HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Ausztria harmadszor nyerte az alpesi csapatversenyt

2012.03.16. 16:04 :: Dave985

Ausztria csapatverseny Schladming 2012.jpg

Az osztrák válogatott győzelmét hozta a Világkupa-finálé keretében lebonyolított méltán népszerű alpesi csapatverseny. Az Eva-Maria Brem, Michaela Kirchgasser, Philipp Schörghofer, Marcel Mathis összetételű csapat a döntőben 3:1 arányban bizonyult jobbnak a Lara Gut hiánya miatt addigra három főre fogyatkozó Svájcot. A harmadik helyezés a svédeknek jutott, akik szintén 3:1 arányban verték az USA-t, amerikai oldalról egyedül Julia Mancuso volt eredményes, női fronton végigdominálta a versenyt. Az első blikkre ártalmatlannak tűnő versenyforma sajnos ezúttal sem múlt el komoly sérülés nélkül: Resi Stieglert bukása után ölben vitték le a pályáról, vélhetően sokadjára szalagszakadást szenvedett az amerikai.

csapatversenynek több évtizedes hagyománya van az északi síelésben, legyen szó síugrásról, sífutásról, vagy épp biatlonról. Az FIS döntéshozói fejében az ezredforduló táján fogalmazódott meg a gondolat, hogy az alapkoncepciót átültessék az alpesi síelésbe is. 2004 márciusában az Európa Kupa Sierra Nevadai állomásán tartották az első tesztversenyt, akkor még négy-négy futamot rendeztek Szuper-G-ben és óriás-műlesiklásban.

Nem telt el egy év, s a 2005-ös bormiói világbajnokságon már élesben is debütált ez a kurta-furcsa versenyszám. A metódus szerint négy-négy futamot rendeztek Szuper-G-ben és szlalomban, kettőt a fiúk, kettőt a lányok teljesítettek, a végén az a csapat nyert, amelyik a legkevesebb helyezési pontot gyűjti be. Nagy meglepetésre ezek a németek voltak (Martina és Andreas Ertl, Hilde Gerg, Florian Eckert, Felix Neureuther és Monika Bergmann), megelőzve a nagy favorit osztrákokat és a franciákat.

Világkupán 2006-ban mutatkozott be a csapatverseny, az Åre-i szezonfinálén már nem borult a papírforma, Ausztria győzött az USA és Svédország előtt. Innentől kezdve rendre ezzel a hangulatos erőpróbával zárják a szezont az alpesi síelők. 2007-ben ismét az osztrákok, 2009-ben az olaszok, 2010-ben bombameglepetést okozva a csehek, tavaly pedig a németek vitték el a pálmát. (2008-ban a zord időjárás miatt nem rendeztek csapatversenyt.) Åre-ben az osztrákok vitték el a pálmát (Renate Götschl, Michaela Kirchgasser, Marlies Schild, Fritz Strobl, Mario Matt, Benjamin Raich), ami a világbajnokságot illeti, 2009-ben elmaradt ez a versenyszám, tavaly pedig a francia válogatott győzedelmeskedett.

2009-től változtattak a szabályokon, mondjuk ki, új versenyszámot hoztak létre. A Nemzetek Kupájának legjobb 16 csapata parallel óriás-műlesiklásban méri össze tudását, egyenes kieséses rendszerben. Körönként négy futamon bizonyíthat nemenkénti feles leosztásban. Amelyik csapat három párban győzedelmeskedik, az továbblép; döntetlen, azaz 2:2 esetén az dönt, melyik csapat nevéhez fűződik a legjobb szintidő (férfi+ női együtt). A már említett, cseh győzelemmel végződő szezonzárót is már e rendszer szerint bonyolították le.

Hiába kerül minden bizonnyal nemsokára az olimpia programjára, egyelőre nem örvend túlzott népszerűségnek a csapatverseny, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy ma is mindössze kilenc nemzet jelezte részvételi szándékát, de a válogatottak összetétele is hagyott némi kívánnivalót maga után. A történeti visszatekintés, s némi mérgelődés után következzék a mai nap összefoglalója.

Kilenc válogatott szerepelt a rajtlistán, ebből következően a két legalacsonyabban jegyzettnek össze kellett csapnia a legjobb 8 közé kerülésért. (Hivatalosan nyolcaddöntő néven emlegették ezt az összecsapást.) Norvégia három újdonsült junior-világbajnokkal és a veterán Truls Ove Karlsennel vágott neki a megmérettetésnek, utóbbit nyugodtan nézhették a fiatalok apjának, tetemes volt a korkülönbség. A csehek számítottak a párharc esélyesének, a férfiak viszonylag eredményes VK- pályafutással a hátuk mögött erősebbnek tűntek, de női fronton sem volt okuk a panaszra, ami a rutint illeti. Ehhez képest rögtön az első ütközet döntetlent hozott, így az időkülönbség döntött. Zemanová simán verte Winquistet, Krýžl pedig Karlsent, majd a norvégok fordítottak a gyorsabb kék tűzésű pályán, előbbiek jobb szintidőt teljesítettek, csaknem egy másodperccel múlták felül az északiakat.

 Mathis Kryzl  csapatverseny Schladming 2012.jpg

A cseheknek nem volt módjuk sokáig pihenni, rögtön következett az első negyeddöntő, méghozzá a hazaiak ellen. Andrea Zemanová megkönnyítette Brem dolgát, kezdésként beragadt a rajtállásba, majd zaklatott menete során a bukóteret is meglátogatta. Nagy meglepetésre azonnal egalizáltak a cseh, Kryštof Krýžl minimális különbséggel megelőzte Marcel Mathist. Ám még mielőtt vérszagot kaptak volna a csehek, két sima futammal helybenhagyták őket a hazaiak: Kirchgasser Katerina Paulathovát, Schörghofer pedig Filip Trejbalt verte. A végeredmény tehát: 3:1 Ausztriának.

Kasper Richard csapatverseny Schladming 2012.jpg

A következő összecsapást akár rangadónak is minősíthettük, elvégre a világbajnoki címvédő Franciaország találkozott az Egyesült Államokkal. Resi Stiegler előnyhöz juttatta a tengerentúlikat, nem ment különösebben jó időt, de Anémone Marmottan beragadása, majd kisodródása eldöntötte a futam sorsát. Steve Missilier egészen más tempóban síelt, Jitloffnak nem volt esélye, Julia Mancuso révén ugyanakkor újra az amerikaiak vezettek, sőt, Julie brutális tempót repesztett, így hiába verte Richard az idejekorán búcsúzó Kaspert, bő fél másodperces időkülönbséggel az amerikaiak jutottak a legjobb 4 közé, a világbajnok pedig kiesett. (2:2, + 0,55 USA-nak)

A német-svájci negyeddöntőben is kiütközött a kék tűzésű pálya előnye. Az első két párt a németek uralták, Maria Höfl-Riesch dolgát mondjuk jelentősen megkönnyítette a rajtgépben ragadt Gut, Lara eztán jó lendülettel alaposan felzárkózott az összetett tavalyi győztesére. Felix Neureuther hídállásból vett magának lendületet, jól tette, Zurbriggen ellen ezzel le is rendezte a dolgot. Csakhogy eztán fordult a kocka, Wendy Holdener a nap addigi legjobb női idejével ripityára verte Christina Geigert, majd kiélezett küzdelemben Markus Vogel sem kegyelmezett Fritz Dopfernek. Döntetlen állásnál ismét az időeredmények döntöttek, pontosabban, újra a hölgyek: márpedig Holdener majdnem egy másodpercet vert Höfl-Rieschre, így a versenyforma címvédője is hamar búcsúzni kényszerült. (2:2, + 0,36 Svájcnak)

A nap legsimább mérkőzését az olasz-svéd párharc hozta. Borssén – a nap legjobb női idejével – Irene Curtonit, Myhrer pedig Deville-t oktatta rajt-célgyőzelemmel, Schnarf és Hansdotter kettőse hozott valamivel szorosabb csatát, de ott is a skandináv ért előbb célba, a tétnélküli utolsó párban Stefano Gross kaput tévesztett, így söpréssel jutott az elődöntőbe Svédország. (4:0 Svédországnak)

Stiegler Kirchgasser csapatverseny Schladming 2012.jpg

Az első elődöntőben Ausztria és USA nézett egymással farkasszemet. A jenkik a párok kialakításánál arra bazíroztak, hogy a kék pályán két felülmúlhatatlan idővel hozott győzelemmel lerendezzék a továbbjutás kérdését. Az első fele sikerült, hiszen kétpontos előnyre tettek szert. Julia Mancuso valósággal oktatta Bremet, ugyanakkor negyeddöntős idejétől 3 tizeddel elmaradt. Fokozta az osztrákok problémáját, hogy Nolan Kasper a nap legjobb férfi idejével hasonlóan könnyedén verte Mathist. Nagy nyomás nehezedett tehát Kirchgasser vállára, de maximálisan elbírta a terhet, Stiegler nem okozott problémát, mi több, Mancuso idejét is jócskán megjavította. Mint azt várni lehetett, Schörghofer inkább az órával volt harcban, mintsem Jitloffal. Jó 2 tizedet beszedett ugyan Kaspertől, de összességében 6 századdal így is jobbnak bizonyult Ausztria. (2:2, + 0,06 Ausztriának)

A svéd-svájci összecsapás hasonló koreográfia szerint zajlott, mint az előző. Borssén előnyhöz juttatta a svédeket (Gut újfent beragadt a rajtgépbe, majd esett is egy kisebbet), majd Myhrer verte nagy fölénnyel Zurbriggent. Újra a második női párban dőlt el minden kérdés, Wendy Holdener jóval agilisabb, pontosabb sízéssel simán verte Hansdottert, tetejében negyed másodperccel Borssén idejét is felül sikerült múlnia. Markus Vogel és Mattias Hargin futama volt mindközül a legemlékezetesebb. Végig fej-fej mellett haladtak, a célban egyetlen század döntött a svájci számára, ez egyszersmind azt is jelentette, hogy Holdener jóvoltából az alpesi nemzet került a döntőbe. (2:2, + 0,26 Svájcnak)

Stiegler csapatverseny Schladming 2012.jpg

A kisdöntő önfeledtségét egy sajnálatos esés árnyékolta be. Resi Stiegler a hetedik kapura fordulva vesztette el egyensúlyát, kibombázta a stanglit, roppant szerencsétlenül ért földet, kis híján elkaszálta Borssént. Azonnal jelezte, megsérült jobb térde, a pályamunkások ölében hagyta el a helyszínt. Valószínűsíthetően kiújult térdsérülése. Borssén után Myhrer is győzni tudott, a vártnál szorosabb küzdelemben utasította maga mögé Tim Jitloffot. Mancuso a barátnőjével történtek ismeretében is odatette magát, megjavította saját legjobbját, fél másodpercet verve Borssénre. Az összevetés alighanem az amerikaiak javára döntött volna, erre végül nem került sor, mivel Kasper rontott a zárófutamban, letarolt pár kaput, így Hargin sikere harmadik helyet ért az amúgy világbajnoki bronzérmes svédeknek. (3:1 Svédországnak)

Az alpesi álomfinálé esélyesei már csak azért is az osztrákok voltak, mert ők Svájccal ellentétben teljes csapattal állhattak fel. Lara Gut ugyanis bevágta hátát elődöntős futamában, a vasárnapi óriás-műlesiklás érdekében jobbnak látták visszaléptetni. Eleve hendikeppel indultak tehát a helvétek, így döntő jelentőséggel bírt Holdener fölényes sikere Brem ellenében. A kulcsfontosságú párharcnak a következő bizonyult: Marcel Mathis a végére azért összeszedte magát, kiélezett küzdelemben kb. fél méterrel megelőzte Vogelt. Kirchgasser csak az órával volt versenyben, így is alig maradt el Holdenertől, végezetül Schörghofer – biztos, ami biztos alapon – minden gond nélkül legyőzte Zurbriggent, így 2007 után ismét az osztrákok örülhettek egy csapatverseny végén. (3:1 Ausztriának)

Ausztria (2) csapatverseny Schladming 2012.jpg

Az osztrák válogatott harmadik alkalommal győzedelmeskedett csapatversenyen, a sikerélményen túl 400 pontot kasszíroztak a Nemzetek Pontversenyében, továbbá 40 000 eurós pénzjutalmat is szétoszthatnak egymás között. Még egyszer az osztrák csapat névsora: Eva-Maria Brem (első VK- győzelem), Michael Kirchgasser (világbajnoki arany- és ezüstérmes), Philipp Schörghofer (világbajnoki ezüstérmes), Marcel Mathis. Rajtlistán szerepelt: Stefanie Köhle és Max Franz.

A verseny statisztikáját az alábbi linkre kattintva érhetitek el.

Szombaton a hölgyek szlalomban, a férfiak óriás-műlesiklásban folytatják az idényzárót.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí schladming alpesi sí világkupa alpesi sí csapatverseny 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr564320516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása