aranyérmét. Második helyen az olaszok veteránja, Pietro Piller-Cottrer zuhant a célba 24 másodperces hátránnyal, Lukas Bauer pedig bronzérmet szerzett a cseheknek, az utolsó kilométeren megfordította külön meccsét Hellnerrel, akinek meg kellett elégednie a negyedik hellyel.

Érdemes megemlíteni a francia Vincent Vittoz-t, aki évek óta már nem szállítja a tőle elvárt eredményeket a világkupa versenyein, négy esztendeje Torinoban is csúnyán szerepelt, ezúttal azonban egy remek 5. helyezéssel adta meg az alaphangot, neki inkább majd a 30km-es üldöző és az 50km-es klasszikus szám fog feküdni.

Minden bizonnyal ezek a versenyek járhattak már a végére lelassuló, 15. Alekszandr Legkov vagy a 32. Jean Marc Gaillard fejében is akik látva hogy messze vannak az érmes helyektől, alaposan visszavettek a tempóból a táv utolsó harmadában. Ez Petter Northugról is elmondható, aki a szám legnagyobb favoritjaként vágott neki a 15km-nek, de végül 41. helyen zárt több mint 2 perc hátránnyal,és az a csúfság is megesett vele,hogy a fél perccel utána rajtoló Teemu Kattilakoski is megelőzte a pályán, majd a finn mögé beállva edzette végig a versenyt..

A szám magyar indulja, Tagscherer Zoltán a 81.helyen végzett, megelőzve indiai, argentin, algériai, perui, macedón versenyzőket, és természetesen az olimpia talán legszínesebb egyéniségének tartott etióp Robel Zemichael Teklemariamot is.

Két nap múlva a sprinterek veszik át a főszerepet a férfiaknál is, mivel február 17-én klasszikus stílusú sprintszámot rendeznek Whistlerben, a hosszútáv specialistái kicsit rendezhetik a gondolataikat, kifújhatják magukat,számukra február 20-án kerül sor a következő megmérettetésre, mely a 30km-es üldözőverseny lesz.
 
 
Sífutás, férfi 15 km szabadstílus, olimpia:
 

1
Dario Cologna
Svájc
33:36,3
 
2
Pietro Piller Cottrer
Olaszország
34:00,9
+ 24,6
3
Lukaš Bauer
Csehország
34:12,0
+ 35,7
4
Marcus Hellner
Svédország
34:13,5
+ 37,2
5
Vincent Vittoz
Franciaország
34:16.2
+ 39,9
6
Maurice Manificat
Franciaország
34:27,4
+ 51,1
81
Tagscherer Zoltán
Magyarország
41:15,0
+ 7:38,7

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia sífutás sífutás olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr611762225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása