HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Charlotte Kalla rajt-cél győzelmet aratott 10 km-en. Viczián a 75!

2010.02.16. 01:56 :: Dave985

 
Hétfőn a sífutók is megkezdték szereplésüket a XXI. Téli Olimpiai Játékokon, Vancouverben. A nők 10 km-es szabad stílusú versenyszáma hatalmas küzdelmet hozott, aminek a végén a svédek négyszeres világbajnok üdvöskéje, Charlotte Kalla letaszított trónjáról Torino kétszeres aranyérmesét, az észt Kristina Šmigun-Vähit. Akárcsak négy éve, idén is dobogóra állhatott a norvégok kiválósága, Marit Bjørgen, ezüst után immáron olimpiai bronzéremmel is gazdagodott. Viczián Vera személyében magyar versenyző is helyet foglalt a mezőnyben, három ellenfelét megelőzve a 75. helyen zárta a versenyt.
 
 
Hálásan köszönjük CSD barátunknak a beszámolót!
 
 
78 indulóval, magyar idő szerint 19 órakor elkezdődött a vancouveri téli olimpia első sífutószáma, a női 10km-es szabad stílusú verseny. A versenyzőkre 2 5km-es kör várt hosszú emelkedőkkel tarkítva a whistleri Olimpiai Parkban. A 0 fok közeli hőmérséklet igencsak megnehezítette a vakszmesterek dolgát, de a sportolók abban bízhattak, ez szabad stílusban talán nem bír olyan jelentőséggel, mint klasszikusban.

A nem kifejezetten télies időjárásnak köszönhetően az esélyesek viszonylag alacsony rajtszámmal vágtak neki a távnak: a 33-assal induló Justyna Kowałczyk zárta az úgynevezett "vörös csoportot", azaz a világkupában legjobb helyen álló atléták sorát.

Az első 10 indulóból a német Stefanie Böhler kezdett a leggyorsabban, az 1.3km-es ellenőrzőpontnál 5másodperccel előzte meg az olaszok veteránját Sabina Valbusát., a 17-essel érkező, Torinoban 2-szeres olimpiai bajnok Kristina Šmigun azonban átvette tőle a vezetést, de jól kezdett a németek üdvöskéje, Evi Sachenbacjer is, alig maradt el az észttől.

Közben pályára léptek már a legnagyobbak is, Marit Björgen után az oroszok első számú versenyzője, Irina Hazova, majd Kristin Steira, Charlotte Kalla, Aino Kaisa Saarinen  és Kowałczyk is elhagyták a startot és hatalmas lendülettel belevetették magukat a küzdelembe. Közülük a legjobban a svédek kiválósága, Kalla kezdett, 1.3 km-nél övé volt a legjobb idő, honfitársnőjét Ana Haagot, és a norvég Bjørgent alig megelőzve, Kowałczyk ötödikként haladt át az ellenőrzőponton alig 3 másodperccel elmaradva.

Közben elöl Böhler már 7.3km-nél tartott, és  tovább növelte a tempót, ezzel együtt előnyét az első 10 versenyzőhöz képest. Azonban jött honfitársnője, Claudia Nystad és letaszította az élről. Érkezett Šmigun is, az észtek klasszisa elképesztő idővel, több mint fél perccel vette át az első helyet, és az utána érkezők közül is csak Kalla volt képes tartani vele a lépést. De ő olyannyira, hogy 12 másodperccel meg is előzte.

Šmigun már a célba ért, 25:05-ös fantasztikus idővel, Nystadra majd' 1 percet vert, és akik a nyomában tempóztak, messze elmaradtak tőle. Bjørgen volt az első, aki veszélyes lehetett rá, de csak második helyre volt jó a norvég ideje, 9 másodperc hátránnyal végzett, és reménykedhetett, hogy talán elég lesz egy dobogóhoz.

Kalla is beért a stadionba és ugyan a végére kicsit elfáradt, 6 másodpercet megtartott Šmigunnal szemben, gyakorlatilag olimpiai bajnoknak érezhette magát, mert már csak Kowałczyk volt kint azok közül, akik megelőzhetik, de a lengyel 9.3 km-nél már 18másodperc hátrányt jegyzett. A célban ez 21-re nőtt és csak ötödiknek ért be, Kalla, Šmigun, Bjørgen és Ana Haag mögött.

A svédek Tour de Ski győztes szupertehetsége mától már olimpiai bajnoknak is mondhatja magát, csattanós választ adott azoknak, akik bírálták korábban, amiért a Vancouverre készülés jegyében kihagyta szinte a fél világkupa szezont, beleértve a Tourt is, utólag mondhatjuk, megérte.
 
Viczián Vera 75-ös rajtszámmal indult, s hozta a papírformát, amikor ugyanebben a pozícióban fejezte be a versenyt, Kallától 8:47,4 sec-es hátránnyal. Egy örmény, egy macedón és egy szerb sportolót előzött meg a Vasas teljes mértékben amatőr sportolója. Sprintben még folytatja majd az olimpiát.

Két nap múlva klasszikus stílusú sprintszámot rendeznek, melyet szintén szép reményekkel várhatnak a ma első 2010-es olimpiai aranyukat begyűjtő svédek.
 
 
Sífutás, női 10 km szabadstílus, olimpia:
 

1
Charlotte Kalla
Svédország
24:58,4
 
2
Kristina Šmigun-Vähi
Észtország
25:05,0
+ 6,6
3
Marit Bjørgen
Norvégia
25:14,3
+ 15,9
4
Anna Haag
Svédország
25:19,3
+ 20,9
5
Justyna Kowałczyk
Lengyelország
25:20,1
+ 21,7
6
Riitta-Liisa Roponen
Finnország
25:24,3
+ 25,9
75
Viczián Vera
Magyarország
33:45,8
+ 8:47,4

 

 

CSD

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia sífutás sífutás olimpia

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr331762218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása