HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Századok harca: Kostelić 7 századdal verte Myhrert Flachauban

2011.12.22. 16:10 :: Dave985

Parádésan izgalmas, kiélezett küzdelmet hozott a férfi alpesi síelőknek Flachaura kiírt szlalomversenye: a dobogósokat mindössze 9 század másodperc választotta el egymástól. Elsősorban kiváló első menetével Ivica Kostelić győzedelmeskedett a villanyfényes viadalon, megelőzve a második körben top-időt repesztő André Myhrert, valamint a remek formának örvendő Cristian Deville-t. Minekután Svindål nem érkezett meg Flachauba, az összetettet jelenleg is vezető Marcel Hirscher összeomlott a vállára nehezedő teher alatt, a horvát síző 100 ponton belülre csökkentette hátrányát a pontversenyben.

 

2004 óta nem látogatott Flachauba a férfi mezőny. Akkortájt még a 70’-es generáció uralta a szakágat, Giorgio Rocca hozta el az első helyért járó fődíjat, megelőzve Rainer Schönfeldert és a német Alois Vogl-t, de a legjobbak közt találjuk Mattot, Raichot és Kostelićet is.

Apró hópelyhekben intenzíven hullott a csapadék egész nap, ami a verseny kezdetére sem akart alábbhagyni. A szervezőkről, pályamunkásokról csakis szuperlatívuszokban szólhatunk, szó szerint estek-keltek, hogy két menet között eltakarítsák az ideális ívre frissen hullott havat. A külső ívekre rakodó friss hó triplán megbüntetett minden apró hibát, jelentős sebességet lehetett veszíteni, ha valaki túlsodródott egy-egy kanyarvétel közben.

Megható pillanatoknak lehettek szemtanúi a kilátogatók, amikor az előfutók között – mindkét futamban – elsőként Mattias Lanzinger siklott le a pályán. A korábbi junior-világbajnok és összetett Európa Kupa-győztes, 31 esztendős sportoló három évvel ezelőtti kis híján tragikus kimenetelű kvitfjelli bukása után elsőként állt rajthoz szélesebb közönség előtt. Mint ismert, miután Lanzinger bal lábában több órás műtét árán sem tudták helyreállítani a vérkeringést, a norvég orvosi stáb a térdtől lefelé való amputáció mellett döntött. Idéntől újra sílécet csatolt, indult már sorstársainak rendezett versenyeken, legfőbb célként a 2014-es szocsi olimpia lebeg lelki szemei előtt.

 

André Myhrer (5.) rögtön az első kapuknál rontott egyet, lesodródásával azonban nem vesztett sok tempót, 35 százados elmaradása bizakodással tölthette el. Mario Matt (9.) ugyanazt a hibát elkövette, ám ő később sem tudott újítani, fél másodpercet kapott a svédtől. Manfred Mölgg (4.) remekül nyitott, a sokadik meredekebb rész végére már 26 százados előnyt vívott ki magának, a sorozásnál azonban ritmust tévesztett, így mindössze egyetlen századdal állhatott élre. Jean-Baptiste Grange (7.) lassanként emlékeztet tavalyi önmagára, különösen a technikás utolsó szakaszon volt meggyőző, a dobogótól nem sok választotta el. Marcel Hirschert (13.) a jelek szerint blokkolta a többezres közönség nagy elvárása, tempójával nem volt gond, rendszeres ütemtévesztéseivel annál több. Nehéz helyzete Ivica Kostelić (1.) egyébként messze nem makulátlan menete végén vált biztossá, amikor is a horvát 1,27 századot is rá tudott verni, Mölggöt jó 3 tizeddel utasította maga mögé. Cristian Deville (2.) folytatta idei remek sorozatát, két szektort követően 14 századdal még ő állt jobban, a végét azonban a látottak fényében briliánsan síelte Ivica, így az olasz előnye ugyanakkora hátrányba fordult át.

Felix Neureuther (6.) produkciójára sem lehetett panasz, az egy ritmusban abszolválható középső részen ő is felülmúlta a horvátot, de a végére összeszedett bő fél másodpercével is bőven elégedett lehetett. Reinfried Herbst (15.) többet fékezett a kelleténél, szektoronként annyit kapott, mint a német a célig. Az osztrák közönség elcsendesült, hiszen övéik foglalták el ekkortájt az utolsó három pozíciót. Steve Missilier (11.) jócskán bátrabb menettel rukkolt elő, a tiszta ívek elmaradoztak, alig került másodpercen kívülre. Axel Bäck (18.) nem igazán magabiztos menete után Giuliano Razzoli agilitását csodálhattuk meg, no, nem sokáig, rögtön az első vertikális kapunál bemutatott egy látványos esést. Jens Byggmark (14.) agresszív, sok hibával tarkított menete elékelő helyezést ért volna minden bizonnyal, amennyiben nem akad be az egyik kapuba keze, s nem veszít jelentős tempót.

Manfred Pranger (3.) mentette meg az osztrákok becsületét. Vöröslöttek a pirotechnikai eszközök, mire a 2009-es világbajnok a második szektorban már 3 tizeddel vezetett a horvát előtt. Hiába esett valamelyest vissza az utolsó kapuknál, 15 százados elmaradása bőven életben tartott győzelmi esélyeit. Mattias Hargin (19.) gyengén közepes menete után Ted Ligety (34.) reszkírozott fékevesztetten, két és fél másodperces hátránnyal ma nem lehetett továbbjutni. Nolan Kasper (20.) is rontást követett el, második futama azért nem volt veszélyben. Benjamin Raich (17.) nem tudott kitörni a középszerűségből. Mitja Valenčič (10.) rá nem jellemző módon csapkodóan, ám annál gyorsabban síelt, alig-alig került másodpercen kívülre.

A folytatásban Patrick Thaler (8.) parádéja emelendő ki elsőként, végérvényesen visszajött az élmezőnybe. Fritz Dopfer (12.) ismét megrázta magát, hasonlóan a kanadaiakhoz, a két nappal korábbi terített betli után ma három, versenyzőjük is ismételhetett: Julien Cousineau (22.),Brad Spence (25.) és Trevor White (30.) személyében. Pinturault (35.) kiesését Maxime Tissot (21.) viszonylag jó helyezése egyenlítette ki. Azzal együtt is két svájci is beverekedte magát a TOP-30-ba, hogy egy sor sízőjük távolmaradt a versenytől. A kétszeres junior-vb Reto Schmidiger (23.) továbbjutása simának mondható, Markus Vogel (30.) viszont csak egyetlen századdal ütötte ki Trevor White-ot. (31.) Svindål is inkább a karácsonyi készülődést választotta, a norvégek mégis jó napot zártak, Lars Elton Myhre (16.) például 45-ös rajtszámmal kért helyet a középmezőny sűrűjében, de az utána rajtoló Leif Kristian Haugen (26.) is a pontszerzés kapujába ért. Továbbjutott még az olasz, Stefano Gross (24.), az osztrák Christoph Dreier (27.), valamint még egy cseh, a változatosság kedvéért ezúttal Kryštof Krýzl. (29.) Szegény Roberto Nani sokáig szintén továbbjutónak érezhette magát, ám a bírók gondos méregetés után kizárták egy kapu szabálytalan vétele miatt.

A kiesők közül pozitív példaként a szlovák Adam Zampát (31.) és az orosz Alekszandr Horosilovot (35.) kell kiemelni, több neves sízőt utasítottak maguk mögé, mint például Jansrudot (40.), Schönfeldert (44.), Szaszakit (46.), Bankot (51.) és a kétszer is hatalmasat rontó Juaszát. (56.) Bode Miller a tízedik kapu előtt nem sokkal fejezte be mai szereplését, ami határozott előrelépés a 2 nappal korábbihoz képest…

Trevor White (27.) nem használta ki az ölébe pottyant lehetőséget, a másik 29 induló általa megbizonyosodhatott róla, hogyan nem szabad megsíelni a pálya kritikus pontjait. Markus Vogel (22.) és Kryštof Krýzl (24.) biztonsági menete után Christoph Dreier (18.) révén egy igazán erős sízést is láthattunk az osztrák edző tűzte pályán. Kár az alsó szakaszért, jelentősebb előrelépésre is lehetett volna kilátás. Haugen (21.), Spence (28.) és Gross (23.) a pálya bizonyos szakaszain tartották az osztrákot, egy-egy döntő hiba azonban megakadályozta, hogy összességében is versenyre kelljenek vele. Reto Schmidiger (17.) tervét már siker koronázta, mindössze 4 százados előnnyel átvette tőle a vezetést, ezzel normál VK- szlalomon legjobb eredményével zárt. Két indulót követően ő is már csak a harmadik helyen állt, mivel Julien Cousineau (15.) hat, Maxime Tissot (15.) pedig két századdal jobbnak bizonyult nála. Nolan Kasper (26.) szakította meg a jó sorozatot, fékezgetésekkel, mélyen vett fordulókkal mondjuk esélye sem volt előrelépni.

Egészen jól mentek a svédek, mindössze hét század döntött Mattias Hargin (13.) javára, míg ő a meredek részen volt igazán elemében, Axel Bäck (14.) a bújócskázós záró szakaszon mozgott jobban. Benjamin Raich (25.) sajnos leginkább sehol sem, úgy túlfordult az egyik kulcskombinációnál, hogy még a kezével is érintette a havat, minden sebességét elveszítve. Lars Elton Myhre (18.) a vastag pontszerzésre helyezte a hangsúlyt, Reinfried Herbst (11.) nyilván többet akart, idei önmagához mérten egészen jó menetet produkált, komoly előrelépésre így sem pályázhatott.

Jens Byggmark (8.) mindent feltett egy lapra, kiesés helyett ezúttal egy remek helyezés lett érte jutalma. Marcel Hirscher roppant dekoncentrált sízéssel nyitott, a táv felénél aztán ártalmatlan helyzetben lábai közé vett egy piros kaput. Fritz Dopfer (12.) elnyűhetetlen idén, ma sem tudott hibázni, kevéssel kikapott félig-meddig honfitársától, Herbsttől, legjobb szlalomos VK- helyezését így is összehozta. Steve Missilier (20.) felejtős, lagymatag menettel alaposan hátraesett. Mitja Valenčič (10.) hatalmasat küzdött a pályával, megérte, hiszen harmadik versenyén összehozta második TOP-10-es helyezését. Mario Matt (9.) már a pálya felső részén eladta mind a 4 tizedes előnyét, néhány századdal legalább a szlovént meg tudta előzni.

Patrick Thaler (6.) roppant agilisan vette az akadályokat, a legnehezebb szakaszon 4 tizedre hizlalta előnyét, maradt is belőle 25 század, ami karrierje negyedik TOP-6-os eredményét jelentette. Jean-Baptiste Grange (7.) mintha kezdené kilábalni a hullámvölgyből, kevéssel befért a második helyre. A franciánál is láthattuk, verhető fent Thaler, Felix Neureuther (4.) ezt kiegészítette egy parádés alsó szakasszal, bőséges, fél másodperces különbséget vert rá, amivel mintegy be is jelentkezett a dobogóra. A németnél is jobbat tudott azonban André Myhrer (2.), abszolút legjobb második futammal nagy nyomást helyezett minden fent várakozó vállára.

Manfred Mölgg zsinórban második versenyén nem tudott megbirkózni a teherrel, csúnyán benézett egy banánkaput. Manfred Pranger (5.) kevés előnyét már az első métereken elkövetett megingásával elvesztette, a végén csak a pillanatnyi harmadik helyre volt elég ideje. Az osztrák dobogóreményeknek Cristian Deville (3.) vetett véget. Az olasz századegyenlőségből érkezett a kritikus utolsó szakaszhoz, ahol talán látszott néhány kövéren vett kapu, akárhogyan is, de 2 századdal leszorult a második helyre. Ivica Kostelić (1.) 35 százados előny birtokában nem mehetett biztonságra, ennek megfelelően néhány század híján tartotta a svéd tempóját az első két szektorban, a végére azonban némiképp szétesett mozgása. Az eredményjelző 7 százados különbséget mutatott a horvát javára, így Beaver Creek után megnyerte idénybeli második műlesikló versenyét is.

Ivica Kostelić számára két szempontból is nagy jelentőséggel bírt ez a győzelem. Egyfelől megszerezte pályafutása 20. Világkupa-sikerét, amivel előretört az örökranglista 15. helyére. Másrészt Hirscher kiesése és Svindål távolmaradása miatt 100 ponton belülre került az összetett világkupa éllovasához képest, vagyis remek műlesikló formájának hála visszatért a küzdelembe.

Az olimpiai bronzérmes André Myhrer karrierje 9. VK- dobogójánál tart, míg Cristian Deville a Beaver Creek-i második hely után rögvest ismét felállhatott a pódiumra.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva érhetitek el! 

Az Alpesi Sí Világkupa-sorozat jövő héten folytatódik, a két ünnep között a férfiak 29-én Bormióban lesiklásban, a hölgyek Lienzben 28-án óriás-műlesiklásban, majd 29-én szlalomban mérik össze tudásukat.

 

A Szlalom Világkupa állása (3 fordulót követően):

1.       Ivica Kostelić: 245 pont

2.       Cristian Deville: 180 pont

3.       André Myhrer: 170 pont

4.       Marcel Hirscher: 160 pont

5.       Felix Neureuther: 136 pont

6.       Patrick Thaler: 112 pont

 

Az Összetett Világkupa állása (12 fordulót követően):

 

1.       Marcel Hirscher: 425 pont

2.       Aksel Lund Svindål: 416 pont

3.       Ted Ligety: 385 pont

4.       Beat Feuz: 360 pont

5.       Ivica Kostelić: 329 pont

6.       Hannes Reichelt: 310 pont

7.       Bode Miller: 298 pont

8.       Didier Cuche: 280 pont

9.       Kjetil Jansrud: 272 pont

10.   Fritz Dopfer: 203 pont

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr343486134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása