HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Mario Matt Kranjska Gorán is győzött

2011.03.06. 20:02 :: juglans

Hét verseny van még hátra a 2010/11-es világkupa idényből, amelynek e hétvégi helyszíne Kranjska Gora, ahol szlalomban csapott össze a férfiak világkupa mezőnye. Ivica Kostelić pontot tehetett volna a szlalom szakági világkupa körüli kérdőjelre, vagy akár Jean-Baptiste Grange léphetett volna nagyot ugyanezen kristálygömb megnyeréséért. Azonban se a horvátnak, se a franciának nem úgy sült el a mai nap, ahogy szerették volna... A dobogón szereplők viszont nem szomorkodhattak. Mario Matt Bansko után ismét aranyérmet szerzett. A második helyen holtversenyben Nolan Kasper és Axel Bäck ért célba, mindkettőjük pályafutása első dobogós helyét megszerezve. A hazai közönség Mitja Dragšič-ot búcsúztatta.

Plusz 2 fok és napos idő várta a versenyzőket Kranjska Gorán délelőtt. Az első futam pályáját Ante Kostelić tűzte, amiből fia nagy előnyre tehetett volna szert közvetlen ellenfeleivel szemben. Amint az utóbb kiderült: a pálya sokakat megtréfált.

Az első futamot a svéd André Myhrer nyitotta, komolyabb hibát nem vétett (3), majd a világkupáért harcban lévő Jean-Baptiste Grange zaklatott középső résszel és egy kapura lépéssel végződött futamot követően búcsúzott. (DNF) Reinfried Herbst nem tudta felvenni az iramot Myhrer-rel és jó pár tizedes hátránnyal ért célba. (10) Mario Matt a kapuktól messze síelt, szét-szétcsúsztak a lábai, a meredeken sem mutatott tökéletes síelést, nagyokat kellett fékeznie, ami a tempója rovására ment. (5) Mattias Hargin a meredek szakaszra érkezett nagy tempóval, ami hibákban mutatkozott meg (15), Manfred Mölgg viszont kitűnően jött le a hegyről, és 1 százados előnnyel az élre állt. (2)

Ivica Kostelić számára egy feladat volt: leérni, hiba nélkül, viszonylag jó helyen. A horvát ennek eleget is tett, nem kockáztatott, inkább a biztonságra ment, aminek talán picit nagyobb hátrány lett a vége. (11) Giuliano Razzoli kiesésével folytatódott a verseny. Az olasz a pálya felső részén borult az oldalára (DNF), hasonló gondokkal kellett megküzdenie Felix Neureuthernek, aki a 4. kapunál került mélyre, de meg tudta menteni hibáját, később azonban közel ment az egyik kapuhoz, aminek az előtte érkező olaszhoz hasonlóan kiesés lett a vége. (DNF) Manfred Pranger a letörésnél került bajba: először mélyre, majd messzire került a kaputól, ami 9 tizedbe került számára. (16)

Cristian Deville az alsó részt "rontotta el" két nagyobb fékezéssel, miután válalhatatlanul nagy tempóval érkezett a meredekre (6), a kiesők táborát erősítette Michael Janyk: már a pálya elején bajai adódtak, sokat kockáztatott, és a letörés után kapura lépett. (DNF) Julien Cousineau az (ideiglenes) utolsó helyre érkezett hibákkal teli futamot követően. (19) Steve Missillier-nek is a felső rész okozta a nehézséget, míg a pálya középén kiválóan jött. (4) Jens Byggmark-nak egy nagyobb korrigálásra volt szüksége, miután mélyre került. (12)

Ted Ligety szemre nagy hibát nem vétett, de két másodperces hátránnyal csúszott át a célvonalon. (23) Axel Bäck tett róla, hogy még szorosabb legyen az első futam végeredménye. a svéd pattogós menetet jött, apróbb hibákkal, végül pedig 1 századdal átvette a vezetést. (1) Marc Gini a meredek szakasz előtt került mélyre, ami miatt sokat vesztett sebességéből. (9) A hazaiak reménysége Mitja Valenčič bizonytalankodott, de egy másodpercen belül maradt az élen álló Bäck-hez képest, amit a szurkolók boldogan fogadtak. (14) Naoki Yuasa menetére sem lehetett panasz, kitűnő helyen ért célba (8), ezzel szemben Markus Larsson menete közel sem volt tökéletes, a meredeken nagyon messze került a kapuktól, nagy hátrányt szedett össze. (22)



Az amerikaiak fiatal titánja, Nolan Kasper a pálya első kétharmadán remekül jött, a meredek elején hibázgatott, de ez nem hátráltatta egy jó eredmény elérésében. (7) Három kieső folytatta a sort: Urs Imboden az oldalára dőlt (DNF), Brad Spence kapura lépett (DNF), Ondřej Banknak pedig az egyensúlyával akadtak gondjai, előre került a súlypontja (DNF). Markus Vogel hasonló nehézségekkel nézett szembe, mint az előtte induló cseh, de ő megmentette menetét. (13)

Nem sokáig kellett várni az újabb kiesőre: Lars Elton Myhre a 3. kapuig jutott, ahol az oldalára esett. (DNF) Trevor White hasonló hibát vétett, mint az előtte induló norvég, igaz neki kisebb és könnyebben korrigálható módon sikerült bakiznia (25), Fritz Dopfer pedig a kapuktól messze síelt. (21) Justin Murisier a meredek előtt majdnem kiesett, mikor is hátrakerült a súlypontja, de be tudta forgatni léceit. (24)

A harminc feletti rajtszámmal indulók közül Christoph Dreier ért a legjobb helyen célba az első futamban (35-össel 17.), közvetlenül mögötte, egy tizeddel lemaradva szelte át a célvonalat Filip Trejbal (46-ossal 18.). A francia Maxime Tissot is befért a legjobb 20-ba (20. 31-essel). Az utolsó öt továbbjutó helyet kibérelték maguknak a magasabb rajtszámúak. Köztük volt Wolfgang Hörl (44-essel 26.), a kanadai Paul Stutz (45-össel 27.) és a fiatal svájci Reto Schmidiger (36-ossal 28.). Az idei szezonban először állt rajthoz a világkupában a német Philipp Schmid, aki a legmagasabb rajtszámú továbbjutó volt a mai nap (29. 59-essel). Az utolsó 30. helyet Patrick Bechter csípte el (48-assal), a világkupában újonc norvég Johansen Truls-t megelőzve egy tizeddel.

Az első futam végeredménye tehát igen szorosra sikerült. Az első három helyezett 2 századon belül volt, míg az első 14., Mitja Valenčič-el bezárólag egy másodperces hátrányon belül tudhatta magát az élen álló Matthoz képest. Azaz bármi megtörténhet alapon, izgalmas második futamra számíthattak az alpesi sí fanatikusai. Ami a világkupát illetően kiemelendő André Myhrer jól állt, hiszen a svéd egy jó eredménnyel közelebb kerülhetett volna a szakági éllovashoz. A  legjobb reményei azonban Ivica Kostelić-nek voltak, miután legfőbb riválisa Jean-Baptiste Grange már az első futamban búcsúzott. Ha a horvát a második helyen végez, eldől a kristálygömb sorsa, persze akkor se lett volna kétségbeesésre oka, ha kevesebb pontot szerez, hiszen növelte volna előnyét. A "ha"-val kezdődő mondatok azonban a sportban nem léteznek...

Újoncok:

Johanes Truls (1989) - norvég: junior VB: 13. hely (2009. Garmisch-Partenkirchen - szlalom).  Európa Kupa: 28 rajt, legjobb hely: 6. (2010. Bansko - szlalom). FIS versenyek: 184 rajt, 18 dobogó, 4 győzelem.

Tim Lüscher
(1990) - svájci: Európa Kupa: 12 rajt - legjobb hely: 5. (2011. Oberjoch - szlalom). FIS versenyek: 173 rajt, 7 dobogó, 3 győzelem.

 

Roberto Nani (1988) - olasz: Európa Kupa: 18 rajt - legjobb hely: 14. (2011. Zuoz - szlalom). FIS versenyek: 153 rajt, 17 dobogó, 5 győzelem.
 

 

Klemen Kosi (1991) - szlovén: junior VB: 4. hely (2011. Crans Montana - szlalom). Európa Kupa: 9 rajt - legjobb hely: 36. (2011. Wengen - Szuper-G). FIS versenyek: 124 rajt, 11 dobogó, 4 győzelem.

 

 

----------------------------------------------------------------------------

A mai volt a hazai környezetben versenyző Mitja Dragšič utolsó Világkupa-fellépése. A júliusban még csak 32 esztendős szlovén technikai specialista döntését a sok sérülés és formahanyatlás okozta motivációvesztéssel indokolta. Dragšič karrierje mesésen kezdődött, 1997-ben junior-világbajnokságot nyert Schladming legendás műlesikló pályáján, a Planai-on, majd két év elteltével bronzérmet akasztottak a nyakába óriás-műlesiklásban. A 2000-es évek elején négy győzelmet, ezekkel együtt összesen 14 dobogós helyezést szerzett az Európa Kupában, a szakági tabellán egy második és egy harmadik helyezéssel zárt. A későbbi világbajnok Manfred Pranger, vagy a hozzá hasonlóan kevésbé sikeres pályafutást maga mögött tudó Stéphane Tissot voltak legnagyobb ellenlábasai.

Még 1997-re datálható VK- debütálása, ám első pontjait csak 5 év múlva szerezte Adelbodenben. Pályafutása során nyolc alkalommal zárt a legjobb 10 között, ebből kétszer csak egyetlen pozíció választotta el a dobogótól (2004, Flachau és 2008 Bormio). A 2007/2008-as szezon jelentette karrierje csúcspontját, akkor a szakági VK 16. helyén zárt. Következő idényben négy TOP-20-as eredményt tud csak felmutatni, utoljára épp Kranjszka Gorán mondhatta magát pontszerzőnek 25. helyével. Világbajnokságokról a 2005-ös 8. helyezése emelkedik ki, az azóta rendezett két világbajnokságon (Garmischba nem jutott ki) valamint olimpián helyezetlenül zárt.

A négyszeres szlovén bajnok Dragšič nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, vagyis Matjaž Vrhovnik, pláne az olimpiai bronzérmes Jure Košir után nem tudta meghatározó tényezővé emelni a szlovén szlalomot.

---------------------------------------------------------------------------------------

Hasonló körülmények fogadták a mezőnyt délután is. Pár fokkal volt melegebb, a nap pedig továbbra is sütött. A pályát a kanadai Dusan Grasic tűzte, a kanadaiak azonban ehhez vérmes reményeket nem igazán fűzhettek, hiszen a legjobb Julien Cousineau volt, a maga 19. helyével.

Patrick Bechter indulhatott elsőként: a meredeken sokszor előrekerült a súlypontja - nem is tudott senkit megelőzni. (23) A német Philipp Schmid második VK-futamán (éppen itt, Kranjska Gorán indult 2009-ban, kizárták) pontot szerzett: a felső részt szépen, ritmusosan oldotta meg, a letörésnél messze került ugyan az egyik kaputól, de 9 tizedes előnnyel vette át a vezetést. (20) Reto Schmidigernek már nem sikerült az élre állnia, a szlalom kétszeres junior világbajnoka a meredeken hibázgatott. (22) Paul Stutz a felső részen remekelt (a mezőnyben az első szektorban a legjobb időt síelte), a meredeken azonban hibázott, oldalra kilendült. (DNF) Wolfgang Hörl is a felső részen növelte előnyét, amelyet a célig meg is tartott. (19) Trevor White magabiztos rajtot vett, majd a meredeken két nagyobb fékezéssel kellett agresszívitásából visszavennie. (21)

Justin Murisier a cél előtt 3-4 kapuval még kitűnően állt, ott azonban előrebillent és bukdácsolva igaz, de átment a célvonalon, sőt 3 századdal még a vezetést is átvette. (18) Ted Ligety futama kapura lépéssel végződött (DNF). Markus Larsson remekelt a pálya felső kétharmadán, a meredeken viszont vétett pár kisebb hibát (12), hasonló menetet produkált Fritz Dopfer is (17). Maxime Tissot sokat javított első futamos helyezéséhez képest, annak ellenére, hogy a meredeken sokszor mélyre került. (11)

Julien Cousineau valóban nem tudta előnnyé kovácsolni a kanadai tűzésű pályát, jelentős késésben volt szinte minden kapunál a meredek, alsó szakaszon. (15) Filip Trejbal 3-4 kapun keresztül vitte magával azt a ritmusvesztést, amit az előtte sokak által megszenvdett alsó szakasz tetején szedett össze. (16) Christoph Dreier idei második pontszerzését könyvelhette el (még decemberben volt 10. Val d'Isere-ben), Tissot-hoz képest azonban lassúnak bizonyult.  (13) Manfred Pranger ritmusos felső szakasz után a lába közé vett egy kaput (DNF), Mattias Hargin pedig a lankásabb felső és középső részen szedett össze nagyobbacska hátrányt. (10)

Mitja Valenčič a pálya tetején majdnem kiesett, végül minden ellenőrző ponton nagyobb és nagyobb lett az előnye, és 4 tizedet verve Harginra átvette a vezetést - a szlovén ezzel idei legjobb (pályafutása második legjobb) eredményét érte el. (6) Markus Vogel a letörésnél billent hátra, de korrigálta hibáját. (7) Hasonlót mutatott be Jens Byggmark, aki egy bátor menetet teljesített, a cél előtt azonban hátrakerült a súlypontja és majdnem kiesett. (14) Ivica Kostelić hosszú idő után először mutatott valamit: igaz voltak apróbb megingásai, nem jött tökéletesen, de közel sem volt olyan bizonytalan, mint azt az elmúlt időkben láthattuk tőle. A vége viszont kizárás lett, miután a lassítást követően egyértelművé vált, hogy kapura lépett. (DNF) Nem volt ezzel egyedül, hiszen az utána következő Reinfried Herbst futama is hasonlóképpen ért véget. (DNF)

Marc Gini és Naoki Yuasa folytatták a kiesők sorát: előbbinek a meredek szakaszon került hátra a súlypontja, amit követően már nem tudta beforgatni léceit a következő kapuba (DNF), míg utóbbi pont, hogy korábban fordult, mint kellett volna, kapura lépett. (DNF) Nolan Kasper az első futamban is kiválóan szerepelt, ezúttal sem volt másképp: az alsó részen mutatott teljesítményével vívta ki VK-pályafutása első dobogós helyezését. (2. holtversenyben) Cristian Deville a pálya tetején került mélyre, sokat kapott az amerikaitól. (9)



A legjobb öt sorát Mario Matt nyitotta, aki az élre állt, és ki sem engedte kezei közül a legfényesebb érmet. Az osztrák a felső részen jól jött, a meredek tetején viszont nagyobb fékezésre kényszerült, előnyéből 9 tizedet adott el, de 9 századdal az élre állt. (1) Steve Missillier a pálya közepén, a lankásabb részen hibázgatott (8), André Myhrernek pedig a 3. kapunál csúszott le a bal lába, ami pár tizedébe került. (4) Manfred Mölgg-nek nem jött össze a két jó futam (ezúttal sem): lassú, ritmustalan menetet jött. (5) Axel Bäck nagy teherrel vágott neki a pályának - első vk dobogója, esetleg győzelme volt a cél, amire szép, ritmusos menetével minden esélye megvolt, apróbb hibákat azonban vétett, és minimális (9 század) hátránnyal holtversenyben a második hellyel kellett beérnie - azért valószínűleg nem boldogtalan emiatt.
 

Mario Matt (1979) a századok embere. Egy héttel ezelőtt, Banskoban 4 századdal verte meg honfitársát, Reinfreid Herbstet, a mai napon pedig 9 századdal szerezte meg az aranyérmet. Így tovább javította statisztikáját: 153 startjából 32-szer állt a dobogón, amelyből 14 aranyéremmel végződött.

 

Axel Bäck pályafutása első dobogós helyezését szerezte. A svéd fiatalember Saltsjöbaden-ben született 1987. decemberében. Az idei szezonja nem alakult eddig sem rosszul, hiszen elmúlt 7 versenyéből 5-ször sikerült a legjobb 15 közé beverekednie magát, a hatodik helynél előrébb azonban nem végzett ez idáig. A világkupában 2009-ben mutatkozott be Schladmingban, azóta 19 világkupa starton van túl. A második hely számára már megszokott lehet, hiszen Európa Kupás pályafutása során sem tudott ennél előrébb lépni, az ezüstérmet azonban 4-szer is hazavihette.

A morristown-i (New Yersey) születésű Nolan Kasper a dobogó legfiatalabbja. 2009-ben Garmisch-ban a junior VB-n 3. lett, a mostani felnőtt VB-n pedig 15.-ként ért célba. Két éve Leviben mutatkozott be a világkupában, a jobb eredmények azonban az idén kerültek a neve mellé. Már Banskoban is a legjobb 10 között tudhatta magát, ahhoz képest azonban nagy előrelépés ez a dobogó számára. 16. VK-rajtján van túl.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintva Excel-táblázat formájában letölthetitek!


 

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí szlalom alpesi sí világkupa 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr402716366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása