HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Az olimpiai bajnok szépített szlalomban, Vonn tegnap megnyerte az összetett VK-t

2012.03.10. 18:01 :: Dave985

Höfl-Riesch Are SL 2012.jpg

Folytatódott a meglepetések sora női szlalomban! Maria Höfl-Riesch győzelme is nyugodtan idesorolható, ha 2012-es bukássorozatát nézzük. Egyetlen századon múlt a dolog, ennyire verte az élete első VK- sikerére hajtó, az első futam után még vezető Veronika Zuzulovát. Újra kanadai lányt csodálhattunk a dobogón, Marie-Michele Gagnon életében először élvezhette ki ezeket a pillanatokat. Remekeltek a hazai pályán szereplő svédek, öten is bekerültek a legjobb tucatba. A szakági kristálygömböt már korábban elhódító Marlies Schild ma csak a hatodik helyre tudott befutni, ezzel eldőlt, hogy a mostani szezonban biztosan nem dönti meg Vreni Schneider rekordját.

Még mielőtt rátérnénk a mai verseny boncolgatásába, röviden pótoljuk hiányosságunkat, néhány gondolat erejéig – repens jóvoltából – felidézzük a hölgyek óriás-műlesiklásán történteket!

Vonn Are GS 2012.jpg

Aki naiv módon még a Világkupa-döntőn is izgalmakat várt a női versenyeken, a tegnapi nap után már hivatalosan is feladhatta a reményt: Lindsey Vonn második leggyengébb számában, óriás-műlesiklásban is győzni tudott, ezzel matematikailag is megnyerte az összetett Világkupát. Az egyik, papíron még nyílt versenyszám így épp ez az óriás – ám az ezúttal 3. helyen záró Viktoria Rebensburgnak sem kell különösebben aggódnia. Épp Vonn az egyedüli, aki befoghatná, de csak abban az esetben, ha a német kiesik, vagy nem végez 15-ben, az amerikai pedig Schladmingban újra nyerni tud. (Szuper-G-ben Vonn előnye 96 pontra rúg, így az esélyek ugyanezek.) Finoman szólva sem érdemes fogadni egyikre sem (főleg az elsőre), a mezőny attól a szégyentől bizonyára megmenekül, hogy ötből négy számot egyetlen síző húzzon be. Így is elég lehangoló lehet számukra a léctechnikáját tökéletesítő Vonn idei fölénye – jelenleg nagyon úgy tűnik, csak a nyugdíjazása után lehet másnak esélye az összetettre...

A tegnapi versenyt, sajnos csak a számok alapján, néhány szóban persze azért próbáljuk összefoglalni.

Az első futam Elisabeth Görgl kizárásával indult (aki látta a futamot, kommentben felnyithatná szemünket, mi is volt ennek oka - vélhetően kaputévesztés), és Tina Maze mérsékelt menetével folytatódott. Federica Brignone egy tizedet vert a szlovénre, majd Vonn bemutatta a futam legjobb idejét, közel fél másodperccel vette át a vezetést. Anna Fenninger az olasz elé sorolt be, Viktoria Rebensburg pedig 7 századdal Vonn mögé - az élmezőny ezzel ki is alakult.

A második futamból ki kell emelni az olasz Lisa Magdalena Agerer menetét, aki élt a korai indulás adta lehetőségekkel – minimum fél másodpercet vert mindenkire (többnyire másodpercnél is többet!), és a 7. helyet szerezte meg, mely élete legjobbja.  Anemone Marmottan is sokat lépett előre (9.), és egész jó második menetet láthattunk Julia Mancusótól is (8.). Agerer egészen Tessa Worley menetéig állt az élen, a franciák menője elrontott első futam után kapta össze magát (4.). Tina Maze másodjára is kisebb csalódást okozott (6.), és Anna Fenninger se jött valami jól (4., holtversenyben). Brignone viszont bátrabban síelt, növelte is előnyét (2.) - olyannyira, hogy az érthetően óvatos Rebensburg sem tudta megelőzni (3.). Vonn viszont nyugodtan mehetett, tétet úgyis csak a matematikusok találhattak számára - meg is tartotta előnyét Brignonéval szemben. (1.)

Vonn Brignone Rebensburg Are GS 2012.jpg

Lindsey Vonn 300. Világkupa-rajtját tehát fényes győzelemmel ünnepelte, ez volt szám szerint az 52., vagyis lépésről lépésre közelíti az örökranglista második helyét elfoglaló Vreni Schneider mutatóját. Fede’ Brignone az ötödik, ’Vicky’ Rebensburg pedig a 11. pódiumánál tart.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre.

Tizenkettedik alkalommal ad otthont a 2007-es világbajnokság helyszíne, Åre Világkupa-szlalomnak. Ez idő alatt négyen is dupláztak Svédországban, mindannyian két egymást követő versenyen. Vreni Schneider karrierje zenitjén, Špela Pretnar az ezredfordulón, Janica Kostelić pedig pályafutása végén győzött az „Olympia” elnevezésű lejtőn. Az utolsó duplázó, egyben címvédő velük ellentétben még tagja a mezőnynek, ám Sandrine Aubert utóbbi szezonokban nyújtott teljesítményét látva nem nagyon reménykedhetett semmi jóban.

Enyhén felhős idő, szélcsend, s kevéssel fagypont fölé emelkedő hőmérsékletben kezdődött el az első futam késő délelőtt. Az osztrákok sokat tapasztalt mestere, Günther Obkircher tűzte a pályát, így joggal reménykedhettek a sógorok az újabb remek szereplésben, másként szólva, Marlies Schild szezonbeli hetedik sikerében. Az átlagosnál valamivel alacsonyabb volt egyébként a rajtlista, egy híján hatvanan utaztak fel a távoli északra.

A nemzetközi sportcsatorna némi fáziskéséssel kapcsolódott be a délelőtti futam történéseibe, felvételről azért lenyomta az első öt indulót. Ellentétben a kommentátorhölgy fejtegetésével, miszerint Poutiainen és Kirchgasser el sem utazott (!) Skandináviába. Az LT roppant hasznos kellék tud lenni…

Zuzulova Are SL 2012.jpg

Maria Höfl-Riesch (3.) nagyobb botlás nélkül elérte a célvonalat, különben semmi extrát nem nyújtott, Kathrin Zettelnél (10.) mondjuk így is nagyságrendekkel elmaradt tőle, mind tempóban, mind ebből adódóan időben is. A 72 század soknak tűnt. Veronika Zuzulová (1.) már az első szektorban jó három tizedes előnyben volt, középen kicsit veszített, lent nagyjából visszahozta fent szerzett fórját. Nem fogadtunk volna rá, de megnyerte az első futamot. Michaela Kirchgassert (21.) vélhetően megviselte előző heti kiesése, nem mellékesen az influenzafertőzés, roppant erőtlenül, pontatlanul mozgott, mely ezúttal csak a középmezőnyhöz volt elegendő. Tanja Poutiainen (8.) reményteljes pozícióból várhatta a folytatást, már ami a dobogós álmokat illeti, különösen a középső szakaszon maradt el a szlováktól. Marlies Schild (2.) mozgásából hiányzott a kellő tűz, hiába az osztrák pálya, folyamatosan veszített, holmi 31 százados időkülönbségtől persze nem volt oka kardjába dőlni. Tina Maze (6.) is besorolt a potenciális éremesélyesek táborába, sebessége hagyott némi kívánnivalót maga után.

Szünet helyett azonnal folytatódott a küzdelem, Nastasia Noens nem élt vele, túlvállalta magát, majd lába közé vett egy kaput. Therese Borssén (7.) kapcsán feljegyezhettünk néhány szélesre vett kaput, mindössze két tizeddel maradt le a képletes dobogósoktól a délelőtt legjobb svédje. Frida Hansdotter (12.) már dupla annyi hátrányt szedett össze, rendre lesodródgatott a mindinkább kádas ideális ívről. Lena Dürr (22.) rosszabbik arcát mutatta, rengeteg hiba, bizonytalan ívhasználat jellemezte menetét, Manuela Mölgg (13.) csak egy fokkal ment jobban, a meredeken valamivel határozottabban siklott át. Marie-Michele Gagnon (4.) a felső részen abszolút legjobb időt repesztett, egy apró megtorpanás és néhány szélesre vett kapu azonban elég volt arra, hogy „csak” a negyedik helyen kössön ki. Honfitársnője, az előző hétvégi bravúr győztes Erin Miełzynski is erőteljesen bekezdett, középső részen viszont kapura lépett nagy lendületében. Christina Geiger (11.) biztató kezdés után nagy hátrányt szedett össze.

A reklámszünet után Lindsey Vonn (15.) vehemens sízése következett, másfél tizedes hátránynál hatalmasat hibázott, de lent is többször megakadt, ehhez mérten egészen kulturált pozíciót harcolt ki magának. Tessa Worley (20.) a tőle elvárható színvonalat stabilan hozta, Mikaela Shiffrin (4.) viszont megint túlteljesítette az elvárásokat, két igen erős szektor után a végén még rá is vert keveset a szlovákra, holtversenyben Gagnonnal a negyedik helyre sorolt. Šárka Zahrobská (19.) gyengélkedésén már meg sem lepődünk, Irene Curtoni (9.) ellenben újabb TOP-10-es eredményt alapozott meg délelőtt, főleg középső szektorának köszönhetően, ahol még csökkenteni is tudta hátrányát. Nicole Hosp másodpercen túli hátránynál esett ki, Anne-Sophie Barthet (14.) az alul beszedett hat tizedet fájlalhatta, Resi Stiegler (30.) a pálya kétharmadát elbaltázta, szűk 2,5 másodperces elmaradással éppen továbblibbenhetett.

Jól mentek a svéd tinik, Anna Swenn-Larsson (16.), Nathalie Eklund (51-essel a 17!) és Emelie Wikström (18.) kéz a kézben kerültek a középmezőny sűrűjébe. A kakukktojás az inkább óriás-műlesiklásban jeleskedő Sara Hector (40.) volt, valamint kiemelendő még Anja Pärson (45.), aki 54-es rajtszámmal ugyan, de elstartolt idén először szlalomban is. Bár ne tette volna… A továbbjutók közt találtuk még a németek részéről Fanny Chmelart (23.), Katharina Dürrt (27.) és Veronika Stabert (42-essel a 29.), a svájci Wendy Holdenert (28.), a francia Laurie Mougel-t (25.) és két osztrákot, Bernadette Schildet (24.) és Alexandra Daumot (26.). Szégyenszemre idővel esett el a pontszerzéstől Sandrine Aubert (31.), a japán női alpesi sí zászlóhajójaként idén felbukkant Kijoszava Emikóval (31.) holtversenyben hat századdal szorult ki a harmincból.

Vonn Are SL 2012.jpg

Délutánra a francia Anthony Sechaud álmodta meg a pályát, különösképp nem változott a nyomvonal, eggyel nőtt a fordulók száma, lent hasonlóan bújócskázós jelleg dominált.

Túlzás lenne azt állítani, hogy egymás után sorjáztak a jobbnál jobb menetek, vagy a biztonságos pontszerzés, vagy néhány figyelmetlenség, vagy egy nagyobb rontás akadályozta meg őket ebben. Stiegler (22.) múlt heti kifutott eredményét persze aligha várta el önmagától, Staber (28.) továbbra is a világranglistás helyezésre fókuszált, Holdener (26.) és Dürr (29.) sem vállalt felesleges kockázatot. Három sízőn keresztül Alexandra Daum (21.) vezette a versenyt, bár persze Mougel (25.), „kicsi” Schild (24.) és Chmelar (23.) egyformán ritmustalan menete után ez nem akkora haditett. Lena Dürr (17.) az alsó részen fordította maga javára az állást, konkrétan öt tizedet nyert a végén, amiben nagy szerepet játszott a kisütő napocska.

Michaela Kirchgasser (14.) persze azonnal rávert bő fél másodpercet, elkövetett ugyanakkor egy nagy hibát, de ma nem azon múlt a gyengébb szereplés. Worley (20.) valahol hozta a tőle elvárható színvonalat ismét, Zahrobská (27.) még délelőtti menetét is sikeresen alulmúlta, érthetetlen, hogyan tudott két másodpercet összegyűjteni egy futam alatt?... Az inkább szórványosan szemlélődő hazai szurkolók extázisba kerültek sok-sok percen keresztül, a svéd lányok ugyanis igazán kitettek magukért. Kezdéséként Emilie Wikström (12.) vette át a vezetést jobb nevű riválisától, vagány menete és karrierje második legjobb VK- helyezése ezzel együtt is csak az „ötödik számú svéd” címhez volt elegendő. Előbb Nathalie Eklund (11.) 12 századdal, majd őt Anna Swenn-Larsson (9.) további kilenc századdal felül tudta múlni. Mindkettejük toronymagasan legjobb Világkupa-eredményüknek örülhettek, így utóbbi először került a legjobb 10 közé.

A hármas svéd vezetés hamarosan négyessé bővült, de még előtte túl kellett lennünk Lindsey Vonn roppant zaklatott, bukótérben végződő menetén, Barthet (17.) és Mölgg (13.) középső szektorban menthetetlenül gyönge futamán. Frida Hansdotter (6.) egyetlen tizeddel került az élre, lényegében végig tartotta fiatal honfitársai tempóját. Geiger (15.) zaklatott menetével nagyon hátrazuhant, nemkülönben Zettel (16.), aki már a felső részen eladta kevés előnyét. A svéd banzájnak Irene Curtoni (5.) vetett véget. A felső részen még valamicskét növelni is tudta fórját, pattogós stílusa kamatozódott, a helyiek csapkodhatták fejüket, egyetlen századon múlt az olasz elsősége, amely egyébként karrierje legjobb VK- szlalomos eredményét hozta meg számára.

Tanja Poutiainen (17.) borzasztóan gyengén síelt egy dolog, a napsütés közepette romló pályát is okolhatja azért részben. Therese Borssén (4.) helyreállt a világ rendje, az első két szektorban továbbnövelte hozott előnyét, a végén kiesett kicsit a ritmusból, de három századocska így is a javára döntött. Tina Maze (8.) futamát még ügyesen kiszurkolták, a szlovén kemény 7 századdal szorult a pillanatnyi harmadik helyre. Marie-Michele Gagnon (3.) egy botlással együtt is élre ugrott, köszönhetően pazar felső szakaszának. Mikaela Shiffrin (9.) kicsit elizgulta a meredek részt, pedig fent még hizlalta is a hozott anyagot, a győztestől szűk 4 tizedes hátrány ma csak egy 9. helyhez volt elegendő. Maria Höfl-Riesch (1.) végre régi önmagát idézte, összeszedetten mozgott, így hiába kapott jó 3 tizedet fent, a középső szektorban – szerintem maga sem tudja, hogyan – agyonverte a kanadait (8 tized!), a célban így 11 százados előnyt jelzett a stopper. Marlies Schild (6.) délután sem volt az igazi, nehezen találta az ütemet, sokat vesztett középen, századok küzdelmében mérve nem volt esélye ma a dobogóra. Veronika Zuzulová (2.) 35 százados hozott előnyét az első szektorban rögtön megfelezte, ami nem sok jót vetített elő a folytatásra nézve. Ehhez képest alig másfél tizeddel állt csak rosszabbul a véghajrá előtt, miközben a német alsó szakasza bőven verhetőnek tűnt. Javított is a szlovák, de nem eleget, egyetlen századdal kikapott az olimpiai bajnoktól, így lemaradt élete első VK-elsőségéről.

Höfl-Riesch Zuzulova Gagnon Are SL 2012.jpg

Hektikus idény végéhez közeledik Maria Höfl-Riesch, különösen, ami a szlalomot illeti. Kilenc versenyből négyet nem tudott befejezni, mindössze ma harmadszor állhatott fel dobogóra kedvenc számában. Örömteli, hogy rögtön a legfelső fokára, ami összesítésben a 8., minden számot beleértve a 23. a sorban. Szegény Veronika Zuzulovának nincs szerencséje, most már tucatnyi dobogónál tart, de az első siker még mindig várat magára. Kranjszka Gora után állhat ismét dobogón, az EK-ban ugyanakkor nyert már idén kétszer is, s jelenleg vezeti a szakági tabellát. Marie-Michèle Gagnon élete legnagyobb sikerét érte el a mai napon, az Észak-Amerikai Kupa korábbi győztese számos előkelő TOP-10-es helyezés után állhat dobogóra, jelezve azt, hogy Miełzynski ofterschwangi győzelme nem véletlen eredménye, a kanadai nők technikai számokban is az elitbe vágynak.

A verseny részletes statisztikájáért kattints a linkre!

A hölgyek legközelebb már a schladmingi évadzárón csatolnak lécet, szakágankénti legjobb 25 versenyző indulhat az osztrák versenyeken.

5 komment

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr804308087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2012.03.10. 19:40:59

Én is majd felrobbantam mérgemben mikor az Eurosport 1-en nem adták kedvencem első futamát.Így nem tudtam felvenni....
Miért van ez,hogy az alpesi sí ennyire mostohagyerek lett az Eurosport-1en?
A biatlon,meg a síugrás megy ezerrel,sok ismétléssel,de van amikor a sífutás,és az északi összetett is megelőzi(!!!!) az alpesi sít!!!Sokszor örülhetünk ha az Eurosport-2n szerepel,vagy így két síugrás-vagy-futás közé betuszkolva.

Szerencsére azért az ORF-en láttam,(de onnan nem tudom felvenni...)

Dave,te láttad Kirchgasser első futamát,vagy csak gondolod,hogy így lehetett ekkora hátrányt összeszedni?
Én az Andorrai szlalom első futamát nem láttam,de valami ilyesmi lehetett az is.
Szerintem,(meg nézd meg a verseny statisztikáját a fis-ski.com-on)végig egész jól jött,5-dik,4-dik részidővel,csak megint úgy járt mint,Andorrában járhatott,vagy ugyanezen helyen 2009 végén,mikor a második futamban 6-dik helyről indulhatott,de közvetlenül a cél előtt hibázott,és eldobott egy 4-6-dik helyezést.
Most is a cél előtti meredeken egy kaput szélesen vett,és azután már csak arra volt ereje,hogy valahogy a célba botorkáljon.
Ha ez nincs,akkor most is a legjobb 6-ban lett volna az első futam után.
A másodikban is csinált egy nagy hibát,de szerencsére jól korrigálva tovább tudott menni.Tiszta szerencse,hogy így be tudta fejezni a szlalomot.

Az óriás után mondta,hogy még hiányzik belőle az erő,(szerintem ez inkább az óriás 2-dik futamában látszott,mint a szlalomban).

Most minden erejével azon lesz,hogy az otthoni közönségnek bizonyítani tudjon szlalomban,és óriásban a jövő héten.
(Bár lehetséges,hogy fog indulni Szuper G-ben is,és ezt nagy hülyeségnek tartanám,mikor szlalomban még mindig van esélye 3-dik helyen végezni az év végi össszesítésben.)

Dave985 · http://siparadicsom.reblog.hu/ 2012.03.11. 10:48:35

@sannyak: Rögtön át is passzolom a stafétát repens-nek, ugyanis az első futamot ő jegyzetelte, sajnos nem voltam akkortájt képernyő közelben. Gyanítom, LT alapján tette következtetéseit. Ha a statisztika ennyire világos képet fest futamáról, vélhetően neked lesz igazad, vagyis egy döntő hiba miatt csúszott a középmezőnybe. Drukkolunk a minél szebb idényzárásért!

repens 2012.03.12. 08:40:22

Sajnos én is csak a jurosportot láttam, vagyis ebben az esetben csak az LT-t. A szerkesztőket tényleg csak a kommentátorhölgy tudja alulmúlni...

sannyak 2012.03.12. 17:55:41

Ebben igazad van!
Sajnos sokszor eléggé felkészületlen,de nemcsak alpesi síben,hanem teniszben is lehet ezt sokszor "élvezni".
Pedig amennyire én ismerem Horváth Mariann 6-szoros női párbajtőrvívó világbajnokot,elég tanult nőről van szó,több diplomája is van.
Lehet,hogy ez a baj,hogy más dolgokkal is foglalkozik,és nincs elég ideje rendesen felkészülni a közvetítésekre.
Ő még akkor került be a magyar Eurosportba,mikor a Héder-Palik páros kiharcolta a magyar nyelvű adást.Ő Héder Barnával volt jó kapcsolatba,így valahogy odakerült,aztán ottragadt,és most már nem merik kitenni onnan,pedig ha járnál tenisztopikokban is ott még cifrább vélemények vannak a kommentátori "teljesítményéről":
süti beállítások módosítása