HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Már Maze is három győzelemnél tart, Vonn kiesett

2012.12.08. 01:17 :: Dave985


Hiába a varázslatos Lake Louise-i napok, a triplázás, Lindsey Vonn mai nullázásával kulcsfontosságú pozíciót vesztett szlovén riválisával szemben. Tina Maze már a szuperóriás-műlesiklást követően az élre állt, egyetlen századdal megelőzve Lara Gutot, műlesiklásban pedig nem hibázott, simán nyerte idénybeli harmadik VK- versenyét. Az osztrák hölgyekre ma sem lehetett panasz, két éremmel zárták a napot, Nicole Hosp kevéssel megelőzte Kathrin Zettelt. Miklós Edit erősebbik számában sem került a legjobb harminc közé, így várható volt az újabb pontok elmaradása.

Elérkezett december, visszatért az alpesi síelők karavánja Európába, bemutatkozott az ötödik szakágnak tartott, mostohán kezelt szuper-kombináció is. Szokás szerint munkanapon, így előre elnézést kérek, néhány csúszás kivételével nem tudtam igazán követni az eseményeket. (Mégsem írathattam dolgozatot minden szerencsétlen osztállyal…:))

Kifejezettek szép létszámban gyűltek össze a lányok kora reggel a festői Sankt Moritzban, a világbajnoki – s lassan az olimpiai – kvalifikáció szerepelt mindannyiuk látószögében. A listán találtuk Miklós Edit nevét, joggal bizakodhattunk benne a hétvége előtt, elvégre kedvenc lejtőjén bizonyíthatott. Ranglistás pontjai azonban nem tették lehetővé a kedvező rajtszámot.

Margot Bailet-nek (22.) délelőtt kellett volna megalapoznia a jó eredményt, nem jött össze, Laurenne Ross (13.) kapásból szűk hat tizedet adott a franciának. Egymást váltották az élen a hölgyek, Margret Altacher (12.) további egy, Lena Dürr (11.) három tizeddel szorította lejjebb az etalont. Anne-Sophie Barthet (23.) csúnya keresztbeállással nyitott, volt mit javítania preferált számában. Fabienne Suter (10.) menete sem volt maga a tökély, de tőle újabban már az is nagy szám, hogy nyolc századdal végre az élre tudott állni. Olaszok adták át egymásnak a stafétát, s nem könnyítették meg saját helyzetüket, hármójuk közül esetleg Lisa Magdalena Agerer (24.) bízhatott valamicske előrelépésben, Elena Curtoni (15.) és Elena Fanchini (14.) egyértelműen gyorsszám-specialistának számítanak.

A folytatásban sem láthattunk kiemelkedő, de még csak közepes meneteket sem, pedig olyan klasszisok is sílécet csatoltak ekkortájt, mint a norvég Lotte Sejersted (19.), Dominique Gisin (20.); Gagnon (26.) még csak-csak reménykedhetett jelentősebb előrelépésben, Borsotti (34.) és Holdener (41.) annulálta esélyeit. Beaver Creek múlt hétvégi meglepetés győztesének húga, Francesca Marsaglia (21.) is inkább hátrafelé tekintgethetett.

A szakág legjobbjaival már emelkedett kicsit a verseny színvonala. Elisabeth Görgl (8.) annak rendje, s módja szerint élre is ugrott, igaz, nem a tőle várt fölénnyel. Vérmes reményei nem lehettek. Annál inkább Maria Höfl-Rieschnek (3.), könnyedén hozott szűk 6 tizedes fórt síelt össze a kifejezetten hosszúra nyúlt pályán, különösen az alsó részen produkált meggyőzőt. Kathrin Zettel (9.) természetszerűleg nem konkurálhatott vele, nem is ez volt a célja, viszont hozta Görgl szintjét, szlalomos dobogóit elnézve nem tűnt lehetetlen küldetésnek az újabb éremszerzés. Ugyanez volt a felállás Nicole Hospnál (7.), a három osztrák kéz a kézben várta a folytatást.

Értékelhető technikai számos futam híján Lindsey Vonn (4.) számára pofonegyszerű volt a képlet: tetemes előnnyel hozni a Szuper-G-t. Ennek megfelelően bizonyára nagy rössel vágott neki a pályának, az első szektort legalábbis simán hozta, aztán viszont jókorát hibázhatott, 30. középső szektorral is befért barátnője mögé nem sokkal. Anna Fenninger (6.) egyenletes szintidők után követte honfitársnőit, mindközül ő vághatott neki a szlalomnak a legelőkelőbb pozícióból. Tina Maze (1.) nem kegyelmezett, azonnal kihasználta Vonn botlását, az első két szektorának hála 5 századdal megelőzte Mariskát.

A folytatásban Chemmy Alcott (43.) bizonyította, jókora lemaradásban van az élcsoporthoz mérten, Merighetti (25.) pedig a jelek szerint külön bejáratú edzéséként fogta fel a pénteki futamot. Worley (30.) vacakul síelt, de legalább szerencséje volt, szűzpályán küzdhetett a minél jelentősebb előrelépésért. Smith (35.) laza terepfelmérése és Brignone (18.) középszerű menete után Lara Gut (2.) villantott egy nagyot, egyetlen századdal maradt le csupán Mazétól. Mivel rendszeresen már nem gyakorolt műlesiklást, erősen kétséges volt, mire megy majd délután. Julia Mancuso (5.) nem síelt kifejezetten rosszul, de vérmes reményei neki se lehettek. Moser kiesése zárta az első harminc indulót.

Harmincon túlról három menetet emelnénk ki. Élete hétvégéje után kombinációban is babérokra tört Stacey Cook (27.), most csak egy szektorig tartozott az élmezőnybe. Veronique Hronek (15.) teljesítménye feltétlenül kiemelésre méltó, elvégre 49-es rajtszámmal zárt középmezőnyben. Miklós Edit (44.) 51-essel bizonyíthatott, jó 3 és fél másodperces hátránnyal várhatta a folytatást.

 

Mint már szó esett róla, a délutáni második futamot Tessa Worley (15.) nyitotta meg, nem is akármilyen menettel, jelentősen előre is tudott lépni vele. Csakúgy, mint Ragnhild Mowinckel (16.), a kétszeres junior-világbajnok norvég lány első Világkupa-pontszerzésének örülhetett. A papírformának megfelelően az első két helyezett személye nem sokkal később megváltozott, Michaela Kirchgasser (9.) és Marie-Michele Gagnon (8.) csúszásánál csak a későbbi győztes tudott gyorsabbat. Cook esetlen mozgása, majd kiesése vezette fel a gyorsasági szakágak legjobbjainak sorát, a tizenegyedikként érkezett Lena Dürrig (6.) nem is láthattunk érdemleges pozíciójavítást, e téren talán Barthet (13.) és Gisin (14.) emelhető ki. A délelőtt még remeklő Hronek Marchand-Arvier társaságában a kiesés sorsára jutott.

A német fiatal tehetségére is közel fél másodpercet vert Kathrin Zettel (3.), nagy nyomást helyezve egymást váltó honfitársaira. Nem ért senkit váratlanul, hogy Görgl (10.) és Fenninger (7.) sem tudott érdemben konkurálni menetével. Nicole Hosp (2.) ellenben további két tizeddel javította meg az abszolút legjobb időt. Ekkor már mindössze öt esélyes várakozott a rajtállásban. Az amerikaiak nem sok sót ettek ezen a napon, Mancuso (11.) hol reszkírozós, hol kicsit tétova menete egészen tisztes eredményt hozott, Lindsey Vonn még erre sem volt képes, az első kapuk egyikén kiállni kényszerült.

Maria Höfl-Riesch (4.) mintegy 6 tizedes előnye hamar tovaszállt, az igazi kérdés csupán az volt, be tud-e férkőzni a két osztrák közé. Nos, ez végül nem történt meg, le is csúszott a dobogóról. Lara Gut (5.) egészen koncentráltan mozgott ahhoz képest, hogy nem nagyon edzett szlalomot az utóbbi időben. Dobogós helyezésekre azonban nem volt semmi esélye. Tina Maze (1.) nem teketóriázott, megsíelte a nap legjobb szlalomját, így 88 százados előnnyel hozta szezonbeli harmadik sikerét.

Harmincon túlról számos gyorsasági specialista nem vállalta a folytatást, a szlalomos ászok feltörtek, mint a talajvíz – ergo nem számolhatunk be semmi váratlan fordulatról. A húsz helyett előreugró Wendy Holdenert (20.) azért külön mondatban is kiemeljük. Miklós Edit (33.) sorsa már a célba érkezéskor eldőlt, több mint másfél másodpercre volt tőle a pontszerzés.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa magyar sportolók 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr94953898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása