HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Vonn Lake Louise királynője, Miklós Edit pontot szerzett

2012.12.01. 11:00 :: juglans

Pénteken magyar idő szerint este 20:30-tól a nők alpesi síző mezőnye Lake Louise-ban mérte össze tudását. Lindsey Vonn ezúttal is megállíthatatlan volt, 1,7 tizedes előnnyel végzett az élen. Mögötte honfitársa Stacey Cook zárt, míg a harmadik helyen holtverseny alakult ki Maria Höfl-Riesch és Tina Weirather között. A versenyt többször is megszakították a köd miatt ez azonban Miklós Editet nem hozta zavarba, elcsípte az utolsó pontszerző helyet.

1201_kildow.jpg

Hatalmas köd és hóesés fogadta a női alpesi sízők mezőnyét Lake Louise-ban, ám ez a verseny megkezdését nem akadályozta. Elsőként Nicole Schmidhofer jöhetett le a hegyről: a pálya alsó részén sodródott le az ideális ívről, de célba érésével megadta a kezdő időt (35). Stefanie Moser következett másodikként, aki már a felső szakaszon sokkal gyorsabb volt honfitársánál, előnyét pedig folyamatosan növelte, végül több, mint két másodperces előnnyel ért célba (5). Az olasz Stuffer Schmidhofer körüli tempót és időt jött (26).

1201_interrupt.jpg

Három versenyző után a szervezők a köd miatt rövidebb szünetre kényszerítették a lányokat. Lauren Ross 5 perccel később már a pályán volt, és a pálya közepén - ahol korábban óriási köd volt, azonban ez feljebb szállt már ekkorra - fél másodpercet hozott vissza hátrányából, az ekkor élen álló osztrákot megvernie azonban nem sikerült (11). A szlovén Ilka Štuhec következett, akinek a célbaérése kérdésessé vált, miután a pálya alsó részén szétcsúsztak lábai és alig tudta bevenni a következő kaput (23). Carolina Ruíz Castillo 7 tizedes hátrányából a pálya közepére sokat ledolgozott, ám ezt követően inkább csak hozzátenni tudott ehhez, így nem sikerült az élre állnia (15). Marianne Kaufmann-Abderhalden ugyanott hibázott, mint Stuhec, kezével vitte el az egyik kaput (17). Honfitársa, Nadja Kamer is ugyanott zökkent ki egy pillanatra a ritmusból, majd a célban a századok kifogtak vele, vagy legalábbis az az egy, amellyel lemaradt az épp aktuális első helyről (6). Stacey Cook nagyon jó tempót diktált és ő is a századokkal játszott, végül bejött elsőnek (2).

1201_ross.jpg

Dominique Gisin lassabban jött, és az élen lévő sűrűsödés miatt nem tudta az előtte célba érőket megverni (9). Viktoria Rebensburg még kevésbé örülhetett, már a pálya felső részén egy másodpercet szedett össze, amit igaz később elkezdett ledolgozni, ez nem volt elég, csak a középmezőnyre (13). Marie Marchand-Arvier végig növelve hátrányát, egy komoly ív-vesztéssel fűszerezett menetben végül másodpercen belül érkezett célba (16), majd hasonló futamot síelt Elena Fanchini (19) és Fabian Suter is, ám mindketten a másodperc túloldalán kötöttek ki (18). A legjobbak előtt utolsóként Tina Maze zárta a sort, tempója azonban pocsék volt, amely aktuális pozícióján is meglátszott, alig előzött meg pár versenyzőt (20).

1201_cook.jpg

Lindsey Vonn nyitotta a legjobbak sorát, és megismételte tavalyi szereplését: pokolian gyors volt, és a pálya nyomvonalával sem voltak problémái, így majd két másodperces előnnyel ért célba (1). Marion Rolland a felső szakaszon komoly hibákat vétett, le-lesodródott az ívről (10). Daniela Merighetti se tudott csodát tenni (7), majd ismét rövid szünet következett. Elisabeth Görgl nem hibázott komolyabbat, talán az újra leszálló köd miatt a pálya középső szakaszán majd másodperces hátrányt szedett össze, amely a végére csak több lett, végül Maze-szintű időt síelve a szlovén mögé ért be (21). Remekelt a felső szakaszon Tina Weirather, de a századok nem voltak vele - sem -, az élen álló két amerikai mögé érkezett egy századdal (3), míg Julia Mancuso nem tudta tartani a honfitársakkal a lépést, és a sűrű középmezőny elejére érkezett (8). Maria Höfl-Riesch a liechtensteinivel holtversenyben ért célba (3), az osztrák Fischbacher viszont ramatyul síelte meg a lejtőt, a pálya közepén lelassult, miután lesodródott az egyik ívről, ami komoly hátrányt jelentett számára (31). Lotte Smiseth Sejersted sem tudott harcba szállni az élmenőkkel, inkább a mezőny végét próbálta megelőzni, a pálya középső szakaszán kibillent a ritmusból, amely megpecsételte szereplését (43). Anna Fenninger hasonló menetet síelt, bár ennyire komoly hibája nem volt, de a tempó hiányzott (29). Lara Gut is várakozásra kényszerült, méghozzá majd'  egy órásra, ezt követően pályára engedték, de sárga zászlót lengetve a hegy közepén meg is állították a ködre tekintettel.

1201_weirather.JPG

A legjobb harmincból hátramaradottak teljesítményén meglátszódott a várakozás, legalábbis ami Alice McKennist illeti, több mint 5 másodperces hátránnyal az éppen aktuális utolsó pozíciót foglalta el (46). Mariella Voglreiter (39) és Fränzi Aufdenblatten (37) egymással csatázott, igaz szintén a mezőny hátsó helyeiért, végül utóbbi szerezte meg a jobb helyezést. Lara Gut második próbálkozásra már a célvonalat is meglátta (22), míg az első 30 versenyző sorát az amerikai Leanne Smith zárta (38). A versenyt pedig újra megszakították.

A további versenyzők közül természetesen elsősorban Miklós Editet kell kiemelnünk. A magyar versenyző a pálya felső részén remekelt, sebessége Lindsey Vonnal azonos volt, majd a pálya közepén veszített sokat, de így is sikerült Andrea Fischbacher elé beérnie, ami a végén pontszerzést jelentett (30). A futam végére valószínüleg a köd is feljebb szállt, a pálya felső részén az élen állókkal harcoltak - már ami a részidőket illeti - a lányok. A legjobban az osztrák Regina Sterz örülhetett, 44-es rajtszámmal a 12. helyre érkezett, Gina Stechert is őrült tempót vállalt és 38-assal végül a 14. helyet foglalta el. Francesca Marsaglia 24. lett 35.-ként indulva, míg Chemmy Alcott a 42-es rajtszámot viselve síelt mögé (25).

1201_alcott.jpg

A legmagasabb rajtszámmal pontot szerző versenyző Margot Bailet lett (27), előtte azonban még a német Veronique Hronek is a pontszerzéssel tűnt ki (28).   

1201_dobogo.jpeg

Lindsey Vonn betegeskedéssel kezdte az évet, Aspenben óriás szlalomban 21. lett, míg Soeldenben kiesett. Egy héttel ezelőtt szeretett volna a férfia mezőnyében itt Lake Louise-ban indulni, ezt azonban nem engedte a FIS. Minderre fittyet hányva megismételte tavalyi szereplését és Lake Louise királynője ismét majd' két másodperces előnnyel nyert. Vonn 308. alkalommal indult a Világkupa mezőnyében, ebből 98-szor sikerült dobogóra állnia, míg a győzelmeinek száma 54-re nőtt.

Stacey Cook még boldogabb lehetett, mint honfitársa. A truckee-i születésű síelő életében először állhatott fel a dobogóra, eddigi legjobb helyezése egy 4. hely volt, 6 évvel ezelőttről pont innen, Lake Louise-ból.

Maria Höfl-Riesch 3. helye az összetettben jelentett sokat, miután az előtte álló Tina Maze alig, míg Kathrin Zettel egyáltalán nem szerzett pontot. A hétvégén 300. versenyére készülő Riesch ezzel 69. alkalommal állhatott fel a dobogó valamelyik fokára.

Tina Weirather számára úgy látszik Lake Louise nagyon fekszik. Tavaly - szintén Vonn mögött - itt állhatott fel a dobogóra életében először , igaz Cook elrontotta az ismétlést, a liechtenstein-i így sem lehet szomorú. Mindössze hat alkalommal vehetett részt a díjátadáson, indulásainak száma 63.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr834941056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása