HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Az osztrák csapat idén verhetetlen, megvédték VB címüket!

2011.03.01. 23:48 :: zbigniew

 

Az oslói világbajnokság csapatversennyel folytatódott a normálsáncon, melyen nem sikerült a kíváló osztrák csapatot megfogni egyik nemzetnek sem, legnagyobb esélyesként hozták a kötelezőt, immár 7. világbajnoki címüket szerezték 1982 óta! A csapattagok közül ismét aranyéremnek örülhetett az egyéni verseny győztese, Thomas Morgenstern, aki ezzel beérte csapattársát, Wolfgang Loitzl-t a világbajnoki aranyak tekintetében és 6-szoros aranyérmesnek vallhatja magát ő is mostantól!

                           VB csapat éremtáblázat - nemzet szerint.doc

         Thomas Morgenstern adatlapja.doc           Andreas Kofler adatlapja.doc

         Martin Koch adatlapja.doc               Gregor Schlierenzauer adatlapja.doc

Folytatódott tehát az osztrák sikerszéria az oslói VB-n! A nőknél Iraschko, a férfiaknál pedig Morgenstern volt a legjobb a normálsánc egyéni versenyein, most pedig férfi csapatuk (mivel női egyelőre még nem világbajnoki szám a programban) felelt meg az előzetes elvárásoknak, magabiztosan hozták az újabb csapat aranyat!

Az osztrákok már a Vk szezon alatt is kinyilvánították, hogy idén az ő csapatuk a legjobb a mezőnyben, 3 versenyen diadalmaskodtak (Kuusamo, Willingen, Oberstdorf), többek között a Team Tour-t is megnyerték, most pedig eddig a VB-n sem találtak legyőzőre! Az osztrákok 7. VB címüket szerezték, mellyel beérték a csapat éremtáblázaton az addig vezető finneket, egyelőre kevesebb ezüstérmük miatt szorulnak le az élről, viszont érmek tekintetében már jobban állnak eggyel (13). Az osztrákok a 2005-ös oberstdorfi VB címvédői lettek így, mivel utoljára akkor rendeztek csapatversenyt normálsáncon. Összeségében ez a 3. VB (2001 Lahti, ’05 Oberstdorf után), ahol mind normál-, mind nagysáncon egyaránt győztest hirdetnek egyéni és csapat versenyen, így további lehetőség nyílik az osztrákok előtt, hogy diadalmenetüket folytassák. Erre minden esélyük meg is van, hiszen a még hátralévő két (egyéni, csapat) verseny - ami már a Holmenkollenen folytatódik tovább – abszolút esélyesei is ők. Az egyéni versenyen Morgenstern, Kofler és Schlierenzauer mellett még Koch is pályázhat egy esetleges végső győzelemre, utóbbi a csapat versenyen elért teljesítménye miatt bizakodhat, melyen egyénileg lebontva ezüstérmet szerzett volna. Az osztrák csapat egyébként zsinórban ötödik világbajnoki aranyát szerezte 2005 óta, közülük a szombati egyéni győztes, Thomas Morgenstern volt az egyedüli, aki mindegyiken győztes csapat tagjaként szerepelt! 2010 márciusa óta megállíthatatlanok az osztrákok, hiszen sorozatban 6 versenyen is győztesként hagyhatták el az aktuális sáncot. A megnyert planicai sírepülő VB után, következett a hinterzarteni Gp siker, majd jött 3 Vk győzelem és most a VB diadaluk, mellyel páratlan sorozatot tudhatnak maguk mögött.

Egy adott VB-n szerezhető legtöbb érmet a mai napig Martin Schmitt szerezte, aki a 2001-es Lahtiban rendezett világbajnokságon egyéniben ezüstöt, majd aranyat, míg csapatban előbb bronzot, aztán újabb VB címet szerzett, tehát eddig ő az egyetlen, aki mind a 4 síugró számban eredményes tudott lenni! Most ez a lehetőség újabb két osztrák, Kofler és Morgenstern előtt is megadathat, utóbbi ráadásul egyedülálló módon az összes versenyből győztesként kerülhet ki! Schmitt az idei VB-n utol érte azt az Ahonent, aki a világbajnokságokon eddig a legtöbb érmet szerezte (5 arany, 3 ezüst, 2 bronz), az egykori német klasszis mostani csapat bronzával jelenleg szintén 10 éremnél tart (4 arany, 3 ezüst, 3 bronz)! Morgenstern már most rekorder a világbajnoki aranyakat illetően, hiszen a kiesett címvédő, Loitzl-lal együtt 6-6 címmel állnak az örökranglista legtetején, az újdonsült egyéni világbajnok ráadásul tovább is szaporíthatja győzelmei számát a hátralévő két versenyen.

A versenyt 6000 néző előtt 12 nemzet részvételével kezdték el a 7-es beülőből.  Az első sorozatban mindjárt történt is meglepetés, hiszen míg az oroszok elég jól kezdtek Karelin ugrása által (98 m.), addig a finnek épp annak a Koivurantának köszönhetően kerültek komoly lépéshátrányba, aki élete első VB egyéni versenyén az előkelő 10. helyen végzett. Az egykori északi összetettes finn csupán 90 m.-ig repült, így az első kör végén csapata csak a 11. helyen találta magát. A felső ház tagjai az előzetes várakozásoknak megfelelően az osztrákok, norvégok, németek és a lengyelek voltak, már rögtön az elején kibérelték helyüket az élbolyban.

 

Az oroszoktól a lengyelek vették át a vezetést Stoch biztonsági (101 m) ugrásával, majd tőlük a németek, akiktől Schmitt meglepően jól kezdte első ugrását, 104,5 m-es távolsága dobogós helyre repítette őket mindjárt az elején. A norvégoktól Jacobsen kezdte, aki 103,5 m-ével kerültek az élre a hazai szurkolók legnagyobb örömére és ez változatlan maradt azután is, amikor az osztrákoktól Schlierenzauer ugrott le, aki hiába produkált nagyobbat (105 m), jóval gyengébb stíluspontjaival hátrányba kerültek. A második sorozatban a finnektől Muotka próbált kozmetikázni helyezésükön, ami némileg sikerült, bár 95 m-es ugrása még mindig kieső helyen (9.) tartotta őket. Az oroszoktól Kornilov repült bőven K-pont fölé (98,5 m), mellyel tartósították helyüket az 5. helyen, aztán a lengyelektől Zyla tartotta életben dobogós reményeiket 98 m-rel. A németektől Neumayer tartotta a lépést a nagyokkal, ehhez 101 m-es ugrása is elég volt. Az osztrákok Koch révén sikeresen törtek az élre 105,5 m-es távolságával, a norvégoktól Romören ennél 4 m-rel ugrott kisebbet, így máris megtörtént a helycsere az élen. A harmadik sorozatban Ahonen próbálta a finnek becsületét megmenteni, s bár jobban teljesített távolságra (100 m) elődeinél, még sem sikerült feljebb kerülniük, továbbra is kieső helyen maradtak. A szlovének legjobbja Kranjec volt, aki egyedüliként tudott 100 m fölé (101 m) kerülni, ugrásával közel 15 ponttal voltak jobbak a finneknél, így joggal bizakodhattak a továbbjutásban. Az oroszoktól Rosliakov csak 96,5 m-ig repült, s mivel nála a cseh Matura (101 m) és a VB rajt rekorder Kasai (99,5 m) is jobb volt, így a csehek előre törtek, az oroszok pedig a kiesés szélére estek vissza, de még így is több mint 20 pontos előnyük volt a finnekkel szemben. Az élbolyban nem történt változás, illetve csak annyi, hogy a lengyelek egyre jobban kezdtek leszakadni a dobogótól, ugyanis míg Uhrmann 102 m-t hozott össze, addig Hula csak 97,5 m-en landolt.

A norvégok és osztrákok egyre jobban kezdtek meglépni a mezőnytől, ehhez két hatalmas ugrással járult hozzá Bardal (105,5 m) és Kofler (105 m). Az utolsó sorozatra eggyel lejjebb vitték a beülőt és már rögtön az elején biztossá vált, hogy a kazah, olasz és a svájci csapat búcsúzik a finálétól, utóbbiban még Ammann sem volt képes csodákra  új „mágikus ruhájával”, egy esetleges sáncrekord sem segített volna rajtuk. A finnek már csak Hautamäkiban bízhattak, hogy ne égjenek be a VB-n. 102,5 m-es ugrása végül is megmentette őket, hiszen az oroszok pechjére az idei szezonban halovány teljesítményt nyújtó Vassiliev zárta tőlük a sort, aki 92 m-ig repült, mellyel mindössze 2 ponttal (egy méterrel) maradtak alul és estek ki. Malysz stabilan a 4. helyen tartotta csapatát 104,5 m-es ugrásával, Freund pedig a németeket a dobogó alsó fokán 105 m-ével. Az osztrák-norvég párharcot a végén Morgenstern nyerte (105 m) Hildével (102,5 m) szemben tovább növelve előnyüket. Az osztrákok abszolút kiegyensúlyozott teljesítményt produkáltak, mindegyikük tevékenyen hozzájárultak csapatuk vezetéséhez, 105 m-nél egyikük sem adta alább!

A fináléban 8 csapat folytatta tovább a versengést a jobb helyezésekért, valamint a dobogóért. A finnek mivel már rögtön az első ugrásuknál komoly hátrányba kerültek, így azzal, hogy neccesen a második körbe „verekedték” magukat  ellőtték az összes puskaporukat, nem tudtak a csapattagok egyszerre kiemelkedő teljesítményt nyújtani, így 8. helyezésükkel minden idők legrosszabb VB szereplésüket érték el a csapat versenyek során! Közülük csak egy szál legény volt a gáton, ő Matti Hautamäki, aki nem tudta egymaga csapattársai (Koivuranta, Muotka és Ahonen) betlijeit kompenzálni, még a nap egyik legnagyobb ugrásával (108 m) sem. A cseh-szlovén-japán hármas fogat versenyzett az 5. helyért, egyiküknek sem volt esélyük, hogy a lengyeleket beérjék, így egymás között osztották szét az 5.-6.-7. helyeket, végül a japánok legjobb formában lévő versenyzője, az utolsó körben ugró Daiki Ito gondoskodott arról, hogy 105,5 m-ével a legmagasabb pozíciót szerezzék, nevezetesen az 5. helyet. A lengyelek 4. helye az egész verseny alatt nem forgott veszélyben, igaz, a dobogóra is csak az utolsó pillanatban volt némi esélyük.

Történt ugyanis, hogy Malysz zárta a sort a lengyeleknél, aki kiváló ugrást hajtott végre 106,5 m-rel, így ha a németeknél Freund hibázik, történetesen 91 m alatt teljesít, akkor a lengyeleké a VB bronz, melyhez történetük során nem volt még szerencséjük. A németek idei meglepetésembere nem bízott semmit sem a véletlenre, 105,5 m-ig repült, viszont landoláskor olyan nagy nyomás nehezedett a jobb lábára, hogy egyensúlyát veszítette és elesett. Freund dühösen csapta le kesztyűjét, aztán miután az eredményjelző közölte a pontokat nagy kő esett le a szívéről, bukása ellenére is maradt még 15 pont fórjuk a lengyelekkel szemben. A sors fintora lett volna, ha épp a németek legjobbján megy el a bronz. Az aranyérem sorsa egy pillanatig nem forgott veszélyben, a norvégok csak futottak az eredmény után. Nem történt ez másképp az utolsó párosnál sem, Hilde 102,5 m-ére Morgenstern a nap legnagyobb ugrásával, egy 108 m-es távolsággal válaszolt, mellyel bebiztosította csapata számára az újabb aranyérmet! 

Verseny statisztika - Oslo, csapat verseny.xls

 

Ha ez egyéni verseny lett volna, akkor Morgenstern újból versenyt nyer, sőt, a második helyen is egy osztrák végez, Kofler helyett most Koch volt az osztrák csapat másik legjobbja. Íme az egyéni sorrend:

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugrás világbajnokság északi sí világbajnokság

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr222702935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása