HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Szlovén és norvég öröm a junior VB-n

2012.03.06. 20:07 :: repens

Tovább gyűrik egymást a legjobb fiatal sízők Abruzzóban a junior VB-n. A roccarasói melegben és latyakban egymást érik a meglepő eredmények. A tegnapi csapatversenyen Szlovénia kiemelkedett a mezőnyből, a mai szuper-G-t pedig 45-ös rajtszámmal nyerte a norvég Annie Winquist.

Tegnap csapatversenyt tartottak, "hatalmas" mezőnnyel: 8 csapat nevezett a viadalra. A negyeddöntőkben Svájc Norvégiát búcsúztatta, az olasz - német párharcot pedig csupán időkülönbséggel a hazaiak nyerték. A másik ágon a franciák borzasztóan simán, nyert futam nélkül búcsúztak Szlovénia ellen, ls az osztrákok is könnyen léptek túl Kanadán.

Az első elődöntőben Svájc saját dolgát nehezítette meg: két kiesés miatt 2-2-re végeztek az olaszokkal, jobb időeredményeiknek kösztönhetően mégis a helvétek jutottak a fináléba. A második elődöntőben Szlovénia óriási meglepetésre megőrizte hibátlan mérlegét, Ausztriát is 4-0-ra oktatták.

A harmadik helyért igazi rangadó jött össze: Svájc - Ausztria. A helvétek viszonylag simán hozták a győzelmet, egyetlen futamban kaptak csak ki - ott is csak hajszállal.

A döntőben Olaszország Szlovénia ellen küzdött - a hazaiaknak az utolsó, már tét nélküli párban annyi sikerélmény jutott, hogy legalább egy futamot megnyertek. A szlovénok aligha bánták, 3-1-re hozták a döntőt, a 11-1-es összesítette "gólkülönbség" egészen hihetetlen.

A győztes szlovén csapat összetétele: Ula Hafner, Žan Kranjec, Ana Bucik, Mišel Zerak. Az olaszok csapatában Pichler, Ronci, Agnelli és Alex Zingerle próbálkozott (utóbbié az a bravúr, hogy le tudott győzni egy szlovént)


A mai napon női szuper-G-re került sor, hasonlóan meglepő végeredménnyel. Közvetítés hiányában, kvázi "vakon" persze nehéz kitalálni, volt-e valamiféle külső oka a történteknek, vagy csak ennyire sokan fogtak ki rossz napot, ám egy biztos: a papíron legjobbak közül senki nem került a top-10-be. Rögtön az elsőként rajtoló német Michaela Wenig kiesett (pedig az olasz melegben nagy előny lehetett elsőként rajtolni), majd a következő 4 sízőből még 2 követte pédáját, köztük a Vk-ból ismert svájci Priska Nufer. Aki pedig végigment, mint pl. a francia Jennifer Piot, igencsak gyenge eredménnyel tette.

11-es rajtszám után jött néhány jobb menet gyors egymásutánban: előbb az amerikai Abby Ghent jött remek időt (6.), majd a francia Aurèlie Marchand egyetlen századdal maradt csak el tőle (7.). A svájci Corinne Suter rögtön átvette a vezetést (4.), ám nem örülhetett sokáig: a svájci Joana Hählen - két századdal - nála is jobb volt (3.).

Hählen sokáig győztesnek érezhette magát, senki nem veszélyeztette, legfeljebb a követőbolyt gyarapították. Marchand mögé felsorakozott két 17 éves honfitársa, Estelle Alphand (8.) és Clara Direz (9.), mögéjük pedig az orosz sí szebb jövőjének előhírnökei: Jelena Jakovisina (10.) és Alekszandra Prokopjeva (11.).

A 32-es rajtszámmal induló Rosina Schneeberger viszont megkongatta a vészharangot Hählennek: csak három századdal maradt el tőle (így is három hellyel végzett hátrébb, legjobb osztrákként 5.), majd jött a norvég henger. A Vk-légkört is megismert Ragnhild Mowinckel gyönyörűen betalált a Hählen és Suter közti két százados résbe, 34 -es rajtszámmal. Honfitársa, a 45-össel rajtoló Annie Winquist pedig még gyorsabb volt: 3 századdal előzte meg Hählent (6 századdal az 5. helyezett Schneebergert...), és óriási meglepetésre megszerezte a junior világbajnoki címet.

A lillehammeri Annie Winquist 1993-ban született, z Európa Kupában már rutinos sízőnek számít. 37 versenye alatt viszont csak 6 top-30-as helyig jutott, ráadásul egyszer sem szuper-G-ben. Ebben a szakágban 47,17-es FIS pontszámával csak a 299. a ranglistán, érthető, hogy kissé meglepetten nyilatkozott:

- Ez valami álomszerű, nem is gondoltam rá, hogy győzhetek. Nagyon boldog vagyok, ma este ünnepelni fogunk. Dehát mi, norvégok, akkor is így teszünk, ha rosszul mennek a dolgok.


 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szuper g alpesi sí junior vb alpesi sí csapatverseny 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr864293830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása