HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Schlierenzauer újabb győzelmével a Wielka rekordere lett

2012.01.24. 19:27 :: zbigniew

A zakopanei hétvége második versenyén az örömittas lengyel szurkolók új kedvencük, Kamil Stoch sikerét várták újfent, ami ezúttal most elmaradt, de teljesítménye így is top10-es helyezést eredményezett. A versenyt az előző nap zord időjárása miatt csak a 18. helyen végző Gregor Schlierenzauer nyerte, aki a szezonban 4., míg összeségében 39. Vk győzelmét szerezte, mellyel beérte az örökranglistán példaképét, Adam Malyszt! Az ifjú német titán, Richard Freitag ismét ezüstérmes helyen végzett, míg a 3. helyre az előző nap kiesett norvég Anders Bardal került föl!

Gregor Schlierenzauer adatlapja.doc              Zakopane HS134 adatbank.xls

Gregor Schlierenzauer páratlan tehetségének és szemtelenül fiatal korának köszönhetően az egyedüli síugró a mezőnyben, aki minden kézzel fogható rekordot megdönthet pályafutása során! Számtalan rekordot tart már most is, pedig még csak 22 éves, igaz, az eredményes versenyzést már jóval előtte, 16 évesen el kezdte és ha ilyen ütemben halad, mint most, akkor az elkövetkezendő 10 évben minden jelentős kupát, rekordot bezsebelhet! A „rekordvadász” jelzőt már korábban kiérdemelte, a 2008/09-es szezonban jó pár korábban megdönthetetlennek hitt rekordot is megdöntött, ilyen volt pl. a legtöbb szezonbeli Vk pont (2083), melytől Martin Schmittet (1833) fosztotta meg, aki közel tíz éven át volt e rekord büszke birtokosa, Schlierenzauer 250 ponttal fejelte meg akkor ezt a rekordot! Aztán a szezonbeli legtöbb Vk győzelem rekordjától a finnek egyik ikonját, Janne Ahonent ütötte el, hiszen az osztrák klasszis eggyel több győzelmet szerzett (13), mint egykori nagy ellenfele.

A legtöbb szezonbeli Vk érem (20) rekordját is Schmitttől „szedte” el, aki anno 2000-ben 17-szer állt föl a dobogóra. A rekordjait még hosszan lehetne sorolni, ami leginkább a szombati naphoz köthető az a Wielka Krokiewen megszerzett győzelmek számát jelenti! Korábban nem gondolta volna senki (legfőképp a Malysz szimpatizánsok nem), hogy a sáncon megrendezett jelentősebb versenyeket (Vk, GP, COC) egy idő után már nem a „wislai sas”, hanem Schlierenzauer nyeri és ő lesz a legújabb sáncgyőztes rekorder! A szombati győzelemmel összesen 8 versenyt nyert meg ezidáig a sáncon, 5-ször a Vk-ban, 3-szor pedig a Grand Prix-n diadalmaskodott (lásd a sánc adatlapot), így egy győzelemmel már mindenképp előrébb jár és ezt alighanem egy jó darabig nem is dönti meg senki! Ez a sánc nagyon bejön Schlierenzauernek, olyannyira, hogy ehhez fogható győzelmi rekordot csak Lahti nagysáncán jegyeztek idáig, ahol Matti Nykänen is 8-szor nyert versenyt a sáncon a Lahti Ski Games keretén belül! Ha csak a Vk versenyeket vesszük alapul, abban is ő a jobb most már, mert Malysz csak 4-szer nyert versenyt otthonában, a legutolsót épp tavaly. Ha szőrszálhasogató lennék, akkor még mindig Malyszt tekinteném a sáncon legtöbb versenyt megnyert sportolójának, mivel 4 Vk és 3 GP győzelme mellett még 3 FIS Race diadalt is jegyezhetünk a neve mellett (a hazai bajnoki címekről már nem is beszélve), amit 2003 és ’04 között szerzett meg. Ezeket a versenyeket azonban azért nem venném bele a számításba, mert itt – időnként egy-két szlovák ugró jelenléte mellett – legfőképp lengyelek versenyeztek! Schlierenzauer 39. Vk győzelme egyben azt is jelenti, hogy az örökranglistán feljött a második helyre, ahol utolérte Malyszt, aki utolsó győzelmét épp itt szerezte tavaly, s egy évvel később az osztrák ugró is! Nagy valószínűséggel Schlierenzauer ennél a számnál nem fog megállni, így előbb utóbb Malysznak a 3. hellyel kell majd beérnie, míg a jelenleg ranglistavezető Matti Nykänen sem érezheti magát biztonságban, hiszen Schlierenzauer még ebben a szezonban befoghatja őt, csupán 7 győzelem kell hozzá!

 A zakopanei szervezők elégedettek voltak a két versenyt illetően a részvételi arányokkal, attól féltek, hogy a nagy mester, Adam Malysz hiánya alaposan visszaveti a látogatottságot. Míg pénteken 15 ezren, addig Kamil Stoch győzelmének köszönhetően szombaton már 19 ezren döntöttek úgy, hogy a helyszínen izgulják végig a versenyt, nem pedig a televízió előtt! Tény, hogy ennél sokkal többen voltak a stadionokban az elmúlt években, hiszen amíg Malysz versenyzett (akár jól szerepelt, akár nem) jöttek az emberek a Wielka Krokiewre nem csak az ország számos területéről, hanem külföldről is, többek között Magyarországról, ahol ugyan jelenleg a síugrás gyerekcipőben jár, de az érdeklődés cseppet sem lanyhult a sportág iránt! Zakopane az egyik, ha nem a legnépszerűbb helyszíne a Vk szezonoknak, a városnak nem kell aggódnia hogy a Világkupát nélküle rendeznék az elkövetkezendő években, a Vk naptárból szinte kihagyhatatlan továbbra is! A Wielka Krokiew az elmúlt évek során számos fejlesztésen ment keresztül, évről-évre korszerűsítették a létesítményt, amely a maga nemében ma az egyik legjobb a világon! „Adam Malysz távollétében semmi sem változott itt” – nem titkolta elégedettségét Walter Hofer versenyigazgató. A Nemzetközi Sí Szövetséget ismételten lenyűgözte a rendezvény és Zakopane ezzel legalább 5 évre biztosította részvételét a Vk-ban. A lengyel Tátra fővárosa egymás után negyedik alkalommal is arra törekszik, hogy otthont adjon 2017-ben az északi sí-VB küzdelmeinek, mely ügyben tavasszal születik majd végleges döntés! Ha Kamil a jövőben stabil top10-es ugróvá növi ki magát, ha sikerül nagy elődjét, Malyszt kellőképpen helyettesíteni a csapatban és ha olyan tehetségek tűnnek föl mellette, mint a 17 éves Zniszczol (Mietusról, Kotról és a többiekről már nem is beszélve), akkor ez a nézőszám idővel csak gyarapodni fog!

A szombati verseny kvalifikációját az elmúlt napihoz képest már jobb körülmények közt rendezték, a hó nem esett és a szél is inkább segítette, mint hátráltatta a versenyzőket. A japánok nem képviseltették magukat egy fővel sem Zakopanéban, mivel a következő helyszín épp a Távol-Keleten, Sapporóban lesz, így inkább a hazai versenyekre próbáltak minél jobban felkészülni.

A selejtezőt most egy norvég nyerte Atle Pedersen Rönsen személyében, aki a legmesszebbre is repült (129,5 m), úgy mint a 3. helyen végző német Wank is. A második helyet egy hazai sportolónak, Maciej Kotnak sikerült megcsípnie! A nap negatív szenzációját az osztrák Martin Koch okozta, aki 104,5 m-es ugrásával nem jutott be a legjobb 50-be, így a lehető legrosszabb módon ünnepelhette meg másnap 30. születésnapját. Nem járt jobban Jurij Tepes sem, aki előző nap még a 8. helyen végzett a versenyen, most 107 m-es ugrása által ő is idő előtt kényszerült búcsúzásra! A versenyen még a pénteki kvaligyőztesnek, Piotr Zylanak és a dobogósoknak (D. Kornilov és K. Mietus) is volt mitől félniük, hiszen nem sokon múlt, hogy ők is kiessenek a selejtezőn! Mietus egyébként a 37., Kornilov a 38., míg Zyla az utolsó helyen jutott be az aznapi versenyre!

A verseny az előző naphoz képest két méterrel magasabb likból, a 12-es beülőből indult, ami nem volt véletlen választás a zsűri részéről, hiszen a verseny kezdetére igen csak felerősödött a szél, ráadásul hátszél formájában, amit még az ezért járó plusz pontok sem tudtak kellőképpen kompenzálni. A mezőny közel fele lement már, de igazán komoly ugrást  - épp az előbb említett ok miatt - senkitől sem láthattunk! Aztán a pénteki nap egyik hősére, Zniszczolra került a sor és közel 1,4 m/s-os hátszélben nem csak megugrotta, hanem túl is szárnyalta elsőként a K-pontot (123,5 m) és az addig vezető honfitársával, Maciej Kottal szemben több mint tíz pontos előnyre tett szert! A bolgár Zografski jött le ezután, aki 121,5 m-ével ugyan nem előzte meg a hazaiak legújabb kedvencét, de mindenképp pontszerző helyet ért ugrása, s végre a technikai szűrésen sem akadt fenn, mint azt az elmúlt időszakban pár alkalommal meg is történt. A norvég Gangnes „ijesztett” rá a lengyel srácra, aki ugyan nagyobbat ugrott (124 m) nála fél méterrel, de 8 tized pont hiányzott ahhoz, hogy meg is előzze őt. Csapattársa, a kvaligyőztes Rönsen viszont nagyot kicsit ugrott, csak 112 m-ig repült, mellyel nem tudott bekerülni a második sorozatba.

S ha már norvégokról van szó! Az a Johan Remen Evensen következett nem sokkal ezután, aki pénteken nem tudott versenyezni, pedig a rajtlistán szerepelt. Ennek oka nem volt más, mint egy szerencsétlen baleset, ugyanis csapattársával, Veltával röplabdázott még a selejtező előtt, s olyan pechesen mozdult a labdára, hogy elcsúszott és a térdébe erős fájdalom nyílalt, mely a verseny kezdetére sem múlt el. Másnapra javult a helyzet, a selejtezőről ugyan bejutott a versenyre, de onnan 111,5 m-es ugrásával a fináléba már nem, így idő előtt búcsúzott a versenytől. A norvégokra egyébként mostanság rájár a rúd, hiszen Romören porckorongsérvvel bajlódott még az ősszel, decemberben Hilde szenvedett csigolyatörést Oberstdorfban, míg a fiatal Brandt bokáját törte nemrég. Az eddig gyengélkedő Loitzl épp hogy csak bent maradt (a 30. helyet csípte meg), 116,5 m-es ugrása a nagy átlagot jelentette. A finnektől sem Happonent, sem Koivurantát nem zavarta az átlagosnál is erősebb hátszél (náluk mérték egyébként az egyik legerősebbet), mégis egyforma távolságot értek el (123,5 m) és közülük először Happonen, majd csapattársa is meg tudta előzni a hosszú ideje vezető Zniszczolt, kettejük közül pedig Happonen került az élre. A hazaiak egyik legjobbja, Zyla sem tudott mit kezdeni a széllel, csak 116 m.-en landolt, de ezzel ő még be tudott kerülni a második körre. Kornilov 110 métere viszont ehhez már igen kevésnek bizonyult, ő kiesett. Kisvártatva az elmúlt nap legjobb szlovénje, Prevc ugrott a körülményekhez képest kiemelkedőt, 125 m-ig szállt, mellyel az élre is került. Freund előző napi bakija után (ami akkor a győzelmébe került) most csak 122,5 m-ig repült, amivel csak a 10. helyre tudott bejönni. Valamivel kedvezőbb feltételek közt sikerült ugrania honfitársának, Freitagnak, aki a versenyen elsőként tudott 130 m fölé kerülnie (131 m) és 8 pontot vert az addig vezető Prevcre.

A legnagyobb érdeklődéssel várt ugró következett ezután, Stochra került a sor, aki mindössze csak 2 méterrel tudta túlugrani a K-pontot, mellyel így is csak a 17. helyre rangsorolódott. Ekkor meglepetésre a lengyelek legjobbja az ifjú Zniszczol állt a legjobb pozícióban, a 9. helyen állt. A pénteki verseny egyik nagy vesztese, a sűrű hóban bukó Morgenstern jött le, de ő sem tudta megváltani a világot 126 m-es ugrásával, a 8. helyről várhatta a folytatást. Vele ellentétben a másik nagy vesztesnek, Bardalnak viszont ki jött a lépés, 132 m-en landolt és 5 ponttal nem csak Freitagot előzte meg, de a második kört is ő várhatta a legkedvezőbb helyzetben, természetesen az élről. Már csak a két osztrák , Schlierenzauer és Kofler várt odafönn trénerük, Pointner indító jelére, akik ugrásaik után egyaránt reménykedhettek akár a verseny megnyerésében is, hiszen míg a „rekordvadász” (131,5 m) két ponttal, addig az összetett éllovas az első sorozat legnagyobb ugrásával (133 m) mindössze csak 6 tized ponttal volt lemaradva Bardal mögött, így izgalmas folytatásra volt kilátás a fináléban!

A zsűri a második körre eggyel feljebb vitette a beülőt, a 13-asból jöttek le az ugrók és az elért távolságokat tekintve jó döntésnek bizonyult, bár a szél cseppet sem csillapodott ezután sem. Az elsőként sorra kerülő Loitzl 127, míg Zauner már 132,5 m-ig repült, mellyel pár helyet tudtak javítani első körös helyezésükön. Ezután a zsűri óvatosnak bizonyult, fél méterrel lejjebb jöttek a pallóval, Zyla már a 12-esből indulhatott el és a 130 m-t (131 m) még így is túllépte, melynek nagyon megörültek a hazaiak, Zyla 10 pozíciót lépett előre a tabellán nagy ugrásának köszönhetően. Majd jött a norvég Sklett, aki a nap legnagyobb távolságával (137 m) kerek 20 métert javított első körös ugrásán és 12 pontos fórral vette át a vezetést Zylától, melyet nem is engedett ki a kezéből egy jó darabig, egyben a nap legnagyobb helyezés javítását is sikerült elérnie, a végeredményt illetően pedig a 26.-ról egészen a 12. helyig lépett előre!

A zsűri semmit sem bízott a véletlenre, még eggyel lejjebb hozták a beülőt, de ez Stochot egyáltalán nem zavarta! Úgy mint az első versenyen most is a második körben „robbantott”, 133,5 m-es ugrásával ismét tűzbe hozta az ekkorra már igen csak belelkesedett túlnyomórészt hazai közönséget! Stoch ezzel az ugrásával nem csak hogy átvette a vezetést a szintén remeklő Skletttől, hanem hozzá hasonlóan ő is tudta egy jó darabig tartani előnyét az őt követőkkel szemben. A sokadik ugró után Ammann tudta a legjobban megszorongatni Stochot, 130,5 m-es ugrásával két pontra meg is közelítette őt, de Freund már nem „kegyelmezett”, 131 m-ével átvette tőle a vezetést. Még egy lengyel volt fönn Zniszczol személyében, akiért nagyon szurkolt minden hazafi, hogy egy hasonló szép eredményt tudjon elérni, mint pénteken. Bár sikerült nagyobbat ugrania első köréhez képest (127 m), ez most kevés volt ahhoz, hogy pozícióját megtartsa, végül a 14. lett, amit szintén szép eredményként könyvelt el tőle mindenki! Morgenstern sem tudott javítani, 125,5 m-es talajfogása kicsi volt vetélytársaiénál, csak a 11. helyen végzett. Ahhoz képest, hogy eddigi 212 Vk versenyén 157-szer (!) is top10-en belül végzett kissé csalódásként érhette idei zakopanei szereplése! A finnektől Koivuranta (126,5 m) és Happonen (127 m) sem okozott csalódást, ugrásaik jól sikerültek és az elmúlt időszak legjobb teljesítményeit nyújtották Zakopanéban, mindketten a legjobb tízben végeztek. Ezután Prevc ugrott és ismét a legjobb szlovénnek bizonyult, 127 m-ével a 6. lett és ismét kiérdemelte a legjobb nem prekvalisnak járó „nap embere” megtisztelő címet!

Freitag következett és ismét megmutatta, hogy kötélből vannak az idegei, újból 131 m-en fogott talajt, mellyel csapattársát, Freundot utasította maga mögé a tabellán. Freitag egy sikertelen Négysáncverseny után sikerült visszatalálnia a helyes útra és két ezüstéremmel újfent bizonyította, hogy a legjobbak közt a helye! Schlierenzauerben dolgozhatott az adrenalin, hiszen elmúlt két versenye nem úgy sikerült, ahogy azt ő elképzelte. Hazájában, Bad Mitterndorfban egy szerencsétlen technikai probléma miatt veszített 100 pontot Koflerrel szemben, az első zakopanei versenye szintén pocsékra sikeredett, csak 18. lett egy igen szeles, havas versenyen, így mindenképpen bizonyítani akart egyik kedvenc sáncán! Most második ugrása is sikerült, fél méterrel ugrott nagyobbat (132 m) az előzőnél és a szezon eddigi legmagasabb pontszámával (300,3) vette át a vezetést Freitagtól, amit már nem is engedett ki a kezéből, így 39. Vk győzelmét szerezte, pontosan annyit, amennyit példaképe, Malysz szerzett egy évvel korábban ugyanitt! A sáncon 5. Vk sikerét ünnepelhette, összeségében pedig 8-szor sikerült győztesen elhagynia a sáncot, ami a nemzetközi versenyeket illetően rekordnak számít, beállította Matti Nykänen eddig csúcsát is! Schlierenzauer mostani győzelme a 10. osztrák Vk siker volt a szezonban, s mivel 12 egyéni verseny van még hátra a fináléig, akár egyéni szezonbeli rekordjukat (17) vagy a finnek csúcsát (18) is megdönthetik, hiszen jelenleg 3 ugrójuk is (Kofler, Morgenstern, Schlierenzauer) pazar formában versenyez!

Kofler és Bardal volt még hátra, akik egyaránt 126 m-ig repültek, ami nem volt elég ahhoz, hogy a versenyt megnyerjék, kettejük közül azonban a norvég ugró örülhetett jobban, hiszen ő legalább 3.-ként felfért a dobogóra, Kofler pedig leszorulva onnan a 4. helyen végzett!

Az összetettet illetően Schlierenzauer 50 pontnyit faragott Koflerrel szembeni hátrányán, de kettejük közti különbség az elkövetkezendő két versenyen elképzelhetően ismét nőni fog, hiszen a verseny utáni sajtótájékoztatón Gregor bejelentette, hogy az edzői stábbal egyetértve kihagyja a sapporói versenyeket, Kofler és Morgenstern azonban nem! A top10-es ugrók közül mindenki ott lesz, csak ő nem, így ha a norvég Bardal és csapattársa, Morgenstern is dobogós helyezéseket ér el az Okura sáncon, akkor még az összetettbeli dobogós helye is veszélybe kerülhet! Elmondása szerint a szezonban a legfontosabb célja a Négysánc győzelem volt, amit sikeresen abszolvált is, mivel kristálygömbje már van, így most a pihenést választotta, hogy aztán megújult erővel vágjon neki a még hátralévő versenyeknek, többek között a vikersundi sírepülő VB-nek, ahol célja nem is lehet más, mint hogy 2008 után ismét világbajnok lehessen!

Gregor Schlierenzauer:„Nagyon boldog vagyok ma, ez egy szenzációs nap volt! Tavaly példaképem, Adam Malysz szerezte itt a 39. Vk győzelmét, most pedig én! Ez egy csodálatos érzés! Itt Zakopanéban 5. alkalommal tudtam nyerni, többször mint Adam a Vk szezonok során, ez szinte hihetetlen! A tegnapi verseny nehéz körülmények közt zajlott, sajnos a zsűri sem állt a helyzet magaslatán, pechem is volt a versenyen, amihez néha szerencse is kell! Hogy a tegnapi versenyt megtudtam-e emészteni arra ma adtam meg a választ! :) Ebben a szezonban a legfontosabb cél számomra a Négysáncverseny megnyerése volt, melyet sikerült teljesítenem! Most optimistán tekintek a jövőbe! A szezon még nagyon hosszú, még lesz egy sírepülő VB is, így a következő versenyeket most kihagyom! Még hiányzik 8 győzelem, hogy Matti Nykänen rekordját megdöntsem, nem tudom, hogy még ebben a szezonban ez teljesíthető-e, majd meglátjuk! Szeretném megköszönni mindenkinek, akik támogattak, segítettek felkészülésemben! Nagyon boldog vagyok, hogy 22 évesen ennyi mindent elértem már!”

A dobogósok:  Freitag (2.), Schlierenzauer (1.) és Bardal (3.)

Teljes végeredmény: http://www.fis-ski.com/pdf/2012/JP/3174/2012JP3174RL.pdf

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr333744909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása