HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ki állítja meg Lindsey Vonnt?

2009.12.05. 12:55 :: repens

 

 

Az előző héten a kanadai Lake Louise-ban versengett a férfiak mezőnye, ezen a héten a hölgyek vetélkednek ezen a lejtőn. Ködös idő, és hóesés fogadta pénteken a női lesiklók mezőnyét, le is rövidítették a pályát, a rajtot egy szektorral lejjebb hozták. 59 hölgy indult el, és – a futam talán legnagyobb meglepetését okozva – mind az 59 célba is ért!

A francia Aurélie Revillet adta meg a futam alapidejét (végül 9. helyet ért), a következő négy síző nem tudta őt megelőzni. Igaz, a minősíthetetlen tavalyi idénye után lassanként ismét magára találó amerikai Julia Mancuso alig maradt el Revillet mögött, hosszú idő után került be ismét az első tízbe – igaz, csak a 10. helyen. A svájci Fränzi Aufdenblatten bejött ugyan az ideiglenes első helyre, ám ő sem előzte meg sokkal a franciát, sejthető volt, hogy nem sokáig marad ott.

7-es rajtszámmal indult az első hazai síző, Britt Janyk, és rögtön meg is örvendeztette a hazai szurkolókat, több mint három tizedet vert Aufdenblattenre. Igaz, nem sokáig maradt az első helyen, de ezt a kanadaiak aligha bánták, hisz a 9-essel érkező honfitársa, Emily Brydon tolta őt a második helyre. Brydon hatalmas időt jött, több mint 6 tizedet vert Janykra is – magasra tette a lécet az utána érkezők számára.

Jó sokáig örülhettek a kanadaiak, hisz egészen a 16-os számmal induló Maria Rieschig senki nem közelítette meg a hazai sízők idejeit. A német hölgy azonban nemcsak megközelítette, de be is jött Brydon és Janyk közé – igaz, Brydont ő is csak 3 tizedre tudta megközelíteni.

Riesch volt az első a „nagy nevek” közül, utána sorban jöttek a többiek: Pärson idei teljesítményéhez (de csak ahhoz!) mérten egész jól (6. hely), Nadia Fanchini viszont borzalmasan (35. hely). 19-essel pedig érkezett az előző évet végig domináló amerikai címvédő, Lindsey Vonn. Az eddigi futamok alapján idén nem tűnt úgy, hogy a mezőny fölé nőne – na de nem is rendeztek még lesiklófutamot ebben a szezonban. Márpedig ezen a futamon Vonn megmutatta, hogy ebben a szakágban nagyon nehéz lesz megszorítani, hisz nemcsak az első helyet vette át Brydontól, de valamennyi szektorban a leggyorsabb időt produkálta, és több mint fél másodpercet vert a mezőnyre. K.O.

Vonn után még volt hátra pár kitűnő lesikló, de ők nem tudtak beleszólni a dobogós helyek sorsába sem. Andrea Fischbacher 12. lett, Tina Maze 11. (nem árt odafigyelni a szlovén hölgyre – soha nincs az élen, de mindig ott van a mezőny első felében, és ez sokat érhet a végén!). Dominique Gisin bejött Pärson mellé holtversenyben a 6. helyre, ő lett a legjobb svájci – a mezőny elején lesikló honfitársa, Fabienne Suter a 30-ba se fért be. A legjobb osztrák pedig némi meglepetésre nem Fischbacher, hanem Maria Holaus lett, aki 25-össel érkezett be az 5. helyre.

Elégedetten emlékezhet majd vissza erre a futamra több amerikai is: Alice Mckennis 49-essel siklott be a 18. helyre, Stacey Cook 40-essel 23., Chelsea Marshall 42-essel 26. lett. A liechtensteini Tina Weirather pedig 54-essel érkezett be a 29. helyre, idénybeli első pontjait szerezte. A mezőny egyetlen Vk-újonca, az amerikai Laurenne Ross nem lógott ki a mezőnyből, 48. helyen zárt.

 

 

A 25 éves Lindsey Vonn (egykoron Lindsey Kildow) idénybeli első győzelmét aratta, összességében 211. Vk-futamán 23. győzelmét ünnepelhette. Emily Brydon közel két éves szünet után állhatott ismét dobogóra Vk-versenyen, összességében 187. futamán 8. alkalommal. Vonn barátnője, és egyik legnagyobb vetélytársa, Maria Riesch jubilált: 198. futamán 30. dobogóját szerezte meg.

Győzelmével Vonn összetettben is feljött az élmezőnybe, a harmadik helyen áll; Maria Riesch pedig átvette a vezetést a mai futamon nem induló osztrák Zetteltől.

A pénteki futamok (női és férfi együtt!) statisztikái excel-táblázat formájában ide kattintva tanulmányozhatók. Újdonság a táblázatban: új munkalapon feltüntetjük a Vk-pontverseny állását országok szerint. A nőknél Németország, a férfiaknál Svájc az első.

Végeredmény, női lesiklás, Lake Louise (Kanada):

1. Lindsey Vonn (USA)

1:26,13

2. Emily Brydon (kanadai)

1:26,65

3. Maria Riesch (német)

1:26,93

4. Britt Janyk (kanadai)

1:27,22

5. Maria Holaus (osztrák)

1:27,44

6. Dominique Gisin (svájci)

1:27,54

6. Anja Pärson (svéd)

1:27,54

8. Fränzi Aufdenblatten (svájci)

1:27,57

9. Aurélie Revillet (francia)

1:27,64

10. Julia Mancuso (USA)

1:27,78

 

 

 

A Női Műlesikló Világkupa állása:

 1. Lindsey Vonn (USA)

100 pont

2. Emily Brydon (kanadai)

80 pont

3. Maria Riesch (német)

60 pont

4. Britt Janyk (kanadai)

50 pont

5. Maria Holaus (osztrák)

45 pont

 

 

A Női Összetett Világkupa állása (5 versenyt követően):

1. Maria Riesch

236

pont

2. Kathrin Zettel (osztrák)

220

pont

3. Lindsey Vonn

209

pont

4. Tanja Poutiainen (finn)

165

pont

5. Tina Maze (szlovén)

151

pont

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr121575659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása