HTML

Síparadicsom

Köszöntünk a Síparadicsomban! Lemaradtál a hétvégi versenyekről, vagy újra szeretnéd olvasni a történéseket? Érdekelnek a háttérinformációk, többet szeretnél tudni a téli sportok történetéről? Alpesi és északi sí, biatlon és curling, minden mennyiségben! Óhaj, sóhaj, kérdés, panasz: siparadicsomblog@gmail.com

Facebook

A ti véleményeitek

Síugrás: Kofler nyerte a "flúgos futamot"!

2010.12.21. 23:21 :: zbigniew

 

A 3. versennyel folytatódott vasárnap az engelbergi síugró hétvége, melyen az osztrákok két kiválósága, Thomas Morgenstern és Andreas Kofler remekelt, utóbbi meg is nyerve az irreális időjárási viszonyok közt zajló versenyt!
Az elmúlt szezon címvédője, Kofler remek főpróbával hangolt a két ünnep közt induló oberstdorfi Négysánc nyitányra! Ha esély latolgatunk, akkor a tradicionális német-osztrák kupa egyik fő esélyesévé lépett elő, nem csak a mostani Vk győzelmével, hanem eddigi Vk teljesítménye okán is! Hasonló produktummal kezdte a tavalyi szezont, első 12 versenyén például folyamatosan a top10-ben volt és a Four Hill kezdetére érte el csúcspontját, mindenki hatalmas meglepetésére – hozzáteszem abszolút megérdemelten - orozta el a nagyok elöl a mindenki számára hőn óhajtott kupát! Most más a helyzet, Kofler már esélyesként indul neki a sorozatnak, kérdés, hogy élni tud-e ezzel a nem feltétlenül előnyös helyzettel. Miért mondom ezt? Az elmúlt években egyszer sem az nyerte a Négysáncot, aki addig éppen az összetettet vezette, vagy főesélyes volt! Három éve az oberstdorfi versenyig  6. helyen álló Ahonen, két éve a 3. Loitzl, míg idén jan.-ban a 4. helyezett Kofler tréfálta meg a fő esélyeseket, utóbbi két alkalommal a Schlierenzauer-Ammann duót! Most vitán felül a legnagyobb esélyesek közt van számon tartva az összetettet vezető Morgenstern, honfitársával, a 2. helyezett Koflerrel együtt, de vannak mellettük még páran, akik eddigi jó teljesítményükkel rászolgálnának a ritkán megszerezhető serlegre (bár Ahonennél már tele a padlás vele)!

Itt van például rögtön a lengyelek ikonja, az 1-szeres győztes Adam Malysz, aki utoljára éppen tíz éve nyerte meg a versenyt! Kezdi nyári formáját visszaszerezni, szombaton ezüst-, míg most legutóbb bronzérmet szerzett a Vk-ban, hihetetlen küzdeni tudásáról adva tanúbizonyságot, hiszen a 17. (!) helyről ért fel dobogós helyre! Morgenstern tűnik persze a leginkább esélyesnek, de a szó, hogy „esélyes” eléggé elcsépelten hangzik, hiszen itt a pillanatnyi forma dönt, ráadásul négy versenyen keresztül kell a legkiegyensúlyozottabban teljesíteni, egy hiba és oda az egész! Morgenstern, aki négy versenyt is behúzott zsinórban és 5. helynél idén nem végzett rosszabb helyen még nem nyert Négysáncversenyt, így Koflerrel szemben neki van nagyobb „veszítenivalója”! Bár még csak 24 éves, a Négysáncon kívül mindent megnyert már, amit lehetett, nagy lehetőség előtt áll most! A finnek közül fura, hogy nem a Négysáncok rekorderét, az 5-szörös győztes Ahonent tartjuk a favoritnak, hanem csapattársait, a fiatal Larintót és a jövőre 30-at taposó Hautamäkit! Előbbi hazájában, pontosabban Kuopióban szerezte élete első Vk győzelmét, utóbbi pedig másodvirágzását éli, jóformán ketten cipelik hátukon a finn csapatot! S itt van még ugye Ammann, aki az elmúlt szezonban mindent megnyert, amit lehetett, épp a Négysáncot nem! A svájci a szezont megelőzően kihangsúlyozta ő kifejezetten a Négysáncra hajt, viszont formaidőzítése nem tűnik pontosnak, eddig meg sem közelíti tavalyi és év eleji kirobbanó formáját, persze egy klasszistól (mint pl. legutóbb Ahonentől) minden kitelik! Ha az elmúlt évek tendenciáját nézzük, akkor nagy valószínűséggel közülük kerül ki majd a győztes, hiszen manapság divatos szófordulattal kifejezve, meg van bennük az X-faktor! :)

Na de mielőtt a vasárnapi versenyt boncolganánk, essen pár mondat a szombatiról is:

A 14-es beülőből indult a verseny, melyen a 3.-ként rajtoló és az idei szezonban először szereplő német Freitag vezetett hosszú ideig, 124,5 m-es ugrását az őt követők közül 20-an (!) sem tudták felülmúlni, pedig még a K-pontot (125) sem érte el! Nagy esély nyílt rá, hogy az idén Innsbruckban megszerzett 1 Vk pontja mellé többet is szerezhessen. Közben a szlovén Tepest kizárták szabálytalan ruházat miatt! Koudelka volt az első, aki nem csak, hogy K-ponton túl, de a 130 m.-es határt is megugorva vette át a vezetést.  Nem túlzottan kényeztették el az ugrók 130 m fölötti ugrásokkal a közönséget,  az utolsó 10 ugróig (!) jóformán csak Koudelka tudta ezt megvalósítani! Majd jött Malysz és Hilde! Előbbi 137 m-ig repült, mellyel az élről folytathatta a döntő kört, míg utóbbi két méterrel kevesebbet ugrott a lengyelek bálványánál! Na ez a zsűrit egy kicsit gondolkodóba ejtette és rögtön lejjebb hozatta a beülőt a 13-asba, talán egy kicsit elhamarkodottan! Morgenstern , Hautamäki és Hilde 135, míg Kofler 135,5-et hozott össze eztán és a 6. helyen álló Stochig bezárólag csak 6 pontnyi különbség volt, így igen kiélezett küzdelemre volt kilátás a második körben! Malysz, Morgenstern és Hautamäki volt a sorrend ekkor. Meglepetésre nem érte meg a folytatást több nevesebb ugró, például Neumayer, Ahonen, Janda, Kranjec és Uhrmann sem!

A második kört még lejjebbről, a 12-esből kezdték! A zsűri túl óvatos volt, hiszen a korábban 2,2 m/s-mal fújó hátszél csillapodott addigra (0,8 m/s), de Hoferék hajthatatlanok voltak! Freitag hajszálra megismételte első körös ugrását, mellyel a végén a számára előkelő 22. helyen végzett, ezzel pedig legjobb helyezését érte el Vk szereplése óta! Hocke is javított, de ő nem az egyéni legjobbján, hiszen 9 évvel korábban egyetlen győzelmét épp ezen a sáncon aratta! Közel 15 méterrel ugrott nagyobbat most (133,5 m), a verseny legnagyobb helyezés javítását elérve, 10 helyet lépett előre, mellyel a középmezőnyben végzett! Egyre jöttek a nagyobb távolságok, előbb Bardal ugrott 137 méterig, majd Ville Larinto veszélyeztette az aktuális sáncrekordot! 

 
140 méteres ugrása után (mely a versenyen a legnagyobb volt) a zsűri újból csökkentett, immár a 11-es beülőből folytatták a versenyt! A fiatal finn a 14. helyről verekedte fel magát az előkelő 5. helyig, Loitzl meg onnan „zuhant” vissza a 7.-re, miután „csak” 129 m-ig szállt! Az egykori Négysáncverseny győztes a megnyert selejtező után a „nap embere” címét is kiérdemelte! Kofler is rontott, persze mihez képest, hiszen 133 m-ig repült. Viszont ez sem volt elég a dobogóhoz, újra „csak” 4. lett, a szezonban már negyedszer! Bár a többi ugróval ellentétben elmondhatja magáról ennél rosszabb helyezése nem volt a Vk nyitány óta! Már csak a fő esélyesek voltak hátra, akik 135 m körüli ugrásokkal örvendeztették meg a többnyire helvét szurkolókat! Míg Hautamäki maradt a bronz pozícióban, addig Malysz és Morgenstern helyet cserélt egymással, közülük az osztrák éllovas bírta jobban idegekkel a véghajrát! Morgenstern idén 4. győzelmét szerezte zsinórban, mellyel összetettben már több mint 100 pontos fórt mért honfitársára, Koflerre! Az osztrák erőfölény tehát tovább tart!

                      http://www.fis-ski.com/pdf/2011/JP/3130/2011JP3130RL.pdf   

       Verseny statisztika - Engelberg 2.xls              Thomas Morgenstern adatlapja.doc

Vasárnap a selejtezővel folytatódott a Vk sorozat, nagy meglepetésre a németek legújabb reménysége, Severin Freund nyerte meg, aki a legnagyobb ugrást produkálva, 133 méteres távolsággal nyert az orosz Karelin előtt!

http://www.fis-ski.com/pdf/2011/JP/3131/2011JP3131RLQ.pdf

A versenyt a 11-es beülőből kezdték az ugrók, közülük is az a Muotka, aki 126 m-es ugrásával adta meg a verseny alaphangját, majd Bodmer jött és még messzebbre repült (128,5 m), mellyel hosszú ideig vezetett is! A verseny kezdett hasonlítani az egykörössé vált első versenyhez, kavargott a szél, hol szemből, hol hátulról fújt, a kompenzáció dolgozott rendesen! Ennek is volt köszönhető, hogy sok olyan ugró került előnyös helyzetbe általa, akik amúgy nem igazán tartoztak az elit mezőnyhöz! A lengyel Hula volt az első, aki 130 méter fölött (131,5 m) landolt, természetesen át is vette a vezetést! Ahonen szombati betlije után újabb pontokat érő távolságon tette le magát (125 m), bár alighanem tudta jól, ezzel sem ér el komolyabb eredményt aznap! Nem sokkal ezután a Kontinentális Kupában nemrég győzelmek sorát szerző Hocke következett és 133 m-rel feladta a leckét az őt követőknek, talán senki nem gondolta volna, hogy a döntő körben ő lesz az, aki utolsó előttiként jöhet majd le a sáncról! Jó szelet fogtak ki az ugrók, a cseh Matura sem panaszkodhatott, 133,5 m-es ugrása a legnagyobb volt a körben, mint utóbb kiderült! A kvalin második helyen végző Karelin bár csak 127 m-re szállt, mégis 7,6 pontot írtak jóvá számára a komolyabb hátszélnek hála, Hocke mögé ért be a tabellán. A norvégok rémálma vált valóra ezen a napon! Rég volt olyan, hogy csak két ugrójuk érte meg a második kört, sorrendben Romören, Velta, Evensen és Hilde is kiesett (közel tíz méterrel maradtak el a K-ponttól), de Jacobsen és Bardal (mindketten 118,5 m) sem tudott jó pozíciót szerezni a második körre! A következő áldozat az idei Gp-győztes Ito volt, csak 115 m-ig repült és Kasai, Tochimoto, Yumoto mellett ő is ment a „levesbe”, csak Takeuchi maradt meg hírmondónak a japán csapatból a második körre! Folytatódott a csillaghullás ezután is, Loitzl, Malysz, Ammann, Hautamäki és Larinto sem tudott a kritikán aluli időjárással mit kezdeni, a kiesés szele mindannyiukat meglebegtette, szerencséjükre folytathatták a döntő kört, de sok jóra nem számíthattak…, akkor még!

Érett a meglepetés, a két kiváló formában lévő osztrák volt már csak hátra, de még mindig Stephan Hocke vezetett! Kofler, bár nem ugrott nagyot (127 m), mégis közel tíz pontos korrekciót kapott, mellyel, ha szűken is, de átvette a vezetést a német ugrótól! Morgensternen volt már csak a sor, a verseny előtt 138 m-es ugrással jelezte továbbra is igényt tart az elsőségre! Kérdés csak az volt, hogy ilyen körülmények között mire lesz képes a listavezető. Bár 9,7 pontos korrekciót kapott ugyan, viszont 124,5 m-es ugrásával csak a 7.helyre tudott bejönni! Az első kör után Kofler, Hocke, Karelin volt a sorrend!

Továbbra is hátszél dominált a versenyen, így a zsűri óvatos duhajként megemelte a nekifutó hosszát a döntő körben, a 13-asból indítatta el a mezőnyt! Fura volt, de az első körben éppen csak bennmaradt Larinto kezdte a sort és 16 métert (!) javítva 132,5 m-en tette le léceit, mellyel jelentős előrelépésre számíthatott! Sokáig ugyan nem vezetett, mert jött Bardal, aki szintén 16 m-rel ugrott nagyobbat (134,5 m) és már ő állt az élen! Lám, egy méterrel megemelt beülőhossz mennyit jelent (1 beülő=fél méter)! Zografski is javított (125,5 m), újabb pontokat szállítva így hazájának, Bulgáriának! Jacobsen 130,5 m-ig repült, mely jelentős javulás részéről is az első körös ugrásához képest, viszont csak Bardal és Larinto mögé tudott bejönni! Egyre másra jöttek azok az ugrók, akikkel normális körülmények közt a vége felé szoktunk találkozni, Hautamäki indult neki eztán és ő is 16 métert javított (134 m), mellyel már ő vezetett! Adam Malysz, aki a szombati versenyen ezüstérmet szerzett nem valószínű, hogy első körös ugrása után (17. helyen állt!) nagy összegben fogadott volna egy újabb dobogós helyre, pedig megtehette volna! A legnagyobb javítást ő mutatta be, 17,5 méterrel repült nagyobbat és a nap legnagyobb ugrásával (137 m) került az élre, 8 pontos fórt mérve a finn ugróra! A tavalyi szezon oslói záró versenyén produkált hasonlót a „repülő bajusz”, akkor a 13. helyről verekedte fel magát egészen a második helyig! Ilyen kivételes sportteljesítményre is csak ő képes, igazi nagy küzdő!

 

A fél mezőny lement már és eztán jött a feketeleves! A finneknél (Muotka és Ahonen) fordult meg először a széljárás, onnantól kezdve pedig szinte mindenki rontott és jelentősen visszaestek a tabellán! Így járt többek között a koreai Choi is (118,5 m), aki a 11.-ről esett vissza a 28. helyre! De nem járt jobban Prevc (126 m) és Bodmer (119,5 m) sem, akik a 8. és 9. helyről zuhantak vissza a mezőny vége felé! Kiváncsian várta mindenki ezután, hogy Morgenstern ilyen körülmények közt mire lesz képes! Hogy mennyire bombaformában van az is bizonyítja, hogy 0,8 m/s-os hátszélben is 134 m-ig szállt, mellyel átvette a vezetést Malysztól! Jött Matura, aki a 6. helyről (!) várta a folytatást és 14 méteres rontása (119,5 m) a verseny legnagyobb visszaesését eredményezte, 19 helyet zuhant és a 25. helyen zárta a versenyt! Neumayer is kipergett a győzelemre esélyesek közül, 124,5 m-ével a 13. helyre esett vissza. A lengyel Hula reménykedett eztán, hátha nem babrál ki vele is a szél úgy,mint a többiekkel, végül ha rontott is (128 m), élete legjobb eredményét érte el, a 7. helyen végzett!
Már csak hárman voltak hátra, közülük Pavel Karelin jött le elsőként, s ha nem is vette át a vezetést 129,5 méteres ugrása azt jelentette számára, hogy a „nap embere” titulus kiérdemlése mellett szintén egyéni legjobbjának örülhetett, a 4. helyen ért célba! Úgy látszik az oroszok megtalálták Vassiliev utódját! Hocke is rontott ugyan (126 m), de nem annyit, hogy ne lett volna megelégedve helyezésével, a legjobb németként az 5. helyen végzett! Már ekkor biztos győzelemnek örülhetett a Pointner csapat, hiszen Kofler volt már csak hátra! Ő viszont nem bízott semmit sem a véletlenre, 135 m-rel és 6 pontos előnnyel lett az engelbergi záró forduló győztese! Mondhatnánk úgy is, helyre állt a világ rendje, ilyen körülmények közt is bizonyítottak az idei szezon éllovasai! Kofler 4. Vk győzelmét aratta ezzel és összetettben Morgenstern mögött a 2. helyen áll továbbra is! A lengyelek egy kivételes bravúrt mondhatnak magukénak, hiszen az elmúlt 31 szezon alatt első alkalommal (!) fordult elő, hogy három ugrójuk is a Top10-ben végzett (Malysz 3., Hula 7., Stoch 9.) egy versenyen! Ez egy olyan síugrónemzetnek, ahol nem vetik fel (Malyszon kívül) minőségi ugrók garmada (mint pl. az osztrákoknál), ez nagy bravúr! Legközelebb dec. 29.-én folytatódik a Vk sorozat Oberstdorfban, ahol kezdetét veszi az 59. Négysáncverseny!

Szólj hozzá!

Címkék: síugrás síugró világkupa

A bejegyzés trackback címe:

https://siparadicsom.blog.hu/api/trackback/id/tr622531416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása