HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Magyar sísikerek St. Lambrechtben

2010.01.25. 18:00 :: repens

Döme Zsófia két nap alatt két versenyt nyert meg Stájerországban, több mint biztató ez pár héttel az olimpia előtt. Hivatalossá vált az olimpiai indulók listája.

A stájerországi St. Lambrecht neve sokaknak ismerősen csenghet, aki az elmúlt években kapcsolatba került a magyar sísporttal. Fantasztikus hangulatú szlalom és óriás-műlesikló viadalokat rendeztek, és rendeznek még mostanában is a FIS minősítésű pályán, osztrák bajnoki futamon már Hermann Maier és Renate Götschl is megfordult itt. 2002. óta helyszíne ez a pálya az ún. University Race-eknek (egyetemi verseny, ha így jobban tetszik), a FIS honlapja szerint 2008. óta magyar pálya (ennek okát be kell valljam, nem tudom, az bizonyos, hogy számos alkalommal helyszínt adott a magyar bajnokságnak).

A 2002. óta eltelt időben sok ismerős név nyert itt futamot, vagy állt dobogóra, kezdjük talán az óriás-műlesiklással (ez a kisebb durranás): a férfiak 2005-ös győztese, az amerikai Andrew Weibrecht az idei Vk-sorozat egyik nagy meglepetése. A 2005-ös bronzérmes szlovén Gasper Markič és a 2007-es 2. brit David Ryding is próbálkozgat a Vk-ban, igaz eleddig kevés sikerrel. A hölgyek mezőnyében a 2006-os ezüstérmes, Nina Perner neve lehet legismerősebb, igaz, a bivalyerős német Vk-csapatban rá kevés figyelmet fordítanak. A 2008-as versenyt a lengyel Aleksandra Klus nyerte, míg 2005-ben az erdélyi Miklós Edit 3. helyet szerzett.

Szlalomban a 2004-es és 2006-os győztes neve már közismertté vált: előbbit Natko Zrnčić-Dimnek, utóbbit Marcel Hirschernek hívták! A tavalyi győztes szlovák Šimon Štancel is bemutatkozott már a Vk-ban, csakúgy, mint a 2008-as bronzérmes belga Kai Alaerts vagy a 2005-ös ezüstérmes amerikai Cody Marshall. A hölgyek mezőnyéből talán a 2006-ban bronzérmes, 2008-ban 2. szlovák Petra Gantnerová lehet ismerős – na és persze az ebben a szakágban 2006-ban győző Perneré.

A magyaroknak azonban egészen mostanáig kevés babér termett – férfifronton sajnos esélyünk sincs, és a hölgyek mezőnyében is csak óriásban jutottunk fel korábban a dobogóra: 2008-ban Berecz Anna 2., tavaly Döme Zsófia 3. lett. Az idei évben aztán hatalmasat javítottunk a statisztikán!

De tartva a dramatikai sorrendet, előbb néhány szó a férfiak – számunkra kevésbé sikeres – versenyeiről. A szlalomot január 21-én rendezték, és Kai Alaerts nyerte – legalább itt volt neki egy kis sikerélménye, ha már a Vk-ban nincs… Tiszteletét tette a versenyen a Vk-mezőnyből a lengyel Jakub Ilewicz (5.) és a román Alexandru Barbu (14.) is, a dobogóra mégis az orosz Alekszander Scsasztnih és a lengyel Maciej Wadrzyk került fel (jó kis nyelvtörő…). A legjobb magyar, Bujtás Csaba 39., Barta Csaba 46., Trauttwein Richárd 54. lett – Benkő Alpár el sem indult, Varga Bence, Barbai Áron, Petrovics Dániel, Farkas Norbert és Szepesi Bertold pedig kiesett.

Másnap aztán az óriás következett, ez francia győzelemmel végződött, Thomas Perrier az osztrák Raphael Galler és a cseh Martin Pisa előtt nyert. Barbu 8., Alaerts 11., Ilewicz 14., a brazil Jhonatan Longhi 20. lett. Számunkra egy hajszállal jobban sikerült ez a futam: Farkas 33., Bujtás 36., Petrovics 40., Barta 46., Barbai 52., Trauttwein 58., Benkő 59., Szigethy András Dezső 65. lett. Varga és Szepesi nem indult el, kiesőnk nem volt.

Január 21-én a hölgyek is szlalommal nyitottak, rögtön elsőként indult Döme Zsófia – és a verseny végéig az első helyen is maradt! Ráadásul a dobogó 3. fokára is magyar versenyző állt Petróczki Lilla személyében, közéjük az orosz Margarita Nadirsina „pofátlankodott be”. A győzelem értékét alighanem a 4. helyen célba érő versenyző neve mutatja a legjobban: az ukrán Anasztaszija Szkrjabina a Világkupában is szerepelt már idén – Zsófi több mint egy másodpercet vert rá. A mezőny harmadik magyarja, Berecz Anna 8. lett.

Január 22-én jött az óriás-műlesiklás – és jött az újabb Döme-győzelem, megspékelve egy újabb magyar 3. hellyel, ezúttal Berecz Anna állhatott pódiumra! Pedig Zsófi ezúttal csak 11-es, Anna 15-ös rajtszámmal indult… A 2. helyre egy holland, Mandy Dirkzwager érkezett, Szkrjabinának ismét csak a 4. hely jutott. Hellner Szelina 19., Hellner Donáta 21. helyen zárt.

 

 

Döme Zsófia 1992 júniusában született, a Rozmaring SE versenyzője, Ausztriában készül. A mostani kétségkívül élete legjobb versenye volt, korábban 2008 végén a Klausbergi FIS-versenyen tudott óriásban első és második helyet szerezni, valamint Padolában, az olasz junior-bajnokságban lett második. A 2009-es Val d’Isère-i VB-n óriásban 41. lett, szlalomban kiesett.

 

 

Az alpesi szakágban Berecz Anna és Döme Zsófia révén két versenyző a legjobb 500 közé került a világranglistán, ők ketten képviselik hazánkat a vancouveri téli olimpián. „A lányok minden alpesi versenyszámban, így kombinációban is elindulhatnak, de az, hogy valóban rajthoz állnak-e, csak a helyszínen dől majd el” - mondta az MTI-nek Kaszó Klára, a Magyar Sí Szövetség elnöke.

A férfiaknál egy kvóta áll rendelkezésre, Bene Márton műlesiklásban és óriás-műlesiklásban állhat rajthoz, a Fullsport SC 23 esztendős sportolójának ez lesz az első ötkarikás szereplése. Szabó Bence nagy csatában maradt alul vele szemben a válogatóversenyeken; Farkas Norbert néhány versenyen ugyan nagyon jól szerepelt, de sérülése miatt nem ért el a válogatóverseny kiírásában megszabott számú értékelhető eredményt, az ugyancsak megsérült Szepesi Bertold pedig már korábban kiesett a versenyből.

 

3 komment

Címkék: beszámoló érdekesség alpesi sí magyar sportolók

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr601700526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dodika44 2010.01.26. 09:56:39

Petróczki Lilla állampolgársága szerint román ,ugyanúgy, mint Miklós Edith, bár tényleg magyar anyanyelvű.

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2010.01.26. 13:03:53

@dodika44: Köszönjük a kiigazítást, bár gondolom repens is úgy vélte, hogy a magyar származású, de történelmi okoknál fogva más ország színeiben rajthoz álló versenyzőket kezeljük sajátjainkként.

dodika44 2010.01.26. 17:08:18

Még egy kiegészítés. Míg a VK futamokon, VB-ken és az Olimpián természetesen a helyezés nagyon fontos, az ilyen normál FIS versenyeken, mint a S.Lambrecht-i is volt sokkal fontosabb az elért FIS pont.
Zsófi eredménye ilyen szempontból is kiemelkedő. Óriásban 41pontot ment - az első ötszázba 38 ponttal lehet most éppen bekerülni - slalomban pedig 46 pontot ment - itt az első ötszáz határa kb 40 pontnál van. Tehát ebben a 2 számban is nagyon-nagyon közel áll ahhoz, hogy 500-on belüli versenyő legyen. Ezt a szintet lesilásban, kombinációban és SG-ben már elérte, ezért is indul alanyi jogon az olimpián. Szóval gratula Zsófinak és csak így tovább.
süti beállítások módosítása