HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Didier Cuche győzelemmel nyitotta az idényt

2009.10.25. 15:35 :: repens

Vasárnap a férfi alpesi sízők is bemutatkoztak az ausztriai Sölden gleccserén.

Első futam:


Svájci sikertörténetként indult a verseny, hisz az elsőként lesikló Didier Cuche idejét senki nem tudta megelőzni az első futamban. Raich érkezett másodikként, és több mint hét tizedes hátránya előrevetítette, hogy a hazai közönség most sem fog győzelmet ünnepelni, végül az ötödik helyen zárta az első futamot. Hiába vert Cuche-re a pálya felső szakaszán közel fél másodpercet (és a teljes mezőnyre legalább két tizedet) az amerikai Ted Ligety, a svájci a középső és alsó szakaszon verhetetlen volt. 
Massimiliano Blardone negyedikként lépett pályára, és negyedikként zárt – mondhatjuk, hozta a papírformát. Svindål térdével küszködik, és ez bizony látszott is sízésén, így is bejött Raich mögé a hatodik helyre. A harmadik helyre egy másik svájci, a hetedikként lesikló Carlo Janka jött be, Grange csak a nyolcadik helyről várhatta a második futamot (pedig a pályát a francia edző tűzte). Nagy sízést mutatott be a 24-es rajtszámmal a hetedik helyre érkező kanadai Roy és a 22-essel tizedik helyet szerző olasz Ploner.
Az első harminc induló közül senki nem esett ki, igaz, az olasz Christof Innerhofer visszagyaloglása után csak becsületből teljesítette a távot. Elégedettek lehettek a norvégek, Svindål mellett még három sízővel (köztük a Világkupa-újonc Leif Kristian Haugennel) képviseltették magukat a top harmincban! Osztrákból hat is maradt, mégis aligha örültek: 5., 9., 12., 17., 21., 22. hely; ráadásul négy kieső (köztük Christoph Gruber) – aligha erről álmodott a hazai közönség.
Jól sikerült a visszatérése a sérülése után a kanadai Francois Bourque-nak és a csah Ondrej Banknak, hisz mindketten bejutottak a második futamba. A svédek és a finnek azonban az első futam után csomagolhattak – ez főként a svédek esetén meglepő (Makus Larssonnak illett volna bekerülnie), Markus Sandell sérülése végképp lefejezte a jelenleg csak kétfős finn csapatot.
Idénynyitó versenyen cseppet sem meglepő módon több versenyző is most mutatkozott be a Világkupában. Közülük kiemelkedett a már említett Leif Kristian Haugen, hisz a 22 éves norvég rögtön bejutott a második futamba. A többi újonc nem nyújtott ily maradandót: az amerikai Tommy Ford 32. helye azért figyelemre méltó, az olasz Antonio Fantino, a svájci Ami Oreiller és a japán Tomoya Ishii azonban csak a célba érésnek örülhetett, a lengyel Michal Klusak pedig az első ellenőrző pontig sem jutott el. A török Hamit Sare pedig igazi unikum volt: 27 évesen mutatkozott be a VK-ban, és célba ért ugyan, ám elkeseredett harcot vívott a visszagyalogló Innerhofer idejével – becsületére legyen mondva, nagy hajrával néhány tizeddel bejött az olasz elé.


Második futam:


Az olvadozó pálya már az első futamban is alaposan megnehezítette a később indulók dolgát, a második futamra 10°C fölé emelkedő hőmérséklet nem ígért sok jót az élboly számára. A pálya azonban meglepően jól „tartotta magát”, a később lesiklók is képesek voltak hasonló időkre, mint az elsők között pályára lépő sízők.
Az olasz Schieppati és a cseh Bank hosszú idő után került ismét a top 30-ba, jó tempóban végig is jöttek. Az utánuk következő kanadai Robbie Dixon viszont kamikáze-menettel próbálkozott (az első szektorban övé is maradt a legjobb részidő!), ez végül a 16. helyre repítette előre. Manfred Mölgg pocsék első futamát megtetézte egy kieséssel, az újonc norvég, Haugen pedig csúnyán elizgulta az első szektort – aztán viszont döbbenetesen jól folytatta, okozhat még később meglepetést! Sandro Viletta alig maradt el Dixontól, honfitársa, Zurbriggen viszont biztonságit ment, élete első óriásműlesikló pontjait szerezte. A harmadik svájci, Marc Berthod tudta elsőként megelőzni Dixont, a tizenötödikként induló Marco Simoncelli pedig tekintélyes előnnyel jött be az ideiglenes első helyre.
Az egymással holtversenyben álló két francia, Fanara és Richard közül utóbbinak sikerült jobban a második menet, ám Simoncellit nem tudta megelőzni. Ivica Kostelić pedig csak Simoncelli és Richard mögé tudott bejönni, ettől alighanem jobbra számított a horvát. Romed Baumann mérsékelt teljesítménye tovább keserítette az osztrákokat (előtte Reichelt egész jól, Stephan Görgl és Schörghofer viszont elég gyengén jött), Kostelić mögé érkezett be. 
A norvég edző által tűzött pályán Kjetil Jansrud állt az élre, ő futotta a leggyorsabb második futamot. Ploner Kostelić elé, az utolsó előtti osztrák, Marcel Hirscher pedig Baumann mögé érkezett be, így Raich maradt a sógorok utolsó reménye. Grange bejött az ideiglenes második helyre, ezzel ő alighanem ki is hozta a maximumot ebből a versenyből, Roy-t maga mögé is utasította. Nem lehettek maradéktalanul boldogok a norvégek, hisz Svindål a pálya közepén kiesett. 
Az osztrákok is csak pillanatokig örülhettek: Benni Raich megelőzte ugyan Jansrudot (és a leggyorsabb első szektort produkálta), ám a középső és alsó szakasz nem volt az igazi, így nem tudott javítani ötödik pozícióján. Az utolsó öt versenyző sorrendje ugyanis egyáltalán nem változott a második futamban! 
Massimiliano Blardone végig egyenletes, jó tempóval jött be Raich elé, Carlo Janka pedig rossz kezdés után parádés alsó szakasszal tolta hátrébb Blardonét, és szerzett ezzel bronzérmet. Ligety megfutotta a legjobb középső szektort, ám mérsékelt felső, és kifejezetten rosszul sikerült alsó szakasza miatt csak ezüstéremnek örülhetett. 
Az aranyérmet ugyanis Didier Cuche nem engedte kicsúszni a kezéből; a felső szakaszon tartotta a lépést Ligetyvel, a középsőben is csak pár tizedet vesztett – majd pedig zárásként megmutatta, hogy az alsó szakaszon ebben a futamban is tizedekkel a mezőny előtt jár.
Didier Cuche ezzel pályafutása kilencedik VK-győzemét aratta, Ligety tizenhatodik, Janka negyedik dobogós helyezésének örülhetett.
 

 

A verseny adatai részletesebben itt tanulmányozhatók excel-táblázat formájában.

A folytatás három hét múlva Finnországban, Leviben következik.

SÖLDEN (AUSZTRIA), FÉRFI ÓRIÁS-MŰLESIKLÁS
1. Didier Cuche (svájci) 2:21.45 (1:09.89, 1:11.56)
2. Ted Ligety (USA) +0.60 (1:10.25, 1:11.80)
3. Carlo Janka (svájci) +0.95 (1:10.40, 1:12.00)


Az Óriás-műlesikló Világkupa állása:
1 Cuche, Didier (svájci) 100 pont
2 Ligety, Ted (USA) 80 pont
3 Janka, Carlo (svájci) 60 pont
4 Blardone, Massimiliano (olasz) 50 pont
5 Raich, Benjamin (osztrák) 45 pont

Az összetett Világkupa állása:
1 Cuche, Didier (svájci) 100 pont
2 Ligety, Ted (USA) 80 pont
3 Janka, Carlo (svájci) 60 pont
4 Blardone, Massimiliano (olasz) 50 pont
5 Raich, Benjamin (osztrák) 45 pont
6 Jansrud, Kjetil (norvég) 40 pont
7 Grange, Jean-Baptiste (francia) 36 pont
8 Simoncelli, Davide (olasz) 32 pont
9 Roy, Jean-Philippe (kanadai) 29 pont
10 Richard, Cyprien (francia) 26 pont




 

1 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr971474005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

repens 2009.10.31. 21:03:55

Kiegészítésként egy rossz hír: Svindal térdsérülésére hivatkozott kiesése után, és könnyen lehet, hogy Levit ki kell hagynia.
süti beállítások módosítása