HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Újra Zahrobská győzött szlalomban

2009.11.30. 12:00 :: Dave985

 
 
Meggyőző fölénnyel védte meg címét a cseh Šarka Zahrobská Aspenben, s mivel tavaly ugyanott szerezte eddigi egyetlen Vk- elsőségét, megduplázta futamgyőzelmei számát. Mögötte a nagy visszatérő, a teljes tavalyi idényt kihagyni kényszerülő Maries Schild, valamint az összetett Világkupa újdonsült éllovasa, Kathrin Zettel végzett. A 74 indulóból mindössze 48-an értek célba, a kiesők táborát gazdagította a hazai földön másodszor nullázó Lindsey Vonn. Akárcsak a Lake Louise-ban, a hölgyeknél is megrándult a szurkolók gyomra egy csúnya bukásnál, szerencsére Sandra Gini megússza pár hét kihagyással.
 
 
 
 
 
A szombati borongós időjárásnak nyoma sem volt, kristálytiszta, napos égbolt fogadta a szép számú publikumot. Hó viszont este sem esett, így újra a hóágyúk dolgoztak, ennek megfelelően ismét meglehetősen jeges pályaviszonyokkal kellett a versenyzőknek megküzdeni, különösen igaz ez a felső, meredekebb szakaszra, nem véletlen, hogy a rajt előtt bőszen élezték a léceket.
Ami a közelmúltbeli győzteseket illeti, hátfájdalmai miatt kihagyta a vasárnapi versenyt Tanja Poutiainen, mint ahogy a 2 évvel ezelőtti győztes Nicole Hosp sem állt rajthoz, söldeni szezonnyitón összeszedett sérülése miatt a teljes olimpiai szezonnak búcsút mondhatott. Ellenben több, Aspenben kimondottan eredmény sportolónő tiszteletét tette, Anja Pärson és Kathrin Zettel előtt szó, mi szó, Marlies Schild büszkélkedhet a legimpozánsabb mutatókkal.
 
 
 
A finn edző kezét dicsérő pályán először az utolsó két tavalyi szlalomot nyerő Sandrine Aubert csúszott le, többször keresztbefordult odafent, érezni lehetett, többen ki fognak pottyanni, az Aspenre két FIS Race- sikerrel készülő francia visszafogott alapidőt állított fel, a fene gondolta volna, hogy a 7. helyre is elegendő lesz. Érkezett ugyanis Zettel, elemében volt a szinte rá szabott ritmusos részen, akadt azért egy széles kapuja, de gyorsan korrigált, s 1,29-es előnnyel átvette a vezetést. Maria Riesch sem volt rest, nekiesett a pályának, mégsem érezte igazán, súlypontja rendre hátra csúszott, többször megérintette a kiesés széle, végül leért, több mint 1 másodperces hátránya azonban nem ígért túl sok jót délutánra nézvést. Zahrobská ellenben egészen zseniálisat produkált a jeges részen, ott összegyűjtött előnye már lendületből kitartott, 1,07-et vert a komoly hiba nélküli Zettellel szemben, bravó, Šarka!
Marlies Schild irgalmatlanul megküzd a pályával, széles íveket használt, szűk másféllel kap ki, viszont honfitársnője még bőven lőtávolon belül volt. Hansdotter csak csetlett-botlott, 3,5-ön kívül ért csak célba, ami ezen a napon 14. helyet ért.
 
A kiesési hullámot Lindsey Vonn indította el, az összetett címvédője agilisan kezdett, bizonyítani akart a hazai közönségnek, középen aztán besokallt (korábban sem volt veretes részideje), így Aspenből nem kasszírozott egy deka pontot sem. Horvátok büszkesége, Ana Jelusić következett egy biztonsági menettel, neki lett igaza, fő a „biztos” pontszerzés, bár akkor még nem hittük volna, hogy 5 sec plusz is elég a második futamhoz. Az első pálya sajátosságát hűen érzékelteti, hogy az a Pietilä- Holmner is 6 tizedet adott a horvátnak, aki történetesen meg is állt az első kapuknál, s újra kellett lendületet vennie. Hatványozottabban él a tegnap említett igazság: vagy nyugisan lemész, s kapsz 5-6 sec-et, avagy bevállalod, s legfeljebb kiesel!
Nicole Gius és Susanne Riesch nagyjából azonos pályát mentek, a húg beelőzte a vb nővért, Pärson viszont már-már szokásos gyenge menetét produkálta. Ezután pedig csak tátottuk a szánkat, sorban, a pálya különböző pontjain potyogtak ki a hölgyek! Chmelar, Borssen és Hölzl már az első kapuknál bukott, Kirchgasser és Mölgg a kritikus fordítónál tévesztett kaput, míg Costazza a cél előtt 5 méterrel sodródott ki a pályáról, de kiesett a két svájci, Pünchera és Rabea Grand is.
 
Sandra Giniért szorítanunk kellett, mert ijesztően a lábához kapott, miután kiszorított helyzetben a kifeszített bal lábára támasztott, majd rá is esett. Néhány perces vizsgálódás után segítséggel elhagyta a pályát, majd saját lábára is rá tudott állni. A kórházi kontroll után kiderült, szerencsére nem olyan nagy a baj, csupán a térde fordult ki egy pillanatra, de sem a csontja, sem a szalagjai nem sérültek, így csupán néhány hetes, napos kihagyás vár rá. Szerencséjére, ugyanis júliusban a jobb sípcsontja kapott egy hatalmasat, Vk- ra összerakták, kár lett volna, ha ilyen pici esés miatt odalett volna teljes idényének.
 
A hátralévő időben is estek, mint a legyek, ennek köszönhetően több, óriás- műlesikló is befért a 2. körbe (Maze, Brem, Worley, Barioz), sőt új nagy kedvencem, Anne-Sophie Barthet 58-assal a 8. helyen jutott tovább, de minden dicséretet megérdemel a 66-os Jelena Lolović is, mint ahogy a Vk- újoncként rögtön a pontszerzés küszöbére érkező kanadai Erin Mielzynski is (5,28-as hátránnyal). A kis hazánkban népszerű LØseth- nővérek viszont mind kiestek.
 
 
Fagypontra emelkedett délutánra a hőmérséklet, ami meg is hozta a jókedvet, a meglepetésre TOP-30-as leányzók vigyorogtak a kameráknak. Sokuk az „ajándék lónak ne nézd a fogát” aranybecsűt tartotta szem előtt, magyarán nem állt neki virgonckodni a pályán, szépen lecsúsztak, Brem pl. első pontjait szerezte szlalomban. A lichtensteini Martina Nigg volt az első, aki bevállalta a kockázatot, bejött húzása, hiszen az első és a harmadik szektorban nem volt nála gyorsabb senki, a középsőn is csupán ketten, így komoly előrelépéssel kalkulálhatott. Az óriás-műlesiklók Maze kivételével megverte, de a francia különítmény (Noens, Barioz, Dautherives) és Leinonen is horgára akadt. 18. helyezésével beállította élete legjobbját.
 
A nagyágyúk közül Pietilä- Holmner ereszkedett le először, idejével akár a TOP-10-re is jó
esélyekkel pályázott. Mögötte sokáig meglepetésre Lolović tartózkodott, erős tempót diktált, így a néhai túlcsúszás is belefért. A svéd hölgy elsősége a német Mayr révén volt leginkább veszélybe, egyetlen századdal kap csak ki, majd Hansdotter újabb 1 századdal szorul le a képzeletbeli dobogóról. Goodman pedig megint csak 1 századdal verte Lolovićot. Elisabeth Görgl is gyorsan felejtse el ezt a hétvégét, 1,14-os előnyét már az első szektorban eladta…
 
A legjobb 10 közt Pärson rögtön megdöntötte honfitársa legjobbját, igaz, megint bicegett a síelés, sokra nem ment vele, a 19 esztendős Christina Geiger 3 tizedet vert a svéd klasszisra, 8. helye karrierje eddigi legnagyobb sikere. Nagyon erősek a német hölgyek a technikai számokban, érdemes lesz rájuk is odafigyelni!
Anne-Sophie Barthet újabb 5 tizedet faragott a köridőből, egyenletes, szép síeléssel örvendeztette meg szurkolóit. A célban pedig tegnap is látott sajátos koreográfiáját tökéletesítette, a kacsatánc- kánkán- magyar néptánc egyveleg alighanem hamarosan felkerül a világhálóra, s mi is közzétesszük. (Imádom a kiscsajt!:)) A tegnapi 11. helye után ma a 6. pozícióban végzett, mindkettő élete legjobbja.
Aubert Barthet mögé sorolt be, Gius pedig Geigerrel századra azonos időt teljesített.
 
Érkezett a két Riesch, egymásnak adták át a stafétát, a húg kiváló alsó szakaszával verte meg az idősebbik testvért. Következett Marlies Schild, (szubjektíve) rettentően csúnyán síelt, szinte megerőszakolta a pályát, bejött a terve, a középső részen top-időt repesztve csaknem 1 egész másodperccel vette át a vezetést. Vele már Zettel sem tudott mit kezdeni, 1,2-öt kapott a pálya alsó 2/3-ánál, ami rettentően sok, viszont a két német elé csont nélkül befért. Zahrobská 1,49-es előnyéből ügyesen gazdálkodott, mintasíelést bemutatva megőrzött belőle 58 századot.
 
Šarka Zahrobská pályafutása 2. Vk- elsőségét ünnepelte, pontosan egy éve, szintén Aspenben győzött először a Világkupában. Az olimpiai bronzérmes Marlies Schild 37. szakági dobogójának, míg Kathrin Zettel – 10. műlesikló pódiuma mellett – az összetett első helynek örülhetett.
 
Folytatás hétvégén Lake Louise-ban, ahol a gyors számokban (lesiklás, Szuper-G) is bemutatkoznak a hölgyek!
 
 
 
Végeredmény, női szlalom, 2. forduló, Aspen:
 

1.       Šarka Zahrobská:
52,14
51,31
1:43,45
2.       Marlies Schild:
53,63
50,40
1:44,03
3.       Kathrin Zettel:
53,21
51,01
1:44,22
4.       Susenne Riesch:
54,13
50,78
1:44,91
5.       Maria Riesch:
54,23
51,17
1:45,40
6.       Anne- Sophie Barthet:
54,94
51,37
1:46,33
7.       Sandrine Aubert:
54,52
52,26
1:46,78
8.       Nicole Gius:
54,30
52,58
1:46,88
9.       Christina Geiger:
54,99
51,89
1:46,88
10.   Anja Pärson:
55,04
52,18
1:47,22

 
 
A Női Műlesikló Világkupa állása (2 versenyt követően):
 

1.       Maria Riesch:
160 pont
2.       Šarka Zahrobská:
132 pont
3.       Marlies Schild:
120 pont
4.       Susenna Riesch:
100 pont
5.       Lindsey Vonn:
80 pont

 

 

A Női Összetett Világkupa állása (4 versenyt követően):
 

1.       Kathrin Zettel:
220 pont
2.       Maria Riesch:
176 pont
3.       Tanja Poutiainen:
165 pont
4.       Kathrin Hölzl:
136 pont
5.       Šarka Zahrobská:
132 pont
6.       Tina Maze:
127 pont
7.       Marlies Schild:
120 pont
8.       Maria Pietilä-Holmner:
119 pont
9.       Lindsey Vonn:
109 pont
10.   Susanne Riesch:
100 pont

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr451562947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása