HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Olimpiai összefoglaló – 3. nap5

2018.02.14. 19:01 :: Dave985

Hat éremosztót ígértünk, négy lett belőle az olimpia ötödik napján. A tragikusan rossz időjárás miatt újabb számot töröltek alpesi síelésben, hozzá csatlakozott ma a női biatlonosok 15 km-es száma is. Hajnalok hajnalán Shaun White háromszoros olimpiai bajnokká avanzsált, egyszersmind az ő nevéhez fűződött az USA 100. téli olimpiai aranyérme. Két német címvédésre is sor került a mai napon, Eric Frenzel északi összetettben ismételte meg szocsi sikerét, majd a szánkó párosok versenyében sikerült a duplázás. Gyorskorcsolyában természetesen minden a hollandokról szólt, páros műkorcsolyában pedig egyelőre az uralkodó világbajnokok állnak a legjobban. Megkezdődött a férfi curling- és jégkorongtorna – egy sor meglepetéssel.

Összefoglalónkat ismételten az időjárással kell kezdenünk. Fokozódott a helyzet az alpesi síelés – eddig is hányattatott sorsú – helyszínén, ma konkrétan orkánerejű szél érkezett a lejtőnek otthont adó komplexumnak. Ritkaságszámba menő esemény pusztán szélmozgás alapján szlalomot törölni, nos, a hölgyek mai versenyével pontosan ez történt. Hozmann Szonja és Maróty Mariann Mimi bemutatkozására tehát várnunk kell. Egészen péntekig, a tervek szerint 2 órai, illetve 5:15-s kezdéssel rendezik a műlesiklás két futamát.

Szintén a nagy szél miatt halasztották csütörtökre a női sílövők 15 kilométeres egyénim indításos versenyét. Nagyüzem lesz a biatlonos centrumban (is), holnap kerül ugyani megrendezésre a férfiak hasonló típusú versenye.

Az olimpia egyik legjobban várt versenyét rendezték magyar idő szerint kora hajnalban hódeszkában. A félcső többszörösen koronázott királya, Shaun White készült visszafoglalni trónját. A sajátos hajszíne miatt „Repülő Paradicsom” névvel illetett legenda Torino és Vancouver után, a szocsi kisiklást (értsd, negyedik helyet) követően készült visszafoglalni a szakág trónját. Minden az esélyeknek megfelelően kezdődött, White egy elképesztően acélos 94.25-s produkcióval megadta a verseny alaphangját. Japán vetélytársának hála az amerikai által óhajtott kiélezett verseny tényleg megvalósult. A második fordulóban Hirano Ajumu egy 95.25-s körrel letaszította az élről White-ot, aki második nekifutásra rontott. Minthogy a japán sem tudott javítani a záró körben, a verseny legeslegutolsó próbálkozása White nevéhez fűződött. Igazolta klasszisát, egy egészen bravúros körrel 97.75 pontot kapott az ítészektől, s nem kicsi lelki erőről tanúbizonyságot téve a maga javára fordította kettejük küzdelmét.

White győzelméhez hozzátartozik, hogy a szezonban megélte a poklot és a mennyet egyaránt. Egy októberi edzés alkalmával olyan szerencsétlenül vágódott rá a félcső peremére, hogy 62 öltéssel kellett összevarrni arcát. Nem ijedt meg az eséstől, sőt hamar visszatért a csúcsformába, amit egy párját ritkító 100 pontos gyakorlattal jelzett mindenkinek január képen.

A döntő egyébként roppant magas színvonalú volt, előbb említetteken kívül még az ausztrál Scotty James és az amerikai Ben Ferguson is 90 pont fölött kapott, de legjobb európai riderként Patrick Burgener se sokkal maradt el ettől a határtól. A harmadik kísérletek szinte egytől egyig verték a korábbiakat, a vége pedig igazi tűzijátékra sikeredett. A második körben horrorisztikus méretűt bukott Tocuka Juto, a láthatóan komoly fájdalmakkal küszködő japánt hordágyon szállították el a pályáról.

Bemutatkozott még egy sportág az olimpián, mégpedig az idén egytől egyig pazar versenyeket hozó északi összetett. A szél persze itt is bekavart, egyfelől csak némi csúszással vehette kezdetét a síugró rész, másrészről sajnos több esélyes olimpiai álmát foszlatta szerte az időjárás. A síugrást követően az osztrák Franz Josef Rehrl vezette a versenyt, ám dacára kiváló ugrásának, a nála sokkalta jobb futókkal szemben nem tudott jelentős előnyt kidolgozni, a célig a TOP-10-es helyezés is elúszott számára. Szoros verseny alakult ki az élbolyban, ebből pedig az iramot amúgy is végig diktáló Eric Frenzel került ki győztesen, aki az utolsó emelkedőnél egyszerűen faképnél hagyta a többieket. Utolsóként a japán Világkupa-éllovast, Watabe Akitót. A dobogó harmadik fokára egy osztrák állhatott fel Lukas Klapfer személyében.

Bővebb beszámolónkat itt olvashatjátok!

A nap zárásaként a férfi szánkópárosok versenyében osztottak ki érmeket. Hatalmas esélyesek voltak a címvédő németek, s ezt Tobias Wendl, valamint Tobias Arlt érvényesíteni is tudott. Pedig akadt egy kemény ellenfél a láthatáron, az osztrák kettős (Peter Penz, Georg Fischler) mindössze 71 századdal volt lemaradva tőlük, ráadásul a hírek szerint nem mindenhol tökéletes jégréteg ellenére meg tudták ismételni időeredményüket másodjára is. Nagy nyomás nehezedett Szocsi bajnokaira, és csúszásuk bizony nem volt épp zökkenőktől mentes, apró megingások befigyeltek két helyen. Az már csak irdatlan fölényükre jellemző, hogy ezzel együtt megnyerték a második futamot, s ezzel együtt kétszeres olimpiai bajnokká lettek. A bronzérem a második számú német kettősnek (Toni Eggert, Sascha Benecken) jutott. Húsz páros indulhatott, baleset nélkül zárult a verseny.

Folytatódott a gyorskorcsolyások küzdelemsorozata, s ezzel együtt a holland dominancia. A holland csúcstartó Jorien ter Mors lett az olimpiai bajnok 1000 méteren, így már a harmadik aranyérmét szerezte ötkarikás játékokról. Mondanunk se kell, szoros verseny alakult ki a sprinttávon, öten végeztek másodpercen belül a győzteshez mérten. A mélyföldiek számára legcinkesebb számban a japánok nagyon odatették magukat, Kodaira Nao, illetve Takagi Miho révén két éremmel is gazdagodott küldöttségük.

A nap egyéni versenyeinek a krónikájához tartozik még, hogy a műkorcsolya párosok is megkezdték szereplésüket az olimpián. A rövid programot követően a világbajnok kínai páros (Szuj Ven-csing, Han Cung) állt a lista élén. Előnyük nem vészes, alig 7 tized pont a Taraszova- Morozov kettős előtt. A bronzéremért vélhetően külön verseny zajlik majd a kanadai, a német, a második számú kínai és a francia duók közt.

A vegyespárosok debütálása után a hagyományos csapatversenyekkel nagyüzemi szinten folytatódott a curlingtorna Pjongcsangban. A hölgyek nyitókörében papíron komoly rangadókra került sor, ehhez képest Kína Svájcot, a britek pedig az Oroszországból jött csapatot verte meg nagyon simán. A svédek klasszisjátékkal oktatták a Dupont vezette dánokat, míg a nap első meccsén Japán győzött a meccs elejébe belealvó Egyesült Államok csapatát.

A férfiaknál két kör is lement már. A svédek mellett a várakozásoknak megfelelően Kanada is két győzelemmel nyitott, igaz, a Kevin Koe vezette brigád meglepően szoros meccsen tudta csak legyűrni az olasz, majd a brit csapatot. A Valentin-nap alkalmából szívecskés nadrágban játszó norvégok kikaptak Japántól, így a dánokkal, valamint a két vereséggel kezdő koreaiakkal és svájciakkal együtt eleddig nem ízlelték meg a győzelem ízét.

Bővebb összefoglaló Facebook- falunkon.

 

Jégkorongban is beindult az élet az olimpián. Az B- csoportban máris lezárult a csoportkör, az elsőségről döntő rangadót a svájciak nyerték 2:1 arányban a svédekkel szemben. A nyeretlen távol-keleti válogatottak meccsén pedig Japán diadalmaskodott, az egyesített Korea szempontjából már az is nagy szó, hogy négy japán gólra tudtak válaszolni eggyel. A gyöngébbre taksált csoport két első helyezettje a negyeddöntőben folytatja az A- jelű kvartett 3-4. helyezettjével szemben. A holnapi finn-orosz meccsen dől el, ki-ki melyikkel. Japán és Korea pedig a negyeddöntős párharcok veszteseivel küzd tovább az 5.-8. helyekért.

A sokak által legjobban várt férfi jégkorongtorna is kezdetét vette, mégpedig két meglepetéssel. A NHL- szezon kellős közepén rendezett tornákra rendre tartalékosan érkező Egyesült Államok hosszabbításos veresége még csak-csak elképzelhetőnek tűnt, igaz, a szlovén hokisok 0:2-ről mentették az utolsó harmadban hosszabbításra a meccset. Az oroszok Szlovákia elleni fiaskója azonban nem volt a levegőben. Északi szomszédjaink szintén kétgólos hátrányból fordítottak, nem egy emberhátrányt végeztek ki hősiesen. A két győztes a két vesztessel folytatja pénteken, izgalmakban aligha lesz hiány.

A mai, visszafogottabb programot követően holnap fergeteges műsorral szolgálhat az olimpia. Alpesi síben eredetileg szünnap következne, ehhez képest a folytonos halasztások miatt nagyüzem lesz: hajnali 2-kor kezdődik a nők óriás-műlesiklása, egy óra múlva lesiklással folytatódik a program, amit 5:45-től a nők második futama zár. Hozmann Szonja, Maróty Mariann Mimi, illetve Kékesi Márton révén három magyarért is szoríthatunk. Az éjjeli baglyoknak érdemes lesz kapcsolgatni, ugyanis szintén hajnali háromtól kezdődik a férfi hódeszkások krosszversenye. Valódi test-test elleni küzdelem folyik itt, érdemes belepislantani majd. Biatlonban szintén dupláznak, a nők mellett a férfiak küzdenek érmekért egyenkénti indításban. A koedukált csapatversennyel lezárulnak a szánkóversenyek, emellett érmeket osztanak gyorskorcsolyában a 10 000 méteres távon, valamint a műkorcsolyások párosversenyében. Sífutásban a hölgyek 10 km-es szabadstílusú versenyében Szőcs Emőkének szurkolhatunk. Női aerialban (ugrás) selejtezőt tartanak, s természetesen folytatódnak a küzdelmek curlingben és jégkorongban is. Bemutatkozik például a nagy esélyes Kanada.

Mai két győzelmének hála megerősítette vezető helyét az éremtábla élén Németország, őket mai aranyérmüknek köszönhetően Hollandia és az USA követi, a norvégok lecsúsztak a dobogóról. A részletes tabellát jobb oldalt találjátok.

További olimpiai hírekért, beszámolókért, kövess mindet Facebook-oldalunkon!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr6113669434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása