HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Curling Európa-bajnokság: a svédekhez és a németekhez került az arany

2009.12.13. 10:31 :: GeoCucc

 

 

 

 

 

 

Szombaton véget ért az olimpia előtti utolsó nagy curling-esemény, az Európa-bajnokság, miután egy héten keresztül gyilkolták egymást - sajátos módon - a kontinens legjobb csapatai. Végül a svájciak mindkét döntőt elveszítették, és a szintén nagy esélyesnek kikiáltott skótok is csalódással térhettek volna haza, ha nem lettek volna egyébként is otthon. Lássuk hát, hogyan alakultak a küzdelmek a verseny második részében.

 

Férfiak:

A csoportkörök után a norvégok és a svédek várhatták a folytatást a jobbik helyzetből, hiszen mindketten már csak egyetlen lépésre álltak a döntőtől, ám ezt a lépést csak egyikük tehette meg. Talán a kettejük párharcát a csoportmeccsek alatt fölényesen megnyerő, és jóval tapasztaltabb norvég csapat várhatta magabiztosabban a találkozót, ezúttal azonban rendesen meggyűlt a bajuk a Niklas Edin által vezetett megfiatalított svéd együtteseel, hiszen 7:3-as vereséget szenvedtek tőlük, és így a rögösebb útra kényszerültek. Eközben a másik ágon a svájciak múlták felül ugyanilyen arányban az egész tornán küszködő házigazdákat, így a címvédő skótok azonnali hatállyal búcsút inthettek szebb reményeket tápláló közönségüknek.

A rájátszásban aztán hihetetlenül kiélezett küzdelem zajlott a norvégok és a svájciak között, és habár a 8:5-ös végeredmény nem feltétlenül ezt sugallja, a továbbjutás sorsa csak extra endben dőlt el. Végül Svájcnak jött ki jobban a lépés, amelyhez nagyban hozzájárult, hogy Ralph Stöckli az utolsó kövekkel többször is megvalósíthatatlannak tűnő szituációkat oldott meg, több ellenséges kő egyszerre történő kiütésével.

Végül a szombat esti döntő is hasonló izgalmakat és milliméterre menő taktikai csatát hozott. Niklas Edin csapata már az elején behúzott magának egy 3:0-ás endet, ezt követően Stöckliék pedig már csak futottak (vagy ide vágó kifejezéssel: csúsztak) az eredmény után. A döntő végén egyetlen ponttal még mindig a svédek álltak jobban, így 2001 után először ünnelephetett a férfi csapatuk. A látottak alapján ez a fiatal együttes előtt is nagy jövő állhat még.

Az alábbi nagyítható táblázatban áttekinthető a csapatok útja a csoportköröket követően. Az "E.E." jelzés az egyes eredmények alatt azt jelöli, hogy a mérkőzés csak a 11. fordulóban, az extra endben dőlt el.

 

 

 

 

 

 

Végül pár szót érdemel még a férfiak B csoportos küzdelme is, ahol a parádézó magyaroknak csoportgyőzteskét két esélyük is volt a döntőbe jutásra, és ezzel együtt a következő EB-n az A csoportos részvételre. Ám nem tudtak élni a lehetőséggel, hiszen előbb az oroszoktól, majd a hollandoktól is vereséget szenvedtek, így annak ellenére is búcsúzni kényszerültek, hogy a legelőkelőbb helyről várták az elődöntőket. A döntőt végül Hollandia nyerte Oroszország ellen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A skót skip, David Murdoch engedi el éppen a kövét - a sepregetők legnagyobb örömére.

 

Nők:

A női mezőny csatározása sem alakult izgalommentesebben, mint a férfiaké, ami a kiegyenlített mérkőzésekből és a meglepetésnek mondható végeredményből is látszik. A svájciak itt is nagy esélyesnek számítottak, főleg, miután a csoportgyőzelmet követően ismét felülmúlták Dániát, így legrosszabb esetben az ezüst érmet máris a nyakukban tudhatták a címvédők. A másik ágon a németek nem sok kibontakozási lehetőséget hagytak az eddig is rögös utat bejárt oroszok számára, és egy 10:4-es győzelemmel meneteltek tovább.

A második döntős helyért ennek megfelelően Dánia-Németország összecsapás zajlott, amit a fiatalos lendület és a tapasztalat csatájaként is lehetett értelmezni. Mégpedig azért, mert a dán lányok egy-két tagja még meg sem született, amikor a német csapat két veteránja, Andrea Schöpp és Monika Wagner már első EB győzelmüket ünnepelhették 1986-ban. A germánok már vagy tíz éve nem alkottak maradandót a nemzetközi porondon, ám most bebizonyították, semmit sem vesztettek a lelkesedésükből, miután extra endben kiharcolták a döntőbe jutást. A dánok végül legfeljebb csak szépségben kerekedhettek felül, ezért azonban itt nem járt továbbjutás.

A szombati döntő majdnem három órán át tartott a mindig higgadt svájciak, és a vérszemet kapott északi szomszédaik között. Egyik csapat sem tudott 2:0-nál nagyobb arányban endet nyerni, és egyikük előnye sem növekedett soha két pont fölé. Már-már úgy tűnt, itt is extra endre kerül sor, ám a 10. fordulóban a németek olyan jól építették ki a védelmüket a ház közepén tanyázó kövük előtt, hogy Svájc annak ellenére sem tudott jobb pozícióba kerülni, hogy övék volt a befejező dobás az endben. Így Andrea Schöpp és csapata 11 év után újra EB diadalt szerzett nemzete számára, Mirjam Ott-ék pedig meg kellett, hogy elégedjenek a második hellyel, akárcsak a férfi csapatuk.

Alább láthatóak a nagyítható eredmények a női bajnokság alakulásáról.

 

 

 

 

 

 

 

Ez lett volna a curling Európa-bajnokság Aberdeenből. A csapatok lassan megkezdik a felkészülést az olimpiára, ahol február 16 és 27 között mérhetik össze újra a tudásukat a sportolók. Természetesen a Síparadicsom olvasói erről az eseményről sem fognak lemaradni.

 

A két skip, a svájci Mirjam Ott és a német Andrea Schöpp izgatottan várja a kő érkezését
a női döntőben. Az egyes nemzeti csapatokat gyakran a skip-ek nevével azonosítják.

Szólj hozzá!

Címkék: beszámoló curling

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr51593756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása