HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Északi összetett: az olimpia előtt utolsó versenyeken sem csökkent Lamy előnye

2010.02.04. 14:03 :: repens

 

A német Schonachba, majd az osztrák Seefeldbe látogattak a jelenleg már az olimpiára készülő északi összetett-versenyzők az elmúlt hetekben. Következzen a két hétvége négy futamának rövid ismertetése!

Január 23-án, a Schonachi első versenyen a világ visszatért a megszokott kerékvágásba: az előző egy-két versenyt ellazsáló, ám az összetettet így is utcahosszal vezető francia Jason Lamy-Chappuis nyert. Nem volt igazán nehéz dolga, hisz síugrásban is jól szerepelt, a 4. helyről vághatott neki a futamnak, a végén könnyen lehajrázta kevéssé nagynevű ellenfeleit, a síugrórészt nyerő cseh Pavel Churavyt és az ugrás után 2. olasz Alessandro Pittint. Churavy és Pittin is beállította élete legjobbját, a hihetetlenül stabil idényt teljesítő cseh még 2002-ben, hazai pályán, Liberecben szerzett 2. helyet a Vk-ban, az olasz pedig nemrég Ramsauban állhatott életében először dobogóra. A mezőny többi része tisztes távolból követte őket, végül két német, Björn Kircheisen és Tino Edelmann jött be mögéjük több mint 30 ill. 40 másodperces hátránnyal, a 6. helyen végző svájci Ronny Heertől lefelé pedig mindenki egy percnél nagyobb hátránnyal végzett.

Január 24-én csapatversenyt rendeztek (síugrás, majd 4x5 km futás), így Lamynak valóban emberfelettit kellett volna teljesítenie az újabb győzelemhez – a francia csapat továbbra is igencsak egyszemélyes. A németek nyertek (Georg Hettich, Eric Frenzel, Björn Kircheisen, Tino Edelmann), a franciáktól az is nagy bravúr, hogy bejöttek a 2. helyre, megelőzve a csapatként jóval esélyesebb osztrákokat. Igaz, a Klapfer, Denifl, Pichlmayer, Kammerlander összetételű osztrák csapatot bajosan lehetne a sógorok lehető legerősebb válogatottjának nevezni. A lassan formába lendülő svájciak végeztek a 4. helyen, megelőzve az olaszokat és a cseheket. Az északiak, azaz a norvégok és a finnek ezt a versenyt is kihagyták, az amerikaiak pedig finoman szólva tartalékos csapattal vettek részt, és lettek 9.-ek.

Schonach, szombat:  

1. Jason Lamy-Chappuis (francia)

21:34,5

2. Pavel Churavy (cseh)

+2,1

3. Alessandro Pittin (olasz)

+4,4

4. Björn Kircheisen (német)

+33,7

5. Tino Edelmann (német)

+42,9

6. Ronny Heer (svájci)

+50,6

 

Schonach, vasárnap:

1. Németország (Hettich, Frenzel, Kircheisen, Edelmann)

42:49,4

2. Franciaország (Lacroix, Laheurte, Felisaz, Lamy)

43:37,7

3. Ausztria (Klapfer, Denifl, Pichlmayer, Kammerlander)

43:50,5

4. Svájc

43:58,8

5. Olaszország

44:02,2

6. Csehország

44:11,4

 

 

Január 30-án Seefeldben folytatódott a versenysorozat, méghozzá Jason Lamy nélkül. A francia – alighanem teljes joggal – úgy gondolta, inkább már az olimpiára készül. Hatalmas előnyét, és a folyton változó összetételű élmezőnyt elnézve valószínűleg akkor is megnyerné a Világkupát, ha már egyetlen futamon sem állna rajthoz... Az egyébként is foghíjas mezőnyben a német Eric Frenzel végig dominált a szombati napon, már a síugrás után első volt, futásban pedig teljesen magányosan, több mint fél perces előnnyel érkezett a célba. A 2. helyre az osztrák Mario Stecher érkezett, a dobogó 3. fokára az ugrás után 2. helyen álló japán Watabe Akito állhatott fel. Újabb svájci örülhetett jó helyezésnek: Seppi Hurschler 4. lett, az 5. helyre újabb japán, Kobajasi Norihito érkezett be. Az ugrórészt nagyon elrontó veterán osztrák, Felix Gottwald csak a 6. helyig tudta felküzdeni magát.

Január 31-én teljesen más jellegű versenyt láttunk – igaz, a végeredmény nem is különbözött annyira az előző napitól. Az ugrórészt egy kevéssé ismert osztrák, Bernhard Gruber nyerte, aki a futórészben hátraesett, 7. helyen zárt. Frenzel most is jól állt, 2. helyről indult a futásban, ám ezúttal nem volt jelentős előnye. Pittin szinte egyszerre startolhatott a némettel, végig együtt is maradtak, ráadásul a végére többen, köztük a 9. helyről induló Stecher is felfutott rájuk. Sőt, az osztrák nem elégedett meg ennyivel, a végén nagy sprinttel megszerezte az első helyet, mögötte Frenzel és Pittin zúdult a célba. Tíz másodpercen belül célba ért a norvég Jan Schmid, Gottwald, Watabe és Gruber is, sőt a svájci Heer is csak néhány másodperccel szakadt le. A mezőny többi része aztán tisztes távolból követte az élbolyt.

Seefeld, szombat:

1. Eric Frenzel (német)

26:23,1

2. Mario Stecher (osztrák)

+32,6

3. Watabe Akito (japán)

+43,7

4. Seppi Hurschler (svájci)

+57,3

5. Kobajasi Norihito (japán)

+59,2

6. Felix Gottwald (osztrák)

+59,5

 

Seefeld, vasárnap:

1. Mario Stecher (osztrák)

25:32,8

2. Eric Frenzel (német)

+1,0

3. Alessandro Pittin (olasz)

+2,2

4. Jan Schmid (norvég)

+3,1

5. Felix Gottwald (osztrák)

+3,5

6. Watabe Akito (japán)

+5,6

 

 

Összetettben Lamy előnye csak matematikailag behozható, Gottwald mögé feljött Frenzel, Moan már az olimpiára készült. A Nemzetek Kupájában az osztrákok a csapatverseny bukása ellenére átvették a vezetést a németektől.

Az Összetett Világkupa állása (16 verseny után):

1. Jason Lamy-Chappuis (francia)

969 pont

2. Felix Gottwald (osztrák)

674 pont

3. Eric Frenzel (német)

661 pont

4. Magnus Moan (norvég)

542 pont

5. Tino Edelmann (német)

525 pont

6. Mario Stecher (osztrák)

485 pont

 

A Nemzetek Kupája állása (17 verseny után):

1. Ausztria

2582 pont

2. Németország

2552 pont

3. Franciaország

1568 pont

4. Norvégia

1438 pont

5. USA

1202 pont

6. Finnország

958 pont

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló északi összetett

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr561729191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása