HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Hirscher nyert a zágrábi latyakban

2012.01.05. 18:24 :: repens

5°C, elfogadható látási viszonyok, ám a magas hőmérséklet miatt alig elfogadható pálya várta Zágráb mellett a világ legjobb férfi műlesiklóit. Az első futamban a rajtszám döntött mindenről, és mint a végén kiderült, Marcel Hirschernek az 1-es szám 1- helyet is ért. A remek második futamot bemutató Neureuther lett a 2.; Ivica Kostelić továbbra is el van átkozva szülőhazájában: ezúttal a 3. hellyel gyarapította épp csak az aranyat nélkülöző zágrábi gyűjteményét.

Az első futamban minden Marcel Hirscher mellett szólt: elsőként indulhatott a saját edzője által tűzött pályán. Nem biztos, hogy mindent kihozott ebből: nyerte ugyan a futamot, ám csak az alsó szakaszának köszönhetően - az pedig nagy kérdés, hogy ott ő volt olyan jó, vagy a pályaromlás jelentkezett hihetetlen gyorsan... André Myhrer alul több mint fél másodpercet veszített az osztrákkal szemben, így is 0,10-re követte (2.), Ivica Kostelić pedig 2 századdal Myhrer mögé sorolt be (3.). Felix Neureuther is alul kapott rengeteget (4.), majd Jean-Baptiste Grange kaputévesztéssel végződő gyenge menete után egyre egyértelműbbé vált: ebben a futamban a rajtszám döntött.

Cristian Deville az alsó szakaszon 7 tizedet szedett össze (5.), Mario Matt végig gyengébb volt, majd 2 másodperc lett a hátránya (7.). Manfred Mölgg (8.), Axel Bäck (9.), Giuliano Razzoli (16.) mind-mind a mezőny végére sorolódtak, az olasz csak az ominózus alsó szakaszon gyűjtött be másfél másodperc hátrányt...

Egyetlen esélyt a reklámszünetek alatt jobban összetoldozott pálya jelenthetett. A 16-os Benni Raich elég enervált sízésével nem élt az eséllyel, a 17-es Ted Ligety viszont igen: a 6. helyre érkezett - igaz, 1,6 másodperc hátránnyal. Kockáztatós menettel jött be Bäck-kel holtversenyben Jens Byggmark (9.), Fritz Dopfer pedig 24-es rajtszámmal szerezte meg a 11. helyet - ezen a pályán ez elképesztő teljesítménynek tűnt. Amennyire meglógott az eleje, annyira sűrű lett a mezőny a 9. helytől lefelé: Mattias Hargin (12.), a Pranger (13.)-Raich (14.)-Herbst (15.) osztrák trió, valamint a holtversenyben álló Janyk és Razzoli (16-16.) 0,26 másodpercen belülről indulhattak Byggmarkék ellen a második futamban.

Nagy bravúr Lars Elton Myhre 18. helye (36-ossal!), valamint Reto Schmidiger 23. pozíciója (33-assal). A két bravúrsíző között az olasz Stefano Gross és Mitja Valenčič (holtversenyben 19.-ek), az elég gyengén teljesítő Steve Missillier (21.), valamint egy másik olasz, Patrick Thaler (22.) zárt. Az első 30 névsorát három amerikai (Nolan Kasper 26., Jimmy Cochran 27., Will Brandenburg 28.) mellett Christoph Dreier (24.), Brad Spence (25.), Markus Larsson (29.), valamint Alexis Pinturault és Naoki Juasza (holtversenyben 30.-ak) egészítette ki. Az olvadozó pálya kapott tehát még egy mélyütést: a második futamba ezúttal nem 30, hanem 31 versenyző jutott...


A második futamra a szlovén edző igyekezett olyan gyors pályát összerakni, ami a lehető legkevésbé válik dagonyává a rajta síelők áldásos munkájának eredményeképp. Próbálkozását látható siker koronázta, a pálya csak kb. feleakkora intenzitással lassult, mint az első futamban. Persze, így is nagy előny volt az elsők között síelni.

Az első három síző élt is az eséllyel. Juasza mintaszerű futama (22.) után Pinturault nekirontott a pályának, főleg alul ért el remek részidőt (17.), majd Markus Larsson a meredek szakaszon bemutatott komolyabb hiba ellenére is sokat javított (18.). Az utánuk következő három amerikai viszont csak az utánuk következők dolgát nehezítette: Brandenburg szemre is gyenge síelést koronázott meg kieséssel, Cochran túl sokat kockáztatott, tigrisugrással zárt a hóban, Kasper legalább végigért, de csak ennek örülhetett (25.).

Spence a meredek részen hibázott, így a mezőny végén zárt (24.), igaz, így is a végig lassú tempót mutató Dreier előtt (26.). Schmidiger a középső szakaszon veszített sok időt (19.), Thaler viszont remek futammal vette át az ideiglenes vezetést (13.). Missillier profitált gyenge első futamából, hibátlan menettel a futam legjobb idejét érte el, és a 6. helyre repült előre. Valenčič számára a szlovén tűzésű pálya csak az alján jelentett némi előnyt, a 11. helyével bizonyára így is elégedett. Gross a középső szakaszon besokallt, több volt a futamában (10.), míg Myhre alul veszített rengeteget (16.). Razzoli egészen pocsék menetét (23.) Janyk hibákkal tarkított síelése követte (14.), majd végre jöhetett a reklámszünet, és a pályatakarítás.

A futam második felét nyitó osztrákokon viszont nem segített a kis pihenő: Herbst már felül óriási hibával biztosította be az utolsó helyet (27.), Raich továbbra sem a régi (19.), Pranger futamáról pedig épp ezért mindent elmond, hogy Raich-hal holtversenyben zárt (19.)... Hargin felül adta el az előnyét, így csak Missillier mögé sorolt be (7.), Dopfer pedig biztató részidővel kapura lépett. Bäck is a felső szakaszon veszített sokat (12.), míg Byggmark fokozatosan adta le az előnyét (9.).

Az utolsó reklámszünetet követően Mölgg bemutatott egy igazi "mölggös" második futamot: középen és alul is nagyokat hibázott, így is befért a Hargin és Byggmark közti 0,02 másodperces rés közepére (8.). Az osztrák "remeklés" folytatásaképp Matt kaput tévesztett, így már csak Hirscherben reménykedhettek a sógorok. Ligety már felül hatalmas hátrányba került, végül a 14. helyig zuhant hátra.

Deville is sokat adott le előnyéből az elhasználódott felső szakaszon, de úgy tűnt, amit lehet, kihozott a pályából (4.). Neureuther viszont megmutatta, lehet még az olasznál is jobban menni, a romló pályát is figyelembe véve alighanem ő síelt legjobban ebben a futamban - végül a 2. helyre volt elég neki. A német remek menete, na és a hatalmas szurkolóhad pedig még Ivica Kostelićnek is sok volt: a horvátok kedvence érezhetően erőlködött, nem érezte a ritmust - kikapott Neureuthertől, végül a 3. helyen zárt. Myhrer a középső szakasz tetején fél lábon síelt meg egy kaput, ennek tükrében szép teljesítmény, hogy "csak" az 5. helyre zuhant hátra. Hirscher viszont nem tett hasonló szívességet Neureuthernek, és egyben megkímélte Ivicát egy újabb őrjítő 2. helytől: jól gazdálkodva előnyével, különösebb hiba nélkül végigjött és nyerte a versenyt. Marad a csendes kérdés: mi lett volna, ha a rajtszámsorsolásnál más kapja az 1-est, Hirscher első futama ugyanis finoman szólva sem tűnt a legjobbnak...

Marcel Hirscher 6. alkalommal nyert a Világkupában, ezzel összetettben is átvette a vezetést. Ráadásul fontos pontokat szerzett a nagy rivális, címvédő Kostelić hazai pályáján. Neureuther 12., Ivica 46. dobogós helyét szerezte.

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr313522505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása