HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A németek szánkóztak a legügyesebben

2010.02.15. 12:25 :: GeoCucc

A férfi egyéni szánkóversennyel megkezdődtek a technikai sportágak is az idei téli játékokon, s ezzel egyidőben a Síparadicsom blogon is új esemény mutatkozik be, hiszen az elkövetkező két hétben a szánkó, sőt később a szkeleton és a bob megmérettetések történéseiről is beszámolunk olvasóinknak. E három különböző, ám sokmindenben mégis egymáshoz kísértetiesen hasonlító sport küzdelmeit ugyanazon a pályán, a Vancouvertől három órányi autóútra található whistleri jégcsíkon tartják majd, ahol egészen látványos csaták zajlanak majd, hiszen az egyes szakágak versenyzői akár 150 km/órás sebességgel is haladhatnak mindössze a gravitáció és a jég segítségével, anélkül, hogy járművüket bármilyen erőforrás is meghajtaná. A száguldás szerelmesei tehát a legjobb helyen járnak.

Csendben vette kezdetét a küzdelem szombaton, de koránt sem észrevétlenül - a résztvevők egy perces hallgatással emlékeztek meg ellenfelük, a grúz Nodar Kumaritashvili tragédiával végződött bukására, amit még egy pénteki gyakorlás során szenvedett el, és ami beárnyékolta az olimpia nyitóünnepségét, s valószínűleg rányomta bélyegét az elkövetkező két hét általános közhangulatára is. A mindenkit megrázó esemény után még a verseny esetleges törlésének vagy elhalasztásának gondolata is felmerült, a szervezők viszont megtették az ennyi idő alatt eszközölhető biztonsági óvintézkedéseket, így végül a tervezett időpontban kezdődhetett el a megmérettetés. Nagyszabású változtatásokat ugyan nem végezhettek, de egyrészt megemelték a fal magasságát az ominózus kanyarban, másrészt pedig lerövidítették a pályát az által, hogy előrébb hozták a rajthelyet oda, ahonnan a női versenyzők indítását tervezték. Ez által a szakasz mintegy 200 méterrel rövidült, következésképpen pedig nagyjából 10 km/órával alacsonyabb csúcssebesség elérése vált csak lehetővé. Mivel a whistleri pályát a világ legtempósabbjai között tartják számon, ez a csökkentés semmit sem vett el a látványból és az élvezetből, habár a versenyzők körében megoszlottak a vélemények a döntés helyességét illetően, mondván a gyakorlásokon megszokotthoz képest teljesen más hozzáállással, lendülettel, vagy éppen szánkó-beállítással kell majd közlekedni a megcsonkított vonalon.

A lebonyolítás a következőképpen zajlik itt, és a többi egyéni számban is: minden versenyző négyszer csúszik le a pályán, ebből két fordulót szombaton, kettőt pedig vasárnap rendeztek. A végső sorrend az összesített időeredmények alapján születik meg. Amennyiben valaki bukik, tehát nem a szánkóval együtt érkezik a célba, eredménye nem lesz értékelhető, így az rangsor végére kerül. Szerencsére ilyenre nem volt példa, habár néhány hajmeresztő manővernek szemtanúi lehettünk, például a szombati második futam alatt, amikor a svájci Stefan Höhener veszítette el uralmát járműve felett, és csak hosszas erőfeszítések árán tudott végül mégis rajta maradni - habár ezzel négy másodpercet veszítve el is búcsúzhatott a jó helyezéstől.

Az eseményre 40 részvevő kvalifikálta magát, de Kumaritashvili tragédiáját követően a másik grúz versenyző, Levan Gureshidze érthető módon honfitársa és hazája iránti szolidaritásból visszalépett a küzdelemtől, így végül 38-an szálltak harcba a helyezésekért.

Az élmezőnyben a csata meglehetősen egysíkúan zajlott. Az előző két év világbajnoka, a mindösszesen 20 éves német Felix Loch mind a négy szakaszt megnyerve nem sok kérdést hagyott a győztes kiléte felől. Ezzel egyben ő lett a legfiatalabb szánkós, aki férfi egyesben nyerni tudott az ötkarikás játékokon. Mögötte mindössze 67 századmásodperces lemaradással végzett honfitársa, David Möller, akinek szintén minden futamban sikerült ugyanabban a pozícióban, a második helyen "behoznia" szánkóját. Nem sok kellett a teljes német sikerhez sem, a germánok harmadik versenyzője, Andi Langenhan az 5. pozícióban zárta a közdelmet, a dobogótól fél másodperc sem válaszotta el. A bronz végül az élő legenda, az olasz Armin Zöggeler nyakában kötött ki, akinek zsinórban harmadik olimpiai aranyáról szövögetett álma ugyan nem valósult meg, de ezzel is sorozatban ötödik ötkarikás érmét szerezte meg a 36 éves szánkós.

"Két-három órára volt szükségem, hogy felfogjam, mi is történt. Tudtam, hogy jó időt mentem, de ez teljességgel hihetetlen" - mondta a friss olimpiai bajnok, majd a rövidített pályával kapcsoaltban hozzátette: "Ami pénteken történt, mindannyiunknak szörnyű volt, így jó döntésnek tartom, hogy a hölgyek rajthelyéről indultunk."

A minden bizonnyal utolsó olimpiáján részt vevő Zöggeler a következőképpen dicsérte az őt a trónjáról letaszító Lochot.

"Még mindig csak 20 éves, és egy nagyszerű tehetség. Aki eddig a jövő nagy egyéniségét kutatta, ne keresse tovább. A magam részéről boldog vagyok, hogy felállhattam a dobogóra."

 

Férfi szánkó, olimpia:
 

1
Martin Loch
Németország
3:13,085
2
David Möller
Németország
3:13,764
3
Armin Zöggeler
Olaszország
3:14,375
4
Albert Gyemcsenko
Oroszország
3:14,405
5
Andi Langenhan
Németország
3:14,629
6
Daniel Pfister
Ausztria
3:14,726

A verseny részletes statisztikái az alábbi linken excel táblázatban letölthetőek.

A következő két napban - ugyanilyen lebonyolítás mellett - a női szánkósok küzdelmei zajlanak, amiről természetesen szintén beszámolunk majd.

Szólj hozzá!

Címkék: olimpia szánkó

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr491759920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása