HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: az elmúlt hetek történései II.

2010.02.09. 12:00 :: repens

Jó régen nem jelentkeztünk már síugrással, kárpótlásként most következzen egy igencsak tetemes adag az olimpiát megelőző utolsó versenyekről. Nagy mérete miatt csak két részletben tudjuk felrakni...

Gregor Schlierenzauer győzött a willingeni vk-versenyen. Az osztrák klasszis pályafutása 32. világkupaversenyét nyerte meg. Schlierenzauer ezzel 57 pontra csökkentette hátrányát az ezúttal távol maradó svájci Simon Ammann-nal szemben az összetettben.

Az olimpia előtti utolsó egyéni világkupaversenyt rendezték a willingeni nagysáncon. Az esélyesek közül Simon Ammann, Janne Ahonen és Adam Malysz is már gőzerővel készül Vancouverre, távollétükben a papírforma alapján osztrák háziversenyre számíthatott a népes német publikum.  

A 12-es beülőből vágtak neki a versenyzők a viadalnak, innen az első sorozat feléhez érve Gregorz Mietus ugrotta a legnagyobbat 135 méterrel, ám az új pontozási rendszernek köszönhetően csaknem két ponttal Ville Larinto mögé, a második helyre sorolta a számítógép, ugyanis a lengyel versenyző majdnem 2m/s-os ellenszélben repült, s ezért pontlevonás járt, míg a finn szélcsendben érte el 134 méteres eredményét. 25-ös számmal érkezett az osztrák Michael Hayboeck és 139 méterrel átvette a vezetést 8.3 ponttal megelőzve Larintót. Anders Bardal révén a norvég ugrók is bemutatkoztak, az idén egyre jobb formába lendülő versenyző 138.5-nél ért talajt, fél ponttal maradt csak el Hayboecktől.  

Már a 30. ugrónál járt a verseny mikor Walter Hofer versenyigazgató a 10-es beülőbe parancsolta a még sáncon lévőket, az új szabályok értelmében viszont már nem kellett megismételni az eddigi gyakorlatokat, automatikusan 8.6 pontot hozzáírtak az ezután következő versenyzők eredményeihez. A tegnapi kvalifikációt nyerő Tom Hildét a mínusz két beülő sem zavarta, 138 méterig szállt, s több mint 5 ponttal átvette a vezetést. Az őt követő Jakub Janda pedig már a 140 métert is túlszárnyalta, 141-nél csapta le a léceket, természetesen első helyre írták ki a nevét. De nem sokáig örülhetett, mert Michael Neumayer azonnal elragadta tőle. A hazai közönség hatalmas örömére 140.4 métet ért el, és ugyan gyengébb stluspontokat is kapott, mint Janda, a szélkorrekciónak köszönhetően 2.5 egységgel az élen találta magát.  

Csak öten voltak hátra a sorozatból, és még mindig Neumayer vezetett. Érkezett azonban a próbaugrások során parádézó Andres Jakobsen, és 139 méterrel, valamint a szélkorrekcióval együtt két pontot vert a németre. Honfitársa, a  világcsúcstartó Björn Einar Romören 126-tal nem szólhatott bele az élen állók küzdelmébe, a még fent lévő három osztrák klasszis viszont annál inkább. Először Andi Kofler 134 méterének tapsolhattak a nézők, majd Thomas Morgenstern 139 méteres repülését csodálhatták meg, 4 tizeddel állt Jakobsen mögött.  

Utolsóként Gregor Schlierenzauer következett, akitől Ammann távollétében kötelező győzelmet vártak szurkolói. Úgy tűnt, „Schlieri" meg is felel ennek, a sorozat legnagyobb ugrását mutatta be, 142.5-ig jutott, a nap legmagasabb stíluspontszámát kapta, és mivel mindössze 0.2m/s-es szembeszélben érte ezt el, alig sújtotta levonás, hat és fél ponttal megugrott üldözőitől. A második körbe fordulva Schlierenzauer mögött Jakobsen, Morgenstern, Neumayer, Janda, Hilde, Kofler, Hayboeck, Bardal és a hazaiak kedvence, Martin Schmitt alkotta az első 10 mezőnyét.  

A második sorozat első nagy ugrására a tizenegyedikként leérkező Emmanuel Chedalig kellett várni, aki 133 méterre szállt, 4-gyel túlugrotta előző teljesítményét, kerek 12 ponttal átvette a vezetést, de még 19 versenyző hátra volt. Előtte és egy ideig utána sem akadt versenyző aki a 130-as határt átlépte volna, egészen David Zaunerig. Az osztrák „B-válogatott" tagja 140 méteres eredményével sokkolta a vetélytársakat, ezzel az élre ugrott, és toronymagasan vezetett. Az addigi eredményekből kiindulva dörzsölhette is a tenyerét, hiszen minden esélye megvolt rá, hogy előkelő helyezést érjen el a legjobb tíz között. 

Martin Schmitt ugrása nyitotta a willingeni verseny fináléját. A lila sisakos közönségkedvenc 137.5 méteres után szinte felrobbant a stadion, azonban mindössze a harmaddik helyre írták ki a nevét Zauner és Michael Uhrmann mögé. Bardal 133 métere ebben a mezőnyben a feledhető kategóriába tartozott, Michael Hayboeck azonban 140.5 méternél landolt és átvette a vezetést honfitársától. Következett Andi Kofler, de nem volt veszélyes a két fiatal osztrákra. Tom Hilde azonban igen, 139 méterrel, remek stíluspontokkal az első helyen találta magát. Aaz őt követő Jakub Janda 138.5-ös eredménye csak harmadik helyre volt elég, és szinte biztosnak tűnt, hogy a cseh, bár végre kiváló formában ugrott, lemarad a dobogóról.  

Az utolsó még toronyban lévő német, Michael Neumayer következett. A hazai közönség biztatása közepette 141 méterig jutott, jó esélye kínálkozott rá, hogy beférjen az első háromba (2008-ban állt utoljára dobogón). Jött Morgenstern, és mindössze 134.5 méterig jutott, s ez nem volt elég Neumayer ellen, így biztossá vált hogy lesz hazai versenyző az első háromban! Sőt feljebb is kapaszkodhatott volna, ha Jakobsen ront. A norvég azonban ezt nem tette meg,138.5 méter is elég volt neki, hogy átvegye a vezetést.  

Már csak Gregor Schlierenazuer volt fent a sáncon. Ugyan gondja akadt a cipőjével, majdnem egy percig bajlódott vele, de nem zavarta meg a közjáték. 137.5 méterig jutott, 2009 után 2010-ben is győzni tudott Willingenben. Ennek köszönhetően alaposan megközelítette Simon Ammannt  a világkupában, így biztosra vehető, hogy az olimpia utáni 4 északi verseny hatalmas izgalmakat tartogat.  

Másnap még egy csapatversenyt rendeztek Willingenben, utána azonban már az egész mezőny áttelepül a Csendes-óceán keleti partvidékére, egy hétre rá ugyanis már a vancouveri olimpián mérik össze tudásukat a világ legjobb síugrói.

Willingen (Németország), egyéni verseny

1. Gregor Schlierenzauer (osztrák)

142,5  137,5  273,7

2. Anders Jacobsen (norvég)

139,0  138,5  269,0

3. Michael Neumayer (német)

140,5  141,0  264,5

4. Thomas Morgenstern (osztrák)

139,0  134,5  260,3

5. Tom Hilde (norvég)

138,0  139,0  260,2

6. Michael Hayböck (osztrák)

139,0  140,5  257,6

7. Jakub Janda (cseh)

141,0  138,5  257,2

8. David Zauner (osztrák)

131,5  140,0  253,9

9. Andreas Kofler (osztrák)

134,5  138,0  250,6

10. Michael Uhrmann (német)

131,0  138,5  250,5

 

Az olimpia előtti utolsó síugróversenyt rendezték a németországi Willingen nagysáncán. Ezúttal a csapatok tartották meg főpróbájukat, bár a norvégok és a németek kivételével a vancouveri éremesélyesek B-válogatottal indultak.

Ahogyan azt várni lehetett, Michael Neumayer és Johann Remen Evensen már az első körben előnyt szerzett az osztrákokkal szemben, a sógorok első embere, Florian Scharbereiter csaknem 25 pontos hátrányba került a vezető német csapathoz képest. A finnek Olli Muotka, Kai Kovaljeff, Sami Niemi, Ville Larinto összeállításban nem számíthattak túl sok jóra. Ugyan Muotka remekül, 132 méterrel nyitott,  Kovaljeff 109 méterének betudhatóan az említett hármason kívül a szlovének, a franciák és a japánok is előttük álltak két gyakorlatot követően.

A második sorozatban a németek visszaestek a harmadik helyre, ugyanis Pascal Bodmer 124 méterére Tom Hilde 133-mal válaszolt, a tegnap parádézó Michael Hayboeck pedig az addigi leghosszabb ugrást bemutatva 139 méterig szállt, ezzel nemcsak ledolgozta csapata hátrányát, de két ember után az élen találták magukat az osztrákok.  

A hazaiak harmadik embere, Martin Schmitt 131 méteres ugrással örvendeztette meg a hazai publikumot, azonban az őt követő norvég ugró hamar lehűtötte a kedélyeket. Anders Jakobsen 141 méterrel, a nap addigi legjobbjával és remek stíluspontokkal 23 egységre növelte csapata előnyét a németekkel szemben. Az osztrákok harmadik emberére, Stefan Thurnbichlerre várt a feladat, hogy lépést tartson Mika Kojonkoski tanítványaival, de 122 métere csalódást keltett, három ugró után 35 ponttal lemaradva a harmadik helyen álltak. Mögöttük Szlovénia, Olaszország, Japán, Finnország és Franciaország volt az első nyolc további sorrendje.  

A negyedik emberek közül a finn Ville Larintö 134 méterrel pontszámra kicsit feljebb hozta a finneket, ám a sorozat végére még mindig a hetedik helyen álltak. A németektől Michael Uhrmann zárta a kört, és rálicitált Jakobsen addigi legjobbjára, 141.5 méternél landolt. ennek köszönhetően újra versenyben voltak a norvégokkal szemben, akiktől Björn Einar Romören következett. Csak 132 métert teljesített, hamar elillant a 23 pontos előnyük, másfél maradt. Az osztrákok negyedik embere David Zauner 139.5 méterrel közelebb hozta csapatát az élen állókhoz.  

Az első ugrások után tehát a norvégok fordultak az élen, mögöttük kevesebb mint 2 pont hátránnyal következtek a németek, és elképesztő, de az osztrák B-csapat mindössze 14 ponttal volt lemaradva a két olimpiára készülő válogatottaktól.

Az első nyolc személye nem változott, a harmadik sorozatban kialakult sorrend szerint jutottak tovább a második fordulóba.  

A második sorozat első emberei közül Michael Neumayer alaposan rávert Remen Evensenre, így a németek ötpontos fórba kerültek a norvégokkal szemben, míg az osztrákok első embere, Scharbereiter ismét elmaradt a két éllovastól, így tovább nőtt a lemaradásuk, de harmadik helyük nem forgott veszélyben.  

A németektől Bodmer ugrott, 133 métert, tehát javított első kísérletéhez képest, mégis újfent csere történt az élen. Tom Hilde egész hétvégén ontotta a nagyobbnál nagyobb eredményeket, ezúttal 138 méterig szállt, stíluspontokkal együtt csaknem négypontos előnyből várták a norvégok a folytatást. Az osztrákoktól Michael Hayboeck tovább parádézott, 141.5 méterrel beállította a nap legjobb eredményét, felhozta csapatát 12 pontra.  

A harmadik emberek következtek, az esélyesek közül először Martin Schmitt rugaszkodott el. Ugyan a sorozat előtt két beülővel lejjebb parancsolták az ugrókat, tizenegyesből a kilencesbe, ez Schmittet nem zavarta, 139.5 méterrel alaposan feladta a leckét az utána következő Anders Jakobsennek. Ő azonban tökéletesen megoldotta: úgy tűnt, sosem fog talajt, az egész hétvége legnagyobbját produkálva 145 méterig jutott, ezzel 15 ponttal ismét megléptek a norvégok. Stefan Thurnbichler az osztrák csapat egyik gyenge láncszeme 126-tal messze elmaradt a két éllovastól, 45 pontra nőtt így a lemaradásuk.  

A norvégok tehát majdnem megnyugtató előnnyel vezettek a záró sorozat előtt, azonban ha visszaemlékszünk az első ugrásokra, Michael Uhrmann 9.5 méterrel távolabb jutott,mint Romören, azaz még korántsem dőlt el a verseny. Walter Hofer a tízes beülőig emelte a startot, megadva az esélyt a nagyobb ugrásokra. Emmanuel Chadal például élt is vele, a francia 140 méterig jutott, ugyanezt Ville Larinto is megugrotta,megmentve a finnek becsületét, s az utolsó pillanatban felhozta csapatát legalább az ötödik helyre.  A szlovén csapatnak az is belefért, hogy Robert Hrgota 125-tel igencsak belerondított a negyedik sorozat eredményeibe, előnyük akkora volt, hogy maradtak negyedikek. Az osztrákoktól David Zauner zárt, 142 méterrel búcsúzott Willingentől.  

Ketten maradtak, Uhrmann és Romören párharca döntött. Előbb a német próbálkozott, és ahhoz hogy esélyük legyen, legalább 140 méterre lett volna szüksége. Meg is lett, 141.5 méternél csapta le a léceket Uhrmann, valamint mellé csupa 19-est kapott a zsűritől. Ez azt jelentette, hogy Romörennek csaknem 135 méter kellett a biztos győzelemhez. Egész hétvégén nem jutott el addig, és ezúttal sem, sőt! Rontott is első kísérletéhez képest, csak 130-ig repült, és joggal foghatta a fejét.  

Drámai körülmények között, mínusz 15 pontos hátrányból nyerte meg a németeknek Michael Uhrmann a willingeni csapatversenyt, ezzel a lendülettel utaznak Vancouverbe, és könnyen lehet, hogy ott ugyanezzel a norvég négyessel és a Janne Ahonennel, Harri Ollival kiegészülő finnekkel kell megküzdeniük a csapatverseny fennmaradó két dobogós helyéért. Azért csak kettőért, mert szinte elképzelhetetlen, hogy az osztrákok Morgensternnel, Schlierenzauerrel, Koflerrel, Lotzllel felállva ne nyerjenek aranyat. Persze a sport attól szép, hogy bármi megtörténhet, mindenesetre az olimpia legnagyobb szenzációja lenne, ha nem az osztrák himnusz csendülne fel február 22-én amikor a csapatversenyben hirdetnek győztest.

Willingen (Németország), csapatverseny

1. Németország (Michael Neumayer,

Pascal Bodmer, Martin Schmitt, Michael

Uhrmann)

965,5

2. Norvégia (Evensen, Hilde, Jacobsen,

Romøren)

959,6

3. Ausztria (Schabereiter, Hayböck,

Thurnbichler, Zauner)

937,1

4. Szlovénia

792,4

5. Finnország

789,1

6. Japán

774,8

7. Franciaország

730,3

8. Csehország

721,0

9. Olaszország

322,6

10. Lengyelország

284,9


A Világkupa állása:

1. Simon Ammann (svájci)

1249 pont

2. Gregor Schlierenzauer (osztrák)

1192 pont

3. Thomas Morgenstern (osztrák)

749 pont

4. Andreas Kofler (osztrák)

721 pont

5. Wolfgang Loitzl (osztrák)

641 pont

6. Adam Malysz (lengyel)

542 pont

7. Janne Ahonen (finn)

490 pont

8. Martin Koch (osztrák)

477 pont

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr11739510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása