HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Kettős osztrák siker a kvitfjelli második lesikláson - Elkelt az összetett kristálygömb

2011.03.12. 21:10 :: juglans

A tegnapi nap után ismét lesiklásban mérkőztek meg a férfiak a világkupa pontokért. A dobogó nem sokat változott, legalábbis ami a helyezettek személyét illeti. A tegnapi bronzérmes Michael Walchhofer ezúttal az első helyet szerezte meg, míg Beat Feuz aranyát cserélte bronzra. Kettőjük közé a szintén osztrák, Klaus Kröll érkezett. Ivica Kostelić igaz ma csak 21. lett, matematikailag is bebiztosította összetett világkupa győzelmét. A szakági világkupában azonban még minden nyitott. Didier Cuche "fenyegetőzés" miatt pénzbírságot kapott.

Napos idő várta a mezőnyt szombaton Kvitfjell-ben. A pályára sok panasz nem lehetett. A hétvége eseményeihez tartozik, hogy Didier Cuche-t 5.000 svájci frankra büntette a Szövetség, miután a svájci megfenyegette Gunter Hujarát, hogy megtámadja a nyilvánosság előtt, amennyiben nem simítják le a a pálya egyik bukkanóját, amely véleménye szerint balesetveszélyes.

A versenyt Ivica Kostelić nyitotta, futamának felső szakaszán egy apró kisodródást leszámítva nem hibázott, a pálya alsó részén (mint utóbb kiderült - sokan itt verték meg, jó pár tizeddel) hibáktól mentesen, ám lassan jött. (21) Joachim Puchner a pálya középső részén vesztett teret, 16 századdal kapott ki a horváttól. (25) Marc Gisin szép íveket választott, a végsebességével sem volt probléma (17), Patrik Järbyn-nek az ugratókkal gyűlt meg a baja - kalimpált, érkezései is csúnyára sikeredtek. (23) Nem sokáig tartott Stephan Kepler pozitív visszatérése. A német wengeni visszatérése után tegnap indult újra a VK-ban. Ma ismét bukás lett futamának vége, miután az egyik ugrató utáni érkezéskor hátrakerült a súlypontja, szétcsúsztak lécei, hátraesett, és a hálóban kötött ki. Szerencsére saját lábán hagyta el a pályát.



Dominik Paris-t is az ugratók "viccelték meg": az elsőt követően egy lábra érkezett, a második után pedig jelentős térvesztéssel kellett szembesülnie, végül a pálya alján az egyik kapuhoz ment túl közel, de végül célba ért. (38) Adrien Théaux hasonló futamot jött, mint az eddig vezető Gisin, ám egy tizeddel megelőzte a svájcit (11), ám nem sokáig örülhetett az első helynek, Patrick Küng a középső részen jött kiválóan, ahol fél másodperces előnyt szedett össze, a sebessége kiváló volt, ami ellensúlyozta apró hibáit. (5) Andrej Šporn még nála is jobb volt, nem tudott Küng-féle középső szakaszt produkálni, de az 1 tizedes előny is előny, amellyel az élre állt. (4) Christof Innerhofer jelentősen jobban jött mint tegnap, apróbb hibákat vétett, az ugratói nem voltak tökéletesek. (13)

Rövid szünet következett, hogy miért az rejtély maradt... A pihenő után Andrej Jerman indult, a felső szakaszon választhatott volna jobb íveket is, a végén azonban felállhatott az ideiglenes dobogóra. (9) Innerhofer után gondolhatták az olaszok, hogy a mai nap sikeresebb lesz számukra, mint a pénteki. Werner Heel tett róla, hogy ne így legyen: lassú volt, jelentős hátrányt szedett össze. (31) Beat Feuz duplázásra hajtott: a Kepler-féle ugratón érkezéskor fordult el a teste, de összességében kitűnően jött - hosszú időre átvette a vezetést. (3) Carlo Janka a középső részen még jobban állt, mint honfitársa, az alsó szakaszon azonban nem tudta Feuz-zal felvenni a versenyt, a sebességével akadtak problémák. (6) Peter Fill kalimpálós ugratóival (22), Romed Baumann pedig alacsony sebességével lehetett elégedetlen. (14)

Aksel Lund Svindal az év elején Lake Louise-ban még bronzérmes tudott lenni lesiklásban, tegnap viszont a 3 pontot érő 28. helyet szerezte meg - ma tovább faragott ezen, és idei legrosszabb lesikló eredményét produkálta. Nem meglepő, hisz sok apró hibát vétett; az ugratón, ahol Keppler is hibázott ő is kalimpált kezeivel, és a sebessége sem volt megfelelő. (37) Erik Guay volt az első példa arra (ahogy azt már korábban írtam), hogy Kostelić a pálya alsó szakaszán rosszul jött. A kanadai már a pálya tetején 6 tizedes hátrányt hozott össze, és egy a horváthoz hasonló idő volt tőle várható, a pálya alsó részén azonban szép íveket választott, gyors volt, így a mezőny első felébe érkezett. (12)

Silvan Zurbriggen ránézésre nem vétett nagy hibát, apróbb lesodródásai igaz voltak, de futamának méregfoga leginkább a sebesség-hiány volt. (29) Eddig tartott Beat Feuz reménye a duplázásra. Klaus Kröll a pálya tetején fél másodperc körüli hátrányt gyűjtött, a pálya alján azonban kitűnően jött, és ledolgozva ezt az élre állt. (2) Didier Cuche előtt nagy esély állt, hogy ne dőljön máris el az összetett világkupa sorsa. A svájci azonban nem tudott úgy jönni, ahogy kellett volna, a Keppler-ugratón érkezett szörnyen rosszul, kizökkent a ritmusból, így sokat vesztett tempójából (7) - ezzel eldőlt, hogy Ivica Kostelić-től már matematikailag sem nyerhető el az összetett világkupa, előnye  518 pontra nőtt, míg a szezonból már csak 5 futam van, azaz 500 pont szerezhető. Következett a végső győztes: Michael Walchhofer. Az osztrák a futam eddigi legjobb sebességével érkezett a célba (136,1 km/h), nem mutatott hibátlan menetet, mégis átvette a vezetést. (1)



Ambrosi Hoffmann folyamatosan növelte hátrányát, kisebb hibákat vétett (10), Steven Nyman a felső ugratós érkezése után sodródott le. (20) Hans Olsson nagyobb fékezésekkel síelt (19), Yannick Bertrand viszont szemre nagy hibát nem vétett, az élen állókhoz képest azonban messze volt. (18)

Tobias Grünenfelder a középső részen nem igazán találta az íveket, sokszor lesodródott. (34) Guillermo Fayed nem tudta megismételni tegnapi top10-es eredményét, már a pálya 1. kanyarjában előrebillent, később szintén voltak komolyabb kisodródásai. (39) Johan Clarey (15) és Jan Hudec kezet foghatnának egymással. Utolsókként jöttek és századra azonos időt síeltek. Clarey a pálya második szektoráig fél másodperces hátrányt szedett össze, az alsóbb részeken azonban már jobban jött, míg Hudec az S kanyar bemenetelénél ingott meg, egy nagyobb fékezésre kényszerült.

Harmincon kívüliek közül elsőként Matteo Marsaglia említendő, az olaszok számára vigasz lehetett, hiszen magas rajtszámúak közül legmagasabbal (52-es) a legjobb helyen jött be (7. - holtversenyben Cuche-el) - idei legjobb eredménye, miután kitzbüheli kombinációs 9. helyét javította meg. Egymás után következett két pontszerző, először 47-essel az amerikai Erik Fisher (25), majd 48-assal a cseh Ondřej Bank (24). Idén negyedjére szerzett pontot a finnek fiatalja Andreas Romar. (27) Utolsó pontszerzőként Vitus Lüönd érkezett, aki kétszer is nekivághatott a pályának, miután elsőre az előtte érkező osztrák Manuel Kramer bukása miatt megállították. (30)

A verseny részletes statisztikája a linkre kattintva elérhető.

Michael Walchhofer tegnapi bronzérmét aranyra cserélte. Ezzel idei negyedik győzelmét aratta a ma-holnap 36 éves síző. Az év végén visszavonuló osztrák nagy lépést tett negyedik lesikló kristálygömbjének megnyerése érdekében, miután a vele harcban álló Didier Cuche csak a 7. helyen ért célba. Amennyiben sikerül megszereznie a szakági győzelmet utoléri az örökranglista csúcstartóját, Franz Klammert. 238 világkupa induláson van túl, amelyből 49-szer dobogón végzett, 19. aranyérmét szerezte.

A tegnapi 7. Klaus Kröll, ezúttal dobogóra állhatott, idén harmadjára, és ezzel kettős osztrák siker született. Wengenben tudott győzni, most pedig egy tizeden múlott, hogy megismételje ezt a teljesítményét. A harmincon túliak táborát erősítő osztrák 128-szor állt be a rajtgépbe, amiből eddig 11-szer dobogón végzett.
 

Beat Feuz ma sem állt meg, ha már tegnap megszerezte VK-pályafutása első győzelmét, most bezsebelte a másodikat is, igaz most nem csillogott olyan fényesen, a bronzéremig jutott. A fiatal svájci junior világbajnok (2007. Altenmarkt-Zauchensee) 2006 óta tagja a világkupa népes táborának, a sikerekre azonban sokat kellett várnia, amely sérüléseinek is köszönhető. Idén azonban a rendszeres pontszerzők között tudhatja magát, általában top20-ban végez. 37 vk-start szerepel a neve mellett.




 

Szólj hozzá!

Címkék: lesiklás alpesi sí alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr192734324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása