HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Lindsey Vonn mesterhármassal demoralizálta riválisait

2011.12.07. 17:30 :: Dave985

Két rekordkülönbségű diadal lesiklásban és egy kiélezett küzdelemben kiharcolt győzelem szuperóriás-műlesiklásban, 6 versenyt követően közel 240 pontos vezetés legnagyobb riválisával szemben. Így néz ki Lindsey Vonn mérlege az elmúlt hétvégi Lake Louise-i versenyek után. Talán a többiek idény eleji tompasága, talán a háromszoros Összetett Világkupa-győztes amerikai közelgő válása eredményezte ezt a régen tapasztalt dominanciát, az mindenesetre nyugodt szívvel kijelenthető már december elején is, hogy csak extrateljesítménnyel nyílhat esély Vonn egyeduralmának megszakítására. Mostani cikkünkben a hétvége eseményeit foglaljuk össze a szokottnál rövidebb kiadásban.

Rögtön az elején szögezzük le, a Lajos-tó mellett berendezett hírneves síparadicsom Lindsey Vonn régi vadászterülete, fölényének legbiztosabb megtestesítője. Alig 20 évesen itt nyerte meg élete első Világkupa-versenyét, itt következett a második és a negyedik is a sorban, majd 2007-ben ugyanitt csapott oda az asztalra, irdatlan fölénye előirányozta a következő évek lesikló versenyeinek egyhangúságát. Nem kevesebb, mint 8 győzelem fűződik nevéhez Kanadában, ezért is hatott meglepetés erejével, hogy egy évvel ezelőtt Maria Riesch kétszer is meg tudta verni kedvenc pályáján.

Az előzmények idén sem adtak okot túlzott bizakodásra, gondolhatunk itt menetrend szerint megjelenő hátfájdalmára, vagy közelgő válására. A jelek szerint inkább megerősítette mindez, mintsem ártott volna kötélidegeinek. Majdnem két másodperccel nyerte az első edzést, ami még úgyis megdöbbentette ellenlábasait, hogy egy-két kanyarnál levágta a kaput. Igazuk lett!

Pénteken három roppant visszafogott menettel kezdődött az idény első lesikló versenye, Mader (41.), Ferk (33.) és Ruíz Castillo (36.) is a pontszerző zónán kívül találta magát. Alice McKennis (8.) visszatérése viszont nagyszerűre sikeredett, a múlt december óta szalagszakadás miatt maródi coloradói lány pályafutása legjobb VK- helyezésének örülhetett. A hétvége további részében mondjuk nem volt sok köszönet, olyannyira visszaesett, hogy még a pontszerzésre sem volt esélye. Érdekes módon még ezzel a nagyszerű menetével sem élvezhette sokáig az éllovas szerepét, pechére az olaszok rutinos specialistája, Lucia Recchia (6.) is remek napot fogott ki, s mindössze három századdal felül tudta múlni időeredményét. A folytatásban is rettentően izgalmasan alakultak a dolgok, noha az első két helytől 2-4 tized között rendre elmaradtak a hölgyek, a helyezések közt apró századok döntöttek. Egyaránt 1:55,8 környéki időt repesztett Stuffer (12.), Fischbacher (13.), Suter (14.) és Merighetti (15.). A másik blokkot Fanchini (18.), Cook (18.), Rolland (20.), Fenninger (20.) és Kaufmann-Abderhalden (23.) alkotta, ők nagyjából két tizeddel elmaradtak előbbiektől.

Dominique Gisin (3.) törte meg az egyhangúságot, a felső szektorokban szebb, s mint kiderült tempósabb íveket talált, lényegében az ott szerzett 3 tizeddel vette át a vezetést az olasztól. Maria Höfl-Riesch (9.) elégedetlenül rázta a fejét a célban, több apró térvesztést is elkövetett, ugrásai sem volt tökéletesek, így még a pillanatnyi dobogóra sem tudott felkapaszkodni, nemhogy esetleg komoly nyomás alá helyezhette volna régi-új barátnőjét. A szám világbajnoka sem remekelt, Elisabeth Görgl (20.) mentségére legyen szólva, hogy az előző napi tréningen nagyot bukott (noha kb. egy perces fekvés után, mintha mi sem történt volna, tajtékozva leszáguldott a célba), a másnapi teljesítményéről ne is beszéljünk. A Tina Maze (35.) csapnivaló sízése után következő három hölgy sem hozták rá a frászt Gisinre, Lara Gut (11.), Pärson (17.) és Mancuso (16.) sem felelt meg az elvárásoknak.

 

Lindsey Vonn (1.) aznap alighanem megvalósította a tökéletes futamot, mondhatnánk kicsit bölcsészes hangvételben. Más magyarázatot aligha lehet találni arra, miként lehet bő két másodpercet verni egy szemre korrektnek tűnő menetre. Sebességben egészen más dimenziót képviselt, női szinten valószerűtlenül szűk íveket használt, az ugratókról pedig rakétaként robbant előre. A jövő nagy ígéreteként számon tartott norvég Sejersted (34.) nem is tudott köpni, nyelni ezek után. Marchand-Arvier (24.), Smith (29.) és Revillet (28.) néhány pontocskát még összekapirgáltak, Viktoria Rebensburg (4.) ennél többre aspirált, szektorról szektorra közelített Gisin részidőihez, a célban mindössze négy századdal maradt le róla, s mint kiderült, egy váratlan lesikló dobogóról egyben. Búslakodnia nem volt oka, toronymagasan legjobb szakági helyezését érte el. Nem sokkal később Fränzi Aufdenblatten (10.) is régóta nem tapasztalt magasságokba került.

Harmincon túlról hárman is káprázatos meglepetéssel szolgáltak az érte szorítóknak. Mariella Voglreiter (5.) friss szakági EK- győztesként a világ legjobbjai közt is letette névjegyét, majd Ilka Štuhec (6.) hengerelt. A szám 2008-as junior-világbajnoka másfél éves rehabilitáció után tért vissza, a szlovén gyorsasági szakág jövendőbeli csillaga lehet, ha fejlődését nem szakítják meg további sérülések. Ha lehet ezt fokozni, 40-es rajtszámmal érkezett a nap legnagyobb szenzációja, még egy nagy visszatérő, a lichtensteini színekben induló Tina Weirather (2.). Egyes egyedül neki sikerült két másodpercen belüli hátránnyal megúsznia a napot, ami élete messze legjobb eredményét jelentette. Az egykori osztrák lesikló világbajnok, Harti Weirather és a törpeállam nemzeti hőse, Hanni Wenzel – egyébként junior-vb – csemetéje három nagyon súlyos térdsérülés után sem adta fel. Megérte, mint már söldeni 12. helye is bizonyította.

A még később indulók közül háromnak termett babér, két francia, Pellissier (25.) és Gauthier (25.) századra azonos időt futottak, s némi meglepetésre a sor utolsó előtti tagja, Nicole Hosp (29.) is befért a pontszerzők közé.

A pénteki lesiklás részletes statisztikája (végeredmény, szektoridők, világranglistán bekövetkezett változások, stb.)

Másnap mínusz 10 fokos jégveremben folytatódtak a küzdelmek. Három középszerű menet (Schnarf a 22., Mader a 25., Recchia a 23.) után Leanne Smith (11.) állított fel versenyképes alapidőt, beállítva karrierje legjobb lesikló eredményét. Revillet (15.) még valamivel elmaradt tőle, honfitársnője, Marie Marchand-Arvier (2.) viszont fél másodpercnél is nagyobbat vert rá, ekkor még aligha gondolta volna bárki, hogy ez az energikus menet 2007 márciusa után újra dobogót érhet a pöttöm francia számára lesiklásban. Előző napi remeklése után mindjárt előnyös rajtszámmal indulhatott Tina Weirather (10.), s noha nem tudott ismételni, újabb TOP-10-es eredményével még feljebb kúszott a világranglistán, nem mellékesen Vonn mögött jelenleg második a szakági pontversenyben. Rolland (16.), Fischbacher (17.) és Fenninger (12.) közepes menete után Viktoria Rebensburg (4.) virított újra lesiklásban, a pillanatnyi második helyről várhatta a folytatást, s miután 4 századdal Dominique Gisin (5.) is elmaradt tőle, lassan csupán a szakág elvi legjobbjainak futamait kellett végigizgulnia.

Nem remekeltek pedig különösképp, mindent elárul, hogy a Merighetti (13.) után következő Elena Fanchini (7.) volt rá igazán veszélyes, amennyiben nem ugorja túl az utolsó katapultot, tán jó lehetett volna egy virtuális dobogóra. Fabienne Suter (14.) hozta pénteki formáját, Mancuso (23.), Maze (21.) sem tudott megújulni, Anja Pärson (34.) kiábrándító menetét nem lehetett hova tenni. A Lindsey Vonn (1.) síelte űridővel sem volt ez másként, igaz, másodjára „mindössze” 1,66 század másodperccel ugrott az élre. Maria Höfl- Riesch (6.) most sem tudott reagálni, sőt, annak is örülhetett, hogy Fanchinit megelőzve a negyedik helyre be tudott férni, míg Lara Gut (8.) hasonló szektoridők után a rövidebbet húzta. Elisabeth Görgl (3.) említett előzmények fényében nagyszerűen teljesített, a szám világbajnoknője nagyobb tempóval érkezett az utolsó kanyarokhoz, így kerülhetett egyetlen századdal Rebensburg elé a dobogóra.

Maruša Ferk (17.) megismételte tavaly ugyanitt felállított második legjobb lesikló eredményét, Voglreiternek (35.) és McKennisnek (38.) már nem volt válasza pénteki teljesítményére, Stacey Cook (9.) viszont újítani tudott. Pontot szerzett még sorrendben Stuffer (27.), Stefanie Moser (30.), Štuhec (28.), Sejersted (19.), Marshall (26.), 56-os rajtszámmal Gauthier (28.), valamint 58-assal újra Nicole Hosp (20.). Több szokványos kisodródás mellett sajnos sor került egy csúnyább bukásra is. Laurenne Ross csaknem 130 km/h sebességnél vesztette el az irányítást sílécei felett, csak a második védőháló tudta megállítani. Valósággal üvöltött a fájdalomtól, majdnem fél órás előkészület után vihette el a mentőhelikopter, de szerencsére kisebb térdhorzsoláson és arcplasztikán kívül egyéb baja nem esett, ma már rajthoz is szándékozik állni.

A szombati lesiklás részletes statisztikája (végeredmény, szektoridők, világranglistán bekövetkező változások, stb.)

Végezetül essék szó a vasárnapi záró számról, vagyis a Szuper-G-ről! A rövidebb, svájci edző tűzésében szokottnál is technikásabb pálya megtette hatását, valamelyest összerázódott a mezőny, kicsit felbolydultak az erőviszonyok. Harmadjára is Regina Madernek (20.) jutott az első hókotró szerepe, de idejét ismét felülmúlta rögtön az első vállalkozó a svédek ifjú reménységének, Kajsa Klingnek (13.) a személyében. Cook (32.) gyengébb menete után újabb TOP-10-es helyezéssel gazdagodott Elena Fanchini (10.), s kellemes meglepetésre a lesiklás egykori olimpiai ezüstérmese, Martina Schild (11.) is kitett végre magáért, igaz, a célban még nem volt oka örömre, hiszen egyetlen századdal csak a második helyre szorult. Merighetti (23.) rosszabbik, Rolland (15.) jobbik arcát mutatta vasárnap, Nicole Hosp érdekes módon erősebbik számában betlizett: kieséséig sem ment biztató szektoridőket. Idény előtt a szakági kristálygömböt sem tartotta elérhetetlen célnak, Gisin (19.) bemutatkozása ehhez mérten nem sikerült túl fényesre. Jessica Lindell-Vikarby (7.) ellenben átmentette remek óriás-műlesikló formáját a gyorsabb szakágra, laza két tizeddel az élre tudott állni.

Sokáig ő sem örülhetett, kicsinyke hátrányát ledolgozva Johanna Schnarf (6.) egyetlen századdal felülmúlta a svédet. A szám junior-világbajnoka, Elena Curtoni (38.) nem hengerelt ezúttal sem, Suter (17.) középszerű, Andrea Fischbacher (9.) egy fokkal jobb, Rebensburg (25.) előző két napi produkciójához mérten gyengécske menete vezette fel a kiemelt csoportot. Maria Höfl-Riesch (5.) sízése vasárnapra sem állt össze úgy Isten igazából, legalább a választott íveket tisztességgel meg tudta húzni, dinamikában azonban még mindig nagyon távol volt tavalyi önmagától. Görgl (8.) csak a pálya közepéig veszélyeztette az összetett címvédőjét, Pärson (16.) egy pillanatig sem. Derült égből villámcsapásként érhette viszont Anna Fenninger (2.) agilis futama, minek végén 7 tizedet javított időeredményén. Halkan megjegyezhettük: feladta a leckét Vonn-nak. Lara Gut (4.) és Julia Mancuso (3.) csak a dobogós helyekért volt versenyben, s Lindsey legnagyobb örömére mindketten meg is előzték Riescht.

Lindsey Vonn (1.) remekül kezdett, az első rövid szakaszon rögtön 2 tizedes előnyre tett szert, az egyik szűkre tűzött jobbosban aztán teret vesztett, de egy további hibájával együtt sem került akkora hátrányba, hogy végig magasabb sebességének köszönhetően a maga javára ne tudja fordítani a párharcot. Végül 19 század döntött a javára. Végre összerakott egy normális futamot Ruíz Castillo (14.) és Tina Maze (18.), Tina Weirather (12.) pedig képtelen volt hibázni múlt hétvégén. Pontot csipegetett még sorrendben Stuffer (23.), Altacher (22.), Marchand-Arvier (28.), Pellissier (21.), Sejersted (27.), Gagnon (26.) és életében először a német Veronique Hronek (29.).

A vasárnapi Szuper-G részletes statisztikája (végeredmény, szektoridők, világranglistán bekövetkező változások, stb.)

Lindsey Vonn múlt hétvégén több tekintetben is nagyban javított pozícióin. 422 pontjával már most toronymagasan vezeti az összetett pontversenyt, viszonyítási alapul nem Rebensburgot (286), de még csak nem is Görglt (243) célszerű venni, a 181 pontos Höfl-Riesch és a 169 egységgel álló Mancuso lemaradása már sokkalta relevánsabb. Másrészről az örökranglistákon is jelentős változásokról kell beszámolnunk. Pályafutása 45., lesiklásban szerzett 23. VK- győzelmével egyaránt egyetlen sikerre került Renate Götschl mutatójától, ami előbbi rangsor harmadik, utóbbi második helyét jelentené a számára. Szuper-G-ben még kecsegtetőbb helyzetbe hozta magát, ugyanis esetleges mai győzelmével már beérné a németek kiválóságát, Katja Seizingert, míg Götschl, „Mrs. Super-G” csúcsától két siker választja el.

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa szuper g 2011/2012

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr973445622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása