HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn a cortinai lesiklást is „unalomba fullasztotta”...

2010.01.23. 21:00 :: repens

Alighanem minden idők egyik legunalmasabb idényeként fogják számon tartani később ezt a 2009/10-es szezont a női alpesi sízők gyors számaiban, ezek közül is kiemelten a lesiklásban. A leggyorsabb szakágban ugyanis még az a vigasza sincs a mezőnynek, mint Super-G-ben, ebben a szakágban egyszer sem tudták megszorítani az amerikai éllovast, Lindsey Vonnt. A harc így „szokás szerint” a második helyért zajlott, ezt Maria Riesch szerezte meg, így legalább összetettben lehet még számítani némi versenyre a német és az amerikai hölgy között.

Az amerikai Alice McKennis nyitotta a versenyt, nem valami nagy idővel, épphogy pontszerző lett (28.). A spanyol női sí egyszemélyes megtestesítője, Carolina Ruíz Castillo, úgy tűnik, összeszedte magát, most végre végig koncentrált és ebben a szakágban idénybeli első pontjait szerezte (18.). A hazai nézők előtt versenyző Lucia Recchia következett, már az elején nagy hátrányt szedett össe, így hiába jött jól az alsó szakaszon (20.). A tegnap kieső Fränzi Aufdenblatten érte el az első igazán jó időt – jó ideig vezető pozíciót is ért ez számára, végül 7. lett. Az alsó szakasza nem volt az igazi a svájci lánynak, ezt azért már a követkző síző, Aurelie Revillet menete is megmutatta; a francia hölgy magához képest kitűnően szerepelt, 9. lett.

Az osztrákoknak ez a leglyukasabb számuk, ma is történelmi mélypontokat ostromoltak; elsőként pályára lépő versenyzőjük, Anna Fenninger talán maga se hitte volna, hogy végül 17. helyével ő lesz a legjobb osztrák. A német hölgyeknek sem ez a szakág az erősségük, összesen ketten indultak; a gyengébbik, Gina Stechert alighanem elégedett volt 14. helyével. A svájciak ellenben nagyon is kedvelik ezt a számot, legalább öt éremesélyesük van – épp ezért Nadia Styger nem lehetett maradéktalanul elégedett 16. helyével.  Az osztrákok legnagyobb bukása ma egyértelműen Elisabeth Görgl teljesítménye volt, aki még a 30-ból is kicsúszott. Daniela Merighetti Revillet mögé érkezett, mint később kiderült, ő lett a legjobb olasz a 10. helyével.

Ingrid Jacquemod jobban jött az alsó szakaszon, mint Aufdenblatten, így rövid ideig a francia hölgy vezetett. Igen rövid ideig állt ott magában: következett a svájci Fabienne Suter, és az inkább Super-G-ben jeleskedő helvét hölgy Jacquemod-val azonos időt ért el. A kanadaiaknak már tegnap sem ízlett ez a lejtő, Britt Janyk ma egy 35. hellyel bizonyította ezt, majd Marie Marchand-Arvier érkezett be a 12. helyre. Az első 15-öt Nadja Kamer zárta – és kitűnő sízéssel átvette a vezetést.

A „nagymenők” sorát Anja Pärson nyitotta, kitűnő részidőkkel, ám a végén meg kellett elégednie azzal, hogy beállította Kamer idejét – holtverseny volt tehát az 1. és a 3. helyen is! Tina Maze a mai napon nem tudott versengeni az élmezőnnyel, pontokat azért így is szerzett (21.). Maria Riesch lesiklásban a 2. hely legfőbb esélyese, ma élt is az eséllyel, nagy előnnyel vette át a vezetést.

Nadia Fanchini még honfitársait sem tudta megszorongatni, a hazai nézők bánatára csak 23. lett. Emily Brydon legalább pontot szerzett Kanadának, de a 22. hely tőle is szokatlanul rossz. Andrea Fischbachertől viszont lassacskán már megszokják az osztrákok a hasonló helyezéseket, ezúttal legalább a 20-ba befért, 19. lett. Lindsey Vonn a kedvező sorsolásnak köszönhetően a lehető legkésőbb indult – így legalább 21 versenyzőn át reménykedhettek a többiek... Sőt, meglepő módon egészen az utolsó szektorig kérdéses volt, hogy Riesch elé kerül-e – az utolsó szektorban aztán szokásos könnyedségével odapakolt egy négy tizedes különbséget. Bizonyára a nézőket akarta kiszolgálni...

Elena Fanchini ebben a idényben jobb Nadiánál, ezúttal is ő nyerte kettejük háziversenyét (11.). A svájci csapat erősségét Martina Schild is bizonyította, a 13. helyre érkezett be. Az amerikai csapat erősségét Chelsea Marshall annál kevésbé bizonyította – bár az utolsó pontszerző helyre így is becsúszott (pontosabban az utolsó utánira, hisz holtverseny lett a 30. helyen). A tegnap remeklő Tina Weirather ma is egész jól jött, ám hibázott és a mai nap első kiesője lett; a svájci Andrea Dettling pedig rögtön utána csatlakozott a liechtensteini mellé ebben a listában. Wendy Siorpaes hazai közönség előtt legalább pontot szerzett (27.), tőle idén ez már jónak számít. Julia Mancuso kiszámíthatatlan ebben az évben, ezúttal a jobbik arcát mutatta, 8. lett. Az első 30-at egy újabb amerikai, Stacey Cook zárta 25. helyével.

A 30-on túliak közül is egy amerikait kell elsősorban kiemelni: Leanne Smith 36-os rajtszámmal jött be a 15. helyre. Pontot szerzett még Johanna Schnarf (24., az olasz síző idénybeli legjobbját érte el lesiklásban), a svéd Kajsa Kling (26.), Lotte Smiseth Sejersted (29., élete első pontjait szerezte lesiklásban az ifjú norvég lány) és a holtversenyben 30. Maruša Ferk (a szlovén szlalomos se szerzett még pontot eddig ebben a szakágban).

Lindsey Vonn 228. Világkupa-versenyén 30. győzelmét aratta, ezzel utolérte a győzelmi örökrangsorban Janica Kostelićet (igaz, a horvát ex-klasszis aligha ezzel foglalkozik most, Kitzbühelben szurkol fivérének). Maria Riesch 215. Vk-futamán 38., Anja Pärson 321. futamán 90., Nadja Kamer 28. futamán 2. (nemrég, Haus im Ennstalban volt az első) alkalommal állhatott dobogóra. Összetettben Vonn növelte az előnyét Riesch előtt, a szakági versenyről pedig már-már felesleges berakni a táblázatot, Vonn eddig mindent vitt...

A mai verseny részletes statisztikáját, ill. a szezon eddigi kimutatását a linkre kattintva tanulmányozhatjátok/ le is tölthetitek!

Visszatekintő:

1. Lake Louise 1. (Lindsey Vonn)

2. Lake Louise 2. (Lindsey Vonn)

3. Haus i. E. 1. (Lindsey Vonn)

4. Haus i. E. 2. (Lindsey Vonn)

Végeredmény, női lesiklás, Cortina d’Ampezzo (Olaszország):

1. Lindsey Vonn (amerikai)

1:37,70

2. Maria Riesch (német)

1:38,12

3. Anja Pärson (svéd)

1:38,56

3. Nadja Kamer (svájci)

1:38,56

5. Fabienne Suter (svájci)

1:38,58

5. Ingrid Jacquemod (francia)

1:38,58

7. Fränzi Aufdenblatten (svájci)

1:38,73

8. Julia Mancuso (amerikai)

1:38,76

9. Aurélie Revillet (francia)

1:38,86

10. Daniela Merighetti (olasz)

1:38,98


A női lesikló Világkupa állása (5 versenyt követően):

1. Lindsey Vonn (amerikai)

500 pont

2. Maria Riesch (német)

316 pont

3. Anja Pärson (svéd)

275 pont

4. Nadja Kamer (svájci)

187 pont

5. Emily Brydon (kanadai)

185 pont

  

A női összetett Világkupa állása (22 versenyt követően):

1. Lindsey Vonn (amerikai)

1094 pont

2. Maria Riesch (német)

1018 pont

3. Kathrin Zettel (osztrák)

829 pont

4. Anja Pärson (svéd)

736 pont

5. Tina Maze (szlovén)

574 pont

6. Sandrine Aubert (francia)

385 pont

6. Kathrin Hölzl (német)

385 pont

8. Elisabeth Görgl (osztrák)

359 pont

9. Maria Pietilä-Holmner (svéd)

345 pont

10. Fabienne Suter (svájci)

331 pont

   
     
     
     
     

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr531696170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása