HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Innerhofer törte meg Svindal győzelmi sorozatát

2012.12.01. 16:16 :: Dave985


Innerhofer Beaver Creek DH (1) 2012.jpg

Megszakadt tehát a norvég sikerszériája tegnap, ám az északi szurkolók aligha búslakodnak miatta oly nagyon, lévén Svindål mögött honfitársa, Kjetil Jansrud is dobogóra állhatott Beaver Creekben. Kiválóan szerepeltek az olaszok (pontosabban a dél-tiroliak), „Winnerhofer” mellett Paris és Fill is beverekedte magát a legjobb tíz közé. A hagyományos osztrák-svájci gyorsasági vetélkedés nyugati szomszédjaink erődemonstrációját hozta, ám a legjobb eredményt nagy meglepetésre a tavalyi Európa Kupát elhódító Florian Scheiber szállította, míg a szakági címvédő Klaus Kröllnek meg kellett elégednie a 9. helyezéssel, míg a szezont pazarul kezdő Max Franz kiesett. A svájciak is bizakodással tekintenek a jövőbe, formájuk kezd felfelé ívelni. Sajnos két komoly bukás is történt tegnap, egy elősíelő sérülése miatt halasztódott a rajt, Tobias Stechert bal térdében pedig elszakadt a keresztszalag.

A kilencvenes évek közepétől kezdve jól bejáratott helyszínnek számít a versenynaptárban Beaver Creek, valamennyi szakágban rendezték már versenyeket. Hétágra sütött a nap az „Arany Sas” elnevezésű coloradói sípályán, a levegő hőmérséklete az itt megszokotthoz képest már-már tavasziasnak volt mondható, éppen csak fagypont alatti tartományban mozgott.

A nők Lake Louise-i seregszemléjével ellentétben tehát papíron semmi nem akadályozta meg a gördülékeny lebonyolítást, az egyik elősíző bukása nyomán azonban itt is bő 10 perces császással kezdődhetett meg a viadal. (A háló összeszerelése került ennyi időbe a tengerentúlon.)

Marc Gisin (47.) enervált menete nyitotta a sort, többször mélyre került, komolyabb hibát ugyan nem vétett, hiányzott a kellő dinamika, helyezése önmagáért beszélt. Guillermo Fayed (12.) kiváló edzéseket tudhatott maga mögött, ennek megfelelően önbizalommal telve teljesítette a pályát – ám a pontosság nem jellemezte, a meredeken rendre kiszélesítette a pályát, így tempója el is fogyott a végére. A svájcira így is jó két másodpercet vert, végül is nem zárt rossz pozícióban, csalódottsága az előzmények ismeretében azért érthető. Max Franz már sokkal szűkebben abszolválta a meredek részt, alighanem újabb dobogó közeli időt síelt volna, ha egy ártalmatlan szituációban nem dől oldalára. Nyilatkozatában „halálos bűnként” aposztrofálta hibáját. Yannick Bertrand (40.) a meredekre érve mélyre került, el kellett telnie néhány kanyarvételnek, míg összeszedte magát. Esélye sem volt a pontszerzésre, mégis tanulságos volt menete abból a szempontból, hogy rámutatott Fayed gyengeségeire.

Stechert Beaver Creek DH 2012.jpg

Tobias Stechert nem különösebben biztató részidők után érkezett Franz kicsúszásának helyére. A következő kapu után ő is oldalra billent, megcsúszott, lelassított, majd térdét fájlalva a pálya szélén leült. A mentőalakulat hordágyon húzta le a helyszínről, mint kiderült, keresztszalag-szakadást szenvedett bal térdében, számára az idény véget ért. Az eset már csak azért is sajnálatos, mert Stechert egy végre problémamentes felkészülés után ötödik helyen nyitott múlt héten Lake Louise-ban…

Georg Streitberger (6.) néhol kövér íveket húzott, de a pálya közepén egyértelműen felülmúlta a franciát, bő két tizedes előnnyel vette át a vezetést. Peter Fill (8.) sem maradt el sokkal tőle, jó szokásához hűen egészen más íveket használt, második ugratója is meglehetősen speciális volt, maradjunk annyiban, inkább tűnt szedett-vedettnek, mintsem tudatosnak. A célban jelentkező 6 százados különbség egész biztosan ott ment el. Didier Défago (10.) a pálya nyitó, lankásabbik részén összeszedett fél másodpercet fájlalhatta, egyébiránt tartotta, sőt a pálya végén jócskán felül is múlta a végül előtte végzők részidőit.

Innerhofer Beaver Creek DH 2012.jpg

Eztán következett Christof Innerhofer (1.) és a győzelmet érő, végletekig reszkírozós csúszás. A meredeken jött különösen remekül, késhegyre menő íveket használt, hatalmas tempót diktált, ugratói ennek megfelelő kissé hosszúra sikeredtek. A mintegy 9 tizedes előnyt sejtetni engedte, komolyan kell vele számolni. Jan Hudec (24.) menete kétarcúra sikeredett, a lankás részen 4 tizedes előnyre tett szert, a meredek részen aztán egymást érték a hibák, ugratóit is végigkalimpálta, így csak a gyenge pontszerzés jött össze. Honfitársa, Benjamin Thomsen (16.) sem váltotta meg a világot, szűken fordult ugyan, de sebessége meg sem közelítette Innerhoferét.

Joachim Puchner (14.) egy pillanatnyi megbillenést kivéve tiszta meneten volt túl, nagyjából hozta a tudásának megfelelő helyezést. Carlo Janka (11.) viszont tulajdonképpen kellemes meglepetést okozott, a meredeken ugyan jelentős időhátrányt szedett be, a cél előtti ugratónál pedig kisodródott, összességében nem lehetett panasz teljesítményre, rég nem ment ennyire erőteljes lesiklást. Kjetil Jansrud (3.) bizonytalanul kezdett, az első ugratónál kis híján kibillent, korrigálása után aztán összeszedte magát, fél másodperces differenciával bejött Innerhofer mögé a második helyre. Dominik Paris (5.) csúszása jelezte, a jó forma mellett az olasz vaxmesterek is dicsérhetők, szép magasról fordult a meredeken, szép ugratói voltak, így a pálya alsó részén 2 tizedet visszahozott hátrányából. A dobogótól így is kb. kétszerannyi választotta el.

Svindal Beaver Creek DH 2012.jpg

Romed Baumann (19.) személyében a reklámszünet után elrajtolt az első síző a kiemelt csoportból. Szemre komoly hibát nem vétett, sebességmutatói sem jeleztek másfél másodperces hátrányt, talán a néhol egyedi ívvételre vezethető vissza mindez. Erik Guay (15.) sem remekelt, a meredek első nehéz kapujánál rögtön mélyre került, a késedelem tetemes sebességvesztést eredményezett. Aksel Lund Svindål (2.) bombaformájáról újfent megbizonyosodhattunk. Úgy kapott ki mindössze 23 századdal, hogy a keresztcsúszó szakasznál, majd Guay hibájának színhelyén is látványosan rontott. Ezzel együtt remek tempót diktált, pazarul ugrott, néhol túl szűken dőlt kanyarra. Johan Clarey (7.) szintén a letörésnél bukta el dobogós esélyeit, néhol ugratóit is elmérte. Hannes Reichelt (24.) keresztsíelés közben került mélyre, de egész menete nélkülözte a kellő vehemenciát, s ami még fontosabb, a szükséges sebességet.

Klaus Kröll (9.) a felső részen 4 tized előnyt hozott össze, a meredeken szép, magasról fordult rá a kapukra, ez is kevésnek bizonyult Innerhofer ellen, ezt bizonyára érezte is az osztrák, végén a kelleténél többet kockáztatott, jelentősen visszaesett. Adrien Théaux (26.) tegnap egyszerűen nem volt versenyképes, sok kis apró megbillenés sokra ment.

Travis Ganong (16.) edzéselsőséggel hangolt a pénteki versenyre, ennek megfelelően önbizalomért neki sem kellett kilincselni. Hozta a tipikus amerikai virtust, már a lankásabbik részen 3 tizednyi hátránnyal kezdett, többször le-lesodródott, komolyat fékezett, ugratói sem voltak mondhatók gördülékenynek. Leért, méghozzá egészen üdvös pozícióban. Andreas Romar (30.) nem tudta megismételni előző heti produkcióját, komoly hibát ugyan nem vétett, de nagyon lassú volt, éppen csak összejött a pontszerzés.

Rövid szünet erejéig újra a pályamunkások kerültek tévéképernyőre, egy kaput ki kellett cserélni, a pálya tetején pedig egy reklámtábla szorult javításra. Silvan Zurbriggen (45.) zaklatott menete nem fogható csak a várakozásra, tipikus vergődésszaga volt a történetnek. David Poisson a pálya közepén kergült meg, elvesztette, s már nem is talált vissza az ívre, kaput tévesztett, kiesett. Patrick Küng (13.) kapcsán esetleg keserves ugratóit tudjuk hibaként kiemelni, nem érheti szó a svájci gyorsasági sízőket, hiszen minden idők legramatyabb lesiklása (Lake Louise) után hármójuk is beverekedte magát a legjobb 15 közé. Sok munka vár még a szakágra, de ez már mindjárt biztatóbb viszonyítási pont.

Stephan Keppler (35.) gyakran került késésbe a meredeken, végül kicsúszott a pontzónából, pedig alig került két másodpercen kívülre. Siegmar Klotz (22.) is sziporkázott az edzéseken, az olasz csapat formáját elnézve sokat várhattunk tőle. Várakozásainkat végső soron igazolta, energikus menetével végig partiban volt az élmenőkkel, ha nem vitte volna el kezével az egyik kaput, így nem zökken ki a meredek szakasz végén, simán hozta volna karrierje legjobbját. Így nem jutott más neki, minthogy a hibáit folytonosan korrigáló Andrej Šporn (23.) elé bejöjjön két századdal.

Scheiber Beaver Creek DH 2012.jpg

A harmincon túlról indulók is több mint használható pályán síelhettek. Marco Sullivan (18.) előző héten három esztendő elteltével állhatott újra VK- dobogóra, tegnap pedig bizonyította, valóban önmaga csúcsait döntögeti. Egy komolyabb kisodródás fosztotta megy újabb TOP-10 helyezéstől. Ivica Kostelić (20.) sem lehetett elégedetlen, fontos pontokat szerzett, igaz, ez a lejtő mindig is kedves volt számára. Ted Ligety (31.) épp kicsusszant a pontzónából. Az évad nagy visszatérői közül Andrej Jerman ezúttal pont nélkül maradt, miután eltévesztett egy kapukombinációt, míg a 2009-es világbajnok John Kucera (58.) inkább csak becsületből gurult le a célig. Pontszerzésben nem volt hiány a továbbiakban, de míg Rok Perko (27.), Matthias Mayer (21.) és Andreas Sander (28.) számára csak az apró koncok maradtak, Florian Scheiber (4.) alaposan kitett magáért 42-es rajtszámmal. Az Európa Kupa tavalyi elhódítója mindössze egy tizeddel szorult le a dobogóról. Névrokonának (Mario Scheiber) visszavonulása után ő lehet az osztrák lesiklás újabb ígérete – remélhetően ő be is váltja a hozzá fűzött reményeket. Utolsóként Manuel Osborne-Paradis (28.) iratkozott fel a pontszerzők listájára, súlyos sérülése és majdnem másfél éves kényszerpihenő elteltével építené fel újra karrierjét.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el!

 Innerhofer Svindal Jansrud Beaver Creek DH 2012.jpg

Christof Innerhofer karrierje negyedik Világkupa-sikerét 154. versenyén, ha tegnapi produkciója nem egyszeri felvillanás – rá azért ez jellemző –, könnyen lehet, hogy a háromszoros vb-érmes sportoló világbajnoki számában, a mai Szuper-G-ben is verhetetlennek bizonyul.

Nem kiabálnánk el, de nagyon úgy fest, hogy a tegnap 44. VK- dobogóját jegyző Aksel Lund Svindål lehet idén az a személy, akit elsősorban meg kell verni az összetett elsőségért. Bombaformának örvend, szlalom kivételével bármiben eséllyel pályázik a pódium valamelyik fokára.

Kjetil Jansrud két TOP-10-helyezéssel igazolta, felemelkedett a világ legjobb lesiklói közé. Más kérdés persze, mire lesz képes ezzel együtt óriás-műlesiklásban. Söldenből kiindulva mintha folytatódna idén a visszaesés…

 

A férfiak ma szuperóriás-műlesiklásban mérik össze tudásukat, majd vasárnap lesiklással búcsúznak Észak-Amerikától.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2012/2013

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr294941557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása