HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kowalczyk és Bauer folytatta remeklését Észtországban

2010.01.18. 12:55 :: Dave985

Az észtországi Otepääban szombaton a nők 10 illetve a férfiak 15km-es klasszikus stílusú egyéni indításos versenye nyitotta a sífutóhétvégét. A végeredményeket tekintve úgy érezhették magukat a nézők, mintha csak a Tour de Ski folytatódott volna, hiszen mindkét nemnél a Touron diadalmaskodó versenyző nyert.

(Köszönjük CSD-nek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta beszámolóját. A szöveg az NSO-n is olvasható, így ne lepődjön meg senki, magánszerkesztőnktől, fórumtársunktól engedéllyel "nyúltuk le".:)) 

 

Holnap a szapporói síugró hétvégéről érkezik tudósítás!

 

 Női klasszikus, egyéni indításos verseny (szombat):
 
 
 
 A hölgyek mezőnye a Tour de Skihez képest erősebbnek volt nevezhető,hiszen itt már rajthoz állt Marit Björgen és Charlotte Kalla is a hosszútáv klasszisai közül, ám egyikük sem bírt Justína Kowałczykkal, aki minden ellenőrzőpontnál  a leggyorsabbnak bizonyult, és a célban 4 másodperccel jobb idő  került a neve mellé,mint a második helyen végző Björgennek.  A harmadik helyezett Aino Kaisa Saarinen már fél perccel elmaradt mögöttük. Kalla visszatérésképpen egy negyedik helyet szerzett, Petra Majdic az ötödik, Virpi Kuitunen pedig  a hatodik helyen zárta a versenyt, ő már több mint 1 percet kapott Kowalczyktól. A lengyelek kiválósága tovább növelte előnyét a világkupában Majdic előtt, a harmadik itt is Saarinen, már több mint 300 ponttal lemaradva.
 
 
Női 10 km-es klasszikus stílusú egyéni indításos verseny, Otepää:
 

1.
Jusztyna Kowałczyk: 
lengyel
 26:52.7
 
 2.
Marit Bjørgen:
norvég 
 26:56.9
 + 4,2
 3.
Aino- Kaisa Saarinen: 
finn
 27:22.6
 + 29,9
 4.
Charlotte Kalla:
svéd
 27:25.1
 + 32,4
 5.
Petra Majdić:
szlovén 
 27:37.6
 + 44,9
 6.
Virpi Kuitunen: 
finn 
 27:58.1
 + 1:05,4

 

A női Távolsági Sífutó Világkupa állása (11 versenyt követően):
 

1.       Justyna Kowałczyk:
566 pont
2.       Aino- Kaisa Saarinen:
414 pont
3.       Petra Majdić:
405 pont
4.       Kristin Størmer Steira:
368 pont
5.       Marit Bjørgen:
315 pont

 
 
Férfi klasszikus, egyéni indításos verseny (szombat):
 

A férfiaknál nem utazott el a helyszínre a Touron második Petter Northug, ott volt viszont a bajnok, Lukas Bauer akinek nem volt ellenfele. A cseh versenyző magabiztos előnnyel végzett az élen a szám specialistájának számító és a hazai közönség előtt mindig szárnyaló nemzeti hős, Andrus Veerpalu előtt. Az észt 17másodperccel elmaradt Bauertől, de 25-öt vert honfitársára, a harmadik Jaak Mae-re. Negyedik és ötödik helyen két orosz, Novikov és Kuznyecov végzett megelőzve a norvég különítményt: Eldar Rönnig mellett remekül futott Jens Arne Svartedal és a veterán Odd Björn Hjelmeset is-ők ketten már csaknem egy hónapja nem indultak világkupaversenyen, csakis a téli olimpia jár a fejükben, ez az otepääi hétvége remek erőfelmérő volt a felkészülésük közepén.

Lukas Bauer győzelmével 300 ponton belülre került az összetett világkupában Petter Northughoz képest, de alighanem nem bánja, ha a norvég vezeti majd a rangsort a téli olimpiai kezdetekor, az ugyanis az utóbbi évtizedben nem jó ómen az ötkarikás játékokon.
 
 
Férfi 15 km-es klasszikus stílusú egyéni indításos verseny, Otepää:
 

 1.
Lukaš Bauer:
cseh 
 36:45.7
 
 2.
Andrus Veerpalu: 
észt
 37:02.6
 + 16,9
 3.
Jaak Mae:
észt
 37:27.3
 + 41,6
 4.
Szergej Novikov:
orosz 
 37:31.1
 + 45,4
 5.
Alexander Kuznyecov:  
orosz
 37:37.2
 + 51,5
 6.
Jens Arne Svartedal:
norvég
 37:42.0
 + 56,3

 
 
A férfi Távolsági Sífutó Világkupa állása (11 versenyt követően):
 

1.       Petter Northug:
514 pont
2.       Lukaš Bauer:
363 pont
3.       Marcus Hellner:
339 pont
4.       Matti Heikinen:
314 pont
5.       Dario Cologna:
256 pont

 
 
 
Női klasszikus sprint (vasárnap):


Remek napot zártak a svéd sífutók az észtországi Otepaaban megrendezett klasszikus stílusú sprintszámokban. Az olimpiára készülő "háromkoronás" válogatott tagjai egymás után nyerik a sprintversenyeket.

A női mezőny délelőtti selejtezőjét Aino Kaisa Saarinen nyerte, de a legjobb 30-ba minden esélyes gond nélkül bekerült. Az egyetlen kellemetlen meglepetést a hazaiak kedvence, Kristina Smigun szolgáltatta, aki visszalépett a küzdelmektől.

Az első középfutamból meggyőző fölénnyel jutott elődöntőbe Saarinen és a svéd Hanna Falk. A kettesszámúból azonban már hárman is kiemelkedtek, a szlovének klasszisa Petra Majdic megnyerte azt, a második helyért vívott sprintben pedig Anna Olsson legyőzte az orosz Sapovalovát, így a svédek sprintspecialistája került egyenes ágon a legjobb 12-be.

A harmadik középfutam mind nevek alapján, mind pedig a született időeredmények tekintetében messze elmaradt az előző kettőtől. A svéd Magdalena Pajala jó közepesnek mondható 3perc 13másoperces idővel nyert, mögötte a szlovén Katja Visnar jutott tovább.
A negyedik futamban már igazán nagy nevekkel találkozhattunk: Justyna Kowałczyk mellett a svéd Ida Ingemarsdotter, a torinoi olimpiai bajnok Lina Andersson, a norvég sprinter Oestberg, és az orosz Szcsucskina is helyet kapott, utóbbi azért is érdemel külön említést, mert a sífutó válogatott mellett a "mit sütsz kis szűcs?" című nyelvtörőbe is beférne. A  sprintet Ingemarsdotter nyerte a végére kiengedő Kowalczyk előtt. Az utolsó negyeddöntőből Marit Björgen kvalifikálta magát a top 12-be, három finnt is megelőzött, az egyik nagy esélyes Virpi Kuitunen csak harmadik lett a futamban, és meglepetésre kiesett, mert időeredményével nem fért oda a két leggyorsabb szerencsés vesztes közé.

Az első elődöntőben Majdić, Falk, Visnar, Saarinen, Olsson és a finn "lucky loser" Kirsi Paeraele kapott helyet. Saarinen végig elöl haladt és látszólag kontrollálta az eseményeket, a célegyenesben azonban Majdic és Falk is mellé ért, sőt 2 méterrel a  cél előtt meg is előzték,így a szlovén és a svéd síző került egyenes ágon a  fináléba, Saarinen már csak abban reménykedhetett, hogy időeredménnyel bejut oda.
A második elődöntőben Kowalczyk már az első métereken bajba került, ugyanis összeakadt a kanadai Gaiazovával és kissé lemaradt. Ám szerencséjére elöl a bukdácsoló Pajala diktálta az iramot, így a kör végére felért az élcsoportra, ám ereje nem sok maradt a hajrára, végül harmadik helyen végzett Ingemarsdotter és Pirjo Muranen mögött. Mivel idejük több mint 5 másodperccel gyengébb volt az első elődöntőben futottaknál, a lengyelek klasszisa nem kerülhetett a legjobb 6 közé, de együtt szomorkodhatott vele Marit Björgen is, aki csak ötödik lett a futamban.


A döntőben Majdic Muranen, Ingemarsdotter és Falk mellett az első elődöntő harmadik és negyedikje azaz Saarinen és Paeraele mérte össze erejét. A szlovének klasszisa rögtön a rajt után élre állt és nem engedett senkit közel magához. A finisben azonban nem tudni honnan merített erőt Hanna Falk, de utolérte Majdićot és 20méterrel a cél előtt kilépett a nyomvonalából, Óriási befutót láthatott a közönség, Falk és Majdić küzdelme az utolsó méteren dőlt el a svéd javára, egy tizeddel végül Falk nyerte a viadalt. A mindössze húsz esztendős hölgy első idényét tölti a felnőttek mezőnyében és Düsseldorf után már a második versenyén diadalmaskodott.
 
 
Női 1,2 km-es klasszikus sprint, Otepää:
 

1.
Hanna Falka
svéd
 
 2.
Petra Majdić 
szlovén
 
 3.
Aino- Kaisa Saarinen
finn
 
 4.
Ida Ingemarsdotter 
svéd 
 
 5.
Kirsi Perälä
finn
 
 6.
Pirjo Muranen 
finn
 
 7.
Justyna Kowałczyk: 
lengyel
 
 8.
Magdalena Pajala 
svéd 



A női Sprint Világkupa állása (6 versenyt követően):
 

1.       Petra Majdić:
342 pont
2.       Justyna Kowalczyk:
243 pont
3.       Aino- Kaisa Saarinen:
235 pont
4.       Marit Bjørgen:
212 pont
5.       Natalja Koroszteljova:
194 pont

 
Férfi klasszikus sprint (vasárnap):

 
 
A férfiak versenyében már az első előfutam is igen érdekesnek ígérkezett. Három jegyzett sprinter neve volt olvasható a rajtlistán. A svéd Emil Jönsson már a Tour de Skin is remek formában volt, a tavaly szinte minden sprintversenyt megnyerő Ola Vigen Hattestad képviselte a norvégokat, és ide kapott besorolást az oroszok idén parádézó versenyzője, Alekszej Petuhov is. Jönsson meggyőző fölénnyel nyert Hattestad előtt, az orosz csalódást keltő hatodik lett és kiesett.
A második futamban három svéd, két orosz és egy japán síző feszült egymásnak. Nyikita Krjukov és Andrej Parfenov remek csapatmunkával igyekezett maguk mögött tartani a  fehér mezes északiakat, a célegyenesben azonban már csak Krjukovnak maradt ereje hajrázni, és Teodor Peterson mögött az elődöntőbe jutott.

A harmadik negyeddöntőt a hazai szurkolók legnagyobb örömére Peeter Kummel nyerte meg a finn Jesse Vaenaenaenen és az amerikai Andy Newlell előtt. A következő előfutamból kiemelkedett a svédek olimpiai bajnoka, Björn Lind, meg is nyerte, viszont elképesztően szoros versenyben, épphogy kikapott tőle az utolsó métereken a semmiből előkerülő észt Kein Einaste, így a hazaiak már 2 versenyzővel is képviseltették magukat az elődöntőkben.

Az utolsó futamot néhol szabadfogású birkózásra emlékeztető elemek is tarkították, végül az észt Saarepuu a célegyenesben már senkitől sem zavartatva esett nagyot, de talpon maradva sem lett volna esélye a tavalyi junior világbajnok orosz Akekszander Panzsinszkij és honfitársa, Mihail Gyevjatyarov ellen, akik magabiztosan jutottak tovább.


Az első elődöntőben Jönsson, Peterson, Vaenaenaenen, Krjukov és Hattestaad mellett a szerencsés vesztes, francia Cyrill Miranda kapott helyet. Jönsson ahogyan már tőle megszokhattuk,végig vezetve, egy pillanatig sem hagyott kétséget afelől, hogy ő a legerősebb, nyert és bejutott a döntőbe, mögötte Hattestad váltott jegyet, a harmadik Krjukovnak figyelnie kellett a másoik futamot és reménykedni, hogy ideje elég lesz a legjobb hatba kerüléshez. Ebben csak öten rajtoltak el, a finn Kalle Lassila visszalépett, így Björn Lindnek két orosz és két észt ellen kellett harcolnia. A kör felénél Kummel is kiszállt a küzdelmekből, mivel elesett, közben Panzsinszkij és Lind elszakadtak Einastétől és Gyevjatyarovtól, végül ebben a sorrendben síeltek át a célvonalon.

Két svéd, két orosz, egy norvég és egy finn sprinter versenye zárta az otepääi hétvégét. Emil Jönsson hű maradt eddigi taktikájához, azaz a rajtot követően már senkit sem engedett maga elé. Az utolsó 100méterhez érve Hattestaddal és Krjukovval kicsit elléptek üldözőik elől, de a célegyenesben az orosz már csak a hátukat nézte. Bár ő volt a leggyorsabb az utolsó métereken, nem fért el Jönsson és a  mellé kilépő Hattestad között. A norvégok tavaly legyőzhetetlen sprintere Vancouverhez közeledve egyre jobb formába lendül, nagyon megszorongatta Jönssont akinek minden erejére szüksége volt, hogy ha századokkal is, de legyőzze őt. Jönsson sikerével teljes lehetett a svédek öröme, a nők után a férfiaknál is az ő versenyzőjük diadalmaskodott.
 
Jövő héten az oroszországi Ribinszkben randevúznak a sprinterek, ahol csapatversenyeket rendeznek majd, s az után már csak két világkupa-versenyen gyakorolhatnak a versenyzők és kezdetét veszi a vancouveri téli olimpia.
 
 
Férfi 1,4 km-es klasszikus sprint, Otepää:
 

 1.
Emil Jönsson
svéd 
 
 2.
Ola Vigen Hattestad 
norvég 
 
 3.
Nyikita Krjukov
orosz 
 
 4.
-->

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr551681740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.