HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A világbajnok Hölzl győzött Lienzben. Vonn bukott, de nem tört el a keze!

2009.12.28. 18:56 :: Dave985

 

 

A világbajnok Kathrin Hölzl sikerével ért véget a Schlossbergben rendezett, idei negyedik óriás-műlesikló viadal. A német hölgy mögött a továbbra is nyeretlen Manuela Mölgg végzett, megelőzve az élete első dobogóját jegyző francia Taina Barioz-t. A szakági Világkupában Hölzl vette át a vezetést, míg összetettben továbbra is az a Vonn áll az élen, aki az első futamban bukott, beütötte a kezét, s több helyen kisebb töréseket szenvedett alkarjában, de a legfrissebb hírek szerint akár már holnap is rajthoz állhat.
 
 
 
A rövid karácsonyi szünet után egy igazi történelmi városkában tette tiszteletét a női alpesi sízők mezőnye. Lienz már a kelta, majd római korban is meghatározó szerepet töltött be, a XIII. században városi rangot nyert, manapság mintegy 12 ezer lelkes település mellett ömlik az Isel- folyó a Drávába. Számos természeti és kulturális nevezetesség mellett több kiválóságot adott Ausztriának a városka. Köztük van két olimpiai bajnok alpesi síző is, Josef „Pepi“ Stiegler még az 1964-es innsbrucki ötkarikás játékokon győzött szlalomban, a kilencszeres Világkupa-győztes, 2007-ben visszavonult Fritz Strobl pedig Salt Lake City-ben nyert lesiklásban, emellett csapatban világbajnoknak is mondhatja magát.
 
 
Lienz, pontosabban a Schlossberg 1969-ben debütált a Világkupa- sorozatban, akkor még a férfiak vetélkedtek a tiroli helyszínen. 1997-től minden második idényben a gyengébbik nem képviselteti magát a két technikai számban. Anja Pärson számít a legeredményesebbnek, háromszor is győzött Lienzben, 2005-ben óriás-műlesiklásban. A 2003-as győztes, emellett négyszer második Nicole Hosp szezonnyitón bekövetkezett súlyos sérülése miatt kihagyta a versenyt, ahogy az egész idényt is. Míg a hölgyek jó része odahaza, vagy egymás közt karácsonyozott, több kisebb sérüléssel bajlódó kollegájuk kihasználta a szünetet, s kikúrálta baját. Az elmúlt két szezon szakági Vk- győztese, Denise Karbon és Tanja Poutiainen is rajthoz állhatott a mai versenyen, összesen 78 fős volt a rajtlista.
 
 
Szerencsére a hazánkban tapasztalt karácsonyi tavasznak nyoma sem volt 1000 méter felett, nappal is fagypont alatt maradt a hőmérséklet, így nem okozott nehézséget a futamok megrendezése. A 328 m-es szintkülönbségű, finn edző tűzésében összeállított pálya önmagában nem volt igazán nehéz, viszont az esti esőzések miatt meglehetősen jeges volt, amivel azért többeknek meggyűlt a bajuk.
 
 
Az első futamot követően a regnáló világbajnok, a szakági pontversenyben második helyet elfoglaló Kathrin Hölzl állt a lista élén, 41 századdal előzte meg a meglepetésre igen jól teljesítő hazai színekben versenyző Michael Kirchgassert. Ahogy Åreben Worley, a mai napon Taina Barioz volt a franciák zászlóvivője, aki egyetlen századdal megelőzte Tina Mazét. A juniorok közt idén világbajnokságot nyerő Viktoria Rebensburg, valamint az év egyik nagy meglepetésembere, Eva-Maria Brem mögött foglalt csak helyet a legnagyobb esélyesnek tartott Zettel- Poutiainen páros, az osztrák nagyot rontott a középső részen, megcsúszott, anélkül a baki nélkül minden bizonnyal az első 3 közt foglalt volna helyet, így azonban közel egy másodperces hátrányt szedett össze. Remekeltek az olaszok, nyolc versenyzőjük is továbblépett a délutáni futamokba, bár az igazán jó eredménytől azért messze voltak. Pärson és Pietilä-Holmner is kiszorult a legjobb 10 közül, a svájci lányok közt Suter 25. helyével volt a legerősebb. Az olimpiai bajnok Julia Mancuso az 51. helyen esett ki, elfogadhatő felső rész után annyira hátraesett egy alkalommal súlypontja, hogy kvázi újból kellett lendületet vennie. Mivel Schleper és McJames is továbblépett, sőt egyaránt legjobb 20-ban végeztek, Juliet lassan csak címvédői mivolta helyezheti az olimpiai keretbe.
 
 
Az összetettben élen álló, ám óriás-műlesiklásban nem az élmezőnybe tartozó, szokás szerint közös karácsonyozásról érkező Lindsey Vonn és Maria Riesch is kockáztatott, vesztükre, egyikük sem érte el a célvonalat, ráadásul Vonn – miután megemelkedett egy bemélyedésen, majd átcsúszott az egyik kapun – fájlalta a kezét. „Fáj a kezem, és szerintem el van törve" – nyilatkozta Vonn az eset után, aki rövid ideig a hóban maradt balesete után, de végül a saját lábán, felkötött kézzel hagyta el a pályát. „Most indulok a kórházba megröntgeneztetni a csuklóm, remélem nem súlyos a sérülés" – mondta az amerikai síelő a kórházba szállítása előtt. A röntgenfelvételek nem mutattak ki törést, de az MRI vizsgálatok szerint Vonn több helyen kisebb töréseket szenvedett az alkarjában, és csuklója körül vérömleny keletkezett. Sérülése azonban nem annyira súlyos, hogy kihagyja a február 12-én kezdődő téli olimpiát.

Amennyiben bármi hír kiszivárog arra vonatkozólag, mikor tud visszatérni Vonn a Világkupában, akár ebben a posztban is jelezni fogjuk!

 
 
Délután, az első 10 versenyzőt követően kettős amerikai vezetést mutatott a tabella, a szülés után régi önmagát idéző Sarah Schleper (13.) vezetett Megan McJamest (20.) megelőzve. Egyetlen századdal került eléjük Nicole Gius (12.), aki így már a legjobb 15 közt tudhatta magát. De ő sem örülhetett sokáig, hiszen nem sokkal később Pärson férkőzött eléje 31 századdal, majd ugyanilyen különbséggel Pietilä-Holmner (9.) állt az élre, Mölgg szenzációs középső szakasszal azonban a skandinávot is gyorsan letaszította az első helyről. A dél-tiroli lány már hosszabb ideig stabilizálta vezető helyét, Brignone (4.) volt a legnagyobb ellenlábasa, de 7 századdal mögötte ért csak célba. köszönhetően elsősorban remek középső és alsó szakaszának. Karbon (17.) és Poutiainen (14.) gyenge meneten volt túl, a két osztrák sem dobogtatta meg a hazaiak szívét, Zettel és Brem (7.) is odalent kapott rengeteget az olasz kettőstől, hasonlóan Rebensburghoz, aki Zettellel azonos idővel végzett az 5. helyen.
Maze a felső szakaszon már egy másodpercen túli előnnyel síelt, így is ki tudott kapni (8.), Barioz pedig 6 századdal befészkelte magát a két olasz közé. Kirchgasser ezúttal sem bírta el az esélyesség terhét, rossz nyomvonalon haladva visszacsúszott a 10. helyre. A finisben tehát az volt a kérdés: Hölzl megnyeri második Vk- versenyét, avagy Mölgg végre felállhat a dobogó legfelső fokára?
 
 Előbbi valósult meg, a német 5 századot meg tudott őrizni előnyéből, így Aspen után újra győzni tudott. Mölgg viszont közel 150 Világkupa után is képtelen nyerni, ez már a 6. olyan „ezüstje”, ami szó szerint centiken múlott… Taina Barioz viszont ma végzett először dobogón, a 21 esztendős franciának a tavalyi, debütáló évében szerzett 4. és 5. helyezése volt eleddig élete legjobbja.
 
Sikerével Hölzl átvette a vezetést a szakági pontversenyben, 4 futamot követően, míg összetettben Zettel valamicskét megközelítette az egyaránt nullázó Vonn- Riesch párost.

A folytatásban holnap szlalom következik Lienzből, a férfiak pedig lesiklásban bizonyítanak, nem is akárhol, a híres bormiói Piste Stelvio fogadja a sízőket.
 
 
 
UPDATE!!!
 
Az orf.at értesülései szerint nem annyira komoly sérülése, nem fáj igazán neki, bőrét azonban csúnyán lehorzsolta, így megfelelően alapos kötéssel akár rajthoz is állhatna a holnapi szlalomban.
Richard Quincy, az amerikai csapat orvosi stábjának vezetője szerint az MRI és és a röntgen sem mutatott ki törést Vonn kezében, így elvileg akár holnapi is indulhat.
 
 

ALPESISÍ-VK, LIENZ
NŐI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Kathrin Hölzl
német
2:16,61 (1:08,17; 1:08,44)
 
2. Manuela Mölgg
olasz
2:16,66 (1:09,41; 1:07,25)
+ 0,05
3. Taina Barioz
francia
2:16,72 (1:08,69; 1:08,03)
+ 0,11
4. Federica Brignone
olasz
2:16,73 (1:09,41; 1:07,32)
+ 0,12
5. Viktoria Rebensburg
német
2:16,80 (1:08,86; 1:07,94)
+ 0,19
5. Kathrin Zettel
osztrák
2:16,80 (1:09,12; 1:07,68)
+ 0,19
7. Eva-Maria Brem
osztrák
2:16,89 (1:08,87; 1:08,02)
+ 0,28
8. Tina Maze
szlovén
2:16,95 (1:08,70; 1:08,25)
+ 0,34
9. Maria Pietilä-Holmner
svéd
2:17,32 (1:09,42; 1:07,90)
+ 0,71
10. Michaela Kirchgasser
osztrák
2:17,45 (1:08,58; 1:08,87)
+ 0,84

 
 
 
A Női Óriás-műlesikló Világkupa állása (4 futamot követően):
 

1.       Kathrin Hölzl:
281 pont
2.       Kathrin Zettel:
265 pont
3.       Tina Maze:
202 pont
4.       Federica Brignone:
170 pont
5.       Maria Pietilä-Holmner:
160 pont

 

 

Az Összetett Világkupa frissített állását majd a holnapi bejegyzésből közöljük!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr881628971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása