HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Prága után Saarinen és Jönsson vezeti a Tour de Skit

2010.01.05. 01:52 :: Dave985

 

Csehországban rendezték a Tour de Ski negyedik szakaszát, amely a nők és férfiak számára egyaránt 1.2km-es sprintverseny volt. Előbbieknél az orosz Natalja Koroszteljeva, utóbbiaknál pedig a svéd Emil Jönsson nyert. Mivel mindkét nemnél betliztek az élen állók, a hölgyeknél Saarinen, a férfiaknál pedig a svéd kettős vette át a vezetést. Folytatás Cortinán, immáron hosszabb távon.
 
  (Köszönjük CSD-nek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta beszámolóját. A szöveg az NSO-n is olvasható, így ne lepődjön meg senki, magánszerkesztőnktől, fórumtársunktól engedéllyel "nyúltuk le".:)) 
 
 
Már a hétfő délutáni selejtező is bővelkedett meglepetésekben: a hölgyeknél például az eddig remeklő Kristin Steira nem tudta magát kvalifikálni a negyeddöntő 30-as mezőnyébe, a kétszeres Tour-győztes Virpi Kuitunen pedig visszalépett, és hazautazott Finnországba, otthon folytatva olimpia felkészülését. A férfiaknál robbant igazán a bomba, az idei szezonban győzelmet győzelemre halmozó, összetettben is vezető Petter Northug kiesése jelentette a legnagyobb szenzációt, de hozzá hasonlóan nagy ellenfele, Axel Teichmann sem jutott a negyeddöntőbe, csakúgy, mint Alekszandr Legkov vagy Tobias Angerer, de a hazaiak nagy bánatára Lukas Bauer sem versenyezhetett tovább. (Javarészük talán csak tartalékolt, elvégre összetettbeli riválisaik is hamar kiestek.)
 
A nők negyeddöntői közül az elsőből a kvalifikációban is leggyorsabb szlovén Vesna Fabjan győzelemmel lépett tovább, mögötte a norvégok egyre jobb formába lendülő futója, Wibeke Skofterud ért célba. A második középfutam igazi sztárparádénak ígérkezett, benne az összetettben vezető Justyna Kowalczykkal vagy a sprintspecialista Arianna Follisszal, aki meg is nyerte a futamot, mögötte viszont honfitársnője Magda Genuin végzett a finn Pirjo Muranen előtt. Kowalczyk csak negyedikként ért át a célvonalon, így le kellett mondania a legjobb 12-be jutásról.
 
A harmadik futamból Ritta Lisa Roponen és Astrid Jakobsen jutott automatikusan elődöntőbe, a negyedikből pedig Celine Brun-Lie és a tegnap is remeklő szlovák Alena Prochazkova. Az érdekességet az jelentette, hogy mindezt a nagy esélyes Petra Majdic és Aino Kaisa Saarinen előtt tették! Majdic így izgulhatott, hogy szerencsés vesztesként továbbjuthat-e.
 
Az ötödik elődöntőben Natalja Korosztyeleva aratott szenzációs győzelmet. A rajt után felborította őt a német Fessel, és jelentős hátrányba került, de elképesztő sebességre kapcsolva nemcsak utolérte a többieket, de jól meg is verte.
 
Az első elődöntőben Follis, Skofterud, Jakobsen és Genuin mellett helyet kapott a szerencsés vesztesként továbbjutó Majdic is, de csak harmadik lett Follis és a célfotóval nyerő, ihletett formában versenyző honfitársnője, Fabjan mögött. A második elődöntőben pedig Korosztyeleva, úgy tűnik, tanult a középfutamban történtekből, ezúttal rögtön a rajt után élre állt, és esélyt sem adott senkinek hogy elgáncsolja, magabiztosan síelt döntőbe a norvég Brun-Lie előtt, de örülhetett a harmadik Prochazkova és a negyedik Saarinen is, mert idejük jobb volt mint Majdicé, így ők jutottak szerencsés vesztesként fináléba.
 
A döntőben Fabjan, Prochazkova, Brun-Lie, Korosztyeleva, Follis és Saarinen esett egymásnak a pénzdíj mellett a győztesnek járó 1 perces időjóváírásért. Legerősebben Fabjan és Brun-Lie kezdett, de a táv felénél a szlovén kicsit visszaesett, és összeakadt Saarinennel, így négyen maradtak. Közülük Follis elfogyott a végére, a harmadik helyről is leszorította őt Prochzkova, kicsit előrébb pedig Celine Brun-Lie ezúttal sem bírt Korosztyelevával, aki első Tour de Ski-szakaszgyőzelmét aratta. Az ötödik helyre beérő Saarinennek sem volt oka szomorkodni, hiszen átvehette a vezetést összetettben, mivel legnagyobb ellenfelei elvéreztek a középfutamok során.
 
 
 
Tour de Ski, 4. szakasz, női sprint:
 

1.
3
Natalia Korosztyeleva
orosz
2.
19
Celine Brun-Lie
norvég
3.
9
Alena Prochazkova
szlovák
4.
17
Arianna Follis
olasz
5.
12
Aino- Kaisa Saarinen
finn
6.
1
Vesna Fabjan
szlovén
7.
2
Petra Majdić
olasz
8.
7
Magna Genuin
olasz
9.
8
Magdalena Pajala
svéd
10.
10
Britta Johansson Norgren
svéd

 
 
Tour de Ski, női összetett állása (a 4. szakasz után):
 

1.       Aino-Kasia Saarinen:
40: 16,3
 
2.       Justyna Kowalczyk:
40: 41,2
+ 24,9
3.       Petra Majdić:Kristin
40: 46,0
+ 29,7
4.       Arianna Follis:
40: 48,0
+ 31,7
5.       Natalia Korosztyeleva:
41: 01,5
+ 45,2
6.       Størmer Steira:
41: 30:0
+ 1:13,7
7.       Marianna Longa:
42: 03,1
+ 1:46,8
8.       Olga Savjalova:
42: 24,4
+ 2:08,1

 
 
 
 
A férfiak első negyeddöntőjét elképesztő fölénnyel nyerte Emil Jönsson – ő már tegnap is nyerte a kvalifikációt, és egészen a döntőig verhetetlennek bizonyult, de az orosz Alipov egy cserbenhagyásos gázolással elintézte a célegyeneshez érve. A svédek klasszisa ma is igazolta, hogy remek erőben van. Mögötte a német Tim Tscharnke végzett, meglepetésre lehajrázta az olaszok sprinterét, Fabio Pasinit. A neveket nézve a kettes számú volt talán a legerősebb középfutam, ezt a norvég Simmen Östensen nyerte Makszim Viljegzsanyin előtt, Dario Cologna csak negyedikként ért be az olasz Renato Pasini mögött.
 
A harmadik negyeddöntőt az amerikai Andrew Newell nyerte Marcus Hellner előtt, az utána következőből pedig a svéd Peterson és a finn Strandvall jutott a legjobb 12-be. Az utolsó futam után végre a hazai drukkerek is örülhettek: Dusan Kozisek révén a csehek is képviseltették magukat az elődöntőkben, mögötte a francia Manificat váltotta meg jegyét második helyével.
 
Az első elődöntőben parádéztak a svédek, Jönsson és Hellner csúnyán megverte a többieket, a nap két legjobb idejét futva kerültek a döntőbe, Östensen és Viljegzsanyin pedig már csak abban reménykedhetett, hogy időeredményük jobbnak bizonyul a második futam harmadik és negyedikjénél. Ebben Teodor Peterson révén folytatódott a svéd erődemonstráció, még Jössonnál is jobb idővel nyert Kozisek előtt, de az amerikai Newell is mehetett a döntőre az előző futamban harmadik Östensennel együtt.
 
A döntőben 3 svéd mellett a cseh Dusan Kozisek, az amerikai Newell és a norvég Östensen rajtolt el, és meglepetésre a cseh versenyző fordulhatott be az élen az első kanyarban. A táv felénél viszont magukra találtak a svédek. Jönsson esélyeshez méltóan átvette a vezetést, és a célig nem is engedett ki, magabiztosan nyert  Hellner és Östensen előtt. Győzelme mellett a svéd klasszis az összetettben is átvette a vezetést a selejtezőben kieső Northugtól.
 
A csehországi kitérőt és a keddi pihenőnapot követően szerdán Olaszországban folytatódik a Tour, ahol immár a hosszútáv specialistáié lesz a főszerep. A cortinai 16, illetve 35 km-es szabad stílusú üldözőversenyek után ugyanis még három pokoli kemény szakasz vár a világ legjobb sífutóira.
 
 
 
Tour de Ski, 4. szakasz, férfi sprint:
 

1.
2
Emil Jönsson
svéd
2.
6
Marcus Hellner
svéd
3.
7
Simen Østensen
norvég
4.
4
Dusan Kozisek
cseh
5.
1
Teodor Peterson
svéd
6.
5
Andrew Newell
amerikai
7.
22
Maxim Viljegzsanyin
orosz
8.
16
Maurice Manificat
francia
9.
8
Martin Koukal
cseh
10.
25
Tim Tscharnke
német

 
 
Tour de Ski, férfi összetett állása (a 4. szakasz után):
 

1.       Emil Jönsson:
51: 50,2
 
2.       Marcus Hellner:
52: 34,0
+ 43,8
3.       Simen Østensen:
52: 34,5
+ 44,3
4.       Maxim Viljegzsanyin:
52: 36,7
+ 46,1
5.       ifj. Petter Northug:
52: 37,5
+ 46,8
6.       Dario Cologna:
52: 47:6
+ 56,9
7.       Eldar Rønning:
52: 48,0
+ 57,3
8.       Axel Teichmann:
52: 50,3
+ 59,6

 
 

Szólj hozzá!

Címkék: sífutás sífutó világkupa tour de ski

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr841647276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása