HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

A németek Rebensburg győzelmével melegítettek Garmisch-ra

2011.02.06. 20:17 :: juglans

Végre megrendezték az először péntekre tervezett, majd szombatra végül vasárnap reggelre tolt zwieseli óriásműlesiklást. Az időjárási körülmények miatt eltolt verseny végül a németeknek okozott örömöt. Viktoria Rebensburg hazai pályán győzelemmel hangolt a holnap után kezdődő VB-re. A fiatal német az első futamból hozott előnyével gazdálkodva uralta a mezőnyt. Mögötte az olasz Frederica Brignone és az osztrák Kathrin Zettel végzett. Az összetettért harcoló Maria Riesch nem igazán lehet elégedett a hétvégéjével, talán majd a VB-n.

Ahogyan arról az elmúlt napokban beszámoltunk a szervezők a mai napban bíztak. A péntekre tervezett versenyt először megcserélték - és szombatra tolták - a szlalommal. Az idő azonban nem kegyelmezett, tegnap szeles, ködös idő volt, ami lehetetlenné tette a verseny megrendezését. Ma reggel ismét rossz hírek fogadták a mezőnyt, a 9 órás kezdést délre tolták. Szerencsére az ég kitisztult, így megkezdődhetett a verseny, igaz a szokásosnál rövidebb pályán. A tűzés nem volt igazán nehéznek mondható, nem is estek ki sokan.

Ami a mezőny hiányzóit illeti: Kathrin Hölzl kisebb hátsérüléssel bajlódik, így a VB előtt inkább arra koncentrál, szeretne egészségesen rajthoz állni Garmischban. Combsérülés miatt volt távol Tina Maze is a mai megmérettetésről. Lara Gut szintén nem volt jelen, otthonában készül a Világbajnokságra, éppúgy ahogy Anja Pärson is.

Az első futamot két osztrák Elisabeth Görgl (4) és Kathrin Zettel (5) nyitotta, utóbbi pár tizeddel honfitársa mögé érkezett. Majd következett a hazai kedvenc, Maria Riesch, aki hibázgatott, nem igazán találta a tempót, össze is szedett egy másodperces hátrányt. (12) Tanja Poutiainen egy nagyobb fékezést leszámítva nem jött rosszul (3), de nem sokáig állhatott az élen, hiszen érkezett  Tessa Worley magabiztos, szép menetével. (2) Viktoria Rebensburg a pálya alsó szakaszán nyerte meg az első futamot, ahol 6 tizedet vert a franciára. (1) Manuela Mölgg hozta formáját, kiesett, miután az oldalára dőlt az egyik kanyarban. Taïna Barioz elég bizonytalan menetet teljesített, már a pálya elején 1 másodperces hátrányt szedett össze (8), hasonló futamot produkált a svéd Maria Pietilä-Holmner (10) és az olasz Frederica Brignone is. (9) Anemone Marmottan egy kis bizonytalanságot leszámítva a felső szakaszon nem jött rosszul (6), nem úgy Michaela Kirchgasser, aki már a pálya elejétől kezdve nem igazán találta a ritmust, le-lecsúszkált az ívekről, majd egy bucka okozta a vesztét, amely megdobta, és a tengelye körül körbeforogva a hátára esve ért véget versenye. Eva-Maria Brem igazságosan osztotta el hátrányát, a pálya alsó és felső szakaszán is közel 1-1 másodpercet kapott (18), Julia Mancuso ennél egy kicsivel jobb teljesítményt nyújtott. (15) Nagyobb hiba nélkül ért le a hegyről Andrea Fischbacher. (15)

Lindsey Vonn-nak egy előredőlést leszámítva nyugodt menete volt (14), amit Marlies Schild már nem mondhatott el a magáéról. A pénteki győztes ezúttal hibákkal tűzdelt futamot jött, szét-szétcsúsztak a lécei, le-lecsúszott az ívekről. (23) Denise Karbon (13) és Giulia Gianesini apróbb hibákat vétettek. Stefanie Köhle közel sem jött tökéletes menetet, 3 másodperces hátránnyal síelt át a célvonalon. (36) Sarah Schleper nem kis iramban vágott neki a pályának, meg is lett az ára, nagyon lesodródott az egyik ívről, így nagyon lelassult. (16) Marie-Michele Gagnon bravúros mentést mutatott be, miután az oldalára esett az egyik kanyarban - jól mutatja a mezőnyben kialakult hátrányokat, hogy még így is továbbjutott a második futamba. (24) Lena Dürr szemre nagy hibát nem vétett, mégis több mint három másodperces hátrányt szedett össze (39), hozzá hasonlóan Nicole Hosp sem örülhetett 40. helyének. Hozzájuk képest Nicole Gius szerencsésnek mondhatja magát, hiszen elcsípte az utolsó továbbjutó helyet, nem túl dinamikus menetével. (30) Marion Bertrand szép síelést mutatott, olyan neveket előzött meg, mint Riesch, Vonn és Mancuso. (11) Irene Curtoni megvívta cstáját a pályával, többször kisodródott, egyszer el is borult, de továbbment, és célba ért (25), ennél nyugodtabb menetet láthattunk Jessica Lindell-Vikarbytól (21) és Camilla Alfieritől (29), igaz utóbbi kikapott az olasztól. A harminc legjobb sorát, az újdonsült junior GS-világbajnok, Sara Hector zárta, egy továbbjutást érő menettel. (22)

A 30-on kívüliek közül 5-en jutottak tovább. Legjobb helyen az olasz Anna Hofer jutott be a második futamba (37-essel 19.), nem sokkal megelőzve Anna Fenningert (31-essel 20.). A továbbjutók sorát bővítette még Marie-Pier Prefontaine (26. 32-essel) és Veronika Staber (39-essel 28.). Az legmagasabb rajtszámú továbbjutó a svájci Kathrin Fuhrer lett (27. 41-essel). Először állt rajthoz idén, a szlovén Robnik Mateja, akinek 5 századon múlott, hogy bejusson a második futamba.

A második futamra hasonló körülmények várták a mezőnyt, igaz a nap már nem sütötte meg a pályát. A hőmérséklet ugyanúgy fagypont közeli volt.  A pályát olasz edző tűzte, amely meg is látszott az olasz lányok teljesítményén.

Két olasz nyitotta a második futamot. Nicole Gius nem jött rossz futamot (20), Camilla Alfieri viszont már a pálya tetején 6 tizedes hátrányt csinált minimális előnyéből, amit hozott. (28) Veronika Staber remek futamot mutatott, és élete legjobb VK eredményét érte el ezzel a 12. helyével. A svájci Kathrin Fuhrer is boldogan térhet nyugovóra, hiszen egy apró térvesztést leszámítva jó menetet mutatott, és célba ért, ami azt jelentette számára, hogy életében először a legjobb 30 között végzett - eddigi legjobb eredménye egy 55. hely, még 2009-ből. (26) Marie-Pier Prefontaine a pálya felső részén fordította túlzottan keresztbe léceit, majd a súlypontja került hátra, de mindezzel nem vesztett sokat, átvette a vezetést (9), ám nem sokáig örülhetett, hiszen érkezett Irene Curtoni, aki remek futamot mutaott, és hosszú időre kibérelte a reklámtábla előtti helyet - mindemellé társul, hogy VK-pályafutása során először került a top10-be. (8) Marie-Michele Gagnon egy hiba után lesodródott, majd szinte nullára fékezte magát, de továbbment és pontot szerzett. (29) Marlies Schild hasonló tempóvesztést produkált, miután egy kapuba ippech, hogy befért (18), Sara Hector szintén térvesztések közepette csúszott át a célvonalon. (27) A második futam egyetlen kiesője Jessica Lindell-Vikarby lett, akinek egy bucka dobta meg a lécét. (DNF) Anna Fenninger egy se jónak, se rossznak nem nevezhető menetet teljesített (15). Ennél boldogabb lehetett az élete második Vk futamán induló, és első pontjait megszerző Anna Hofer (16), vele holtversenyes időt jött Eva-Maria Brem, akinek a cél előtt pár kapuval volt egy megbillenése. (16) Giulia Gianesini apróbb hibákat vétve ért le (13), Sarah Schleper sokkal zaklatottabb, hibákkal tűzdelt menetével nyitotta az amerikaik sorát. (25) Julia Mancuso a pálya alján vesztett nagyon sokat - 7 tized (21),  míg Lindsey Vonn a célba érést tűzte ki célul, és egy megfontolt menetet mutatott. (18)

Denise Karbon sem tudta felvenni a versenyt Curtonival, már a pálya közepén eladta az első futamból hozott 6 tizedes előnyét. (14) Maria Riesch nem lehet büszke a hétvégéjére, nem kockáztatott semmit, de ebből nem is jött ki jól, bár Vonn elé érkezett, így növelte összetettbeli előnyét. (11) Marion Bertrand a pálya tetején kényszerült korrigálásra, miután lécei szétcsúsztak, lecsúszott az ívről és nehezen vette be a következő kaput. Maria Pietilä-Holmner hibák nélküli, de lassú futamot síelt (22), Frederica Brignone viszont remekül jött le a hegyről, hasonló második futamot síelve, mint Curtoni, így teljes előnyét megtartotta. (2) Taïna Barioz zaklatott, hibákkal tűzdelt menete arra volt elegendő, hogy sokan megelőzzék (24), Anemone Marmottan szép menetet mutatott és (ideiglenesen) bejött Brignone mögé. (4) Majd egy osztrák trió következett, Andrea Fischbacher bevállalós menetének vezényletével. (6) Kathrin Zettel szép menetet jött, nagyobb hibát nem vétett, mégis 8 tizedet adott el a pálya alján (3), Elisabeth Görgl is hasonlót mondhatott el menetéről, hibázni nem hibázott, mégis sokat kapott. (4) A 2007-es győztes, egyben címvédő Tanja Poutiainen apró bizonytalanságok közepette síelt le a hegyről (7), Tessa Worley bevállalós menetet mutatott, amelyben benne volt a hiba... (10) Már csak Viktoria Rebensburg volt fent a hegyen, aki 1,6 tizedes előnyét a pálya felső részén teljes egészében megtartotta, ám az alsó szakaszon lesodródott az ívről és nehezen fért be a következő kapuba, előnye fél másodpercre csökkent, de megnyerte a zwieseli óriásműlesiklást.

Viktoria Rebensburg 69. Világkupa rajtján van túl, amiből eddig négyszer állhatott dobogón. Ezzel a győzelmével megszerezte pályafutása második elsőségét.

 



A 28. világkupa startján van túl Frederica Brignone. Eddig kétszer állhatott a dobogó valamely fokán, ha így folytatja legközelebb a legfelsőbb fokát kell elfoglalnia, hiszen 2009-es aspeni 3. helye után, ezúttal egy hellyel feljebb léphetett.

 



Kathrin Zettel kezd formába lendülni. Másodszor állhatott fel idén a dobogóra a kezdeti bizonytalanságok után. 129 rajthoz állásából eddig 34 dobogót síelt össze, 8-szor a legfényesebb éremmel térhetett haza.

 

 



A verseny statisztikái ide kattintva elérhetőek Excel-formátumban!

Szólj hozzá!

Címkék: alpesi sí alpesi sí világkupa óriás műlesiklás 2010/2011

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr942642954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása