HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

"Dagadt Lindsey" újra megmutatta Ausztriának

2010.01.09. 18:24 :: Dave985

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Borzalmas körülmények uralkodtak a szombati alpesi síversenyek helyszínein. Haus im Ennstalban másfélórás csúszással rajtolhatott csak el a lesiklás, ami valójában sokkal inkább volt mondható Szuper-G-nek. Idegtépő várakozás ide, abnormális időjárás oda, Lindsey Vonnt ma sem lehetett megállítani, idei 4. szakági elsőségével gyakorlatilag már megvédte a lesikló kristálygömbjét. Mellette életében először Nadia Kamer állt fel még a dobogóra, megelőzve a veterán francia Ingrid Jacquemod-t. Miklós Edit ismét remekelt, több nagy nevet megelőzve a 39. helyen zárt.
 
 
Már-már csodálkoztunk, amikor Hausban mindkét edzést és a pénteki futamot is megtartották, nem merült fel sem hóhiány, sem hótöbblet, sem erős szél, sem pedig köd. A ma 11:30-ra kiírt lesikló futamot délre, 12:30-ra, végül 13:00-ra halasztották, a rajthelyet a sűrű köd miatt előbb a Szuper-G-s startra, vagyis 1474 méterre helyezték. A versenyen már csak 1260 m-ről indultak a sízők, magyarán 520 m-es szintkülönbség mellett rendezték meg a szezon negyedik lesikló viadalát.
 
Tegnap újfent előjött a netes streamek átka, a macedón és román közvetítésekből nem vettem ki, pontosan mi miatt hiányzott a rajtlistán szereplő Maria Holaus. A 26 esztendős, egyszer VK- futamgyőztes (2008 január, Cortina d’Ampezzo, Szuper-G) osztrák a verseny előtt próbasízés közben esett egy hatalmasat, eltörött a bokája, azonnal kórházba szállították, azóta meg is műtötték. A szezonjának vége, ő már a 2. nagy nevű osztrák, aki kihagyni kényszerül az olimpiát. Ezzel érzésem szerint eldőlt, hogy a sógorék Elisabeth Görgl és Andrea Fischbacher mellett Anna Fenningert viszik ki az ötkarikás játékokra.
 
Mivel egyetlen általam ismert csatorna sem közvetítette a többször elhalasztott futamot, így LT-vel, vakon írom le, mi is történt pontosan a délutáni versenyen.
 
 
A tegnapi futam legjobb svájci eredményét felmutató Nadia Kamer ma sem akart csalódást okozni, az ideálisnak jóindulattal sem nevezhető körülmények közt megtartott viadal első indulójaként rögtön olyan időt állított fel, amit egészen a szakág legjobbjaiig képtelenség volt megjavítani. Pedig Stacey Cook (9.) sem ment rosszul, 4 év múltán újra a legjobb 10 között végzett Világkupán. Honfitársáról ez már nem volt elmondható, McKennis tegnapi bravúros pontszerzése után ma mindössze a 48. idő tulajdonosa. A háromfős svájci különítmény formája is ingadozott, Styger (6.) remekül, Dumermuth (33.) botrányosan, Dettling (15.) pedig önmagához képest gyengén síelt. Ha már Svájc, ugorjunk egy kicsit előre, a többiek hogyan teljesítettek! Suter (12.) idén nem tud úgy kiemelkedni a többiek közül, mint tavaly, Martina Schild hozta a papírformát (25.), Aufdenblatten sem képes megismételni múltkori sikerét (14.). Hatalmas küzdelem bontakozik tehát ki a svájci hölgyeknél, s mi lesz, ha még Lara Gut is visszatérne? Márpedig a tiniszépség kis buksijában még ott leledzik az olimpiai indulás, a St. Moritzban rendezett versenyen még szerezhet kerettagságot.
 
A francia Mario Rolland jó formája mára is kitartott, 21 százados hátrányával még ő konkurált a leginkább az ifjú svájci alapidejével. Vélhetően többeket alaposan kizökkenthetett versenyritmusukból a másfél órás várakozás, mással nehezen magyarázható, hogy egész sor magasan jegyzett síelő botrányosan gyenge menettel „köszönte meg” a halasztás ellenére helyszínen maradt, vacogó szurkolók kitartását. A hazaiak elsőszámú esélyesének tartott Elisabeth Görgl (36.) például a pontszerzők közül is kiszorult, de Fischbacher (23.) és Fenninger (21.) sem, vagyis egyetlen osztrák (hol vannak már a Götschl-k, Meissnitzerek?) sem került be a legjobb 20 közé, ahogyan Maze (38.), Fanchini (24.), Brydon (21.) és Marchand-Arvier (26.) is csalódást okozott szurkolóinak.
 
Kamer dobogós reményei akkor váltak reálissá, miután Anja Pärson komolyabb hibától mentes futamával is 26 századot kapott a svájcitól, ami végül az 5. helyre volt elegendő. Alakult tehát a svájciak újabb kicsúszott sikere, azonban a speciális viszonyok közt megtartott versenyen sem lehetett Vonnt megállítani, a szám világbajnoka valamennyi időmérési pontnál vezetett – ha századokkal is, a célban 14 századdal vette át a vezetést, amit már ki sem engedett kezéből. Barátnője, egyben legnagyobb ellenfele, Maria Riesch (7.) már közel fél másodperccel maradt el tőle. A 29-es rajtszámmal induló Ingrid Jacquemod idén már másodszor lepte meg a világot, 16 százados hátránnyal ismét beférkőzött a legjobb 3 közé.
 
Az olaszok viszont nagyjából elégedettek lehettek a mai nappal, dobogóesélyes versenyzőjük nincs, ezt tudtuk, ugyanakkor Merighetti (8.) már nem először végzett a TOP-10-ben, de végre pontot szerzett Siorpaes (28.), valamint Recchia (18.), Schnarf (27.), Stuffer (20.) és Elena Fanchini (13.) is, a nővérke tehát legyőzte a húgit. A komplett osztrák csapat lebőgött, nevezett két sízőjükön túl senki sem ért el pontszerző helyezést. A németeknél Gina Stechert újra gyengélkedett, Ruiz Castillót két századdal megelőzve a 30. helyre azért még beslisszolt. Rebensburg tegnapi zseniális futamát csak részben ismételte meg, 58-as rajtszámmal honfitársnője elé került, ez így is elégedettséggel töltette el.
 
Külön említést teszek még egyik nagy kedvencemről. Julie Mancuso (11.) kezdi megtalálni rég feledett formáját, talán az olimpiára lesz ez még jobb is, ma is éppen csak maradt le a legjobb 10-ről. Chelsea Marshall 19. helyezése pedig azt jelenti, továbbra is éles küzdelem folyik az olimpiai repülőjegyért, a Vonn- Mancuso páros biztosnak tűnik, de Cook menetelését szemlélve talán már el is kelt valamennyi tikett. Tina Weirathert sem szabad kifelejteni, a lichtensteini lány idén már hatodszor szerzett pontot, 17. helynél előkelőbb pozícióban pedig lassan 3 éve nem végzett Vk-n.
 
 
A nem mindennapi körülmények és a mezőny jelentős részének betlije hatalmas esélyt adott a csíkszeredai Miklós Editnek a pontszerzésre. A román színekben versenyző sportolót a szorgoskodó pályamunkások miatt első menetében visszalőtték, majd az ismétlésnél két remek szektoridővel nyitott. Az alsó részen viszont sokat kapott, így tisztességes, 1,58-as hátránnyal a 39. helyen zárt, több jó nevű síelőt megelőzve, Tina Mazétől egyetlen századdal elmaradva.
 
 
Lindsey Vonn pályafutása 27. Világkupa- elsőségénél tart, lesiklásban már 16. alkalommal győzött, s mindössze egyetlen siker szükségeltetik ahhoz, hogy a sítörténelem három legeredményesebb lesiklója közé kerüljön. Vonn egészen elképesztő eredménysort ért el a leggyorsabb szakágban. Az idei négy verseny mindegyikét megnyerte, ráadásul 2008 februárja óta – egyetlen kivétellel (Banszkó) – mindig a dobogóra állhatott. A szégyenszemre csak 20-on kívüli helyezésekkel rendelkező osztrák küldöttség nyomán elgondolkodhatnak az osztrák lapok, érdemes-e (az etikai oldalt hagyjuk) "ledagadtozni" a jelenkori sízés első számú versenyzőjét?! Nadia Kamer Hausban debütált a VK-ban, életében először állhatott fel dobogóra, a 31 esztendős Jacquemod-nál ez már az 5. alkalom, idén Lake Louise-ból van még egy bronza, Szuper-G-ben.
 
Ha az égiek is úgy akarják, holnap – az igazi – szuperóriás-műlesiklással zárul a hétvége.
 
 
 
 

ALPESISÍ-VK, HAUS IM ENNSTAL
NŐI LESIKLÁS

                                                                          

 1.
Lindsey Vonn: 
amerikai
 1:09,12
 
 2.
Nadja Kamer: 
svájci
 1:09,26
 +0,14
 3.
Ingrid Jacquemod: 
francia
 1:09,28
+0,16
 4.
Marion Rolland: 
francia
 1:09,47
 +0,35
 5.
Anja Pärson: 
svéd
 1:09,52
 +0,40
 6.
Nadja Styger: 
svájci
 1:09,54
 +0,42
 7.
Maria Riesch:
német
 1:09,58
 +0,46
 8.
Daniela Merighetti:
olasz
 1:09,66
 +0,54
 9.
Stacey Cook:
amerikai
 1:09,68
 +0,56
 10.
Britt Janyk: 
kanadai 
 1:09,81
 +0,69

 
 
 
A Női Lesikló Világkupa állása (4 futamot követően):
 

1.       Lindsey Vonn:
400 pont
2.       Maria Riesch:
236 pont
3.       Anja Pärson:
215 pont
4.       Emily Brydon:
176 pont
5.       Marion Rolland:
140 pont

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr801659566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása