HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Megtört a jég, Vonn leszorult a dobogóról!

2010.01.30. 18:29 :: Dave985

 

Örök igazság, hogy a sorozatok arra vannak, hogy egyszer valaki lezárja őket. Lindsey Vonn 2009 márciusa óta zsinórban hat lesikló futamot nyert a Világkupában, a mai St. Moritzban rendezett versenyen viszont a dobogóról is leszorult, amivel még hosszabb szériát tört meg. 2008 február óta 15 pódiumot jegyzett. Maria Riesch 2006 után újra nyerni tudott lesiklásban, megelőzve Ingrid Jacquemod-t és Fabienne Sutert. Lesiklásban így még nem dőlt el az elsőség, összetettben pedig Riesch felzárkózott barátnője mögé. Miklós Edit biztató kezdés után kiesett a versenyből.
 
 
A szezon hatodik lesiklásával folytatódott a St. Moritzban rendezett Világkupa- forduló, amiről tegnap el felejtettem megemlíteni, hogy már nem kvalifikációs verseny, az utolsó ilyen jellegű viadalt Cortinán rendezték egy héttel korábban. A Vancouverben induló keretek egy részét már feltöltötték (svéd, finn és lichtensteini, no meg egyéb, exkluzív nemzetek csapatait), amint teljes lesz a lista, külön posztban kitárgyaljuk azt is. Ezen felül várható az olimpia előtt egy kis alpesi sís suli, történet, szakágak bemutatása, statisztikai érdekességek, stb. Elvileg ma és hétfőn a Nemzeti Sport Online-on már olvashatjátok ezeket a cikkeket, mi majd a hét későbbi részében tesszük ki. Plusz készülünk portrékkal, Janne Ahonen és Gregor Schlierenzauer egész biztosan sorra fog kerülni.
 
No, de vissza a 11:00-kor kezdődő futamra. 705 méteres szintkülönbség (2745 – 2040), 2828 m hosszúság, 44 kapu, ha a pálya legfőbb paramétereit összegezni kellene. Kisebb felhőktől eltekintve szép napos, ám meglehetősen hideg (mínusz 11 fokos) időjárás fogadta a résztvevő 55 indulót. (Dumermuth, Köhle és Alfieri valamiért nem indult el.)
 
A francia Revillet (8.) nyitott a sort, a tegnapi irtózatosan gyenge teljesítményét sikeresen feledtette, idén már harmadszor került a legjobb 10 közé lesiklásban, a tegnapi kisiklását leszámítva stabil versenyző, érdemes lesz rá odafigyelni az olimpián, hiába csak a 4. számú versenyző a francia csapatban. Ruiz Castillónak (14.) komoly esélye nem volt ellene, viszont a gyenge idénykezdet után mindinkább formába kezd lendülni a spanyol, idei legjobbját érte el. Alice McKennis már vadul ostromolta a francia időeredményét, mindössze 14 századdal szorult mögé, ő is befért a legjobb 10 közé, idei és élete legjobbját produkálva. Mindez nem meglepő, tekintve idén debütált csak a Világkupában. Nekem amolyan Mancuso- jelenség, ha szerencséje van, akár már az olimpián dobbanthat. Ha már Julie (22.), tegnap látott nagyszerű, 3. lesiklását távolról sem tudta megismételni. Alakul, de még mindig saját szintje alatt teljesít.
 
Fenninger (13.) nagy nehézségek árán Ruiz Castillót azért megverte, sógorék rémálmaikban nem gondolták volna, hogy – nem először – ő lesz a legjobb osztrák a mai napon. Újabb amerikai, nevezetesen Chelsea Marshall (10.) került a TOP-10-be, 2008 Sestriere után sikerült neki újra ez a bravúr. Revillet királynőségét Lucia Recchia (6.) szakította meg, remek hajrával, 16 százados előnnyel átvette tőle a vezetést. Recchia 2004/2005-ös énjét kezdi idézni, ami a gyengélkedő Fanchinit és Merighettit (24.) elnézve rá is fér az olaszokra. Marion Rolland (7.) századokkal beférkőzött honfitársa elé, majd két kimagasló menet következett. Előbb Suter (3.) bizonyította, az olimpiához közeledve ő sem elveszett ember, 3 tizeddel jobb lesiklását azonban már az utána érkező Jacquemod (2.) megfejelt majdnem ugyanennyivel. A franciák veterán alpesi síelője lassacskán a sötétlovak közt foglal helyet, akik adott esetben nyerhetnek is Vancouverben.
 
Görgl (23.) borzasztó futamával tovább mélyítette a ráncokat honfitársai arcán, Marchand-Arvier pedig TOP-10-re esélye részidők után a középső részen kiesett. Maze (45.) igencsak rapszodikus a leggyorsabb számban, ma esélye sem volt pontszerzésre.
 
A svájci remények hamar alábbhagytak, amikor láthatták Gisin (17.) óvatos menetét, érezhetően félt a közepesen súlyos sérülése után most visszatérő korábbi kétszeres Vk- futamgyőztes helvét. Kamer is kiesett, kettejük közt még Fanchini (15.) mutatott be közepes menetet. Feketehéten van túl Svájc, ugyanis előbb Aufdenblatten (még Cortinában összeszedett sérülése miatt), majd Martina Schild dőlt ki az olimpiai csapatból, tehát Lara Gut mellett ők sem indulhatnak az olimpián. Maradt tehát egy biztató formát mutató Suter, egy stabilnak tűnő Kamer, egy sérülése után inkább tapasztalatszerzésre kiutazó Gisin és egy rutinos Nadia Styger. Didier Cuche sorsáról ne is beszéljünk…
 
Emily Brydon (21.) mostanra kiírta magát az olimpiai esélyesek táborából, már-már megszokott 20. hely körüli pozícióban zárt. Maria Riesch (1.) – a férfi léccel – frenetikus pályát ment. A felső részen még 31 századdal a francia mögött volt, ezt a következő időmérési pontnál ledolgozta, az utolsó szakaszon pedig utánozhatatlanul gyors volt, 78 százados, „Vonn-i” fölénnyel állt a tabella élére. Őt rögtön követte drága barátnője (5.) is, akinek nagyjából a felső szakaszig volt esélye, ott még egálban voltak, az utolsó két szektorban nem találta az ideális nyomvonalat, össze-visszacsúszkált, 1,21-es hátrányt szedett össze, magyarán már ekkor lecsúszott a dobogóról! Anja Pärson (4.) sem tudott konkurálni Rieschsel, a dobogóért viszont nagy versenyben volt, egyetlen századdal szorult csak le onnan. Andrea Kirchgasser 3 tizedes hátrányban volt az első pontnál, majd elhagyta a pályát, tegnapi reményteljes futama után (nyerte a szuper-kombináció lesikló futamát) ma újra csak búslakodhattak az osztrákok. Gina Stechert (11.) sem ismételte meg pénteki akcióját, odalent esett vissza, egyébként Vonn-nal volt nagy harcban.
 
Újabb két amerikai, újabb két erős, TOP-20-as eredmény, a szereposztásban: Leanne Smith (18.) és Stacey Cook (12.), kíváncsian várom, végül kik is indulhatnak az Egyesült Államok színeiben. Siorpaes (37.) szerintem maga sem tudja, mit keres 30 alatti rajtszámmal a pályán, Elena Fanchini (30.) pedig kivételesen kikapott testvérétől. Nadia Styger (19.) hozta a tőle elvárhatót, majd kellemetlen meglepetésre sem Dettling (33.), sem Lindell- Vikarby (39.) nem szerzett pontot.
 
30-on kívüli rajtszámmal többen értékes pontokkal gazdagodtak. Schnarf (25.), de különösen Verena Stuffer (15.) szereplése volt kiemelkedő. Majd két érdekes futam következett. Előbb Alexandra Coletti esett ki, miután az első szektorban még 5 századdal Riesch előtt járt, Abderhalden (29.) esete még érdekesebb, a svájci ugyanis 67 százados előnyben volt még az elején, de amint fékezni, kanyarodni kellett, már a pontszerzésnek is örülhetett. Chemmy Alcott (27.) is a pontszerzők közé került, némi meglepetésre a korábban 60-on túli rajtszámmal 16. Rebensburg mindössze a 38. helyen zárt, de Schmidhofer (31.) és Mader (35.) sem szerzett pontot Ausztriának. Laurenne Ross (28.), naná hogy USA-ból, élete első pontjait gyűjtötte. A végén még két meglepetés számba menő pontszerzést jegyeztünk fel, előbb a cseh Klara Križova végzett úgy a 20. helyen, hogy korábban még 40-en belül sem zárt, majd 54-essel az elsősorban szlalomos Rabea Grand (26.) került 30 közé, két hete egy EK- futamon nyert ugyanitt.
 
Marusa Ferk mellett sajnos Miklós Edit is idő előtt búcsúzott a versenytől, részidői alapján a pontszerzés sem tűnt elképzelhetetlennek.
 
Végezetül a szokásos statisztikai egység! Maria Riesch 218. Világkupáján 13. futamgyőzelmét aratta, lesiklásban még 2006 decemberében, Lake Louise-ban nyert legutóbb, ez volt harmadik szakági sikere. Ingrid Jacquemod 276. fellépésén hatodszorra állhatott fel dobogóra, idei kirobbanó formáját jelzi, hogy ennek felét ebben a szezonban követte el. Fabienne Suter 77. Vk- futamán 11. pódiumát számlálja.
A szakági világkupa a mostani eredmények ellenére csak formálisan nem dőlt el, Vonn esetleges kiesése boríthatja még fel a papírformát. Összetettben viszont Riesch veszélyesen megérkezett az amerikai nyakára, ha tartja stabilitását a gyors számokban, akár meg szenzációt is okozhat a garmischi Vk- finálén.
 
Holnap szuper óriás-műlesiklással zárul a hétvége, egyben ez lesz az utolsó megmérettetés a szezon csúcspontjának számító olimpia előtt!
 
 

ALPESISÍ-VK, ST. MORITZ
NŐI LESIKLÁS

 

1.
Maria Riesch
német
 1:41.31
 
 2.
Ingrid Jacquemod 
francia
 1:42.10
 +0,79
 3.
Fabienne Suter 
svájci
 1:42.27
+ 0,96
 4.
Anja Pärson 
svéd
 1:42.28
 + 0,97
 5.
Lindsey Vonn 
amerikai
 1:42.52
 + 1,21
 6.
Lucia Recchia 
olasz
 1:42.60
 + 1,29
 7.
Mario Rolland 
francia
 1:42.71
+ 1,40
 8.
Aurelie Revillet 
francia
 1:42.76
 + 1,45
 9.
Alice McKennis
amerikai
 1:42.90
 + 1,59
 10.
Chelsea Marshall 
amerika
 1:43.05
 + 1,74

 
 
A női Lesikló Világkupa állása (6 versenyt követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
545 pont
2.       Maria Riesch:
416 pont
3.       Anja Pärson:
325 pont
4.       Ingrid Jacquemod:
234 pont
5.       Emily Brydon:
195 pont
6.       Nadia Kamer:
187 pont

Visszatekintő:

6 komment

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr831715295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mormota76 2010.01.30. 18:57:28

Van valami előírás a lécekre? Betilthatják esetleg a férfi lécek használatát?
Vannak akik nem díjazzák a dolgot, rossz útnak vélik ezt. Íme egy cikk.
www.bild.de/BILD/sport/wintersport/2010/01/30/lindsey-vonn/zoff-um-maenner-ski-von-riesch-gegnerin.html

repens 2010.01.30. 19:55:52

Vannak, akik nem díjazzák, erre rögtön jelentkeznék is példaként!
Attól tartok, csak a minimális léchosszt írják elő, márpedig a férfi lécek éppenséggel hosszabbak a nőieknél... :(

mormota76 2010.01.31. 17:13:53

Szegény Nadia, borzasztó volt a mai balesete :(
Aki még nem látta, de bírja, az megnézheti itt:
www.youtube.com/watch?v=FXYIPrlLKoA

mormota76 2010.01.31. 17:15:45

Jó lenne tudni mi van vele, olaszul sajnos nem tudok.

repens 2010.01.31. 17:34:04

Hétfőn Bresciában operálják, ennyit értettem a hírekből. Mindkét térde megsérült.

mormota76 2010.01.31. 17:36:06

Közben én is találtam német nyelvű híreket, mindkét térdében szakadtak a keresztszalagok :(
süti beállítások módosítása