HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Az oroszok meghódították Pokljukát

2009.12.21. 20:53 :: BBali06

photo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hölgyeknél a szombati győztes, orosz Szvetlana Szlepcova startolt elsőként, és megnyugtató előny tudatában versenyezhetett, hiszen honfitársnőjét, a második Ana Bogalijt 43 másodperccel később engedték csak pályára a szervezők, a harmadik Magdalena Neuner pedig már 1 percen kívül volt. (1 perc, 3 másodperc)

Így az oroszok első számú versenyzője az első lövészetnél senkitől sem zavartatva célozhatott, le is szedte mind az öt korongját. Mögötte Neuner és Bogalij egyszerre kezdhette fekvő lövészetét. A németnek büntetőkörre kellett mennie, így a hibátlan Bogalij 50 másodperces hátránnyal, egyedül vehette üldözőbe Szlepcovát.

A harmadik helyre a fehéroroszok tehetsége, Darja Dombracseva jött fel, de már másfél perces hátrányban volt ekkor. Az egy kör (2 km) eső részén Szlepcova jó 10 másodpercet vert Bogalij-ra, de a második 1 km-en kissé visszaesett, nem tudta növelni előnyét. A második lövészetre kerek egy perc előnnyel érkezett.

A második fekvő lövészetben Szlepcova egyet rontott, de Bogalij nem tudta kihasználni honfitársa botlását, mert követte a példáját, így maradt kettejük között az 50 másodperc. Mindketten mehettek plussz 150 méterre.

A harmadik helyen álló Dombracseva ismét minden korongját eltűntette, feljött 1 perc 6 másodpercnyire, mögötte viszont összesűrűsödött a mezőny. Neuner, a svéd Anna-Karin Olofsson és a kanadai  Zina Kocher együtt kezdte a harmadik körét.

Az ismét nagy futás után Szlepcova már több mint egyperces előnnyel állhatott be harmadik lövészetéhez, és semmit sem kockáztatva, minden célzása között mélyeket lélegezve, hibátlanul letudta ezt a feladatot.

Bogalij igyekezett minél gyorsabban végezni,és kapkodása eredménye egy hiba lett, s mehetett büntetőkörre. A hazaiak kedvence, a szlovén Teja Gregorin feljött a 7.helyre.

Bogalij szerencséjére előnye megmaradt a többiekkel szemben, mert Dombracseva, Neuner és Olofsson is rontott, így a sorrend maradt.

Pár perccel később már idei utolsó látogatását tette Szlepcova a pokljukai lőállásban, ha kettőt rontott volna, azzal már megnyerte volna a versenyt, akkora volt az előnye. Végül egy hiba is belefért, megőrizte közel egy perces előnyét. A második helyért azonban érdekes csata volt kialakulóban, Bogalijra a negyedik körben felértek Neunerék, de az orosz versenyző villámgyorsan lőtt és 10 másodperces előnnyel indulhatott el a cél felé a némethez képest. Dombracseva kettőt rontott, Olofsson egyet , Kocher viszont hibátlan volt, de gyenge futóteljesítménye miatt csak a negyedik. helyen állt. Előbi kettő azonban kiszállt a játékból, még a dobogóért sem harcolhattak, mert nagy lett a hátrányuk (több mint kettő perc). Gregorin ötödik helyen állt 1 perc 55 másodperces hátránnyal.

700 méterrel a cél előtt Neuner előzött,sőt, hét másodperces előnyt harcolt ki a második helyről startoló Bogalij-val szemben,  közben Szlepcova már a célhoz érkezett, győzelme egy pillanatig nem forgott veszélyben, még egy orosz zászlót is kérhetett a közönségtől, azzal a kézben szakította át a képzeletbeli célszalagot.

Neuner második helyet szerzett a németeknek, Bogalij pedig a tegnapi második helye mellé ma egy harmadikkal tette még emlékezetesebbé pokljukai hétvégéjét. Negyedik helyre meglepetésre a kanadai Kocher futott be, ötödikként pedig hatalmas ováció közepette a hazaiak versenyzője, Teja Gregorin ért célba.

 

 VILÁGKUPAVERSENY, POKLJUKA

NŐI 10 KM, ÜLDÖZÉSES

1. Szvetlana Szlepcova (orosz) 34:03.2 (2 büntetőkör)

2. Magdalena Neuner (német) 34:39.5 (3)

3. Anna Bogalij-Titovec (orosz) 34:46.4 (2)

Az összetett vk állása (még 18 verseny van hátra)

1. Jonsson 342

2. Anna Carin Olofsson-Zidek (svéd) 298

3. Szlepcova 272

 

.......................................................................................................................................

A férfiak 12.5 km-es üldözőversenye ennél nagyobb izgalmakat tartogatott, hiszen ott a tegnapi győztes orosz Ivan Cserezov előnye mindössze 11 másodperc volt első számú üldözője, az osztrák Dominik Landertinger előtt.

Cserezov azonban igyekezett megnyugtató előnyre szert tenni, az első lövészetig 14 másodpercesre növelte azt, és már 3 korongot le is szedett, mire az osztrák a lőállásba feküdt.

Azonban az utolsót fent hagyta a táblán, s érdekes jelenet zajlott le, egy pillatara nyúlt volna a póttöltényért, de hirtelen észbe kapott, hogy ez most nem váltó verseny, mennie kellett büntetőkörözni az újratöltés helyett. Landertinger közben kettőt is hibázott így Cserezov előnye ennek ellenére is nőtt. A második helyre a szintén orosz Jevgenyij Usztyugov jött fel hibátlan lövészetének köszönhetően, 26 másodperccel lemaradva.

Landertinger vissza tudott jönni a harmadik helyre, sőt a  kör végére visszavette a második helyet, nagyon jó futással , elképesztő lendülettel üldözte Cserezovot. Aki másodjára nyugodtan célozhatott, ám egyet ezúttal is hibázott, és az 5-ből 5-öt találó Landertinger átvehette tőle a vezetést.

Cserezov 11 másodperccel az osztrák mögött tért vissza a büntetőkörből, pont annyival, amennyi különbséggel rajtolt a fiatal osztrák előtt. Szorosan mögötte érkezett a harmadik helyre feljövő német Arnd Peiffer, negyedikként pedig az idén parádézó amerikai, Tim Burke fejezte be a fekvő lövészeteket.

Landertinger a harmadik körben fokozta sebességét, és egy kilométer alatt megduplázta előnyét, így senkitől sem zavartatva állhatott oda harmadik lövészetéhez. Két hibájával azonban megadta az esélyt üldözőinek. Cserezov és Peiffer köszönte szépen, minden korongjukat leszedték és megkezdték negyedik etapot. Harmadik helyre 16 másodperccel lemaradva Simon Eder jött fel. Usztyugov megint hibázott, visszaesett a hetedik helyre.

Landertinger 20 másodperc hátránnyal hagyta el a büntetőkört, negyedikként tért vissza és mivel továbbra is szenzációsan futott, megőrizte esélyét a győzelemrre. A kör feléhez érve megfelezte a 20 másodpercét, és feljött a harmadik helyre, a mindent eldöntő lövészethez érve pedig már Cserezov és Peiffer a hátán érezte a leheletét, hárman egyszerre állhattak be a lőállásokba. Cserezov hibával kezdett, Landertinger az első kettőt eltalálta, de a harmadikat ő is elhibázta, az orosz fent hagyta az utolsó korongot is, Landertinger pedig lemásolva őt szintén két büntetőkörre kényszerült. Peiffer keze is megremegett, de neki csak egy extra kört kellett futnia. photo

Amíg ők a pályán kívül versenyeztek egymással egy bombameglepetés volt születőben. Valószínűleg többszáz néző szájából elhangozhatott a kérdés: "Ő meg kicsoda???" Ugyanis az észt Roland Lessing (a sprintben 16.) hibátlanul letudta utolsó lövészetét is és átvette a vezetést.

A szintén ötöt találó Usztyugov vette elsőként üldözőbe és a kétszeres junior világbajnok orosz nem bízott semmit a véletlenre, fél kilométer alatt megelőzte az észtet, és 24 esztendősen élete első felnőtt világkupa versenyét nyerte. Lessinget hárman is üldözték az utolsó 300 méteren, deaz észt beért a történelmi második helyre, ezzel alighanem jelenleg ő a világ legboldogabb embere. Harmadikként az oszták Simon Eder végzett.

photoEzzel 2009-ben befejeződött a sílövő világkupa, melynek következő állomására már az újévben, január hatodikától kerül sor a németországi Oberhofban, ahol váltó, sprint és tömegrajtos versenyeket rendeznek.

SÍLÖVŐ-VK, POKLJUKA (SZLOVÉNIA) 

FÉRFI 12.5 KM, ÜLDÖZÉSES

1. Jevgenyij Usztyugov (orosz)  34:51.0 (2)

2. Roland Lessing (észt) +9.3 (0)

3. Simon Eder (osztrák) +10.9 (2)

Az összetett vk állása

1. Tim Burke (amerikai) 253

2. Simon Fourcade (francia) 246

3. Christoph Sumann (osztrák) 225

 

 

 

komment

Címkék: biatlon biatlon világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr691614332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása