HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A magyar alpesi sísport nagy ígérete: Kékesi Márton (Vendégszerző)

2012.02.02. 17:43 :: Dave985

 

kekesi-600x400.jpg

Nem rejtettük véka alá egy pillanatig sem blogunk egyik, ha nem legfontosabb célkitűzését: nevezetesen a magyar sísport népszerűsítését, a magyar sportolók megismertetését a szélesebb sportközvéleménnyel. Korábban több cikkben szóltunk már külön Miklós Edit és Farkas Norbert pályafutásáról, készítettünk velük egy-egy röpke interjút is. A sort most a serdülő korosztályban idehaza sikert sikerre halmozó Kékesi Mártonnal folytatjuk. Versenyzői habitusa nyomán "Bode Marciként" is emlegetett sportoló pályafutását édesapja, egyben edzője, Kékesi Tamás mutatja be nekünk.

Az alapok és a háttér:

Kékesi Marci1.JPGMarci alpesi síversenyzőnek született 1995 Karácsonyán.

Édesapja is az volt, a nagyapja is, sőt nemcsak versenyzők, hanem edzők és a sísport vezető aktívái is, de anyai ágon is a síelés génjeit örökölte.

Az alapokat Japánban szerezte meg, az óriási havak és különlegesen jó pályák birodalmában. Síelni hamarabb kezdett, mint beszélni…

Japánból hazatérve, a Bánkút Sí Klubnál 2003-ban megalakult versenyszakosztályban már a versenyzés technikáit tanulta. Mindez kevés lett volna, ha nem járt volna – hajnali indulással – Szlovákiába még jobb pályákra edzeni és rendszeresen versenyezni a kiváló Szlovák Kupa sorozatokra.


A komoly versenyzés kezdete:

Kékesi Marci2.JPG2006-ban nyerte az első magyar bajnoki aranyérmét, még gyerekként, a serdülő-I korcsoport műlesiklásában.

Ez után tudatosan készült minden versenyére, és a szlovák kupák folytatása mellett, megkezdte a nemzetközi szereplést a nagy olasz, szlovén, szlovák, cseh, andorrai és kanadai serdülő versenyeken. 2008-ban egy huzamos edzésprogramot is végzett Kanadában.

 

 

 

Nemzetközi és magyar bajnoki sikerek:

Kékesi Marci3.JPGA serdülők világbajnokságának nevezett Trofeo Topolino versenyen volt már az első 15-ben, Kanadában a Whistler Cup-on az első 25-ben, ami a világ minden részéről összegyűlt 100-150 - 200 fős mezőnyben magyarként feltűnést keltett. A világ legjobb versenyzői mögött rendszeresen tudta hozni a 10%-on belüli időeredményeket, pedig testi fejlődése még most sem biztosítja számára az egyenlő esélyeket.

A magyar bajnoki érmeit minden évben folyamatosan szaporította. A serdülő-II korcsoportban szinte minden szám aranyérmét minden évben az ő nyakába akasztották. Ekkor még Bánkút Síklub versenyzőjeként mindegyik csapat aranyérmet is vele sikerült megszerezni.

Kékesi Marci4.JPGAz ifjúsági korcsoportban a lehetőségek a fővárosi Fullsport SE-hez szólították, ahová a legjobb olimpikon és világkupás alpesi síversenyzőink is tartoznak. Persze őt továbbra is „a bánkúti gyerek”-ként ismerik és sportszerűsége, kitartása miatt kedvelik.

 

 

 

Ifjúsági és felnőtt világversenyek, FIS program:

Az ifjúsági korcsoport meghozta számára a szinte állandó külföldi felkészülési lehetőséget. Bekerült a Nemzetközi Sí Szövetség otthon hátrányos helyzetű tehetségek programjába. Így nyáron a magyar csapattal, de szeptembertől januárig a nemzetközi programban és olasz edzőkkel dolgozik gleccser pályákon, és versenyzik értékes külföldi versenyeken.

Eredményei folyamatosan javulnak. Tavaly az ifjúsági VB után indult az Európai Olimpiai Fesztiválon és a felnőtt Alpesi Sí Világbajnokságon is.

2011 decemberében, az Ifjúsági Olimpia magyar kvalifikációs felmérő versenyén minden számban magabiztosan érte el a legjobb eredményt, így most ő képviselhette hazánkat az alpesi sí (Super-G, Super-combi, Giant slalom és Slalom) versenyeken.


Az I. Téli Ifjúsági Olimpián:

Kékesi Marci5.JPGMiután a NOB elnöke megnyitotta az olimpiát 70 ország kiválasztott legjobb versenyzői számára, az alpesi sízés férfi versenyein 60 – 70 induló vett részt. A Super-G volt a leggyorsabb, leghosszabb és legveszélyesebb szám. Az átlagsebesség közel 100 km/h volt, 30 - 40 m-es terepugrással és meredek félre lejtő éles kanyarokkal. A viszonylag kevés super-G tapasztalattal - hiszen ezt csak lezárt és biztosított pályán lehet edzeni - Marci a 210 cm-es léceket magabiztosan terelgette. Ebben a számára szokatlan számban is tiszteletet parancsolóan, a 34. helyre futott be. Másnap ugyanezen a pályán ismét le kellett mennie és utána azonnal egy műlesikló futamot is teljesíteni kellett. A kombináció super-G futamában már sokkal bátrabban és gyorsabban ment, a slalom, pedig az ő specialitása, így az összetett 24. helyezését szerezte meg. Ez kiváló eredmény, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy csak kb. 10 % lemaradással érte el.

Kékesi Marci6.JPGAz óriás-műlesiklásban az első futam után pont a 30. helyen állt, de a másodikban az első harmincat fordított sorrendben indítják, így a sok ezer érdeklődő őt látta lemenni elsőként a jeges és meredek pályán. Marci a második futamban önmagát is felülmúlva tud javítani, és most is így tett. Összesítésben 10 %-on belül és a 21. helyezésre futott be a végén.

Titokban reméltük a mezőny első felében látni valamelyik szám eredményét, de a mezőny legerősebb harmadára nem fogadtunk volna semmiképpen. Mégis sikerült.

Az utolsó versenyszámban, a műlesiklásban így nyugodtan állt rajthoz és a nagy hóesés miatt a 40-es rajtszámmal már igen nehéz pályán az első futamban a 26. helyet biztosította be magának. A második futamban azonban ötödikként jó pályán egy kiváló időt futott, alig 2 másodperccel (6%-kal) a legjobb mögött. Így ismét a 21. helyezést (10%-on belül) érte el végül. A mérleg kiváló!

Köszönet minden partnernek és segítőnek, a Sí Szövetségnek, az Explosive Ski-nek, a Diósgyőri Gimnáziumnak a Fullsport SE-nek, a MiSI Atletikának és persze a hazai hónak, Bánkútnak! Hajrá!

Kékesi Márton FIS- adatlapja 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí magyar sportolók 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr474051335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása