HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Schladming Night Slalom - élménybeszámoló

2012.01.31. 19:44 :: Zsuzsi4

 

3_unnep.jpg

Elmondhatom, hogy életem egyik legnagyobb élménye volt a versenyt élőben végignézni, és minden síelés után csak kicsit is érdeklődőnek ajánlani tudom, hogy egyszer menjen ki és élvezze. Igazi ünnep, magával ragadó.

Sajnos hiába terveztem, hogy a képeket a verseny alatt folyamatosan megosztom a facebook-on, ennyi embert már nem bírt sávszélességgel a helyi mobil szolgáltató, 3G szinte egyáltalán nem volt, edge csak néha ugrott be. Olyan lassú volt, hogy választanom kellett: a versenyt élvezem, vagy a telefonomat bámulom. Hát én az elsőt választottam.


Előzmények:


Igyekeztünk korán odaérni, a jegyeink szerint 14 órától tudtunk bemenni a területünkre, így 13 órakor már kerestünk jó parkolhelyet  amely így nagyon kényelmes is volt, valamint a verseny végén nagy szolgálatot jelentett. Jegyeink a red  west zone-ba szóltak, amely előzetes várakozásunkkal szemben nem a tribün, hanem a pálya melletti rész. A 19 EUR-s bekerülési ár nem mondható igazán soknak, de tavaly még csak 10 EUR volt, panaszkodtak is a helyiek emiatt.

A város futcája már pezsgett, és kellemes meglepetésünkre magyar zászlót is árultak -  azt elfelejtettük megkérdezni, hogy látták a rajtlistát, vagy mindig teljes a repertoár. (Ugyanis versenylátogatásunk elsődleges célja Farkas Norbert magyar versenyző megfigyelése volt, aki hosszú idő után először képviselte az országot.) Arrra mindenesetre jó volt a zászló a kezünkben, hogy minden második büféből magyarul köszöntek ránk,  honfitársaink a téli szezonban megoldják a magyar munakanélküliség problémáját. Akik meg esetleg olasznak nézték a zászlót, azokkal meg gyors barátságot lehetett kötni a magyarázkodás közben. Mindenesetre mindenki nagy meglepetéssel és örömmel hallgatta, hogy lesz magyar induló is.

1_foter.jpg

Néhány forralt bor után a tömeggel vártuk az érkező versenyzőket a VIP bejárat mellett, akik 15-16 óra között jöttek a számukra leválasztott területen. Kellemes meglepetésként ért bennünket, hogy mindegyik legalább 1 lécét maga cipelte, a táskájával együtt. (Nem árt tudni, hogy az igazán nagyok 3-4 léccel mennek fel a rajtba, melyek párja 10-15 kg, de ezeket a waxmesterek szokták cipelni. A hátukon a táska meg még legalább ilyen nehéz a sok egyéb cuccal együtt).

A tribünökön kívül a nagy tömeg a pálya mellett áll, hosszú tömött halomban, szinte végig a pálya hosszán. Ennek a következménye, hogy a híresen meredek versenypálya mellett a logikusan hasonlóan meredek oldalon kell felfele mászni a kijegesedett hóban. Nagy élmény volt, vicces jelenetekkel  sokan a kezükben tartott több teli pohárral együtt csúszkáltak fenéken vissza. És ez az elfogyasztott alkohol mennyiségvel egyre több emberrel, egyre érdekesebben zajlott le. Ugyan a szervezők vájtak a hóba lépcsőfokokat, de ezek olyan nagyok voltak, hogy fellépni lehetetlen volt, négykézláb másztunk fel. Így mire felértünk, a hideggel problémánk semi nem volt  de konstatáltuk, hogy italért úgyis le kell majd menni.


A Planai-on:


Mire felértünk 16 órára, már javában folyt a pályanézés.

Akik esetleg nincsenek annyira otthon egy verseny szabályaival, azokkal szívesen megosztom: a pályában a versenyzők nem mehetnek le rendesen lendülettel, hanem úgymond megnézhetik, ami azt jelenti, hogy szépen ruccsolva,  oldalazva  lemennek, lesétálnak rajta és megjegyzik. Ennek az eredményét szoktuk látni a rajt előtti percekben a közvetítések során, amikor idiótának tűnő módon maguknak mondják végig a pályát, kezükkel mutogatva , hol jön átcsúszó, könyök, fordító stb. Futamonként 50-60 kapuval számolva mindenki számra világos, hogy ehhez komoly koncentráció szükséges, hiszen verseny közben döntési lehetőségre már ezred másodpercek maradnak. Érdekes volt az is, hogy a Világbajnoksággal ellentétben itt már nem volt rangsorolás, azaz a legmagasabb rajtszámú is a top 10-el együtt nézte a pályát.

7_keszites.jpg

A versenyzők a pályanézésről leérve lepihennek, majd az alacsony rajtszámúak indulnak is vissza a rajtba, ahol természetesen léccsere következik:  a waxmesterek a pálya és időjárási viszonyoktól függően más lécet adnak a lábukra.

Amint eltűntek a versenyzők, megjelentek a pályamunkások ezrei, és bizton mondhatjuk többen voltak, mint maguk a versenyzők. Nagyon profin kezelik, minden kapura jut lapátos ember, aki minden versenyző után igyekszik rendbeteni a kaput, és ezzel szép lassan ereszkedik lejjebb -  de helyette jönnek felülről. A dupla kordon között pisztolyos rendőrök  - nehogy a felajzott osztrákok esetleg Ivica Kostelicira támadjanak?

A pályát már hetekkel előtte lezárták, és tömörítették a havat, állítlag az utolsó napokban rengeteg ember taposta keményre a havat. Beszórják a havat valamilyen anyaggal, amely a viszonylagosan melegebb  minusz 1-2 fokos  időben is segít a gyors átfagyásban. És a pályanézés lezárultával óriási tömlőkből iszonyú mennyiségű vizet nyomtak még rá, az előbb említett sóval együtt. Ezzel érik el, hogy tükörjég legyen a pálya vonala. Talán ez ijesztően hat, viszont a versenyzők inkább örülnek neki, mert ez biztosítja, hogy a magasabb rajtszámú versenyzők is viszonylag standard körülmények között jöhetnek.

4_celbol.jpg

A hó szinte folyamatosan esett, hol jobban, hol kevésbé, a túrt havat azonban a pályamunkások igyekeztek félretolni. A legérdekesebb pályamunkás a FIS nagyhatalmú elnöke, Günther Hujara,  aki minden munkában tevőlegesen is részt kíván venni, így előttünk is elcsúszott a lapátjával egyetemben.

Az osztrákok tökéletesen szerveztek mindent: bejutás előtt a Gösser osztotta az egyik oldalon Gösser reklámos másik oldalon osztrák zászlót, amely lengetéskor a zöld Gösser bevillanásával sokszor magyarnak tűnt :)
Mi a magyar zászlóinkkal üde színfoltot képviseltünk, és mindenhol azonnal megnyíltak az emberek, kérdezősködtek. Elértük azt, hogy mire Farkas Norbi megjelent a pályán komoly szurkoltábora volt a környéken, és a hangzavar megközelítette az osztrák versenyzőknél megszokottat - no természetesen csak a szűk környezetünkben. A kis tűzijátékok és petárdák viszont kizárólag az osztrák versenyzőknek jártak, sokszor füstfelhőbe borítva a versenypályát is.

2_nezok.jpg

Mint minden ilyen nagy sporteseményem a speaker szerepe óriási  zenével, hergeléssel eléri azt, hogy mire elindul a futam, az egész pályaszél táncol, ordítozik és persze bereked. Ahol mi álltunk, az nagyjából a 2. részidő mérés magassága, és onnan a pálya fele belátható volt, a felső részre meg a lenti kivetítőn láthattunk rá.

Mondani sem kell, hogy az osztrák versenyzők érkezése mindig külön örömünnep, és szegény Ivica Kostelic az utóbbi napok nyilatkozataival a helyiek kedvence ellen nem hozta meg a pozitív hozzáállást: ha csak kiejtették a nevét, hangos fújolás nyomott el minden mást,  hiába kérte a speaker a közönséget.

Magáról a versenyről számokban, értékelésben repens már részletesen beszámolt, így ezzel versenyeznem teljesen felesleges s lehetetlen is  (:)) A mi kis különítményünk kedvencei, a svédek nem is szerepeltek rosszul, de szlovák barátaink Adam Zampa kiesésétől sokkal csalódottabbak voltak, mint mi Norbiétól, hiszen tőle már lassan világkupa pontszerzést várnak, Norbinak meg ez volt a debütálása.

6_Norbi.jpg

Nagyjából a román Barbutól kezdődött az a csapat, akiket a napi versenyekből jobban ismerünk személyesen, de sajnos onnan jelentősen meg is nőtt a kiesők száma. Végül Farkas Norbiból semmit nem is láttunk, mert az első 60 után elég sűrű ráindítás volt, a speaker sem nagyon követte, kik érkeznek, és Norbi előtti brazil versenyző nem jött el, így DNS-t kapott (did not start). Mi meg számoltuk, hogy most jön a brazil, utána Farkas Norbi, és mire visszanéztünk a pályára, ott esett ki Norbi éppen a felettünk lévő könyöknél -  a kiesők jelentős része ezt a kapukombinációt nem tudta megoldani.

Farkas Norbi elmondása alapján az első 3 kapu kicsit zaklatott volt még, ezután azonban a felső meredek résznél szépen elkapta az ütemet, és nagyon jól érezte magát,  azonban az első 3 kapu hibája az első részidő 3 sec-es hátrányában meglátszott. 2. részideje pedig már sajnos nem is volt.

A versenyzők a rajtban egy felhúzott sátorban melegednek, és TV-n nézhetik közben a versenyt, illetve el vannak látva minden földi jóval. Ez egy jelentős eltérés a többi versenyhez képest, ahol a hóesésben mindenki igyekszik a lehet legkevesebb időt ott tölteni, hogy minél kevésbé fagyjon át.

Az elfutók általában a szervező ország, helyi reménységei, vagy hírességei. Most a hírességet az osztrák Marlie Schild képviselte (vajon tudott tanácsokat adni férjurának?), a tehetségeket pedig az 1993-as Mario Karelly és az 1992-es Helmut Kainer volt,  mindketten az osztrák Eurpa Kupa csapat tagjai technikai számokban, várhatóan néhány éven belül bejuthatnak a Világkupás keretbe. A helyzet fintora, hogy egyikük sem tudta teljesíteni hiba vagy kapukihagyás nélkül a futamot

A rajtban is több ezer ember figyeli a versenyzők minden mozdulatát, ás a célban meg a teljes tribün figyel.

A kiesett vagy a 30-on kívüliek közvetlenül a célban nézik a 2. futamot, és akinek megadatott, honfitársait várja a neki megfelelő vérmérséklettel -  Ted Ligety-t például nagy hógolyóözön árasztotta el.

Mivel este 9-re az idő jelentősen lehűlt, a hó egyre jobban esett, és a szél is egyre jobban erőrekapott, a szabadban töltött 9 óra kellőképpen megtette hatását: majd megfagytunk.Ekkor várt még ránk a nagy tömegben való fenéken lecsúszás a hegyoldalról, mely legalább átmelegített bennünket. Leérvén a főutcára, ott a buli, zene nemcsak a színpadon, hanem a teljes városban még jó néhány órán át tartott.

Szóval ugyanazzal tudom befejezni, amivel kezdtem -  aki teheti egyszer látogasson el, nem fogja megbánni.

3 komment

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa magyar sportolók 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr83977505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sannyak 2012.02.03. 16:54:05

Zsuzsi!

Te Ausztriában élsz,vagy dolgozol?

Ha nem,akkor mennyi idővel a verseny előtt tudtál jegyet szerezni,és szállást szerezni,és hol?
Én a jövő évi VB-re szeretnék Schladmingba menni,és jelenleg nem vagyok túl optimista a szállást illetően.

Zsuzsi4 2012.02.04. 07:26:55

Nem élek Ausztriában.
Schladmingba Murauból mentünk át. Odafele a hegyen át, de óriási hó volt, visszafele az autópályán. Egy kicsit több, mint 1,5 óra volt, ami még bőven vállalható. Ott szállást biztosan nehéz lett volna szerezni. Jegyünket mi úgy kaptuk, de ottani ismerőseink előtte néhány nappal is vettek még a neten.
A Világbajnokság biztosan más. Mi tavaly voltunk Garmischban is a VB-n. Belépőinket a neten vettük, a VB oldalán, és azt érdemes minél hamarabb, mert az utolsó napokra a kurrensebb jegyek elfogytak. Szállás könnyebb volt, egyszerűen a booking.com-on vettünk 1 hónappal előtte. Ha nem ragaszkodsz nagyon közeli szálláshoz, akkor még volt bőven választék. És ilyenkor az osztrákok nagyon jól megoldják a helyi buszos közlekedést, nyugodtan hagyatkozhatsz arra.
Nem hiszem, hogy nagy gondod lesz, szerintem 1-2 hónappal előtte mindegyik megoldható aránylag könnyen és költségkímélően.

sannyak 2012.02.04. 09:51:33

@Zsuzsi4:

Én is voltam tavaly a VB-n Garmischban.
Én már akkor próbáltam jegyet rendelni mikor tavaly július végén elkezdték árusítani( női RTL,női-és férfi szlalom),de a női szlalomra pillanatok alatt elkapkodták a jó(nekem megfelelő) jegyeket,így ott csak a pálya mellé tudtam jegyet kapni,nem a lelátóra.De a jegyek már nálam voltak augusztus közepén.A szállással nagyot görcsöltem.Azt is elkezdtem keresni már a nyár közepén,és ami nekem jó volt onnan vagy elutasító választ kaptam,vagy egyáltalán semmilyen választ sem.Már keztdem ideges lenni,mikor találtam egy tavaly szeptemberben megnyílt ifjúsági szállást közvetlenül a sísánc alatt,ahol a szlalom versenyek is voltak.Így itt nagyon jól jártam,eltekintve a szlalomon elkövetett hegymászástól.
Azonkívül én voltam már kétszer 2010-ben,és 2011-ben a januári versenyen Flachauban is.Oda könnyebben tudtam szállást,és jegyet is szereznem.Az utóbbiban könnyebb dolgom van,mert beléptem a Kirchgasser-Fanclubba,és ha kérek onnan tudnak olcsóbb jegyet küldeni.
Schladminggal kapcsolatban az a félelmem,hogy már nézelődöm szállást illetően,és már egy csomó helyen nincs már hely.
Te tervezed,hogy a jövő évi VB-re is elmész?
süti beállítások módosítása