HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Maria Riesch nyerte az idény első szlalomversenyét

2009.11.15. 12:34 :: repens

 

Szombaton Finnországban, Leviben a női alpesi sízők műlesiklásban mérték össze tudásukat, 79 versenyző vágott neki a pályának.

Első futam:

A hazai szurkolói előtt versenyző Tanja Poutiainen kezdte meg a versenyt, jó sízéssel végül a futam 3. helyét szerezte meg. A hosszú kihagyása után visszatérő Marlies Schild ennél gyengébb, ám viszonylag jó sízést mutatott be, a harmadikként induló svéd Piteilä-Holmner pedig a verseny első kiesőjének nem épp büszke címét szerezte meg. Aztán jött negyedikként Lindsey Vonn, és az amerikai lány nyilvánvalóvá tette, hogy ebben a szezonban is ő az egyik, aki kimagaslik a mezőnyből, fél másodpercet vert a finnre.  A másik kimagasló versenyző pedig Maria Riesch: a német hölgy két tizeddel még Vonnál is gyorsabb volt – az első két hely ezzel el is dőlt az első futamban, és sejthető volt, hogy ha nem hibáznak óriásit, a verseny is köztük dől el. Az első, lankás szektorban Vonn, a második, kicsivel meredekebben Riesch érte el a futam legjobb idejét.

A hátralévő 74 versenyző tehát már csak a futam 4. helyéért harcolhatott, ezt végül az ezúttal jobbik arcát mutató Anja Pärsson szerezte meg, a 22-es rajtszámmal nagyszerűen síelő Kirchgasser előtt. A hatodik helyre, Schild elé bejött az ifjabbik Riesch, Susanne is, a német edző által tűzött pálya éreztette hatását. A legjobb 30-ban ott volt Katharina Dürr (9. 50-es rajtszámmal!), Barbara Wirth (18. 54-essel) és Fanny Chmelar (19.) is, tökéletes lehetett tehát a német öröm. A norvégeknél is örülhettek a Løseth-testvérek, Mona (12.) és Nina (21.) is magas rajtszámmal jutott be, igaz, Lene Løseth kiesett. A hazai nézők is kellemesen lepődhettek meg: Poutiainen mellett még Sanni Leinonen (13.) és az élete második VK-versenyét futó, 77-es számmal induló Kristiina Rove (22.) is bekerült volt a második futamba.

Borzalmas eredménnyel zárult viszont a futam két nagy alpesi sínemzet számára. A franciák csak két síző utólagos diszkvalifikálásának köszönhetik, hogy Taina Barioz végül 30.-ként becsúszott a második futamba. Az olaszoknál Mölgg már-már szokás szerint alulmúlta önmagát (24. hely), és a hosszú kihagyás után visszatérő Chiara Costazza is jobb helyezeésben reménykedhetett a 26.-nál, Karbon és Gius pedig búcsúzott. A cseh Zahrobská is esélyesként indult, így 10. helyével és 1,5 másodperces lemaradásával kellemetlen meglepetést okozott híveinek, a szlovák Zuzulová pedig újdonsült Európa-bajnokként nem került be a második futamba. Az osztrák Carmen Thalmann is a nagy vesztesek közé sorolható, hisz időeredménye alapján életében először kerülhetett volna a top 30-ba, ám utólag kaputévesztés miatt kizárták.

Második futam:

A második futam elején, mintegy 15 másodperc alatt teljessé vált a francia kudarc: Barioz még az első időmérő pont előtt kiesett a saját edzője által tűzött pályán. A többi 29 versenyző aztán mind célba ért, ám csak kevesen kockáztattak közülük. A majdnem újonc Roove pl. érthető módon megelégedett a célba éréssel, és a biztos 29. hellyel, Leinonen gyenge második futamát a hazai közönség előtt azonban már nehezebb magyarázni.

Mölgg pocsék második futamát lassan már nem is lehet meglepőnek nevezni, Costazza viszont ezúttal már megcsillantotta régi formáját: igaz, az első szektorban gyengén ment, ám a pálya alsó részén övé volt a futam leggyorsabb ideje, így a 13. helyre jött előre. A német meglepetésemberek közül Wirth biztonságit ment, Chmelar és Dürr viszont a 9. és 7. helyre jött előre, Susanne Riesch pedig a 4. helyen zárt. Az ifjabbik Riesch-testvér előretöréséhez kellett Pärsson hibája is: a svéd túlvállalta magát, volt olyan kapu, amelyet menetiránynak háttal vett be – az is bravúr, hogy célbaért.

A dobogósok sorrendje nem változott: Poutiainen megelégedett a biztos bronzéremmel, Vonn pedig hiába produkálta a leggyorsabb felső szektort és egyben a futam leggyorsabb idejét, Maria Riesch kéttizedes előnye felét meg tudta tartani.

Maria Riesch pályafutása 195. VK-versenyén 12. győzelmét szerezte, 2004. után másodszor győzött Leviben. Lindsey Vonn 208. futamán 48. dobogós helyezésének örülhetett, a 184. futamán 37. alkalommal dobogóra álló Poutiainen pedig annak, hogy az összetettben megőrizte vezető pozícióját.

A futam statisztikái excel táblázat formájában ide kattintva tanulmányozhatók.

LEVI (FINNORSZÁG), NŐI MŰLESIKLÁS

1. Maria Riesch (német)              1:48.71 (53.92, 54.79)

2. Lindsey Vonn (USA)                  +0.08 (54,14, 54,65)

3. Tanja Poutiainen (finn)            +0.72 (54,64, 55,23)

A Műlesikló Világkupa állása:

1

Maria Riesch

(német)

100

pont

2

Lindsey Vonn

(USA)

80

pont

3

Tanja Poutiainen

(finn)

60

pont

4

Susanne Riesch

(német)

50

pont

5

Michaela Kirchgasser

(osztrák)

45

pont

 

Az összetett Világkupa állása:

1

Tanja Poutiainen

(finn)

160

pont

2

Maria Riesch

(német)

113

pont

3

Lindsey Vonn

(USA)

109

pont

4

Kathrin Zettel

(osztrák)

80

pont

5

Tina Maze

(szlovén)

72

pont

6

Denise Karbon

(olasz)

60

pont

7

Susanne Riesch

(német)

50

pont

8

Anja Pärson

(svéd)

47

pont

9

Michaela Kirchgasser

(osztrák)

45

pont

9

Maria Pietilä-Holmner

(svéd)

45

pont

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr831526491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása