HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hazai győzelem született Flachauban

2010.01.12. 23:41 :: repens

 

 

Hiába vezetett nagy előnnyel a két Riesch-testvér az első futam után, végül mégis hazai siker született Ausztriában, Flachauban a női alpesi sízők műlesiklóversenyén. Maria Riesch második lett, húga, az élről induló Susanne Riesch pedig kiesett. Az élen Marlies Schild végzett, ráadásul Kathrin Zettel révén a 3. helyet is egy osztrák szerezte meg. Igaz, többen nem is voltak a pontszerzők között...

 

Nem kellett sokat utazniuk a hölgyeknek a vasárnapi versenyt követően, ugyanis Flachau csupán néhány tucatnyi kilométerre fekszik Haustól. Érdekesség, hogy mindkét helyszín a Duna jobboldali mellékfolyójának, az Ennsnek a partján fekszik, Flachau konkrétan a forrásvidékén. A gyönyörű alpesi táj és a népszerű síparadicsom mellett Flachau egyik szülöttjéről a legismertebb. Itt látta meg a napvilágot a kétszeres olimpiai-, háromszoros világbajnok és négyszeres összetett Világkupa- győztes, tavaly visszavonult legenda, Hermann Maier.

Flachau 1993-ban debütált a Vk- sorozatban, kezdetben azonban elsősorban a gyorsszámok szerepeltek a programban. 2001-ben rendeztek legutóbb női szlalomot, amit a szám kétszeres világ-, és olimpiai bajnoka, Janica Kostelić nyert meg. Öt év után tér vissza Flachau a VK programjába.

 

Meglepően nagy különbségek alakultak ki az első futamban, amely testvérharcot hozott. A horvát edző által tűzött pályán elsőként végigsikló Maria Riesch nagyszerű idővel nyitott. Az előző szlalomfutamon, Zágrábban győzelmet arató (és nem mellékesen a szakági Világkupában élen álló) Sandrine Aubert-nek közel sem ment ilyen jól, ráadásul hiába ért el a célig, kaput hibázott és azonnal diszkvalifikálták. Šárka Zahrobská majd egy másodperccel maradt el Rieschtől, nem tűnt ez egy jó időnek – végül mégis 4. helyet jelentett a futamban. Zettel is csak a cseh lánnyal tudott versengeni, végül pár századdal elé érkezett, így 3. helyen végzett. Poutiainen jó idénykezdet után eléggé beleszrkült a mezőnybe, most is elég nagy hátrányt szedett össze, ám így is 6. lett.

Marlies Schild is Zahrobskával és Zettellel közel azonos időt jött, a századok nem kedveztek neki, csak 5. lett. 7-essel érkezett az összetett pontversenyt lassan teljesen érdektelenné tévő Lindsey Vonn, aki most egy kieséssel járult hozzá a mezőny többi részének hangulatjavításához. Tina Maze amilyen nagyszerűen kezdte az idényt, annyira rosszul síel az utóbbi hetekben, több mint 3 másodperces hátrányával komolyan kellett szurkolnia a második futamért (23. hely).

 

Maria Riescht csak 9-essel rajtoló húga, Susanne veszélyeztette. Ő azonban nemcsak veszélyeztette, de nagyszerű középső szektorával meg is döntötte nővére idejét, ezzel az első futam után ő állt az élen. A mezőny tisztes távolból követte a két német hölgyet, csak Kathrin Zettel és Šárka Zahrobská maradt (épphogy) egy másodpercen belül hozzájuk képest.

Az első 6 sorrendje tehát 9 síző után el is dőlt, ám a hátsóbb pozíciókért végig nagy volt a harc. Nagyszerű futam volt ez a németeknek, hisz a két Riesch mellett további öt germán hölgy jutott be a második futamba: Katharina Dürr 7., Fanny Chmelar 11., Christina Geiger 14., Kathrin Hölzl 18., Nina Perner 20. helyről várhatta a folytatást. Ráadásul Blieninger és Mair is csak századokkal maradt le, 31. és 32. helyen végeztek. Ilyen eredménysort a fénykorát élő osztrák csapat is ritkán tudott felmutatni – igaz, aztán jött a feketeleves...

A svédek az éremesélyes zónából lassan hátraszorulnak a középmezőnybe, ezúttal se tudtak igazán villantani. Maria Pietilä-Holmner 8., Therese Borssen 9., Frida Handotter 13. lett, Anja Pärson pedig kiesett. A franciák Aubert diszkvalifikálásával legfőbb ászukat elvesztették, a legjobb francia a 10. helyen álló Nastasia Noens volt. Még három francia jutott be a második futamba, azonban a legkevésbé sem reménykeltő 28-30. helyeken: Tessa Worley 28., Claire Dautherives 29., Anemone Marmottan 30. lett.

A horvátokon idén a saját edzőjük által tűzött pálya sem tud eleget dobni: Ana Jelušić 12., Nika Fleiss 26. helyről várta a folytatást – végül is kettőből kettő továbbjutott.

Az első futam nagy vesztesei az olaszok: egyetlen reményük a 15. helyen álló Manuela Mölgg maradt a második futamra. Kiesett Nicole Gius (legalább nem kellett látnunk „megszokott” bődületesen rossz második futamai egyikét), Chiara Costazza, Denise Karbon és Sarah Pardeller – utóbbi kivételével az élmezőny tagjairól van szó. Irene Curtoni is szerzett már jó pár pontot ebben a szakágban is, most a „kitűnő” 51. helyen végzett...

A „nagy név” hibája után kevéssé ismert síző vált a szlovének és az amerikaiak legjobbjává is: Maruša Ferk 15., Sarah Schleper 16. lett. Amerikaiból nem is jutott több a második futamba, a szlalom alighanem a leggyengébb számukká vált.

A svájciaknak már jó ideje ez a leggyengébb számuk, erre most sem cáfoltak rá a helvét hölgyek: egyetlen papíron top-30-as szlalomosuk. Bonjour nem jutott a második futamba, így a 19. helyet megszerző Rabea Grand védte csak meg a csapatot egy újabb kínos blamázstól.

 

Történelmet írtak a Løseth-lányok: a norvég testvértrió most először teljes létszámban képviseltette magát egy Világkupa-verseny második futamában. Mona Løseth 21., Lene 22., Nina 27. helyről várhatta a folytatást.

 

Az első 30 mezőnyét a második számú finn, Sanni Leinonen (24.) és az egyetlen igazán jegyzett kanadai szlalomos, Brigitte Acton egészítette ki.

Az első 30-ban végzett volna Michaela Kirchgasser, ám utólag diszkvalifikálták, a 30-on túli osztrákok pedig gyengén mentek, így csak Schield és Zettel képviselte a hazaiakat a második futamban. Újocot avattak egyébiránt a hazaiak, Michaela Nösig révén újabb olyan versenyzőt köszönthetünk, akinek nevét a magyar riporterek bizonyára gyakran el fogják rontani.

 

A második futam a svájci edző által tűzött pályán francia fölénnyel indult: a 28-30. helyről induló francia trió, Dautherives, Worley és Marmottan egészen a legjobb 15-ig vezette a mezőnyt. Dautherives végül 12., Worley 13., Marmottan 16. lett.

Nina Løseth nem akarta elrontani a családi ünnepet, így is előrejött a 20. helyre; Nika Fleiss (26.) és Acton (24.) is megelégedett a biztos pontszerzéssel. Leinonen végre másodikra is elfogadhatóan jött, ha a franciákkal nem is tudott versengeni (19.).

Tina Maze képes volt első futamát is alulmúlni, az utolsó pontszerző helyet (28.) szerezte csak meg. Nem ehhez szoktunk a szlovén hölygtől mostanában...

A Løseth-saga következő két felvonása, Lene (27.) és Mona (22.) is sikerrel célba ért – igaz, végül a leghátulról induló Ninát egyikük se előzte meg. Aligha bánta ezt bárki is a norvég táborban!

Nina Perner bejött a Løseth-szendvicsbe, a 21. helyre, majd a svájci pályatűző egyetlen reménye, Rabea Grand bizonyította, hogy a svájci szereplés – sajnos – nem a pálya függvénye (23.). A másodikként soron következő németnek, Kathrin Hölzlnek sem ment jól (25.), igaz, neki az óriás a fő száma. Sarah Schleper meneténél aggódhatott először a francia trió, ám csak mögéjük érkezett be (17.). Ferk besorolt Schleper mögé (18.), és ezzel le is érkezett a versenyzők fele.

 

Mölgg nyitotta a legjobb 15-öt, és ő már meg is előzte a franciákat, végül 10. lett. Nem örülhetett sokáig az olasz hölgy, Christina Geiger a második futam első jól sikerült német síelését mutatta be, és felküzdötte magát a legjobb tízbe (9.). Hansdotter visszaesett (14.), és Jelušić sem tudott igazán jól jönni (11.). Fanny Chmelar viszont kitett magáért, még nehezebbé tette a német edző dolgát az olimpiai keret kijelőlése kapcsán, hisz néhány gyengén sikerült futam után most 6. lett.

Noens nem tudott akkorát villantani, mint honfitársai, de 8. helyével így is elégedett lehet a francia hölgy. Borssen sikeresen hátraküzdötte magát Hansdotter mögé (15.), Pietilä-Holmner pedig kaput tévesztett, így diszkvalifikálták. Nem ez lesz a svédek kedvenc versenyhelyszíne...

A német edző dolgát még nehezebbé tette Katharina Dürr, aki bejött Chmelar elé az 5. helyre. Poutiainen az utóbbi időben borzasztó második futamokat mutatott be, most azonban végre összejött neki másodszorra is egy jó síelés – 4. helyet ért neki.

A második futam legjobb idejét érte el az 5. helyről induló osztrák Marlies Schild, aki így nagy hátránya ellenére is komoly nyomást jelentett a hátralévő sízőkre. Zahrobská (7.) gyenge síelése után Zettel (3.) is csak megszorongatni tudta honfitársát, majd Maria Riesch is eladta nagy előnyét, és csak századokkal Zettel elé érkezett be (2.).

Nagy volt a nyomás a fiatal Susanne Rieschen, aki látszólag jól viselte, hisz az első időmérő pontnál még tetemes előnye volt. A pálya középső szakaszán azonban hibázott, kiesett, ennek köszönhetően hazai győzelemnek örülhettek az osztrákok.

Marlies Schild 163. Világkupa-futamán 21. győzelmét szerezte, Maria Riesch 34., Kathrin Zettel 29. alkalommal került be a legjobb háromba.

 

A mai verseny részletes statisztikáját, ill. a szezon eddigi kimutatását (bénázásom miatt a szokásosnál később) a linkre kattintva tanulmányozhatjátok/ le is tölthetitek!

 

Visszatekintő:


Levi

Aspen

Åre

Lienz

Zágráb-Sljeme

 

Flachau (Ausztria), Női műlesiklás

1. Marlies Schild (osztrák)

1:37,89

2. Maria Riesch (német)

1:38,23

3. Kathrin Zettel (osztrák)

1:38,31

4. Tanja Poutiainen (finn)

1:38,70

5. Katharina Dürr (német)

1:39,23

6. Fanny Chmelar (német)

1:39,37

7. Šárka Zahrobská (cseh)

1:39,42

8. Nastasia Noens (francia)

1:39,80

9. Christina Geiger (német)

1:40,09

10. Manuela Mölgg (olasz)

1:40,25


A női Műlesikló Világkupa állása (5 verseny után):

1. Maria Riesch (német)

373 pont

2. Marlies Schild (osztrák)

320 pont

3. Sandrine Aubert (francia)

316 pont

4. Kathrin Zettel (osztrák)

310 pont

5. Šárka Zahrobská (cseh)

289 pont

 

A női Összetett Világkupa állása (18 versenyt követően):

1. Lindsey Vonn (USA)

894

pont

2. Maria Riesch (német)

782

pont

3. Kathrin Zettel (osztrák)

629

pont

4. Anja Pärson (svéd)

551

pont

5. Tina Maze (szlovén)

414

pont

6. Sandrine Aubert (francia)

340

pont

7. Marlies Schild (osztrák)

320

pont

8. Kathrin Hölzl (német)

317

pont

8. Elisabeth Görgl (osztrák)

317

pont

10. Šárka Zahrobská (cseh)

289

pont

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr641668150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása